Idézet: Cornel - Dátum: 2006. márc. 15., szerda - 8:33
Minden monitor 72 dpi - vagy 96? mindegy, egykutya - a DTP-re használt monitorok is.
300 dpi-s mocsiról még nem hallottam.
Egy ekkora monitornál a pixelben megadott felbontás a mérvadó, hogy minnél több eszköztár és egyéb kütyü elférjen a képernyőn. Illetve, hogy részletgazdag képet kapjunk. Kicsit aggódtam én is emiatt - 1360x768 a Samsung - de eddig még semmi hátrányát nem láttam, ragyogóan tudok dolgozni is rajta!
Csináltam róla egy jobb képet.
Itt
A régi Mac, és ős Win 72dpi-re lett optimalizálva (CGA/VGA, illetve csökevényként megmaradt a clipboard felbontása), aztán az SVGA megjelenésekor a Windows bevezette a 96 dpi alapértelmezett értéket. A ma elfogadott ergonomiai érték 100dpi, ez a felbontása a számítógépes megjelenítők többségének, de egyáltalán nem ritka, akár notebookban is a 120dpi, vagy 133dpi, és akad 150dpi-s is, ezek teljesen kommersz értékek.
Katonai, légiforgalmi, orvosi megjelenítők akadnak 200dpi felett jócskán, kínál ilyeneket pld az EIZO is, és persze vannak jóval extrémebb, egyedi panelek zömében IBM név által szállítva. A max felbontásról legendák keringenek, de közelít az 1000dpi-hez.
Egyébként a 72dpi lehet jó érték, attól függ hogyan akarja nézni valaki. Csak rutinból megnéztem az értéket, mivel a múltkor valaki nagyon ajánlott nekem egy 42"-os Sony megjelenítőt vételre, aminek mint kiderült 1,08x1,08mm (!) volt a képpont mérete.