Ehhez az elhelyezkedési dologoz én is hozzászólnék egy kicsit.
In my opinion: Diplomával, nyelvvizsgával 'könnyebben' el lehet helyezkedni és 'több pénzt' is lehet keresni. Gimi/középsuli, nem kötelező továbbtanulni, ez mindenkinek a saját döntése, de akkor utána hova megy? Lapátolni?
Diplomával és nélküle is nehéz elhelyezkedni, de szerintem aki akar dolgozni és nem akar a szülők nyakán "élősködni" az fog magának találni megfelelő helyet. Először lehet, hogy nem sikerül olyan helyre bekerülni, ahova akar, addig kell egy ideiglenes helyet találni. Közben folyamatosan kopogtatni a cégek ajtóin és munkát keresni, ha megvan a kiszemelt, neki megfelelő hely, akkor lecsapni és azt becsülettel végezni, hogy ne dobjanak ki.
Persze 18 évesen nehéz kitalálni, hogy 5-6 év múlva lesz-e kereslet az általa választott szakmára. Ide kell egy kis szerencse is.
Másik kérdés a nyelvvizsga. Lassan oda érünk, hogy nem lesz elég egy idegennyelv.
Ugye megnyílt a kapu az Európai Unióba is, szal ott is lehet próbálkozni, de ha valaki ilyen helyre vágyik, annak tanulni kell, nincs mese. Külföldön a magyar bérek többszörösét meg lehet keresni (talán még kevesebb munkával is). Pár év után külföldön meg lehet "gazdagodni" és kinnt lehet maradni vagy hazatérni.
Az ott megkeresett pénzzel itthon lehet indítani egy céget, tözsde, lakás, család, stb...
Igen, tudom. Ez így mind szép és jó, de ha valaki akar valamit kezdeni az élettel (és "élvezni" is akarja egy picit) annak érdemes megpróbálni.
Plebi, ne hidd azt, hogy szakmunkás végzettséggel vagy érettségivel sokra viszi valaki. A mai világban ez már csak egy lépcsőfok...
A másik amit említettél az a 100k minimálbér volt a diplomásoknak és hogy nem akarják megfizetni.
Szintén szerény vélemény szerint, ha valaki fősulira/egyetemre akar járni, az válasszon olyan szakot, ahol megadják ezt az összeget. Tudom, szükség van a többi szakmára is, de hidd el a munkáltatóknak is szüksége van diplomás emberekre.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Jah és még valami, ami tényleg kicsit gázos a diplomásokra/suliból kikerült "friss munkaerőre" nézve, hogy nagyon sok az olyan hírdetés (amit én látok az újságban), hogy 2-5 év szakmai gyakorlattal rendelkező emberkéket keresnek.
Szegény hol szerezzen tapasztalatot ha mindenhol kritérium ez?

Súgó
A téma zárva.