HWSW Informatikai Kerekasztal: Kötetlenül, a VGA kártyákról... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (157 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Kötetlenül, a VGA kártyákról... mindennapi társunk, a VGA... Értékeld a témát: -----

#101 Felhasználó inaktív   ElvisTheKing 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 14. 13:11

Idézet: -=M@X[treme]=- - Dátum: 2006. jan. 14., szombat - 10:21

Shader: Árnyalási technológia.
A shadereket többféle nyelven meg lehet írni. 2 féle létezik: pixel, vagy vertex shader.

Pipeline: A pipeline a pixelrenderelő futószallag, amelyenek feladata az adott képpont megjelenítésének kiszámítása.  A 3D kártyák egyik legfontosabb teljesítményadata. 

Lehet h nem jól tudom, de:

A SHADER az maga a GPU-nak az alegysége ami matematikai (FP, INT és Trigonometriai szamitasok elvégzésére is alkalmas, az alegységeinek köszönhetően).

2 fajtája van, a Vertex és a Pixel.
A vertex a poligon csúcspontjainak a paramétereit tartalmazza (U,V,...stb...), ez az egység valósítja meg a transzponálásokat lineáris algebrát alkalmazva némi trigonometriával megspékelve. Ez végzi az objektumok kezelését. Általában kevesebb van belőle, mint pixelfeldolgozóból, és párhuyamosan dolgoznak.

Ja és itt van a Z-culling egység is hogy ami nem látszik adott nézőpontból, azt ne rendereljők már le...anno 3Dfx Voodoo 1 is tudta  ;)

Innen a köv lépés a poligonok renderelése, amit a pixelfeldolgozó egységek végeznek párhuzamosan.
Eyek szintén matematikai mőveletekre lettek kihegyezve, és a képpontspecifikusd szám1tásokat gyorsítják. Bonyolult több lépésben megvalósítható számítások tesziklehetővé az effekteket, bloom pl....

Ha ez is megvan, akkor jönnek az utómunkák, AA főleg, szincompresszió,stb.....ez sem elhanyagolandó, a képminőséget befolyásolja......

Nagyjából így következik:

Vertez egységek, Z-test, Pixel egységek, Raster egységek.....

Javítsatok ki ha tévednék, csak fejből írtam, asszem így van....
AMD Athlon 1,33 GHz, MSI K7T266Pro RAID, 1 GB RAM (2PQI+1Kingston), Maxtor DiamondMax10 250 Gb/16Mb/PATA HDD, VGA Albatron 6600GT 128Mb (AGP), NEC ND-3520A DVD-RW, Audigy 1@4, 3com PCI NIC, IIYAMA VM Pro 452 19'' CRT, 2Mbit/Cable

Proud 3Dfx Voodoo Graphics owner - "Áj láv háromdéefiksz"

PCMCIA Audigy 2 ZS Notebook es Squeezebox v3 juzer

#102 Felhasználó inaktív   ElvisTheKing 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 14. 13:17

Az árnyalási technológia a "shading", pl. flat shading, goraud shading,......

A flat az csak 1 fényértéket rendel egy poligonhoz, a goraud igyekszik pixelközelien megvalósítani....ja és majd elfelejtettem a phong shading-et...az még pontosabb...persze több számítást igényel.....

A vertex shadernek ehhez köze sincs, csak így hívják a GPU alegységét...

Anno énis írtam DOSban C-ben (+Assembly) alapszintő 3D engine-t, megvalósítva a poligonok tárolását 3Dfx Glide kompatibilis módon! , a 3D objektumok tárolását és a wireframe struktüra pontos! megjelenítését.....Mondhatjuk h kb a vertex shader soft emulációig jutottam  :D
AMD Athlon 1,33 GHz, MSI K7T266Pro RAID, 1 GB RAM (2PQI+1Kingston), Maxtor DiamondMax10 250 Gb/16Mb/PATA HDD, VGA Albatron 6600GT 128Mb (AGP), NEC ND-3520A DVD-RW, Audigy 1@4, 3com PCI NIC, IIYAMA VM Pro 452 19'' CRT, 2Mbit/Cable

Proud 3Dfx Voodoo Graphics owner - "Áj láv háromdéefiksz"

PCMCIA Audigy 2 ZS Notebook es Squeezebox v3 juzer

#103 Felhasználó inaktív   BoGab 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 14. 13:46

Idézet: monolith - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 19:57

figyu má valaki. mit jelent az a raster unit? az mit csinál?

http://prohardver.hu...p?mod=20&id=757

Ezt érdemes elolvasni, mármint, amit a g70 architektúráról ír.

http://prohardver.hu...d=20&id=871&p=2

Esetleg ezt a konkurencia oldaláról :D

Szerkesztette: BoGab 2006. 01. 14. 13:50 -kor

Khef: ebből az lesz, hogy nem lesz semmi értelmes...

We are the swarm. But we are becoming ... much... much more. For the final metamorphosis, has only just begun.

Nem őszinteségre, meg bizalomra kell alapozni egy kapcsolatot, hanem tcp/ip-re!

#104 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 14. 15:56

A gouraud shading is olyan mint a flat shading csak interpollalas megy a poligon vertexei kozott. A phong meg a blinn mar egy fejlettebb valtozat. (Phong nem, a blinn pedig tesz kulonbseget a lampa fenyenek beesesi szoge kozott amikor a feluleti becsillanast szamolja.) Kivancsi vagyok a komolyabb shaderek mikor fognak megjelenni. Varom mar nagyon! :D
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#105 Felhasználó inaktív   GORO 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 15. 23:29

Idézet: monolith - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 20:02

és akkor a pipeline meg a shader? most komolyan kérdezem.

Egy szavad nem lehet.  :D
MEET TOMORROW HEAD ON....AMD

#106 Felhasználó inaktív   bushi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 10. 12:49

Sziasztok lenne egy kérdésem.
Egy Sony VAIO GRV616S VGA-ról lenne szó.
Video Chipset ATI Mobility Radeon 9000
Video Memory 64MB DDR-SDRAM

A kérdés a laptoban hibás ez az eszköz és minden jel szerint a memória a ludas. Javítható ez a hiba? Esetleg cserélni kell a teljes kártyát? Ha ezt lehetséges egyáltalán... vagymi lehet a megfejtés.
vagy lehet bontatni az egész gépet?
Szóval ennyi nagyjából a kérdés.

Köszönöm a válaszokat előre is.
TOOL IS THE HARMONIOUS VOICE OF CREATION...

#107 Felhasználó inaktív   bushi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 10. 13:08

Ja és légyszi privizzetek is meg ha lehet, vagy dobjatok egy mailt.
meshuggah@vipmail.hu
Köszi

u.i:  :omg:  ja télleg és ha tudja valaki hogy bármelyik opció milyen költségeket vonzz az sem jönne rosszul  :respect:

#108 Felhasználó inaktív   bushi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 11. 17:06

Senki semmi?  :confused:

#109 Felhasználó inaktív   monolith 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 11. 17:45

én csak a saját nevemben tudok beszélni, de szerintem a fórumosok java része is így van vele, tehát én asztali gépen élek, úgyhogy nem értek a laptophoz, ezért nem is okoskodok bele, őszintén szólva:lövésem sincs a problémád megoldására. de lehet hogy majd megmondják a többiek a frankót.
"Quality products,Customer satisfaction"
is a philosophy that guides all that we do at MSI.

#110 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 11. 18:02

Idézet: bushi - Dátum: 2006. febr. 11., szombat - 17:06

Senki semmi?  :confused:

Üdv!
Kb milyen idős a gép?Mert az újabb notikban cseréhető MXM modulos VGA van.Emlékeim szerint Radeon 9000-est nem csináltak ebben a formába,magyarán a noti alaplapjára forrasztották rá.Ha RAM hibás szervíz kijavítja ingyen,persze ehez garisnak kell lennie.Ha nem garis,elkérhetnek 200 EUR-t is a javításért kb.Ha nem a RAM hibás,hanem a GPU,többe is kerülhet.
Ha azt kérdeznéd,hogy tudok-e segíteni  javításban,sajnos nem lenne a válasz.Elmentem attól a cégtől,ahol Toshiba notikat javítottam.

hankpoke

#111 Felhasználó inaktív   bushi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 12. 09:43

Idézet: Hank - Dátum: 2006. febr. 11., szombat - 18:02

Üdv!
Kb milyen idős a gép?Mert az újabb notikban cseréhető MXM modulos VGA van.Emlékeim szerint Radeon 9000-est nem csináltak ebben a formába,magyarán a noti alaplapjára forrasztották rá.Ha RAM hibás szervíz kijavítja ingyen,persze ehez garisnak kell lennie.Ha nem garis,elkérhetnek 200 EUR-t is a javításért kb.Ha nem a RAM hibás,hanem a GPU,többe is kerülhet.
Ha azt kérdeznéd,hogy tudok-e segíteni  javításban,sajnos nem lenne a válasz.Elmentem attól a cégtől,ahol Toshiba notikat javítottam.

hankpoke

Üdv! És köszi!

Gép kicsit több mint másáfél éves, brutál desktop replacement :) (4 kg ) :D

Details of the sony GRV616S

Processor Intel Pentium IV 2.6 Ghz
    L2 cache memory 512 KB
    Motherboard Chipset Intel 845MZ
    Memory 512 MB (upgradeable to 1GB) DDR-SDRAM 266Mhz
    Hard disk drive 60 GB
    Video Chipset ATI Mobility Radeon 9000
    Video Memory 64MB DDR-SDRAM
    Display 16.1" TFT SXGA 1280x1024
    Sound Windows Sound System compatible with 3D sound, built in speakers
    Optical drive CD-RW/DVD RW, DVD+-R 1x, DVD+-RW 1x, DVD-R/DVD+-RW read 2x,
CD-R-write 16x, CD-RD-write 8x, CDROM 24x, DVD-ROM 5x
    Multi-purpose bay Support for: Second battery pack, CD-ROM, CD-R, CD-RW, DVD-ROM
    Ports on unit 2 PC Card Slot(s),i.Link (4 pins), 3 USB port(s) (1.1),
Audio/Video out, Headphones out, Microphone in, Ethernet port, Parallel port,
VGA monitor out, TV Out, MG Memory Stick
    PC Card Slot(s) 2 PCMCIA type I, 2 PCMCIA type II or 1 PCMCIA type III Cards and
Cardbus support
    Modem built-in modem V.90/K56Flex (56kbps) data/fax modem
    Network Intel FW82801CAM+82562ET - 10Base-T/100Base-TX
    Keyboard 87 keys, Hotkeys
    Mouse Touchpad
    Battery PCGA-BP2NX (Lithium-Ion) up to 2 Hours
    AC Adapter PCGA-AC19V4 (19.5V)
    Dimensions (W x H x D) 355mm x 39.9 to 44.4mm x 295 mm
    Weight 3.7kg
    Supplied accessories AC Adapter (PCGA-AC19V4), Battery (PCGA-BP2NX), Phone
cable, Phone plug, Weight saver, Power cable, Documentation
    Optional accessories Battery: PCGA-BP2NX Operating System Windows XP Home Edition
    Pre-installed software Acrobat Reader 5.1, Click to DVD 1.1, Drag n Drop CD+DVD
3.0, Dvgate, Internet Explorer 6.0, Movie Shaker, Norton Antivirus, QuickTime
5.0, RealPlayer, Smart Capture, SonicStage, WinDVD, Photoshop Elements,
Callserve
    Warranty 1 year manufacturers warranty , extendableto 3 years with VAIO Plus
Warranty Pack

Ugyh azt mondod inkább érdemes elbontatni?
Hát nemtom... dilemma...

#112 Felhasználó inaktív   Hank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 02. 12. 23:17

Na ez tuti egybe forrasztott cucc.Ahogy nézem gari lejárt a gépnél, és csak márkaszervízbe javítható a dolog.Ahoz hogy valamit is cseréljenek benne valamit,minimum kell hozzá egy BGA-zó gép,és jó pótalkatrész.Ha kettő meglenne lehetne cserélgetni...
Az az érzésem,hogy nehezen fogod megjavítatni...
Kérdezz rá mennyiért csinálnák meg,próbát megér a dolog.
hankpoke

#113 Felhasználó inaktív   -Turbo- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 05. 18:57

lama kerdes kovetkezik..

vivo mire jo, hogyan kell hasznalni...stb  :Đ
JóSebesség

#114 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 03. 05. 19:09

Idézet: -Turbo- - Dátum: 2006. márc. 5., vasárnap - 18:57

lama kerdes kovetkezik..

vivo mire jo, hogyan kell hasznalni...stb  :Đ

VIVO: Video Input, Video Output
Input: külső képjelet lehet a a videokártyán keresztül megjeleníteni a számítógépen, pl. TV adást, vagy videofilmet. Többek között digitalizáló kártya helyett így is archiválhatunk felvételeket a számítógépre, vagy rögzíthetünk adást a TV-ről.
Output: gyakorlatilag TV-out, a videokártya jelét kivihetjük más eszközre, pl. videomagnóra, TV-re.

Használata a VIVO-s videokártyához adott kábelekkel és szoftverrel, vagy annak megfelelő más kábellel és kompatibilis szoftverrel történhet.

Kép

Esetenként szükség lehet plusz kábelek, átalakítók vásárlására is, pl. RCA => SCART, ezek pár száz, vagy 1-2.000,- Ft áron beszerezhetők. ;)

#115 Felhasználó inaktív   -Turbo- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 06. 14:36

yovan, akkor van nekem 7800gtm ami vivos. kaptam kabeleket meg mindent :D leszedtem a wdm capture drivert. felraktam. hogyan tovabb? kell vmi szoftver? vagy micsinaljak? :Đ
JóSebesség

#116 Felhasználó inaktív   Pietrosz 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 06. 14:43

Idézet: -Turbo- - Dátum: 2006. márc. 6., hétfő - 14:36

yovan, akkor van nekem 7800gtm ami vivos. kaptam kabeleket meg mindent :D leszedtem a wdm capture drivert. felraktam. hogyan tovabb? kell vmi szoftver? vagy micsinaljak? :Đ

Hát én kaptam videószerkesztő szoftvert a Leadtekhez :rolleyes:  :D
Amúgy az ingyenes Virtualdub capture funkciója kezdetnek megteszi, próbálkozhatsz azzal.
- Where are we going?
- Let's go find out.

#117 Felhasználó inaktív   -Turbo- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 06. 14:45

lehet hogy en is kaptam vmit csak nem tudom hogy hol van a cd  :D
JóSebesség

#118 Felhasználó inaktív   Omega 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 06. 18:39

Keresd meg azt a CD-t, amit kaptál a kártyához... :think:
Nekem a TNT2Pro óta VIVO-s videokártyáim vannak csak, de őszintén szólva eddig csupán egyszer vettem fel filmet, a Stargate 81. részét kíváncsiságból. MSI NX6600GT-128VTD videokártyával, és a hozzá adott  szoftverrel (ha jól emlékszem, Power Cinema). :)

Hogy pontosan hogyan kell, ezt programja válogatja... menüből értelemszerűen. Ami nehezebb lesz, kiválasztani a jelformát, hogy tűmentes és színes legyen a kép (PAL-ok közül valamelyik a jó).

Kábelekkel meg, van az a dundibundi, amivel megdugod a videokártyád. Annak a videokártyádból kilógó végén elvileg van kettő sárga végű anyadugó is. Az egyiken befele nyíl van, a másikon kifele. Előbbi bevitelhez, utóbbi kivitelhez kell. Ebbe megy bele egy olyan madzag, aminek egyik vége fiú, a másik fele pedig ízlés szerint lehet SCART-ba dughatós, vagy színekre szétbontott, stb (a megnevezésekkel nem vagyok tisztában  :Đ  ).

:think:

#119 Felhasználó inaktív   bepe_79 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 14. 00:02

2560x1600 Gaming Performance with Dell's 3007WFP

One new feature both NVIDIA and ATI are touting in their latest high-end GPUs is the ability to game at extremely high resolutions with good frame rates. NVIDIA likes to call it �extreme high definition�. 1080p, the holy grail of high definition, represents a 1920x1080 screen resolution. That�s over two million pixels (2.1 megapixels to be precise) or twice the resolution of 720p (1280x720) displays.

We�ve been benchmarking the latest high-end graphics cards at the even more demanding resolution of 2048x1536 for about a year now. At 2048x1536 you�re looking at 3.1 megapixels of gaming goodness -- when running through de-dust in Counter-Strike Source on your 21� monitor at 2048x1536 you can practically sit and count every spec of sand on the ground instead of hunting down terrorists or CTs; it�s an incredible experience. But as awesome as that sounds, 2048x1536 is no longer the holy grail of gaming�2560x1600 is.

2560x1600 is actually nothing new, Apple�s 30� Cinema Display has been on the market for awhile now, but it was prohibitively expensive (Apple�s actually got a simple demo on what the difference between 20�, 23� and 30� looks like on their site). At the beginning of this year Dell really shook up the 30� space with their announcement of the 3007WFP. That�s because Dell�s 3007WFP panel has all the specs you�d look for in a high-end monitor, including 11ms grey-to-grey response time (14 ms black-to-black), 700:1 contrast ratio, and 400cd/m2 brightness, but what really separated the Dell 3007WFP from the Apple Cinema display was its $2,200 price tag, that�s hundreds of dollars less than what the Apple was selling for at the time. In fact, Dell has used this formula of providing high-end, feature-packed displays with attractive pricing to catapult themselves to the #1 spot in LCD sales. Dell�s 2405FPW and 2005FPW 24� and 20� widescreen displays are both highly popular among gamers and enthusiasts because of this.

2560x1600 provides two times the resolution of 1080p, coming in at 4.1 megapixels. Running at a res this high on a 30� screen is simply awesome, but as you can imagine, not just any GPU can run at 2560x1600 and still dish out good frame rates. Therefore, we wanted to see what the latest cards from ATI and NVIDIA were truly capable of at the 3007WFP's native res of 2560x1600.

We should note that the following benches are early, we�ve barely had the monitor for 48 hours and in case you didn�t notice yesterday, there were some fairly major GPU launches on the 9th, so we haven�t had enough time to really push our testbeds thoroughly. What we thought we�d do is share some early benchmarks with you today, and then listen to your feedback on what you�d like to see us do next. At 2560x1600 jaggies aren�t quite as big of an issue so we elected to test without AA for today�s article, but perhaps for Part 2 you�d like to see 2xAA benches? What about 1280x800 for lesser GPUs? Are there any particular screenshots or images you�d like to see so you can compare what 2560x1600 looks like in comparison to your 1600x1200 or 1680x1050 display? These are the types of things we�d love to hear feedback on, so feel free to drop your thoughts in the news comments for this article.

#120 Felhasználó inaktív   monolith 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 14. 17:41

azé ez keménynek hangzik. baszki az egész szobámat beterítené a monitor. de kinek van pénze egy ilyen szörnyre a szobában. így se sokat látnak anyámék, nemhogy még egy ilyen felszereléssel beüljek, akkor azt hiszik majd hogy eltűntem. a másik meg, hogy elfárad a nyakam mire a játékban egyik oldalról átnézek a másikra...
"Quality products,Customer satisfaction"
is a philosophy that guides all that we do at MSI.

Téma megosztása:

• (157 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.