Azért tartom elgondolkodtatónak, mert ha az 5-10 évvel ezelőtti állaptokkal összehasonlítja az ember, akkor láthatja, hogy merre halad a videojáték ipar. És én úgy vélem, hogy nagyon rossz ez az irány, próbálnak minél nagyobb kontrollt szerezni a játékosok felett. Bár az autóipar nem tökéletes példa, mert ott is vannak kísérletek a gyártóhoz kötésre (pl. márkaszervizek, meg olyan alkatrészek, amik úgy lettek megtervezve, hogy csak bizonyos ideig tartsanak ki), de hasonlít a kiadók online kapcsolatot igénylő megkötése ahhoz, mintha egy autógyártó azt mondaná, hogy minden 100 km. megtétele után be kell vinni hozzájuk szervizbe a kocsit vagy különben a motor csak az első 2 fokozatot engedi használni.
Az update-ek lehetősége kétélű fegyver:
1. Jó, ha arra használják, hogy plusz tartalmat adjanak a játékhoz vagy kijavítsanak olyan hibákat, amik korábban még az
alapos teszteken is átsiklottak.
2. Hátrányos, mert a kiadókban azt a hozzáállást erősíti, hogy "adjuk ki minél gyorsabban, akár csak minimális tesztelés után is, hogy minél hamarabb bevételhez jussunk, ráérünk majd később is a javításokkal foglalkozni". És sajnos néha 1-2 kritikus hiba kijavítása után már nem is törődnek a termékkel, mivel bevételt már nem nagyon generál, kiadást viszont a javítások miatt még jó darabig. Mint a Need for Speed: Most Wanted-nél a kiadás után kb. 5 hónappal történt: "Köszönjük a hibajelzéseket, majd a sorozat következő részének fejlesztésénél figyelembe vesszük azokat". Ez szerintem nem korrekt hozáállás.
Én Veled ellentétben azon az állásponton vagyok, hogy inkább jelenjen meg egy játék pár héttel később, mint hogy mindjárt az elején azt böngésszem, hogy hogyan kell a frissítést feltenni rá (nem minden kiadó készít automatikus patch-elő programot a játék mellé). Tudom, hogy manapság már kevesen vannak, akiket érint, de ez ráadásul kiszúrás azokkal, akiknek egyálalán nincsen net kapcsolatuk vagy csak nagyon lassú van.
A kód beírással kapcsolatban a szerző szerintem inkább arra utalt, hogy a telepítő lemezen bináris formában már jelen levő egyes tartalmakhoz is csak kód beírással lehet hozzájutni. Ezt gyakorlatilag Te is kritizáltad a DLC-vel kapcsolatban, csak ott letölthető és nem lemezen levő tartalomról van szó. Egyébként én is emlékszem még azokra az időkre, amikor az "írd be a kézikönyv x. oldalának y. bekezésében levő z. szót" volt a másolásvédelem egyik eszköze vagy egy kép felismerése, amihez a kézikönyvben külön mellékletet készítettek (pl. F19 Stealth Fighter)
Az összetartás olyan erõ, ami hegyeket képes megmozgani. Feltéve, hogy legalább a fele egy irányba tolja. (Idézet egy régi CoV-ból)