HWSW Informatikai Kerekasztal: 2gépes hálózat nem megy - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

2gépes hálózat nem megy külön ok, de hálóban még a ping sem megy

#1 Felhasználó inaktív   Bennedekk 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 13. 00:14

A segítségeteket szeretném kérni, nagyon el vagyok keseredve!
Adott két gép, egy p1-es laptop, pcmcia-s hálókártyával (w98-al, de próbáltam w2000-el is) és egy p4-es gép két hálókártyával (egy 10megabites, és egy 10/100-as) windows xp-vel. A végcél az lenne, ha a p4-es osztaná meg az adsl-t, de egyenlőre még net nélkül sem tudom összehozni a két gépet egymással. Fix ip címek vannak beállítva, a p4-es 10Mb-es hálókarcsijának 192.168.0.1, a 10/100-asnak 192.168.0.2, a laptopnak 192.168.0.3.
Ha csak az adsl modemet dugom bele a hálókártyákba, (egyenként kipróbálva) akkor az adott gépen gond nélkül megy a net. Viszont ha a két gépet próbálom összehozni, akkor észre sem veszi a gép, hogy a madzag másik végén van valami, és "egy hálózati kábel nincs bedugva" hibaüzenetet kapom.
A hálózati zsinórt, amivel megpróbáltam összekötni a két gépet, úgy kaptam egy volt kollegámtól, aki sikerrel használta két gép összekötésére. Megpróbáltam kikapcsolt tűzfallal is, de semmi eredmény nem volt. még pinggelni sem tudtam a másik gépet. Azért nem gyanakodtam hálókártya hibára, mert a net megy vele. A p4-es gépben levő hálókártyák irq-ja nem akad semmivel.
Légyszi bombázzatok ötletekkel, mert már hetek óta ezzel szopok, és már szeretnék pontot tenni az ügy végére. (Feleségemnek munkára kell a laptop, és kellene neki net is, de nem szívesen szakítanám meg a kisfiam mesefilm letöltését dc.-n, csak hogy az asszony dolgozni tudjon... ;-)))

#2 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 01. 13. 00:31

Az a kábel nem két gép közé való, mert ún. patch kábel, ami gép+aktív eszköz (hub, switch) közé kell. Két gép közé crosslink kábel kell, azért visít a vindóz, hogy nincs bedugva.

De 7-8ezer pénz egy router, a jövőben sok szopástól fog megkímélni...
Make love not Wor.

#3 Felhasználó inaktív   Bennedekk 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 00:43

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 1:31

Az a kábel nem két gép közé való, mert ún. patch kábel, ami gép+aktív eszköz (hub, switch) közé kell. Két gép közé crosslink kábel kell, azért visít a vindóz, hogy nincs bedugva.

De 7-8ezer pénz egy router, a jövőben sok szopástól fog megkímélni...

Tuti, hogy crosslink kábelt adott, mert megnéztem neten a bekötését, és stimmelt, egyébként a srác is két gép között használta. A router jó megoldás lenne, csak az a gáz, hogy nem tudom beadni az asszonynak, hogy kell, hiszen elvileg az én hardvereimmel is meg lehet oldani ;-)

#4 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 00:55

Idézet: Bennedekk - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 0:43

A router jó megoldás lenne, csak az a gáz, hogy nem tudom beadni az asszonynak, hogy kell, hiszen elvileg az én hardvereimmel is meg lehet oldani ;-)

Ha asszonynak nem tudod beadni, meg ért hozzá, akkor csinálja meg... Én sem pofázok bele a konyhába. Legfeljebb annyit, hogy ez igen kiváló volt, hol a söröm  :D
Make love not Wor.

#5 Felhasználó inaktív   Bennedekk 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 01:09

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 1:55

Ha asszonynak nem tudod beadni, meg ért hozzá, akkor csinálja meg... Én sem pofázok bele a konyhába. Legfeljebb annyit, hogy ez igen kiváló volt, hol a söröm  :D

Jogos!
Bár, az ő álláspontja is érthető! (egy router áráért rengeteg pelenkát lehet venni! :D )

#6 Felhasználó inaktív   Anonimi 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 05:51

Dehogynem tudod beadni az asszonynak. Mondd meg neki, hogy ha router lesz, akkor kisebb lesz a villanyszámla, mert nem kell mindig mennie a NET megosztó gépnek. :cool:
A kábelezéssel kapcsolatban pedig Jano véleménye sztem az irányadó. Nemtom, hogy milyen ADSL modemed van, de eközé és a PC közé általában egyenes kábel kell. Mivel így műxenek a gépeid, ezért nagy valószínűséggel egyenes a kábeled.

#7 Felhasználó inaktív   Bennedekk 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 08:17

Idézet: Anonimi - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 6:51

Dehogynem tudod beadni az asszonynak. Mondd meg neki, hogy ha router lesz, akkor kisebb lesz a villanyszámla, mert nem kell mindig mennie a NET megosztó gépnek.   :cool:
A kábelezéssel kapcsolatban pedig Jano véleménye sztem az irányadó. Nemtom, hogy milyen ADSL modemed van, de eközé és a PC közé általában egyenes kábel kell. Mivel így műxenek a gépeid, ezért nagy valószínűséggel egyenes a kábeled.

Thx! De a netmegosztó így is, úgy is menne, mert arról megy a DC. Az ADSL modemem d-link márkájú, ez egyenes kábellel van összekötve a géppel. (a szolgáltató adta hozzá a madzagot) Az igazi gáz az, hogy a két gépet nem tudom egymással összekötni, (a nettől függetlenül sem) pedig a két gép közé keresztkábelt raktam... :( A hálókártyák szerintem tökéletesek, azért írtam, hogy ha a modemet akármelyikre dugom, akkor van net, de a laptop hálókártyája, és az asztali gép hálókártyája nem látják egymást...  :smoker:

#8 Felhasználó inaktív   istvan_ 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 01. 13. 08:29

Idézet: Bennedekk - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 8:17

Thx! De a netmegosztó így is, úgy is menne, mert arról megy a DC. Az ADSL modemem d-link márkájú, ez egyenes kábellel van összekötve a géppel. (a szolgáltató adta hozzá a madzagot) Az igazi gáz az, hogy a két gépet nem tudom egymással összekötni, (a nettől függetlenül sem) pedig a két gép közé keresztkábelt raktam... :( A hálókártyák szerintem tökéletesek, azért írtam, hogy ha a modemet akármelyikre dugom, akkor van net, de a laptop hálókártyája, és az asztali gép hálókártyája nem látják egymást...  :smoker:

csak félve merem megkérdezni: Tűzfal???

#9 Felhasználó inaktív   Bennedekk 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 08:41

Idézet: istvan_ - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 9:29

csak félve merem megkérdezni: Tűzfal???

Félve? Minden ötletet köszönök, hátha közelebb visz a megoldáshoz, de sajnos próbáltam már, hogy kikapcsolt net mellett kikapcsoltam a tűzfalat, de nem segített. (meg ha minden igaz, ha a a ping válasz engedélyezett, akkor meg kellene tudnia pinggelni bekapcsolt tűzfal mellet is...)

#10 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 09:25

Mondjuk lehet, hogy az én hibám, de olyanról még nem hallottam, hogy tűzfal miatt "nincs kábel bedugva" hibaüzenetet kapjak.
Csak ki kéne próbálni másik kábellel, lehet sima kábeltörés is, ami épp akkor jött össze, mikor kollega, vagy Te elkezdted használni a kábelt. Egy sima keresztkábal párszáz pengő, érdemes inkább megvenni, mint ezzel macerázni.
Más: Ha W98-al láttatni akarod az XP-t, akkor tudod, hogy egy munkacsoport, XP alatt a vendégfiókot engedélyezed (biztonságosabb talán), vagy az XP-s gép felhasználói között szerepeljen a W98-as gép felhasználóneve-jelszava (ekkor meg kézzel tudod konfigurálni a jogokat). Netmegosztást ne az XP varázslójával csináld, hanem töltsd le pl. az Analogx proxy-ját. Felteszed (nagyon kevés erőforrást használ), belerakod az automatikus indításba (ha akarod, hogy induljon a géppel) és az útmutató alapján pofonegyszerű módon beállítod a W98-as gépen a hálózatot hozzá.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#11 Felhasználó inaktív   istvan_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 09:36

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 9:25

Mondjuk lehet, hogy az én hibám, de olyanról még nem hallottam, hogy tűzfal miatt "nincs kábel bedugva" hibaüzenetet kapjak.
Csak ki kéne próbálni másik kábellel, lehet sima kábeltörés is, ami épp akkor jött össze, mikor kollega, vagy Te elkezdted használni a kábelt. Egy sima keresztkábal párszáz pengő, érdemes inkább megvenni, mint ezzel macerázni.
Más: Ha W98-al láttatni akarod az XP-t, akkor tudod, hogy egy munkacsoport, XP alatt a vendégfiókot engedélyezed (biztonságosabb talán), vagy az XP-s gép felhasználói között szerepeljen a W98-as gép felhasználóneve-jelszava (ekkor meg kézzel tudod konfigurálni a jogokat). Netmegosztást ne az XP varázslójával csináld, hanem töltsd le pl. az Analogx proxy-ját. Felteszed (nagyon kevés erőforrást használ), belerakod az automatikus indításba (ha akarod, hogy induljon a géppel) és az útmutató alapján pofonegyszerű módon beállítod a W98-as gépen a hálózatot hozzá.

ja tényleg, a kábelnincs bedugva momentumon átsiklottam!!!  :rolleyes:

Ezesetben csatlakoznék az előttem szólókhoz! 

#12 Felhasználó inaktív   Bennedekk 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 09:47

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:25

A kábel hibájára már gyanakodtam, ezért vettem egyet, amit a boltban krimpereltek, ezzel is u.a.  :( Csak azért nem írtam, mert gondoltam, hogy a kettő nem lehet egyszerre rossz...

Az nem tudom, hogy lehetséges-e, hogy a laptop hálókártyája úgy legyen rossz, hogy netezni lehet vele, de keresztkábeles kapcsolattal nem érzékeli? (esetleg a keresztkapcsolat egy olyan eret használ, amit az adsl modem nem, és ez a szál szakadt a pcmcia-s hálókártya kivezetésénél?)

#13 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 09:52

Idézet: Bennedekk - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 9:47

Az nem tudom, hogy lehetséges-e, hogy a laptop hálókártyája úgy legyen rossz, hogy netezni lehet vele, de keresztkábeles kapcsolattal nem érzékeli? (esetleg a

Laptop kártyája elég neccesen lehetne úgy rossz, mert ugyanazokat az ereket használja, de kábelt úgy is félre tudom Neked kötni, hogy világít a link, meg vindóz azt mondja, hogy be van dugva, közben mégsem működik... Kemény az élet ja :-)

Keresztkábel csak az irányt fordítja meg, egyik kivezetésen ad, akkor a a túloldalon ugyanazon a szálon már fogadnia kell.
Make love not Wor.

#14 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 09:56

Idézet: Bennedekk - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 9:47

A kábel hibájára már gyanakodtam, ezért vettem egyet, amit a boltban krimpereltek, ezzel is u.a.  :( Csak azért nem írtam, mert gondoltam, hogy a kettő nem lehet egyszerre rossz...

:eek: Ejjha. Kártyákon világít a kapcsolatot jelző LED?
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#15 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 10:18

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 9:56

Akkor rakjuk vissza a pipát a TCP/IP felé. Hagyjuk, elmúlt 2 évben szerintem ezres nagyságrendben leírtuk, olvasgasson kicsit.
Make love not Wor.

#16 Felhasználó inaktív   Zsivaagoo 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 10:29

Idézet: Bennedekk - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 1:14

... Fix ip címek vannak beállítva, a p4-es 10Mb-es hálókarcsijának 192.168.0.1, a 10/100-asnak 192.168.0.2, a laptopnak 192.168.0.3.

:omg: Bázmeg!  :reklamacio:

Az egy gépben lévő két kártya ugyanabban az IP tartományban?  :omg:

Innéttől mondja el valaki más, mert én már nem vagyok hajlandó.  :reklamacio:
Ha a lovat zab helyett plutóniummal etetné a Pesta bácsi, akkor a szekér kilóhússzal repesztene a Kárpátokban.
Ha visszakérdezek, akkor az azért van, mert nem értettem, hogy mit kérdeztél. Heeeee?

#17 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 10:43

Idézet: Zsivaagoo - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:29

:omg: Bázmeg!  :reklamacio:

Mér ne, én már olyat is csináltam, hogy két kártya, más irányba, címük ugyanaz, és úgy routeoltak :)
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#18 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:13

Idézet: Zsivaagoo - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:29

Az majd a következő lépés, egyelőre a fizikai rétegnél tartunk, mert nincs bedugva...
Make love not Wor.

#19 Felhasználó inaktív   Bennedekk 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:16

Idézet: didyman - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 10:56

Nem, sajnos nem csinál semmit, most a laptopba beraktam azt a winchestert, amelyiken csak egy frissen telepített w2000 van, mert a w98 nem írta ki, hogy a kábel be van-e dugva, csak az asztali gépen levő xp. most a w2000 is kijelzi, hogy nincs bedugva a hálózati kábel!  :banghead:
a kábelt kiszedve és visszadugva, meg sem moccan.

Viszont megnéztem a két keresztkábelt, (a gyári, amit kaptam, és a csináltatott, amit egy "jó nevű boltban" csináltattam. És nem ugyanúgy volt bekötve! Ha felülről lefelé megszámozom a szálakat, (a 8. a barna) és a másik dugón megnézem a sorrendet, akkor a gyári 3, 6, 1, 4, 5, 2, 7, 8, míg a szerelt 1, 2, 5, 6, 3, 4, 7, 8. 

Most újra kipróbáltam a gyári kábellel, és Sikerült!! A win2000 látja az xp-t!
Viszont w98-ról indítva a laptopot, a bootolás során az asztali gépen egy pillanatra eltünt a hálózati kábel nincs bedugva ikon, aztán mire bebootolt a w98, már megint előjött..
Ez mitől lehet?

Mindenkinek köszönöm az eddigi ötleteket, most már látszik, hogy a hardverfeltételeim adottak, csak a w98 szivatott meg, meg az a köcsög boltos, aki nem tud megcsinálni egy kábelt, pedig Szekszárdon ők a legdrágábbak... (meg a legnagyobb szájuk is nekik van ;-))   

Na mindegy, már kidühöngtem magam, és örülök, hogy már látszik az alagút vége! :cool:

#20 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 01. 13. 11:20

Idézet: Bennedekk - Dátum: 2006. jan. 13., péntek - 11:16

Nem, sajnos nem csinál semmit, most a laptopba beraktam azt a winchestert, amelyiken csak egy frissen telepített w2000 van, mert a w98 nem írta ki, hogy a kábel be van-e dugva, csak az asztali gépen levő xp. most a w2000 is kijelzi, hogy nincs bedugva a hálózati kábel!  :banghead:
a kábelt kiszedve és visszadugva, meg sem moccan.

Viszont megnéztem a két keresztkábelt, (a gyári, amit kaptam, és a csináltatott, amit egy "jó nevű boltban" csináltattam. És nem ugyanúgy volt bekötve! Ha felülről lefelé megszámozom a szálakat, (a 8. a barna) és a másik dugón megnézem a sorrendet, akkor a gyári 3, 6, 1, 4, 5, 2, 7, 8, míg a szerelt 1, 2, 5, 6, 3, 4, 7, 8. 

Most újra kipróbáltam a gyári kábellel, és Sikerült!! A win2000 látja az xp-t!
Viszont w98-ról indítva a laptopot, a bootolás során az asztali gépen egy pillanatra eltünt a hálózati kábel nincs bedugva ikon, aztán mire bebootolt a w98, már megint előjött..
Ez mitől lehet?

Mindenkinek köszönöm az eddigi ötleteket, most már látszik, hogy a hardverfeltételeim adottak, csak a w98 szivatott meg, meg az a köcsög boltos, aki nem tud megcsinálni egy kábelt, pedig Szekszárdon ők a legdrágábbak... (meg a legnagyobb szájuk is nekik van ;-))   

Na mindegy, már kidühöngtem magam, és örülök, hogy már látszik az alagút vége! :cool:

Akkor mondd meg a boltosnak, hogy gondolja át mégegyszer, mert ennyire még elrontani sem lehet. :omg:
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó