Milyen notebookot vegyek? - negyedik rész
Elküldve: 2006. 02. 05. 19:08
15" vagy 15,4" ??
Melyiket a hasznáhatóbb? Photoshop, DVD-nézés, sok irodai alkalmazás, pici játék.
Elküldve: 2006. 02. 05. 19:09
Asus A6KM-Q001 vagy Asus A3VC-5003
Elküldve: 2006. 02. 05. 19:19
Idézet: psg5 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 19:08
15" vagy 15,4" ??
Melyiket a hasznáhatóbb? Photoshop, DVD-nézés, sok irodai alkalmazás, pici játék.
minden méretben a wide a preferált, ritkán lehet kivétel. jobban illeszkedik a látóterünkhöz, és nagyobb is munkaterület.
Elküldve: 2006. 02. 05. 19:41
Idézet: special - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 20:19
akkor 15,4"-es lsz köszi
Még annyi hogy hallottam hogy nem mindegy hogy milyen OP rendszer van ezeken a notikon?
Erre milyen kell? mert úgy tudom gyárilag nincs rajta:
Asus A6KM-Q001 (mert hágy ugye ez lesz)
Elküldve: 2006. 02. 05. 20:03
Idézet: psg5 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 19:41
Még annyi hogy hallottam hogy nem mindegy hogy milyen OP rendszer van ezeken a notikon?
Erre milyen kell? mert úgy tudom gyárilag nincs rajta:
Asus A6KM-Q001 (mert hágy ugye ez lesz)
nem tudom mire gondolsz, de windows vagy linux ízlés szerint.
Elküldve: 2006. 02. 05. 20:04
Egyedük kis hazánkban (pedig az unióban vagyunk) drágábbak a notik kb. 10%-al, mint kint, és még a windows-t is lefelejtik róla.
Mivel jelenleg az áfa ua. mint pl. ausztriában, nem egészen értem az árkülönbség okát.
Az egyetlen negatívum a német windows ill. billentyüzet.
A windowsra megoldás a gyári recovery cd/dvd köcsönkérése (Nem illegális, mivel sorozatszám kérése nélkül felszalad, és a gyártók mennyiségre licenszelnek, nem nyelveket.)
A német billentyüzet a magyarnál rosszabb, az angolnál jobb. Gyakorlatilag minden betüt (kivéve hosszú ö ill. ü) lehet vele német kiosztással produkálni, ui. van egy veszzö gomb, ami a magánhangzókat átalakítja.Ill. magyar kiosztásra állítva ugyanott vannak a betük, mint a magyar billentyün, aki meg nem tudja fejböl, az rámatricázza, a legdrágább pedig a bill. csere, ami kb. 10-15000Ft.
Szerkesztette: krisz123 2006. 02. 05. 20:08 -kor
Elküldve: 2006. 02. 05. 20:06
Idézet: special - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 21:03
nos arra gondoltam hogy valahol (nem tudom hol) olvastam, hogy valami miatt(nem tudom pontosan mi miatt:)) egy két asus gépbe elengedhetetlen a prof. verziójú xp.
Vagy ez nem egészen igaz? (szreintem is tök mindegy hiszen valóban csak tudásban van különbség, hardver és egyéb kezelésben nem létezik)
Elküldve: 2006. 02. 05. 20:09
Idézet: krisz123 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 19:05
(Kétévesen)
Idefigyelj krisz123, tudjuk, hogy D430V volt, ami egyrészt nem 17"-os, másrészt ezt írtad róla, miután eladtad:
Idézet
Ezek után jössz, és azt állítod, hogy jó áron és gyorsan el lehet adni a használt 17"-os noteszt.
Elküldve: 2006. 02. 05. 20:18
Idézet: krisz123 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 20:04
Egyedük kis hazánkban (pedig az unióban vagyunk) drágábbak a notik kb. 10%-al, mint kint, és még a windows-t is lefelejtik róla.
Mivel jelenleg az áfa ua. mint pl. ausztriában, nem egészen értem az árkülönbség okát.
A windowsra megoldás a gyári recovery cd/dvd köcsönkérése (Nem illegális, mivel sorozatszám kérése nélkül felszalad, és a gyártók mennyiségre licenszelnek, nem nyelveket.)
A német billentyüzet a magyarnál rosszabb, az angolnál jobb. Gyakorlatilag minden betüt (kivéve hosszú ö ill. ü) lehet vele német kiosztással produkálni, ui. van egy veszzö gomb, ami a magánhangzókat átalakítja.
Sorry, de nem kevés tévedés van ebben a postodban.
Nem lefelejtik a Windowst a gépekről, hanem nem vettek rá licenct, hogy olcsóbb legyen, olyan 30-50 ezer forinttal, attól függ melyiket vesszük. Ez főként az olcsóbb gépeken hatalmas különbség, és nem mindenkinek van szüksége oprendszerre. Vagy van saját licence, vagy Linuxot akar rá, vagy megoldja okosban. Ha úgy vesszük, ez akár előny is lehet, mivel kérni kérhetsz rá OEM változatot, fordítva viszont nem működik, nem kérheted, hogy szedjék le, és nem akarod kifizetni.
Mára nem igaz már általános igazságként, hogy drágábbak a notik. Számtalan ellenpélda van. Modellről modellre változik a felállás.
Szerintem az angol billentyűzet jobb, mint a német, ugyanis minden ékezetnek van helye, az í-nek is, nem kell altgr+j és altgr+i kombinációkat kergetni. Mondjuk részrehajló vagyok, most is UK billentyűzetet püfölök. Ha a kódkiosztásra gondolsz, az bármilyen windowson állítható. Angol != amerikai. (UK vs. US)
Nem igaz, hogy nem illegális, mert nem kér sorozatszámot, vagy mert a gyártók mennyiséget licencelnek. Ráadásul egy-egy OEM Windows adott géphez kötődik, tehát ha megveszel egy windowsos gépet, és esetleg leváltod, másik gépre akkor sem rakhatod azt a Windowst, akkor sem, ha letörölted a másikról. A lincenc arra szól, hogy azon a gépen használd.
Elküldve: 2006. 02. 05. 20:19
Idézet: krisz123 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 21:04
A német billentyüzet a magyarnál rosszabb, az angolnál jobb. Gyakorlatilag minden betüt (kivéve hosszú ö ill. ü) lehet vele német kiosztással produkálni, ui. van egy veszzö gomb, ami a magánhangzókat átalakítja.Ill. magyar kiosztásra állítva ugyanott vannak a betük, mint a magyar billentyün, aki meg nem tudja fejböl, az rámatricázza, a legdrágább pedig a bill. csere, ami kb. 10-15000Ft.
recovery xp ?
az mit takar? ha van egy dobozosan, jogtisztán vásárolt xp akkor azt két gépre nem lehet felrakni csak ha belepiszkáltam? Vagy fel lehet de nem frissíthető?
Elküldve: 2006. 02. 05. 20:36
Idézet: GoLAN - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 20:09
Ezek után jössz, és azt állítod, hogy jó áron és gyorsan el lehet adni a használt 17"-os noteszt.
Látom nagy a felzúdulás, pár válasz :
- Tényleg nem 17 colos volt a clevo-m, de ezt sosem mondtam, a választ arra írtam, hogy a clevodat árulod. Fél év garancia volt rá, valójában márciusban lett volna két éves. Tény hogy annak idején iszonyat drágán vettem, mint midenki más (600 felett), és sokat buktam rajta (180-ért ment el), de ez nem azt jelenti, hogy nem lehet eladni. Mindent el lehet adni megfelelö áron, akár 12,13,14,15,17 collos.
- A toshiba noteszem 17 colos volt, és 1.5 hetesen tényleg olcsón adtam el, de tudomásul kell venni, hogy ha kihozol a boltból egy noteszt, sohasem fogod tudni eladni az új árának a 70%-a felett.
Én ezzel tisztában vagyok, és voilá, elment pár nap alatt.
Én nem azért árulok valamit, mert nyerészkedni akarok rajta, hanem mert újra cseréltem/meguntam/nincs rá szükségem.
A noteszekhez újabban nem adnak windows xp telepítö lemezt, hanem egy dvd-t, vagy egy rejtett particiót, amivel felírja az egész rendszert driverestül, mindenestül. Akkor szerintetek az acer notik, ahol a gép bekapcsolásakor beállítod hogy magyar,orosz, vagy román nyelvü windowst akarsz, majd a kívánt nyelv telepedik fel, akkor csalást követsz el?
Megnézném mikor büntetnek meg valakit azért, mert vett egy notebookot, aminek sajnos nem érti a windows xp nyelvét (Van rajta matrica is, hogy jogtiszta), és feltelepít ugyanolyan (home/prof.) windowst egy ua. típusú, de angol vagy magyar rendszert használó noti recovery cd-jéröl, amúgy megsúgom a cd-key nem a lemezen van, hanem a gépen. Szóval ha bekopogok a bsa-hoz a hónom alatt egy ilyen "megbuherált" notival és bejelentem, hogy a fenti "büncselekményt" követtem el, szerintem röhögve elzavarnának.
Elküldve: 2006. 02. 05. 20:47
akkor új notihoz másik xp-t kell beszerzni?
csak egy egyszerű választ: igen nem ?
Elküldve: 2006. 02. 05. 20:52
Idézet: psg5 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 20:47
Az oem windows új hardware-hez jár, ami lehet notebook, alaplap, stb.
Ha a régi géppel nem adtad tovább, szerintem nyugodtan tedd fel.
Ha már az ilyen kicsavarom a törvényt és bekasztlizunk mert nagy kalóz vagy mert az oem-et kétszer raktad fel típusú eljárások normálisak lennének , már rég felemelkedett volna a linux.
Lehet hogy nem a legszabályosabban csinálod, de szerintem ne csinálj belöle ügyet.
Szerkesztette: krisz123 2006. 02. 05. 20:53 -kor
Elküldve: 2006. 02. 05. 20:58
Idézet: krisz123 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 21:52
Ha a régi géppel nem adtad tovább, szerintem nyugodtan tedd fel.
Ha már az ilyen kicsavarom a törvényt és bekasztlizunk mert nagy kalóz vagy mert az oem-et kétszer raktad fel típusú eljárások normálisak lennének , már rég felemelkedett volna a linux.
Lehet hogy nem a legszabályosabban csinálod, de szerintem ne csinálj belöle ügyet.
kösz.
és nem gond hogy már fent van egy gépen és azt állandóan frisstem?
Vagyis a notira felrakva aktiváláskor nem lesz gubanc?
Csak azért hogy egyáltalán belekezdjek-e?
Elküldve: 2006. 02. 05. 20:59
Idézet: psg5 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 20:58
és nem gond hogy már fent van egy gépen és azt állandóan frisstem?
Vagyis a notira felrakva aktiváláskor nem lesz gubanc?
Csak azért hogy egyáltalán belekezdjek-e?
Azt hiszem évente lehet nagy hardverváltozás, remélem valaki le tudja írni pontosan mert nem tudom.
Elküldve: 2006. 02. 05. 21:01
Idézet: krisz123 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 21:59
kösz. akkor hátha valaki
Elküldve: 2006. 02. 05. 21:04
Idézet: psg5 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 20:47
igen
(és igen, csak azzal a számítógéppel lehet használni. ha tönkremegy a gép, és kidobjuk, akkor a licencet is kidobtuk. ha eladjuk, azt is oda kell adni, mert jár hozzá. a jog szerint. de ezért olcsóbb, sokkal olcsóbb, mint a sokkal kevésbé szigorú kiskereskedelmi --dobozos-- licenc)
Elküldve: 2006. 02. 05. 21:10
Idézet: special - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 22:04
(és igen, csak azzal a számítógéppel lehet használni. ha tönkremegy a gép, és kidobjuk, akkor a licencet is kidobtuk. ha eladjuk, azt is oda kell adni, mert jár hozzá. a jog szerint. de ezért olcsóbb, sokkal olcsóbb, mint a sokkal kevésbé szigorú kiskereskedelmi --dobozos-- licenc)
oh.
nos akkor ezek szerint szinte minden notihoz amit néztem vagyis akkor konkrétan amit kiválasztottam:
asus A6KM-Q001 -hoz rakjak kb 25.000.- ft-ot az xp-miatt.
Nos ha nincs más megoldás akkor nekilátok tovább sporólni.
Azért elég súlyos, hogy van gépem komlett jogtiszta (progikkal együtt véve) és akkor veszek egy notit
és nem hasunálhatom csak én a saját megvásárolt saját notimban a már amúgy is saját magam által saját gépben jogtisztán használt xp-met...
valahol értem és jogos is, de akkor is...
de akkor mit csinának azok akik netről szednek le xp-et? vagy tört verziónál már nem érdekes az ilyen licenc probléma?
Elküldve: 2006. 02. 05. 21:11
Idézet: special - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 21:04
És azt ki tudja megmondani, hogy az oem windowst a mostani géphez vettem, vagy az elözöhöz.
A számla elveszett, a matrica megvan...
Na akkor mi van?
Elküldve: 2006. 02. 05. 21:13
Idézet: krisz123 - Dátum: 2006. febr. 5., vasárnap - 22:11
A számla elveszett, a matrica megvan...
Na akkor mi van?
valszeg ezt értem. itt a regisztrálásnál van a kutya elásva mert ha közben használom egy gépen akkor másikra nem fog regisztrálódni már.
De akkor is mi van azokkal az xp-el amiket netről szednek le? Tört progival nincs probléma?

Súgó
A téma zárva.