Idézet: Patronok - Dátum: 2006. febr. 11., szombat - 11:19
Sziasztok! Notebook-ot szeretnék venni. Eddig két Albacomp Power laptopom volt. Az elsőben 3GHz 'asztali' P4 proci (Northwood) volt. A mostani egy mobil P4 2GHz-es procis laptop. Nekem eddig munkára és játékra is kellett (a játék miatt cseréltem laptopot korábban). Most viszont már a munka lenne a fő szempont.
A problémám az, hogy a 2GHz-es proci jóval lassabb irodai alkalmazások területén, mint a 3GHz-es volt. Vissza szeretnék térni a korábbi sebességre. Ezügyben kérnék tanácsot.
AMD párti voltam mindig is, így most Turionban gondolkodom. Azonban sok helyen írták, hogy a mobil P4 2GHz olyan, mint az asztali P4 3,4GHz... meg hogy a Turion 2GHz olyan, mint az Athlon64 3400+... Nekem nagyon nem ez a mobil P4-gyel kapcsolatban a tapasztalatom. Pl.: Excel file-ok megnyitása 2-3x annyi ideig tart a mostani 2GHz procival, mint a korábbival és ez sokszor már bosszantó... Tehát óvatos vagyok a Turionnal szemben is. Mennyire indokolt a félelmem?
A fentiek tükrében kérnék ajánlatot tőletek procira! (Esetleg konkrét laptop típusra.) Köszönöm!
Egy kis szűkítés: 1giga ram, 40gb gyors wincsi, vga mindegy, kijelző szinte mindegy (de ha jó áron 1024x768-nál nagyobb lenne, az jó lenne... most 1400x1050 van)
Itt egy félreértés van. A mobil Pentium 4 ugyanaz a processzor, mint az asztali, csak alacsonyabb órajelen és feszültséggel működik, valamint tartalmazza az ún. SpeedStepet, amellyel ha nincs terhelve, visszavesz a gyári órajelből és feszültségből, sok hőt és energiát megspórolva. Amiről más beszélhetett, az a 2003 elején debütált Pentium M, amely azonos órajelen jóval erősebb egy Pentium 4-nél, viszont nem is skálázódik fel az egekbe, mivel kifejezetten notebookokba tervezték. A Dothan magos Pentium M (2 MB L2 cache) 2.26 Ghz-ig érhető el, és itt bizony már szinte nagyon sok területen elkapja egy 3 GHz-es Pentium 4 tökit. A 2 GHz-es Pentium 4-edhez képest egy 1.6-os Pentium M is erősebb, pláne a gyorsabb változatok. Ha Centrino a gép, akkor is Pentium M proci van benne.

Namost a Turion 64 nagyjából ugyanolyan erős, mint a Pentium M, tehát azonos órajelen fej-fej mellett vannak, attól függ, mire használod.
Ha hosszabb távra fektetnél be, akkor nézegess Intel Core Duo / Centrino Duo logóval ellátott modelleket. Ezeket már kétmagos (két processzor egy chipen) Yonah chipek lakják, és magonként is erősebbek valamivel, mint a Pentium M. A két mag akkor jöhet neked jól, hogy sok program fut egyszerre, pl. böngésző, word, excel, közbe vírusírtás stb, mivel a Windows igyekszk elosztani a terhelést a két mag között.
De irodai munkára továbbra is a RAM + HDD a meghatározó.