Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 27., kedd - 7:26
Szűrő? Hogyan? Remélen nem objektívre valókra gondoltál...

Sephiában csináltam, de pikk-pakk ff-esíthető, azzal nics baj,m de sztem így jobban néz ki, de akkor rakok fel egy ff-et is...
Nekem tetszett hogy relatíve egybeolvadnak, otthon az eredtiből mgepróbálom elvonni a színt, és mielött tök ff lenne, akkor is megnézem hogy milyen, hátha úgy jobb... Vághtok több vízzel, azzal np, csak úgy kicsinek tűnt a deszka, de az alábbiakat figyelembe véve este csiszolok még rajta thx!
1, Mert ha nem középen lenne úgy jobb lenne? Középre nme is lehet már pakolni? :confused:
2, Naplemente= mikor megy le a nap, ilyenkor érdekesek/szépek a fényviszonyok, egy ilyen időtájt készített kép, amin a nap nem látszik, csak ahogy megvilágítja a felőt. Átlagembereknek ez is naplemente... Bikolpuszta... ne légy tök, má' elné', ez a település neve, szerinted mi a jó istennek adtam neki ezt nevet?

Piripócsit nem adhatok neki ha Bikolpusztán van... Nem pusztai naplementét akartam, hanem hazafele jövet előkaptam a gépet, gyors 3 különböző expós képet csináltam, és otthon összedolgoztam HDR-es képpé - pont hogy látszódjon az kép alja is, ne csak zajos sötét vacak legyen, mert az nagyobb baj, mint hogy most ilyen szerintem. NEM a napot, hanem a FELHŐKET fényképeztem, erre még mindenki más rájött

... A Gerecsénél ha mutatsz nekem vmi ilyesmi puzstát, ettől függetlenül nagyon szívesen csinálok olyan képet, de errefele kevesebb ilyen van...
3, ebből volt több vágás is, több kép is, de így mondták jónak. Fényémérsben mi a hiba, hogy kell köv?
Ha a fát veszem, arra mér, sztem a felhők meg a hold túl világos lett volna; nem tudom. A felhők érdekeltek, de izgalmasabb volt az, amelyikbe belevettem a fákat; de köv akkor csinálok a fáról is, thx az ötletet.
Oda nem írtam, de értelemszerűnek tartottam, hogy akkor melyiket javaslod helyette? Nem az a kérdés hogy egyik kép sem jó, de 3 normálisabbat ha ki kéne választani melyik lenne...
Elsőre:
Ha mindenre van válasz, kifogás, akkor miért kérdezel véleményt?
Közötködés off.
Szűrőben objektívra tehetőre gondoltam, hiába, ez nálam gyakorlati ártalom. A szűrőzés nekem azt jelenti, hogy szűrőt teszek a film elé.
Az, hogy neked tetszik, hogy egybeolvadnak, az egy dolog. Nem te vagy a zsűri.
Az egybeolvadás lehet, hogy jól mutat (de elárulom, nem mutat jól, azt is elmondom, miért nem), de nem jó megoldás, mert elvész a téma a tónuskatyvaszban.
Azért nem jó az egybeolvadás itt, mert sikerült végre közel jól komponálni a témát, nagyjából aranymetszésbe raktad (ezért írtam, hogy hagyj kicsit több helyet jobbra, és felfelé is a vízben, hogy pontosabb legyen az aranymetszés), ezért vonzza a szemet. A fotó alapvetően sötétbe hajló tónusvilágú, ezért ami az elhelyezéséből adódóan vonzza a szemet, azt nem szabad beleszürkíteni a hasonló tónusokkal, azt ki kell emelni fénnyel is. Vagy meg kell világítani, vagy szűrőzni kell a képet, hogy eltérő tónusok alakuljanak ki.
Ha érdekel az FF fotózás, akkor olvasgass utána a tónusoknak. FF-ben nincsenek színek, de minden színnek van egy telítettsége, ami az FF fotózásban tónusként fog megjelenni.
Például a piros alma, és a zöld falevél színesben oltári kontrasztot tud adni, de ha FF-ben fotózod le, akkor egy egyszínű szürke katyvasz lesz, mert mindkét szín nagyjából hasonló fedettséget eredményez. Ahhoz, hogy az FF képen a gyönyörű "piros" érett almák kívánatosan jelenjenek meg, szűrőznöd kell pirosra, ezáltal a film kevesebb fényt fog elnyelni piros tartományban, tehát a piros alma testes, csillogó tónusgazdag sötétszürke, már-már fekete lesz a nála világosabb szürke tónusú lombkoronában.
Ugyanígy kellett volna szűrőzni itt is a képet. Választhatsz, vagy a vizet szűrőződ sötétebbre, és arra mérsz fényt, hogy felhozd a deszkát, vagy valami spotfénnyel adsz egy világítást a deszkának.
1. De lehet tenni középre dolgokat, vannak témák, amiknek jót tesz, de nagyon kevés ilyen téma van. Ilyen a műtermi portré, a beállított virágcsendélet, aztán hirtelenjében nem is nagyon jut eszembe semmi más. Minden más, amivel nem "bemutatni akarsz", hanem érzelmeket kelteni, hatást elérni, ahhoz a középre komponálás már dögunalmas lesz. A másik baj a fotóval a kompozíción kívül az, hogy nincs rajta semmi. Ha lenne egy pici bogár, ami épp iszik az egyik vízcseppből mondjuk, akkor már jó is lenne a fotó.
A csigás kép épp ettől lett kategóriákkal jobb, mint ez. Ott vágj egy kicsit a bal oldalából, akár bele is vághatsz a növénybe, amin nyomul a csiga, hogy több tér maradjon előtte. Ha mozgó témát, még ha ilyen lassan mozgó témát is fotózol, vagy ha akár csak iránnyal bíró témát fotózol, akkor azzal tudsz nagyobb hatást elérni, ha azt mutatod be, hová mozog a dolog. Száguldó autó, csiga, araszoló hangya előtt hagyj nagyobb tért. Oldalra néző ember arca elé tedd a nagyobb teret, a képet nézőt az fogja érdekelni, hogy hová néz a pofa, hogy mit néz.
Szóval csiga rulez, kis vágással az mehet a pályázatra.
2. Naplemente. A képen látunk valami világosas fényt az égen. Ettől ez még nem napemente. Lehet reggel is. De lehet késő délután is, vagy épp kora délelőtt. A naplemente súlyos téma, ráül a hangulatra, ez a sajátja. Ezek a fények nem ülnek rá a hangulatra. Világos van mindenhol, térdig járunk a fényben, a fénymérők kiakadnak. Sehol a naplemente.
Elhiszem, hogy a Bikolpuszta a település neve, de a névválasztással is ügyelni kell. Ha belekevered a puszta szót, akkor a néző pusztát fog várni. Hortobágyot, csikóst, gémeskutat, miegyebet. Sztereotípiákat. Ezen nincs egyik se. Ergo nem puszta. A néző szemében.
Írod: "hanem hazafele jövet előkaptam a gépet, gyors 3 különböző expós kéet csináltam"
Épp ez a baj. Csak nyomkodtad a gombot. Nem kerestél témát, nem is lett rajta semmi, nincs is rajta semmi, amit igazán nézhetne az ember, csak olyan zavaró dolgok vannak, amit az ember nem nézne, de ott van, és szúrja a szemét.
3. Ki mondta, hogy bele kell venni felhőket, vagy akár magát a holdat? Fák kellenek, köd kell, meg holdfény kell. Ennyi.
Többi:
Fény a Duna felett - itt sincs semmi néznivaló, mint a Bikolpusztán.
Ha az eget akarod hangsúlyozni, akkor SOKKAL több eget tegyél a képre, essen rá az ég a felhőkkel, a fényekkel a nézőre.
Napozó cseppek - ez jó. Hangulatos, izgalmas perspektíva, van rajta sokminden. Jól sikerült meglőni az eget is, nem égett be, van kis felhő is (elbírt volna egy polárszűrőt), vannak szőlőkacsok, amik jók, végre nem csak egy levél. Ez is mehet a pályázatra.
Munka után: A két sörösüveget kicserélhetted volna két régimódi csatos sörösüvegre, sokkal homogénebb lenne, egyébként jó a kompozíció, jók a fények. Ne félj belenyúlni a valóságba, csak ne számítógépen tedd.
Ha valami kilóg a hangulatból, menj oda, változtasd meg, cseréld ki, tedd félre, de ne számítógépen retusáld ki valami másra. Azt fotózd le, ami ott van, akár úgy is, hogy ott helyben belenyúlsz a világba.
Egyébként ez is mehet a pályázatra.
Gazdi: a holdfényes-felhős-fás kép kommentedhez: Akkor lenne igazad a kettősségben, hogy kopár, meg élő fa, meg ilyenek, ha jobban lennének exponálva. Nincsenek. Nem látszanak.