HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#2361 Felhasználó inaktív   bbence 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 26. 20:26

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Kép

Kép

Kép
Debütáló albuma zenész barátomnak: http://brushy.meltingpot.hu - letölt, hallgat, élvez

#2362 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 21:23

Úgy látom, kitört az uborkaszezon a Digiretuson is, csiholtak egy újabb cikket a Photoshop HDR funkciójáról. Nemtom, az előző szerintem részletesebb volt. :)

#2363 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 21:29

Idézet: evone - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 20:39

miert van ez? :think:

Mert azok fotózhatnak, akiknek engedélyük/sajtóigazolványuk van, és a koncert után a fellépő marketingesei átnyálazzák a képeket. Kompaktot azért látni, mert azt könnyebb becsempészni (papíron még a kamerás mobil is tilos), a tömegbe meg már úgyse jönnek utánad. :) Az Iron Maiden koncerten történt pár éve, hogy Dickinson buzdította a népet, vegyék elő a diktafonokat/kamerákat satöbbi, úgyis tudja, hogy akad egy pár a táskák alján, mert az új albumról játszanak egy számot (az albumnak még híre se nagyon volt akkor Magyarországon). A CIA megirigyelhetné azt a felszerelésarzenált, ami akkor előkerült a zsebek mélyéről :nevet:

Szerkesztette: debaj 2006. 06. 26. 21:31 -kor

#2364 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 22:29

Reménytelenül...
Kép

féloff:
Erre  az alábbi 3 képet nyomtattam ki: 1  2  3
Ha szerintetek ezek közül valamelyik túl gáz ahhoz hogy erre beadjam, akkor pls szóljatok, 27-én fogom bevinni, ergó 1 nap van még gondolkodásra.

Köszönöm szépen a reagálásokat/rám fordított időt előre is :respect2: !

Szerkesztette: MC Pite 2006. 06. 26. 22:40 -kor

Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

#2365 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 23:29

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 22:29

Reménytelenül...

Hatásosabb volna valódi FF-ben, és ha a felvétel készítésekor szűrőztél volna a víz színére (ha víz, zöldre, ha ég tükröződik benne, kékre), akkor a víz sötétebb volna, föléexponált volna a gép, és egy szép, tónusgazdag, sötét víztömegben világosabb túnust kapott volna a deszka. El kellett volna őket választani egymástól jobban, mert így monokrómban közel egyforma tónustelítettsége van a két motívumnak, és ezért egybemosódnak, valamint több teret kívánna a kép a deszka körül, főleg a vízből, ahhoz, hogy érvényesüljön a reménytelenség, a megfeneklettség.

A pályázatos képekre:

1: döglött. Középre is van téve, meg nincs is rajta semmi.
2: hol a naplemente? Nem látom. Amúgy túl sok rajta a zavaró elem. Ha puszta, akkor legyen puszta, akkor ne legyen modern pickup, meg parabola antenna, meg könnyűszerkezetes lindab-raktár. Ha egy pusztai naplementét akarsz bemutatni, akkor keress a határban kis csőszházat, gémeskúttal, esetleg pásztorral, hogy EMBERI legyen, olyan helyen, ahol nem lógnak be mindenféle zavaró dolgok (villanyoszlop, autó, fenetuggyamicsodamég), és az egészet lődd meg IGAZI naplementében. Vöröslő ég aljával, brutális aranyos-vöröses-bronzos felhőkkel, sok éggel, sok felhővel, ellenfényekkel.
3: Nulla. Megint a középre pakolás, elrontott fénymérés. A felhők alig látszanak, a hold beégett, a fák nem látszanak. Ezerszer hatásosabb képet lehetett volna csinálni, ha kivársz mondjuk egy kis ködös időt, és a FÁT veszed témának, ahogy a ködben, holdfényben fürdik.

Szerkesztette: Targa 2006. 06. 26. 23:35 -kor

#2366 Felhasználó inaktív   NeCrO 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 00:40

Nekem a 3. kép nagyon tetszik...  ;)  :respect:  ...bár nem vagyok fotós  :Đ
Jöttem, láttam, fagytam...
Arra ébredtem, hogy a takarítónő az őrület határát súrolja , ezután lementem a Postára és feladtam a reményt...

#2367 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 00:53

ezigen, durva lehordas :D
macbook air 2014

#2368 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 02:12

Kép
macbook air 2014

#2369 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 07:26

Idézet: Targa - Dátum: 2006. jún. 27., kedd - 0:29

Hatásosabb volna valódi FF-ben, és ha a felvétel készítésekor szűrőztél volna a víz színére (ha víz, zöldre, ha ég tükröződik benne, kékre), akkor a víz sötétebb volna, föléexponált volna a gép, és egy szép, tónusgazdag, sötét víztömegben világosabb túnust kapott volna a deszka. El kellett volna őket választani egymástól jobban, mert így monokrómban közel egyforma tónustelítettsége van a két motívumnak, és ezért egybemosódnak, valamint több teret kívánna a kép a deszka körül, főleg a vízből, ahhoz, hogy érvényesüljön a reménytelenség, a megfeneklettség.

A pályázatos képekre:

1: döglött. Középre is van téve, meg nincs is rajta semmi.
2: hol a naplemente? Nem látom. Amúgy túl sok rajta a zavaró elem. Ha puszta, akkor legyen puszta, akkor ne legyen modern pickup, meg parabola antenna, meg könnyűszerkezetes lindab-raktár. Ha egy pusztai naplementét akarsz bemutatni, akkor keress a határban kis csőszházat, gémeskúttal, esetleg pásztorral, hogy EMBERI legyen, olyan helyen, ahol nem lógnak be mindenféle zavaró dolgok (villanyoszlop, autó, fenetuggyamicsodamég), és az egészet lődd meg IGAZI naplementében. Vöröslő ég aljával, brutális aranyos-vöröses-bronzos felhőkkel, sok éggel, sok felhővel, ellenfényekkel.
3: Nulla. Megint a középre pakolás, elrontott fénymérés. A felhők alig látszanak, a hold beégett, a fák nem látszanak. Ezerszer hatásosabb képet lehetett volna csinálni, ha kivársz mondjuk egy kis ködös időt, és a FÁT veszed témának, ahogy a ködben, holdfényben fürdik.

Szűrő? Hogyan? Remélen nem objektívre valókra gondoltál... :think:
Sephiában csináltam, de pikk-pakk ff-esíthető, azzal nics baj,m de sztem így jobban néz ki, de akkor rakok fel egy ff-et is...
Nekem tetszett hogy relatíve egybeolvadnak, otthon az eredtiből mgepróbálom elvonni a színt, és mielött tök ff lenne, akkor is megnézem hogy milyen, hátha úgy jobb...    Vághtok több vízzel, azzal np, csak úgy kicsinek tűnt a deszka, de az alábbiakat figyelembe véve este csiszolok még rajta thx!

1, Mert ha nem középen lenne úgy jobb lenne? Középre nme is lehet már pakolni? :confused:
2, Naplemente= mikor megy le a nap, ilyenkor érdekesek/szépek a fényviszonyok, egy ilyen időtájt készített kép, amin a nap nem látszik, csak ahogy megvilágítja a felőt. Átlagembereknek ez is naplemente... Bikolpuszta... ne légy tök, má' elné', ez a település neve, szerinted mi a jó istennek adtam neki ezt nevet? :) Piripócsit nem adhatok neki ha Bikolpusztán van... Nem pusztai naplementét akartam, hanem hazafele jövet előkaptam a gépet, gyors 3 különböző expós képet csináltam, és otthon összedolgoztam HDR-es képpé - pont hogy látszódjon az kép alja is, ne csak zajos sötét vacak legyen, mert az nagyobb baj, mint hogy most ilyen szerintem. NEM a napot, hanem a FELHŐKET fényképeztem, erre még mindenki más rájött :think: ... A Gerecsénél ha mutatsz nekem vmi ilyesmi puzstát, ettől függetlenül nagyon szívesen csinálok olyan képet, de errefele kevesebb ilyen van...
3, ebből volt több vágás is, több kép is, de így mondták jónak. Fényémérsben mi a hiba, hogy kell köv?
Ha a fát veszem, arra mér, sztem a felhők meg a hold túl világos lett volna; nem tudom. A felhők érdekeltek, de izgalmasabb volt az, amelyikbe belevettem a fákat; de köv akkor csinálok a fáról is, thx az ötletet.

Oda nem írtam, de értelemszerűnek tartottam, hogy akkor melyiket javaslod helyette? Nem az a kérdés hogy egyik kép sem jó, de 3 normálisabbat ha ki kéne választani melyik lenne...
Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?

#2370 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 06. 27. 07:42

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 23:29

Reménytelenül...
[IMG]remenytelenul.jpg

féloff:
Erre  az alábbi 3 képet nyomtattam ki: 1  2  3
Ha szerintetek ezek közül valamelyik túl gáz ahhoz hogy erre beadjam, akkor pls szóljatok, 27-én fogom bevinni, ergó 1 nap van még gondolkodásra.

Köszönöm szépen a reagálásokat/rám fordított időt előre is :respect2: !

Reménytelenül: Targa szűrős tippjének digitális megvalósítása újralövés nélkül nagy vonalakban: Hue/Saturation réteg segítségével választod szét a deszkát és a vizet a víztükör zöld/kék árnyalatainak sötétítésével (és esetleg valamekkora deszaturációjával) illetve a deszka világosításával (talán még jobb külön kijelölve csak ott kontrasztemeléssel).

Az első és második esetben egyetértek Targával.
Az első az a kép, ami az elkövetőnek nagy sikerélmény, a külső szemlélőnek viszont csak egy újabb vízcseppes kép, mert nem volt ott az alkotásnál. Egy más kompozíció feldobná.
A második valóban vegyes, túl sok, és így egészében nem élvezhető.
A harmadik viszont továbbra is nagyon tetszik. A középre igazítás megadja a szimmetriát, rávezet a két fa összehasonlítására, bal oldalon (múlt) a kopár pusztulás sziluettje, jobb oldalon a zöld, viruló élet. Középen pedig a "bíró" misztikus környezetben.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2371 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 07:55

Idézet: gazdi - Dátum: 2006. jún. 27., kedd - 8:42

Reménytelenül: Targa szűrős tippjének digitális megvalósítása újralövés nélkül nagy vonalakban: Hue/Saturation réteg segítségével választod szét a deszkát és a vizet a víztükör zöld/kék árnyalatainak sötétítésével (és esetleg valamekkora deszaturációjával) illetve a deszka világosításával (talán még jobb külön kijelölve csak ott kontrasztemeléssel).

Az első és második esetben egyetértek Targával.
Az első az a kép, ami az elkövetőnek nagy sikerélmény, a külső szemlélőnek viszont csak egy újabb vízcseppes kép, mert nem volt ott az alkotásnál. Egy más kompozíció feldobná.
A második valóban vegyes, túl sok, és így egészében nem élvezhető.
A harmadik viszont továbbra is nagyon tetszik. A középre igazítás megadja a szimmetriát, rávezet a két fa összehasonlítására, bal oldalon (múlt) a kopár pusztulás sziluettje, jobb oldalon a zöld, viruló élet. Középen pedig a "bíró" misztikus környezetben.

:respect: a véleményezést, este a deszkásnak meg nekiesek...
Ami hasonló kategória, és nekem a színei miatt tetszik, de megintcsak nem nagy durranás, az a csigás kép [link] - bár itt a munkahelyi monitoron sokkal kiégetebbnek tűnik a csigaház. Esetleg ez a füves kép helyett, vagy ez sem recommended? Egyébként újfent hangsúlyoznám, hogy nem fotós, hanem rajztanár zsűrivel állunk szemben a képek elbírálása miatt (ezért is gondolkodtam a Munka után-on, de félek kinyomtatva ez elég hoki lesz megint, és nem rendeztem tudatosan a terepet, csak üvegekkel, címerrel olyan hangulatot láttam bele, ami tetszett...).

Akinek van 5 perce megnézni a 2 albumot (80% átfedés bennük, fotobolondok és kap.tar.hu) javaslatot tenni az alábbi szempontok alapján, megköszönném; akár jöhet priviben is, akár közösben is, hátha reagálnak rá pro-kontra.

Elné' hogy félprivát nyomorommal titeket terhellek, de nem tudok jobbat, és mint tudjátok a (kezdő)készítő nem képes teljesen tárgyilagosan nézni a képeket, mert az látja bennük, amit ott látni akart...
Köszönöm a segítségeteket! :respect:

Még annyi, hogy akkor jelenleg így módosítom a képeket:
1 [Fény a Duna felett] - a sokat vitatott dombbal :)
2 [Mindjárt lejtőőő!] - amit jó lett volna HDResen, ha nem lettek volna olyan gyorsak a csigák a vizes levélen
3.nak vagy:[Napozó cseppek] vagy [Kraz ff HDR] vagy [Munka után] vagy [Felhők este]

Másik: Az unalmas levél helyett ez jobb? (itt eléggé ki van égve pár csepp és a háttér kevésbé homogén)

evone: Nem rossz, mi ez? Nekem picit homályos a bal oldala, ill izgat hogy mik lehetnek a barna csíkok...

Szerkesztette: MC Pite 2006. 06. 27. 08:09 -kor

#2372 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 09:02

1ébként idáig az emberek inkább a Bikolpusztai naplemente( vagy inkább felhők mint naplemente)-re szavaztak mint a Fény a duna felettre... :confused:...

#2373 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 09:56

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 26., hétfő - 22:29

Reménytelenül...
fura.. nekem nem annyira baj, hogy egybeolvad a vizzel, vegulis valoszinuleg ez volt a cel. (egy nagyon halvany elkulonites szinben lehet, hogy javitana, de nem tulzasba vive..)  hogy jo-e, azt nehez eldonteni. ff-ben biztos, hogy nem fog mukodni (szerintem)!

Idézet

féloff:
a 2-es valoban felejtos. az 1-es a fekete lo. nem javithato sehogy sem, vegyes erzelmeket szul az emberben. anno mar leirtam rola mindent! a 3-as szep, bar lehet, hogy nem annyira tartalmas. palyazni lehet vele, had lassanak egy "csak szep" kepet is! ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2374 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 10:03

Kép
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#2375 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 10:53

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. jún. 27., kedd - 10:56

fura.. nekem nem annyira baj, hogy egybeolvad a vizzel, vegulis valoszinuleg ez volt a cel. (egy nagyon halvany elkulonites szinben lehet, hogy javitana, de nem tulzasba vive..)  hogy jo-e, azt nehez eldonteni. ff-ben biztos, hogy nem fog mukodni (szerintem)!

a 2-es valoban felejtos. az 1-es a fekete lo. nem javithato sehogy sem, vegyes erzelmeket szul az emberben. anno mar leirtam rola mindent! a 3-as szep, bar lehet, hogy nem annyira tartalmas. palyazni lehet vele, had lassanak egy "csak szep" kepet is! ;)

Igen, azért lőttem sephiásan (is). Kettest kilőttem, ahelyett raktam be akkor a Fény a Duna felett-et, vagy ez ismehetne akár helyette...

#2376 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 12:23

Idézet: 7of9 - Dátum: 2006. jún. 27., kedd - 11:03

egy kacsa

Rossz a vágás. Kacsa háta mögött sok a hely, előtte kevés. Pont fordítva kéne legyen.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2377 Felhasználó inaktív   7of9 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 12:53

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. jún. 27., kedd - 12:23

Rossz a vágás. Kacsa háta mögött sok a hely, előtte kevés. Pont fordítva kéne legyen.

Ok, meglesem, köszi!  :up:
"Egy macskát mindenre megtaníthatsz, amit ő szeretne csinálni."
"Ha nem kérdeznek, ne válaszolj."

#2378 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 13:00

Idézet: MC Pite - Dátum: 2006. jún. 27., kedd - 7:26

Szűrő? Hogyan? Remélen nem objektívre valókra gondoltál... :think:
Sephiában csináltam, de pikk-pakk ff-esíthető, azzal nics baj,m de sztem így jobban néz ki, de akkor rakok fel egy ff-et is...
Nekem tetszett hogy relatíve egybeolvadnak, otthon az eredtiből mgepróbálom elvonni a színt, és mielött tök ff lenne, akkor is megnézem hogy milyen, hátha úgy jobb...    Vághtok több vízzel, azzal np, csak úgy kicsinek tűnt a deszka, de az alábbiakat figyelembe véve este csiszolok még rajta thx!

1, Mert ha nem középen lenne úgy jobb lenne? Középre nme is lehet már pakolni? :confused:
2, Naplemente= mikor megy le a nap, ilyenkor érdekesek/szépek a fényviszonyok, egy ilyen időtájt készített kép, amin a nap nem látszik, csak ahogy megvilágítja a felőt. Átlagembereknek ez is naplemente... Bikolpuszta... ne légy tök, má' elné', ez a település neve, szerinted mi a jó istennek adtam neki ezt nevet? :) Piripócsit nem adhatok neki ha Bikolpusztán van... Nem pusztai naplementét akartam, hanem hazafele jövet előkaptam a gépet, gyors 3 különböző expós képet csináltam, és otthon összedolgoztam HDR-es képpé - pont hogy látszódjon az kép alja is, ne csak zajos sötét vacak legyen, mert az nagyobb baj, mint hogy most ilyen szerintem. NEM a napot, hanem a FELHŐKET fényképeztem, erre még mindenki más rájött :think: ... A Gerecsénél ha mutatsz nekem vmi ilyesmi puzstát, ettől függetlenül nagyon szívesen csinálok olyan képet, de errefele kevesebb ilyen van...
3, ebből volt több vágás is, több kép is, de így mondták jónak. Fényémérsben mi a hiba, hogy kell köv?
Ha a fát veszem, arra mér, sztem a felhők meg a hold túl világos lett volna; nem tudom. A felhők érdekeltek, de izgalmasabb volt az, amelyikbe belevettem a fákat; de köv akkor csinálok a fáról is, thx az ötletet.

Oda nem írtam, de értelemszerűnek tartottam, hogy akkor melyiket javaslod helyette? Nem az a kérdés hogy egyik kép sem jó, de 3 normálisabbat ha ki kéne választani melyik lenne...

Elsőre:

Ha mindenre van válasz, kifogás, akkor miért kérdezel véleményt?

Közötködés off. :)

Szűrőben objektívra tehetőre gondoltam, hiába, ez nálam gyakorlati ártalom. A szűrőzés nekem azt jelenti, hogy szűrőt teszek a film elé. :)

Az, hogy neked tetszik, hogy egybeolvadnak, az egy dolog. Nem te vagy a zsűri.
Az egybeolvadás lehet, hogy jól mutat (de elárulom, nem mutat jól, azt is elmondom, miért nem), de nem jó megoldás, mert elvész a téma a tónuskatyvaszban.
Azért nem jó az egybeolvadás itt, mert sikerült végre közel jól komponálni a témát, nagyjából aranymetszésbe raktad (ezért írtam, hogy hagyj kicsit több helyet jobbra, és felfelé is a vízben, hogy pontosabb legyen az aranymetszés), ezért vonzza a szemet. A fotó alapvetően sötétbe hajló tónusvilágú, ezért ami az elhelyezéséből adódóan vonzza a szemet, azt nem szabad beleszürkíteni a hasonló tónusokkal, azt ki kell emelni fénnyel is. Vagy meg kell világítani, vagy szűrőzni kell a képet, hogy eltérő tónusok alakuljanak ki.
Ha érdekel az FF fotózás, akkor olvasgass utána a tónusoknak. FF-ben nincsenek színek, de minden színnek van egy telítettsége, ami az FF fotózásban tónusként fog megjelenni.
Például a piros alma, és a zöld falevél színesben oltári kontrasztot tud adni, de ha FF-ben fotózod le, akkor egy egyszínű szürke katyvasz lesz, mert mindkét szín nagyjából hasonló fedettséget eredményez. Ahhoz, hogy az FF képen a gyönyörű "piros" érett almák kívánatosan jelenjenek meg, szűrőznöd kell pirosra, ezáltal a film kevesebb fényt fog elnyelni piros tartományban, tehát a piros alma testes, csillogó tónusgazdag sötétszürke, már-már fekete lesz a nála világosabb szürke tónusú lombkoronában.
Ugyanígy kellett volna szűrőzni itt is a képet. Választhatsz, vagy a vizet szűrőződ sötétebbre, és arra mérsz fényt, hogy felhozd a deszkát, vagy valami spotfénnyel adsz egy világítást a deszkának.

1. De lehet tenni középre dolgokat, vannak témák, amiknek jót tesz, de nagyon kevés ilyen téma van. Ilyen a műtermi portré, a beállított virágcsendélet, aztán hirtelenjében nem is nagyon jut eszembe semmi más. Minden más, amivel nem "bemutatni akarsz", hanem érzelmeket kelteni, hatást elérni, ahhoz a középre komponálás már dögunalmas lesz. A másik baj a fotóval a kompozíción kívül az, hogy nincs rajta semmi. Ha lenne egy pici bogár, ami épp iszik az egyik vízcseppből mondjuk, akkor már jó is lenne a fotó.
A csigás kép épp ettől lett kategóriákkal jobb, mint ez. Ott vágj egy kicsit a bal oldalából, akár bele is vághatsz a növénybe, amin nyomul a csiga, hogy több tér maradjon előtte. Ha mozgó témát, még ha ilyen lassan mozgó témát is fotózol, vagy ha akár csak iránnyal bíró témát fotózol, akkor azzal tudsz nagyobb hatást elérni, ha azt mutatod be, hová mozog a dolog. Száguldó autó, csiga, araszoló hangya előtt hagyj nagyobb tért. Oldalra néző ember arca elé tedd a nagyobb teret, a képet nézőt az fogja érdekelni, hogy hová néz a pofa, hogy mit néz.
Szóval csiga rulez, kis vágással az mehet a pályázatra.

2. Naplemente. A képen látunk valami világosas fényt az égen. Ettől ez még nem napemente. Lehet reggel is. De lehet késő délután is, vagy épp kora délelőtt. A naplemente súlyos téma, ráül a hangulatra, ez a sajátja. Ezek a fények nem ülnek rá a hangulatra. Világos van mindenhol, térdig járunk a fényben, a fénymérők kiakadnak. Sehol a naplemente.
Elhiszem, hogy a Bikolpuszta a település neve, de a névválasztással is ügyelni kell. Ha belekevered a puszta szót, akkor a néző pusztát fog várni. Hortobágyot, csikóst, gémeskutat, miegyebet. Sztereotípiákat. Ezen nincs egyik se. Ergo nem puszta. A néző szemében.

Írod: "hanem hazafele jövet előkaptam a gépet, gyors 3 különböző expós kéet csináltam"
Épp ez a baj. Csak nyomkodtad a gombot. Nem kerestél témát, nem is lett rajta semmi, nincs is rajta semmi, amit igazán nézhetne az ember, csak olyan zavaró dolgok vannak, amit az ember nem nézne, de ott van, és szúrja a szemét.

3. Ki mondta, hogy bele kell venni felhőket, vagy akár magát a holdat? Fák kellenek, köd kell, meg holdfény kell. Ennyi.

Többi:

Fény a Duna felett - itt sincs semmi néznivaló, mint a Bikolpusztán.
Ha az eget akarod hangsúlyozni, akkor SOKKAL több eget tegyél a képre, essen rá az ég a felhőkkel, a fényekkel a nézőre.

Napozó cseppek - ez jó. Hangulatos, izgalmas perspektíva, van rajta sokminden. Jól sikerült meglőni az eget is, nem égett be, van kis felhő is (elbírt volna egy polárszűrőt), vannak szőlőkacsok, amik jók, végre nem csak egy levél. Ez is mehet a pályázatra.

Munka után: A két sörösüveget kicserélhetted volna két régimódi csatos sörösüvegre, sokkal homogénebb lenne, egyébként jó a kompozíció, jók a fények. Ne félj belenyúlni a valóságba, csak ne számítógépen tedd.
Ha valami kilóg a hangulatból, menj oda, változtasd meg, cseréld ki, tedd félre, de ne számítógépen retusáld ki valami másra. Azt fotózd le, ami ott van, akár úgy is, hogy ott helyben belenyúlsz a világba.
Egyébként ez is mehet a pályázatra.

Gazdi: a holdfényes-felhős-fás kép kommentedhez: Akkor lenne igazad a kettősségben, hogy kopár, meg élő fa, meg ilyenek, ha jobban lennének exponálva. Nincsenek. Nem látszanak.

#2379 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 06. 27. 13:28

Idézet: Targa - Dátum: 2006. jún. 27., kedd - 14:00

Gazdi: a holdfényes-felhős-fás kép kommentedhez: Akkor lenne igazad a kettősségben, hogy kopár, meg élő fa, meg ilyenek, ha jobban lennének exponálva. Nincsenek. Nem látszanak.

Gondoltam az óvatos megvakuzás megemlítésére, de az úgy már egy másik kép lenne. Itt szerintem (is) a felhőkön van a hangsúly, a fák "csak" hozzátesznek ehhez a hangulathoz. Ez már azoknak a bizonyos pofonoknak és ízléseknek a kérdése.
"...jó szóval oktasd, játszani is engedd..." - az első megtörtént (rég nem láttam itt ilyen alapos segítségnyújtást egyetlen képhez), várjuk az eredményét. A másodikból pedig a végén még kisülhet valami új, valami szabályokat felrúgó, valami olyan, amit ha nem is minden, de több szemlélő elismeréssel és örömmel néz.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2380 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 27. 13:32

Idézet: Targa - Dátum: 2006. jún. 27., kedd - 13:00

Ne félj belenyúlni a valóságba, csak ne számítógépen tedd.

ezt a mondatodat kifejtened?

no nem azert, mert en ne rajonganek a filmes fotozasert (digitalist csak esemenyfozotasra veszek elo), csak hat a mai vilagban ez eleg vaskos velemeny. mondhatnad, hogy az nem ugyanaz, hiszen meglatszik! erre en azt mondanam, hogy a "valosagban" belenyulas is megtud latszani neha, es ezzel szemben a szamitogepen is lehet ugy belenyulni -- mar aki ert hozza --, hogy az jo legyen. (remlik meg a nagylatszog problema? :))

velemenyed egyebkent eleg vaskos, ami nem feltetlenul baj, de nem is biztos, hogy altalanos velemenyt tukroz. (peldakent hozhatnam fel a centralis kepszerkesztest: igen, minden tankonyv leirja, hogy kerulendo. megis sokszor pont az lesz a jo kep!!)  nem kene picit szubjektivebben?

Szerkesztette: bogdan 2006. 06. 27. 13:34 -kor

a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

Téma megosztása:

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121