HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezés IV. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezés IV. (≠ digitális fényképezőgépek topic)

#1841 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 26. 23:12

Idézet: Targa - Dátum: 2006. máj. 26., péntek - 23:54

Ugyan magyarázd már el, hogy mondjuk egy 5 emeletes épületet hogyan fotózol meg tilt-shift optika nélkül úgy, hogy a függőleges élek párhuzamosak is legyenek egy átlagos terepen, ahol nem tudsz elég messze menni az épülettől, és/vagy nem tudod kellő magasra emelni a gépet...

Épületfotóról beszélünk. Kül- és beltéri épületfotóról. Talán épp a legköltségesebb, legspécibb felszerelést igénylő szakma.

Azt meg ugye Te sem gondolod komolyan, hogy a T. vásárló szar turistafotók láttán fog beizgulni a Jászkunbüdösbütykösi szanatóriumra...

De, nyílván a megrendelő is tudta, h milyen gépe van...
Lehet egy profi épületfotós elkért volna annyit, amenyi az éves bevétel...
Igazad is van, meg nem is. Abban igazad van, hogy kell hozzá technika rendesen a megfelelő képek miatt, hogy azok az élek tényleg úgy legyenek, ahogy kellenek.
Viszont egy kicsit túlzó ez a dobd el, vegyél ezt, azt stb.

Ha már egyszer ő kapta a megrendelést a panájával, akkor jó esélyel azzal fogja megcsinálni.
Nyílván látszani fog a képeket, hogy nem TS-es obival és ahhoz tartozó géppel készült, de, ha elég ügyes a kedves fotós, akkor el tudja ezt feledtetni és beizgulásra késztetni a T. vásárlókat a jászkunbüdösbütykösi szanatóriumra ...
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#1842 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 26. 23:18

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. máj. 26., péntek - 23:12

De, nyílván a megrendelő is tudta, h milyen gépe van...
Lehet egy profi épületfotós elkért volna annyit, amenyi az éves bevétel...
Igazad is van, meg nem is. Abban igazad van, hogy kell hozzá technika rendesen a megfelelő képek miatt, hogy azok az élek tényleg úgy legyenek, ahogy kellenek.
Viszont egy kicsit túlzó ez a dobd el, vegyél ezt, azt stb.

Ha már egyszer ő kapta a megrendelést a panájával, akkor jó esélyel azzal fogja megcsinálni.
Nyílván látszani fog a képeket, hogy nem TS-es obival és ahhoz tartozó géppel készült, de, ha elég ügyes a kedves fotós, akkor el tudja ezt feledtetni és beizgulásra késztetni a T. vásárlókat a jászkunbüdösbütykösi szanatóriumra ...

Hát, egyrészt necces...
Persze lehet javítgatni a végeredményen fotóbolttal, vagy laborban, ha ügyesen dönti a papírt a nagyító alatt az ember, de nem az igazi... Félmegoldás, nem az lesz az eredmény, ami egy tilt-shift optikával lett volna. Más képkivágás, más perspektíva, satöbbi. Nem az igazi.

Másfelől meg kicsit... hm... keresem a jó szót... a fotózás szakma...

Ez meg a lealacsonyítása.

#1843 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 05. 26. 23:29

"Azt meg ugye Te sem gondolod komolyan, hogy a T. vásárló szar turistafotók láttán fog beizgulni a Jászkunbüdösbütykösi szanatóriumra... "

Turistáknak, turistafotók. Én nem gondolok semmit mert a fotó vizuális műfaj és látni kell. Honnan tudod hogy azok a fotók nem lesznek a célnak megfelelők?

#1844 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 26. 23:30

Idézet: Targa - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 0:18

Hát, egyrészt necces...
Persze lehet javítgatni a végeredményen fotóbolttal, vagy laborban, ha ügyesen dönti a papírt a nagyító alatt az ember, de nem az igazi... Félmegoldás, nem az lesz az eredmény, ami egy tilt-shift optikával lett volna. Más képkivágás, más perspektíva, satöbbi. Nem az igazi.

Másfelől meg kicsit... hm... keresem a jó szót... a fotózás szakma...

Ez meg a lealacsonyítása.

Ez van... Ha a megrendelőnek ez igy jó, akkor jó.
Szerintem 7of9 inkább valami olyasmi tanácsokra számított, hogy a jelenlegi konfiggal mit és hogyan.

Az tény, hogy egy nagyobb-látó tényleg elkélne...
Ha nincs, akkor muszáj lesz a legjobb látásmód előkeresése :)
dolfer

#1845 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 26. 23:32

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 26., péntek - 23:29

"Azt meg ugye Te sem gondolod komolyan, hogy a T. vásárló szar turistafotók láttán fog beizgulni a Jászkunbüdösbütykösi szanatóriumra... "

Turistáknak, turistafotók. Én nem gondolok semmit mert a fotó vizuális műfaj és látni kell. Honnan tudod hogy azok a fotók nem lesznek a célnak megfelelők?

Mert 35mm technikailag kevés a jó épületfotóhoz. Kültérihez, beltérihez egyaránt.

#1846 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 26. 23:35

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. máj. 26., péntek - 23:30

Ez van... Ha a megrendelőnek ez igy jó, akkor jó.
Szerintem 7of9 inkább valami olyasmi tanácsokra számított, hogy a jelenlegi konfiggal mit és hogyan.

Az tény, hogy egy nagyobb-látó tényleg elkélne...
Ha nincs, akkor muszáj lesz a legjobb látásmód előkeresése :)

Csak éppen ez nem így működik, hogy "ha a megrendelőnek így jó, akkor ezt kapja".

ETIKA!

Ha megbíznak valamivel, de sem felszerelésem, sem tudásom nincs hozzá, akkor nem mondom, hogy OK, hanem azt mondom, hogy "Bocs gyerekek, de ÉN nem tudom vállalni. Ha azzal segíthetek, akkor keresek olyat, aki megcsinálja nektek úgy, ahogy azt kell.", vagy megcsinálom, de előrevetítem, hogy technikailag nem lesznek jó fotók, és nem is kérek érte egy kanyit sem.

De leginkább nem csinálom meg.

Szerkesztette: Targa 2006. 05. 26. 23:37 -kor

#1847 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 26. 23:42

Idézet: Targa - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 0:35

Csak éppen ez nem így működik, hogy "ha a megrendelőnek így jó, akkor ezt kapja".

ETIKA!

Ha megbíznak valamivel, de sem felszerelésem, sem tudásom nincs hozzá, akkor nem mondom, hogy OK, hanem azt mondom, hogy "Bocs gyerekek, de ÉN nem tudom vállalni. Ha azzal segíthetek, akkor keresek olyat, aki megcsinálja nektek úgy, ahogy azt kell.", vagy megcsinálom, de előrevetítem, hogy technikailag nem lesznek jó fotók, és nem is kérek érte egy kanyit sem.

De leginkább nem csinálom meg.

Igazad van! :respect:
Viszont 7of9 szerintem nagyon megörült annak, hogy ekkora bizalmat fektet belé valaki, és elfogadta...
dolfer

#1848 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 05. 26. 23:48

"Másfelől meg kicsit... hm... keresem a jó szót... a fotózás szakma...
Ez meg a lealacsonyítása."

Nem is láttad a felvételt, minek alapján mondod ezt. Szakképzett végzett fotósok is lealacsonyíthatják a szakmát. Az unokaöcsém tablóképeit hivatásos fotós készítette, és hányadék lett mert fotósunknak volt egy elképzelése, de ez nagyon rossz elképzelés volt. Persze ez minden szakmánál előfordul. Érdekes hogy én semilyen különbséget nem teszek a gyengébb prospektus meg a "szuperminőségű" között, és a nem sznob turisták evvel ugyanígy vannak. Nehogy má azt lessék hogy az épület vonalai párhuzamosítva vannak e.

#1849 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 05. 26. 23:58

"ETIKA!
Ha megbíznak valamivel, de sem felszerelésem, sem tudásom nincs hozzá, akkor nem mondom, hogy OK,"

Azt a megrendelő dönti el.

#1850 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 00:02

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 26., péntek - 23:48

"Másfelől meg kicsit... hm... keresem a jó szót... a fotózás szakma...
Ez meg a lealacsonyítása."

Nem is láttad a felvételt, minek alapján mondod ezt. Szakképzett végzett fotósok is lealacsonyíthatják a szakmát. Az unokaöcsém tablóképeit hivatásos fotós készítette, és hányadék lett mert fotósunknak volt egy elképzelése, de ez nagyon rossz elképzelés volt. Persze ez minden szakmánál előfordul. Érdekes hogy én semilyen különbséget nem teszek a gyengébb prospektus meg a "szuperminőségű" között, és a nem sznob turisták evvel ugyanígy vannak. Nehogy má azt lessék hogy az épület vonalai párhuzamosítva vannak e.

A sznob - meg a nem sznob - turisták nem nézik, hogy párhuzamosak-e a függőlegesek az épületfotóknál, sőt, senki sem nézi.
Ez ugyanis nem tudatos. A fotózásban van egy nagy rakás pszichológia. Lehet, hogy nem tudatosul benned, hogy rossz a perspektíva, hogy nem jól van fotózva az épület, egyszerűen csak olyan "rámesik a ház" érzésed lesz, és eszedbe se fog jutni, hogy odamenj nyaralni.

Persze, szakmabeli is lehet utolsó tróger, de ettől még az etika etika.

Ha a haverom megkér, hogy javítsam meg az autóját, akkor ugyanígy azt mondom neki, hogy bocs haver, de nem. Nem értek hozzá, nem kontárkodom bele.

#1851 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 00:03

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 26., péntek - 23:58

"ETIKA!
Ha megbíznak valamivel, de sem felszerelésem, sem tudásom nincs hozzá, akkor nem mondom, hogy OK,"

Azt a megrendelő dönti el.

Ez nem igaz.
Egy megrendelő sem tart pisztolyt a fejedhez, hogy elvállalj olyasmit, amihez nem értesz.

#1852 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 05. 27. 00:16

Idézet: Targa - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 1:03

Ez nem igaz.
Egy megrendelő sem tart pisztolyt a fejedhez, hogy elvállalj olyasmit, amihez nem értesz.

Honnan veszed hogy az illető nem tud fotózni?

#1853 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 00:30

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 0:16

Honnan veszed hogy az illető nem tud fotózni?

Ha tudna, nem kérdezné itt, hogy hogyan, és mivel csinálja.

#1854 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 02:09

Idézet: Targa - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 1:30

Ha tudna, nem kérdezné itt, hogy hogyan, és mivel csinálja.

Csak ötleteket várt...
Azt gondolom nem kérdezte, hogy mivel csinálja, hisz egy gépe van, az sem cserélhető objektíves, ergo sok választása nem lehet ilyen téren.
dolfer

#1855 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 03:19

Párhuzamos falak? Még az emberi szem sem produkál ilyeneket, egyszerűen a perspektíva miatt.
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1856 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 03:29

Idézet: zomgwtf - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 4:19

Párhuzamos falak? Még az emberi szem sem produkál ilyeneket, egyszerűen a perspektíva miatt.

Pedig középformátumnál már ki lehet küszöbölni a perspektívikus torzulást, hisz úgy állítod a lencsét, hogy párhuzamos legyen a fényképezendő felület síkjával...
dolfer

#1857 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 05:19

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 3:29

Pedig középformátumnál már ki lehet küszöbölni a perspektívikus torzulást, hisz úgy állítod a lencsét, hogy párhuzamos legyen a fényképezendő felület síkjával...

Hűha... súlyos tévedések vagynak.

Egyrészt nem kell hozzá középformátum, vannak Leica formátumú gépekhez is Tilt-Shift optikák, csak nagyon ritkák (harmonika kihuzat már talán gyakoribb), másrészt nem a lencsét kell párhuzamosba állítani, hanem a FILMSÍKOT. Aztán ahhoz képest lehet csúsztatgatni, döntögetni az optikát.

#1858 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 06:23

Photoshopban is lehet perspektívát kiigazítani, csak 5-600 képnél kicsit macerás  :D

Egyébként nagyon sok olyan cég van már akik az alacsonyabb költségek érdekében beérik gyengébb minőséggel is, mondván jó lesz az is.

#1859 Felhasználó inaktív   warfare 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 06:52

Az egészhez csak annyit amit korábban is írtam, megfelelő felszerelés nélkül nincs értelem elvállalni, mert a végeredmény gány lesz. Volt, szó h épületbelsők is lesznek, nos ehhez egy ekv 35 vagy 38as kezdőértékű objektív, hogy is mondjam...  meglehet csinálni, de valaki ránéz pl egy medencére azt azt fogja mondani: milyen kicsi, inkább menjük máshová!.
A lényeg én ilyen technikával nem vállaltam volna el.

#1860 Felhasználó inaktív   MC Pite 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 07:25

1, ilyen képekhez szerintem nem égető szükségességű egy millás cucc :mad:
2, _erre_ a célra szerintem 2-3 képes panoráma képek is tökéletesek, amiket még nagyon szépen össze lehet rakni (nekem még 10 fölötti kére is igen szép erdményt ad a panorama factory)
3, nem hiszem hogy megszeretnék fizetni egy olyan emberke tényekdésit, aki annyival drágább felszereléssel nyomul; nem olyan helyre lesz.
4, a kérdésétől messez vagyunk, úgyhogy fölöslegesen adjátok neki az ívet... :rolleyes:

Be se írom hogy poénból megpróbálm a Nyergesi fotópályázatot, remélve hogy itt kevesen vannak, és hogy itt is kapok építő jellegű kritikát, mert lehúztok hogy Digimax A50nel menjek inkább a kutyámat fényképezni... :rolleyes: Itt sem látok sok olyat, ahol a gép über akadály lett volna... (max 1-2 helyen a cseppen csillanásoknál, ill erős fényél napellenző, de azt már ggyártottam :D )

Szvsz ha már álvánnyal és normális géppel, jó fények között (hogy ne kelljen világítás) csinálja, egy részén tud sw-esen segíteni ami arra a célra pont jó lesz, ill elég a többire a gép tudása...

+Kérd: mennyi a különbség egy nagylátószöges kép és egy swes panoráma kép között? Egyik sem tökéletes tudtommal; de csak kevés nagylátószögest láttam vágatlanul...

Szerkesztette: MC Pite 2006. 05. 27. 07:29 -kor

Ha nem fektetsz be annyi időt a problémád megoldásába, hogy utána olvass; és formailag és tartalmilag egyaránt helyesen írd le azt, akkor a fórumtársaidtól miért várod el, hogy időt pazaroljanak rád?
[Konfig] [Hűtéstechnika]  [Képeim]  [Bringa]

Téma megosztása:

• (134 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • 95
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.