HWSW Informatikai Kerekasztal: Apple Mac OS X V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (144 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • 142
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Apple Mac OS X V.

#2781 Felhasználó inaktív   Naranek 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 01. 25. 13:19

"Az elso tapasztalatom, hogy az OS X instabil, ugyanolyan kevesse stabil, mint egy Windows XP"

:)
Ezt 3 év OSX és 15 év PC-s felhasználói és rendszergazdai tapasztalataim nem ezt támasztják alá..

"Az OS X fagy, statisztikailag ugyanolyan ritkan, mint az otthoni gepeken az XP. (plusz minden rendszerfrissites utan ujrainditast akar a rohadek)."

Nem minden frissítésnél kér újraindítást, de biztonsági és kernelszintű frissítéseknél ez nem kikerülhető. 1-2 havonta kibírom azt a restartot. Az XP 1 hét folyamatos használat után annyira belassul, hogy már csak azért újra kell indítani, hogy működjön..

"Az OS X-en futo programok (foleg 3rd party) sokkal gyakrabban fagynak, mint a Windowson futo valtozataik."

Én ilyesmivel nem nagyon találkoztam, pedig ahhoz a csoporthoz tartozom, akik mindent ki szoktak próbálni..

"Az OS X-en futo programok (foleg 3rd party) sokkal jobban belassitjak a rendszert, mint XP-n "

Ez már vicc kategória..

"- a memoriakezelese egyalaltalan nem tunik jobbnak, sot!"

Ez is..
Az XP-n egyszerűen elfogy a memória egy 2-3 nap folyamatos uptime után és egyre többet és többet swappel, amíg a felhasználó újra nem indítja, mert elviselhetetlenül lassú nem lesz..
OSX-en én 2-3 havonta szoktam ujrabootolni és rendszerfrissítés, gépáthelyezés az ok nem lassulás..

"Pl ma kiprobaltam egy ugyanolyan felallast otthon, mint amivel a melohelyemen dolgozom, es ez a franya XP total olajozottan mukodott a benti gepekhez kepest. "

Ezt leírhatnád bővebben..
Én elsősorban DTP-re használom a gépeket. Mind PC-n, mind Mac-en jól megoldhatók ezek a feladatok ma már, de OSX-en gördülékenyebb a munka, nincsennek 5-10 másodperces várakozások taszkváltásoknál, nem swappel a gép orrba-szájba, nincs olyan, hogy átváltok két program között és soronként építi fel a képernyőt a rendszer.. Ezek XP alatt mindennaposak..

Szerkesztette: Naranek 2007. 01. 25. 13:31 -kor

#2782 Felhasználó inaktív   Naranek 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 13:30

"Arra gyanakszom, hogy a legtobb mac usernek, akik jobbnak gondoljak az OS X-t, nincs jo osszehasonlitasi alapjuk. Vagy az lehet a baj, hogy nem hasznalnak legujabblegjobb Windowst, vagy az, hogy nem hasznalnak ugyanolyan vagy jobb hardvert, vagy az, hogy nem ugyanarra hasznaljak a gepeiket, vagy az, hogy tulsagosan elvakultak."

Használok több rendszert párhuzamosan.. PC oldalon XP-t és most már tesztként Vista-t is (az utóbb egy vicc)..
A gépeket ugyanarra a feladatra használjuk és ha PC elé kell ülnöm akkor néha majd elsírom magam, amikor az árában a Mac gépek árával vetekedő PC-n 4 GB memóriánál Photoshopról Indesign-ra átváltásnál akár egy percig is nézhetem a gép magához térését, hallgathatom a winyó folyamatos kerregését.. OSX-en 2 GB memóriával töredék idő alatt végzek ugyanazzal a munkával..

De ha valakinek az jó:
- hogy a gép erőforrásainak fele elmegy vírusvédelemre, spyware detektorokra, tűzfalakra
- hogy folyamatos munkára alkalmatlan, mert nincs az a memóraimennyiség amit ne tudna a Windows elpazarolni
- hogy időnként teljesen váratlanul lefagy az egész gép és lehet keccsölni, hogy a hardver, az XP, a külső gyártó által összedobott driver, a futó programok közül valamelyik, vagy épp a napszél az oka
- hogy folyamatosan lehet legózni és kábelsaláták között turkálni, elmés hűtéseket tervezni a tunigbajnok processzor köré és hallgatni a bősz ventilátorok hangját..
Az használjon PC-t XP-vel.. Én mára már megcsömörlöttem ettől és ha lehet elkerülöm..

" mert az OS X szerintem kevesbe alkalmas komoly munkara. "

Erre azért kíváncsi volnék, hogy mi az a komoly munka, amit végzel..

Szerkesztette: Naranek 2007. 01. 25. 13:31 -kor

#2783 Felhasználó inaktív   Naranek 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 13:39

"MINDIG ujrainditast akart, pedig volt, hogy csak az iTunes-hoz vagy a Quicktime-hoz erkezett update... "

Mivel a grafikai megjelenítés alapját képezi a Quicktime rendszer, így igencsak értelemszerű, hogy újraindítást kér..

"Persze nem okozott problemat, mindig kilottem a Force Quit-tel,"

És utána csodálkozol tágra nyílt szemekkel, hogy belassul a gép és fagy..
Ez kb. ekvivalens azzal, ha valaki megpróbálja letörölni a gépéről a Windows könyvtárat, mert kevés a hely a winyón és csodálkozik, hogy lefagy a gép és nem akar újraindulni..

--

A felhasználói hülyeségért egyik gyártó sem vállal felelőséget..

--

"kevesebbszer kell ujrainditani, jobb a memoriakezelese, gyorsabb lett a rendszer frissites utan... stb."

Szívesen kihívnálak egy versenyre..
Végezzük el napi munkáinkat kedvenc rendszereinken..
Melyik gép fogja szerinted tovább bírni?
Nekem már volt 4 hónapos folyamatos üzemem OSX-en..
XP-n a 2,5 hét volt a maximum, utána muszály volt újraindítani, annyira belassúlt..

#2784 Felhasználó inaktív   zZsOlTi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 13:51

Idézet

De ha valakinek az jó:
- hogy a gép erőforrásainak fele elmegy vírusvédelemre, spyware detektorokra, tűzfalakra

Ez csak részben igaz, windowsra muszáj a védelem, de vannak nagyon kis erőforrás igényű vírusirtók/tűzfalak, másrészt ez nem számít olyan céges környetetben, ahol rendesen megvan oldva a befele irányuló forgalom szűrése (nem a juzer gépén kell a vírust megfogni, hanem már előtte).

Idézet

- hogy folyamatos munkára alkalmatlan, mert nincs az a memóraimennyiség amit ne tudna a Windows elpazarolni

Ez szintén vicc kategória, nem igaz, régebben a cégnél hetekig ment a w2000-es gépem, volt nyúzva rendesen, semmi gond nem volt a memóriával meg a folyamatos munkavégzéssel, és XP-n sincs

Idézet

- hogy időnként teljesen váratlanul lefagy az egész gép és lehet keccsölni, hogy a hardver, az XP, a külső gyártó által összedobott driver, a futó programok közül valamelyik, vagy épp a napszél az oka

Ez lehet, hogy otthoni "pistike minden nap új béta drivereket telepít" gépekre igaz, de egy egyszer jól összerkaott és feltelepített XP nem fagy le csak úgy véletlenszerűen

Idézet

- hogy folyamatosan lehet legózni és kábelsaláták között turkálni, elmés hűtéseket tervezni a tunigbajnok processzor köré és hallgatni a bősz ventilátorok hangját..

Miért kéne legózni egy jól összerkaott -neaggyisten brand- PC-n a kábelsalátákkal? Miért kéne búgó turbó ventillátor ugynarra a hűvös Core2 procira, ami a macekben is van? Ez megint csak az otthoni tuning gépekre vonatkozik, nem egy rendesen összerakott munkaállomásra.

Szerkesztette: zZsOlTi 2007. 01. 25. 13:51 -kor

-ZsOlTi-

#2785 Felhasználó inaktív   Emvy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:06

Idézet: Naranek - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 14:30

Aha. Az Uptime rovatot keremszepen megnezni.

Kép

Ja, es ez egy laptop, naponta 6-8 suspend/resume, Matlab, fejlesztoi kornyezet, Opera/Firefox/IE felvaltva, jatekok, frissitesek. Ja, es lesz ez meg tobb is, nem hinnem, hogy a kovetkezo nehany hetben ujra kellene inditanom.

XP-n is tobbszor volt, hogy masfel honapig ment restart nelkul (azutan sem fagyott persze, de idonkent frissit az ember, Mac-en is, itt is). Ja, az is laptop volt...

Siralmas ez a hozzallas :( En sem rugdosom a kornyezetemben levo Mac-eket, sok baj van veluk, de jellemzoen nem az Apple termekeivel (hanem mondjuk azzal, hogy a Matlab haromnegyed evet kesik a PC-hez kepest, es ritka bugos, stb.). A PC-n is ez van. Sokkal tobb program, kicsivel tobb problemalehetoseg, nagyobb szabadsag.

Szerkesztette: Emvy 2007. 01. 25. 14:08 -kor

while (!sleep) sheep++;

#2786 Felhasználó inaktív   Emvy 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:11

Ja, es mutass nekem egy igazan komoly, Thin&Light Mac notebookot. Szeptemberben, amikor notit kellett valasztanom, majdhogynem korlatlan (max. 700) osszegbol, nagyon csabitott a Mac a ket OS miatt (miota van Bootcamp, legalabbis), viszont Macbookkal nem akartam viccelni, a Macbook Pro pedig bazi nagy, nem lehet dokkolni es plusz akksit sem fogad.

Pedig eskuszom, ha kijonne egy Macbook Pro 14"-ban, nagykapacitasu akksival, azt valasztanam.
while (!sleep) sheep++;

#2787 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:15

Az Apple europai alelnoke szerint nem igaz az, hogy a 2 gigas iphone 900 euroba, a 4 gigas meg 1000 euroba fog kerulni, de varhatoan ugyanugy leszerzodnek majd egy nagy mobil tarsasaggal, aki exkluzivitast kap, szoval rabsag is varhato.

Emvy: sajat XP-m tobb mint egy honapig futott folyamatosan, ujrainditas nelkul, naponta dolgoztam rajta, nem keves programmal, este nem kapcsoltam ki, masnap onnan folytattam... ennyit errol. Ja, es uncsi mar, hogy mindig a koztudomasulag hulladek Adobe windowsos portok kepezik az osszehasonlitas alapjat. :D

Krinyo

PS: jav, felreertes...

Szerkesztette: Krinyo 2007. 01. 25. 14:32 -kor

72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#2788 Felhasználó inaktív   ion 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:17

Naranek, en a tapasztalataimat irtam le. Ha lefikazod a velemenyemet egy "Ez vicc kategoriaval", akkor nincs ertelme a diskurzusnak.

Viszont pont az ellenkezojet tapasztalom az itteni mac-eken. Az otthoni gepem nem lassul be, mig a munkahelyi mac-ek, amiken dolgozom, igen. Fotosopban retusalok oriasi kepeket, stb, es a taszkvaltas nalam a mac-eken olyan, mint nalad a windowson.
Ujrainditani szoktam, csak akkor nem akarok ujrainditani, amikor epp dolgozom, ezert lovom ki a sysupdate-et force quit-tel.

Egyebkent en meg mindig nem futtatok viruskeresot otthoni kornyezetben, szamomra szuksegtelen. A tuzfalat pedig a router biztositja...
Lehet, hogy neked eroforrasigenyes biztonsagi szoftvereid vannak, es ezert ellentetes a velemenyunk.

#2789 Felhasználó inaktív   Naranek 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:20

"Aha. Az Uptime rovatot keremszepen megnezni."

Ez kb. 8 napot jelent.. Ennél én többet írtam csúcsnak.. :)

"Ja, es ez egy laptop, naponta 6-8 suspend/resume, Matlab, fejlesztoi kornyezet, Opera/Firefox/IE felvaltva, jatekok, frissitesek. Ja, es lesz ez meg tobb is, nem hinnem, hogy a kovetkezo nehany hetben ujra kellene inditanom. "

Hát nem tudom én általában 4-500 megás állományokkal dolgozom (van, hogy jóval nagyobbakkal is), nekem ilyesmivel van az a tapasztalatom amit írtam. Lehet irodai és fejlesztői eszközként jobban muzsikál az XP, de grafikai munkáknál nem..

"XP-n is tobbszor volt, hogy masfel honapig ment restart nelkul "

Én sem azt írtam, hogy nem menne, csak ha egy psd megnyitására 5-6 percet kell várnom, akkor már inkább újraíndítom, mert nem az a fontos, hogy az uptime érték  növekedjen, hanem, hogy hatékonyan tudjak dolgozni...

#2790 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:21

Idézet: Naranek - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 14:19

... Az XP 1 hét folyamatos használat után annyira belassul, hogy már csak azért újra kell indítani, hogy működjön..

nálam 1-2 hónapos uptimeok voltak régen, azoknak is áramszünetek vetettek véget. egy ideje leálltam az ilyesmiről, ha updatelek vmit, ujrainditom gondolkozás nélkül a gépet, mert az szolgál engem, nem én őt.

de régen volt hogy nem frissitettem semmit, mert kiváncsi voltam, hol a vége. a gép mindig használható volt, semmit se lassult, és csakis külső okok miatt állt le.

a fudolós istenbarmaitól meg már a hátamon feláll a szőr. ion leirta 7 hónap tapasztalatait, ti meg kapásból hülyének állitjátok be.

btw: azért mert kilövi a QT rebootért picsogó taskját, attól a gép még nemkéne hogy instabillá váljon, hiszen az update egy hibát hivatott kiküszöbölni, nem pedig az okoz hibát, hogy nem hagyod ujraindulni...
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#2791 Felhasználó inaktív   Naranek 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:35

"Naranek, en a tapasztalataimat irtam le. Ha lefikazod a velemenyemet egy "Ez vicc kategoriaval", akkor nincs ertelme a diskurzusnak. "

Nem a véleményedre írtam elsősorban, hanem az általánosításra..
Azt írtad, hogy a külső gyártók alkalmazásai jobban lassítanak OSX alatt.. De kérem több tízezer alkalmazásból melyikek? Kapásból keresek neked 10 olyet, ami romba dönti a Windows-odat és másik 10-et ami szárnyakat ad az OSX-nek..
Ezt, ahogy így leírtad a vicc kategória..

--

"Viszont pont az ellenkezojet tapasztalom az itteni mac-eken. Az otthoni gepem nem lassul be, mig a munkahelyi mac-ek, amiken dolgozom, igen. Fotosopban retusalok oriasi kepeket, stb, es a taszkvaltas nalam a mac-eken olyan, mint nalad a windowson."

Ilyenkor mondjuk érdemes lenne lírnod a konfigokat is..
Én PC-n Core2Duo 2,4 GHz, 4 GB RAM (1066 MHz), 2x250 GB RAID HDD-s gépen dolgozom Windows XP SP2-vel , Mac-en Mac Pro 2 GHz, 2 GB, 2x160 GB RAID HDD, OSX 10.4.8-al.. Mindkét gépen Eizo 20"-os kijelző 1680x1050-es felbontás..
Amit mindkét platformon használok az az Adobe Creative Suite Premium programcsomag (a sima, nem a 2-es)
Ezen konfigoknál a Photoshop, Indesign, Illustrator, PC-n Opera, Mac-en OmniWeb, PC-n The Bat, Mac-en Mail, Skype, PC-n Trillian, Mac-en Adium, PC-n még Total Commander, AVG vírusírtó és Zonealarm fut egyszerre általában..

#2792 Felhasználó inaktív   Naranek 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:39

"a fudolós istenbarmaitól meg már a hátamon feláll a szőr. ion leirta 7 hónap tapasztalatait, ti meg kapásból hülyének állitjátok be."

Nekem ion 7 hónapos tapasztalatával szemben 3 éves tapasztalatom van OSX-ben, de ez ne legyen a számok háborúja..

"btw: azért mert kilövi a QT rebootért picsogó taskját, attól a gép még nemkéne hogy instabillá váljon, hiszen az update egy hibát hivatott kiküszöbölni, nem pedig az okoz hibát, hogy nem hagyod ujraindulni..."

Értem, szóval az updater kicseréli a futó rendszer alatt a grafikus környezet nagy részét, majd nem engeded újraindulni, de csodálkozol, hogy valami gubanc van.. És én vagyok az értetlen.... :)

#2793 Felhasználó inaktív   evone 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:50

te jo eg :omg:

sosem marad mar abba ez a pc vs mac? annyira felesleges vitazni, minden evben ezvan
macbook air 2014

#2794 Felhasználó inaktív   HaZeX 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:55

Az én nagyapám mindig azt mondta, hogy mind a kettő szar, csak máshogy. Jó, nem a nagyapám mondta, de attól még igaz.

#2795 Felhasználó inaktív   d3relict 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 14:58

Idézet: Naranek - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 15:39

Értem, szóval az updater kicseréli a futó rendszer alatt a grafikus környezet nagy részét, majd nem engeded újraindulni, de csodálkozol, hogy valami gubanc van.. És én vagyok az értetlen.... :)

"a futó rendszer alatt?" cserélj már ki egy futó taskot a kedvemért...

btw, win esetében ha "futó rendszer alatt" updatelsz valamit, a rebootig ugysem lesz érvényes. nehogy azt mondd már nekem, hogy mac elkezdi a futó környezetben összevissza használni a régi és az uj fileokat, mert magam alá hugyozok a röhögéstől :)
*derelict flashdev & fotó weblog | SHELL8 "médiaipari faszkivan" | flickr galéria - mindenféle fotózmányok

#2796 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 15:00

En mar regota magam ala hugyozok. :D
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#2797 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 15:07

Idézet: Naranek - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 13:19

Ez is..
Az XP-n egyszerűen elfogy a memória egy 2-3 nap folyamatos uptime után és egyre többet és többet swappel, amíg a felhasználó újra nem indítja, mert elviselhetetlenül lassú nem lesz..

nem igaz. az xp memoriafogyasztasa atlagos hasznalat eseten 700-800MByte kozott stabilizalodik. Nekem 2gByte RAM-om a lapozofajl meg levan tiltva. sosem nott a memoriahasznalat 1GByte fole, leszamitva akkor, amikor A3 meretu 4800dpi-s szkennelesekkel dolgoztam photoshop alatt.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2798 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 15:16

Idézet: Krinyo - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 14:15

Ja, es uncsi mar, hogy mindig a koztudomasulag hulladek Adobe windowsos portok kepezik az osszehasonlitas alapjat. :D

Krinyo

PS: jav, felreertes...

ezzel 1etertek, de a fotoboltocskanak epugy nincs alternativaja manapsag mint ahogy a zofisznak sincs. mondjuk nem minden hulladek ami adobe, pl az audition-t sokkal jobban szeretem es tobbre is tartom mint a soundforge-ot :D
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2799 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 15:16

Idézet: Naranek - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 13:19

Ezt leírhatnád bővebben..
Én elsősorban DTP-re használom a gépeket. Mind PC-n, mind Mac-en jól megoldhatók ezek a feladatok ma már, de OSX-en gördülékenyebb a munka, nincsennek 5-10 másodperces várakozások taszkváltásoknál, nem swappel a gép orrba-szájba, nincs olyan, hogy átváltok két program között és soronként építi fel a képernyőt a rendszer.. Ezek XP alatt mindennaposak..

A tobbihez is irhatnek dolgokat, de ezen megakadt a szemem.
Ez baromsag!

Hulyeseg, hogy ilyet muvel az XP. Pedig elmondhatom, a DTP-nel egy icciri piccirit jobban megterhelem ezt a gepet, es a korulottem levo jonehagy gepet. 3 program miatt kell jelenleg is winXP alatt legyek, semmi ilyesmit nem tapasztaltam amit Te mondasz.

Talan nem 512 mega rammal kellene hasznalni. Nem is tudom mikor lattam utoljara ilyen jelenseget amit leirtal... DTP-nel is tudom, hogy kb mik vannak. Mondom ezt ugy, hogy tordeltem en mar AxelSpringernel... (bar egyetlen Macet se lattam a szerkesztosegben)

Komolyan mondom Naranek, ha Te rendszer gazda vagy nem mernem radbizni a gepparkom. Az azert gaz, hogy csak az OSX kepes futni a kezeid alatt. :rolleyes:
Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

#2800 Felhasználó inaktív   Boba 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 01. 25. 15:19

Idézet: SFIJ - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 15:16

ezzel 1etertek, de a fotoboltocskanak epugy nincs alternativaja manapsag mint ahogy a zofisznak sincs. mondjuk nem minden hulladek ami adobe, pl az audition-t sokkal jobban szeretem es tobbre is tartom mint a soundforge-ot :D

Cinepaint, Gimp, Amazonpaintet nem probaltad?
Igaz, nekem is muszaj PS-t hasznalni a 32bites float EXR formatum miatt. De amugy ennyiben, es a retegek erossegenek allitgatasaban (nem ott keszitem el magat a kepet) nalam kimerul mondjuk a PS hasznalat.

Linux azert nem alternativa, mert keptelenek hasznalhato Wacom drivert irni ala. Anelkul meg nemtudok dolgozni. (most a 2d-s melora mondom)

Szerkesztette: Boba 2007. 01. 25. 15:19 -kor

Ő lesz az adott idő alatt a legtöbb japán kutya!

Téma megosztása:

• (144 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 138
  • 139
  • 140
  • 141
  • 142
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.