HWSW Informatikai Kerekasztal: Nagyméretű adattároló hálózaton - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nagyméretű adattároló hálózaton Hogyan csináljunk 1TB-ot olcsón? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   OTomi 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 01. 10:47

Szóval ott tartok, hogy nem fér több winchester a gépembe, de kéne a hely. Főleg filmek+zene tárolására használom őket, a család többi tagja az otthoni hálón keresztül tőlem videózik, hallgat zenét. Mostanába arra gondoltam, hogy nem is kéne az én gépembe lenni ezeknek, hanem egy külön egységet kéne csinálni, amit mindenki elér a hálózaton keresztül. Utána is olvastam a témának, amint látom ezt hívják NAS-nak. Csakhogy ezeket aranyárba mérik mint látom, és csak egybeépített formában kaphatóakat találtam, sokkal drágábban mint a bennük lévő vincsik értéke. Tehát mit lehetne csinálni? Nem lehet valami olyan eszközt kapni, amire én magam köthetek rá vincsiket, és a hálózaton elérhetővé teszi őket? Vagy bármi más megoldás, elfogadható áron? Köszi!

#2 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 03. 01. 10:54

Van többféle megoldás, mint pld. a Maxtornak egy cucca, amiben 200-300G HDD van beleépítve (50-70ezer pénz körül), UTP-n csatlakozik a géphez, majd van rajta USB port is, amire külső USB HDD-t tudsz madzagolni.

Rendes megoldást csak aranyárban találtam, vagy lassú a cucc, vagy buta, aztán nem lehet róla backupolni. Én maradtam a külső backupszervernél, mert ezek az egyéb cuccok saját filerendszert használnak, meg winbe fel kell rakni egy drivert, ami virtuális driveot prezentál. Ha ebben elhasal valami, akkor az kicsit durva lesz, vissza nem olvasol semmit.

Ami értelmesebb filerendszert használ, meg weben konfigható, esetleg ms network/samba/ftp is van rajt, azok 1T méretnél bőven többe kerültek volna, mint egy jó gép, 1T HDDvel, tehát nekem dual P3, win3k szerver, aztán programozott mentések. Mindet a szomszédban lerakva, hogy ha jön a rézbőrű, aztán komplett cuccommal elszalad, akkor is legyen mentésem...
Make love not Wor.

#3 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 10:56

Egy megoldás: Fujitsu-Siemens Storagebird LAN 160 GB, 30e+áfa körül...
http://www.fujitsu-siemens.com/products/ho...gebird_lan.html
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#4 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 11:10

Vagy benézel néhány sorrral lejjebb a PÁF-ba, és alkudol egy Proliant ML150G2-re 4*250GB diszkkel, a jelszó quickinit... :D
"A gugliban rákeresve porcos hal is és emlős is."/"Megoldás: keress rá a hal.dll fájlra, és töröld ki, majd indítsd újra a gépedet. Utána jó lesz!"/"mutasd meg a gyakorlatban ezt a technológiát és esküszöm dollármilliárdost csinálok belőled ! "/"Rakjunk egy jo kib@szottnagy KERESS gombot a kepernyo kozepere es csumi"

#5 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 11:32

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. márc. 1., szerda - 10:54

win3k szerver

Ohhhh, de hát annak csak az installja több 1 teránál.  :p
 aláírás
Spoiler

#6 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 12:22

persze, hogy butasag erre windows-t hasznalni. linux egy p2-3 gepen mar jo, de ha nagyobb sebesseget szeretnel akkor egyel jobb szint (leguljabb felesleges.) 4 wincsivel mar terabyte-os mereteket lehet elerni, de kulon kartyaval, esetleg jatszva az alaplapi PATA-SATA csatolokkal 8 is felmegy ra.

persze a raid sohasem art.

azaz a merettol fuggoen valaszthatod meg, hogy milyen gepet veszel ehhez, az egyetlen igazan fontos: hutes es tapegyseg. (jo, ez ketto volt! ;) )
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#7 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 12:33

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 1., szerda - 12:22

persze, hogy butasag erre windows-t hasznalni. linux egy p2-3 gepen mar jo,

Nekem azért kellett a win, mert Linuxos meg wines gépet is mentek rá, aztán wines backupot meg sajna könnyebben tudom programozni, van rá adatmentő proggim is, oszt szevasz. Ki mihez ért... Ha meg valami hasalás van, akkor vagy a Linux Sambáján vannak ott a cuccok, vagy a Win3k-s diszket tolom rá USBvel a laptopra/nagygépre, aztán már olvasható is.

Bár iszonyat mit összeszenvedtem ezen a backupon, igazából 4 darab 250-300-as HDD kellene, aztán kész, de ezt nem győzöm egyben megfizetni. Ahogy növöm ki a diszkeket, a kicsiket meg elajándékozom a családban, aztán csak megy a megfejtés, hogy raidkártya, arra két kisebb HDD, majd 1 nagynak a mentése pont ráfér, meg ilyen taknyolások, különben irreálisan drága lenne.
Make love not Wor.

#8 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 12:43

Idézet: Szabcsi - Dátum: 2006. márc. 1., szerda - 10:56

Egy megoldás: Fujitsu-Siemens Storagebird LAN 160 GB, 30e+áfa körül...
http://www.fujitsu-siemens.com/products/ho...gebird_lan.html

jah, szép is, jó is, csakhogy...
nekem nem tűnik tól bizalomgerjesztőnek, hogy fat32-t használ ekkora lemeznél... (megamugyis, ilyen régi fájlrendszert manapság, főleg hálózaton?)
ok, könnyű a kezelése, de valszeg ugyis linux van benne, akkor meg meetne pl. ext3 vagy reisersre, és akkor ha áramszünetvan se lesz probléma..
megugye a fat32 fájlméretkorlátozások is ottvannak..
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#9 Felhasználó inaktív   Szabcsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 13:18

Idézet: charlie - Dátum: 2006. márc. 1., szerda - 13:43

jah, szép is, jó is, csakhogy...
nekem nem tűnik tól bizalomgerjesztőnek, hogy fat32-t használ ekkora lemeznél... (megamugyis, ilyen régi fájlrendszert manapság, főleg hálózaton?)
ok, könnyű a kezelése, de valszeg ugyis linux van benne, akkor meg meetne pl. ext3 vagy reisersre, és akkor ha áramszünetvan se lesz probléma..
megugye a fat32 fájlméretkorlátozások is ottvannak..

Kis péz, kis foci... Majd egy linuxos emberke hekkel rá ext3 támogatást. Amúgy ez egy home termék, amit ezen tárolnak annyira kell hogy fontos legyen, amúgy meg amiről nincs mentés az nem is fontos adat... :)

#10 Felhasználó inaktív   OTomi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 13:59

Buffalo TeraStation a tökéletes megoldás. Csakhogy az ára ~350 000Ft. Sajna úgy látom nem lehet megúszni gép nélkül a dolgot :(

#11 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 14:01

Idézet: OTomi - Dátum: 2006. márc. 1., szerda - 13:59

Buffalo TeraStation a tökéletes megoldás. Csakhogy az ára ~350 000Ft. Sajna úgy látom nem lehet megúszni gép nélkül a dolgot :(

Biztos tökéletes? Mit csinálsz, ha egyik diszk elhasal venne, vagy maga a vezérlő?
Make love not Wor.

#12 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 14:15

nemtom, én vennék egy kis gépet (vmi kis p2-500 körüli már elég) azán rendes hardveres sata/pata/scsi (raid?) vezérlőt, normális jó erős tápot, aztán sok vinót bele és kész.
ez legalább bővíthető, az van amit teakarsz stb.
erre mehet win, linux, *bsd vagy aki amit ismer...
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#13 Felhasználó inaktív   OTomi 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 14:26

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. márc. 1., szerda - 15:01

Biztos tökéletes? Mit csinálsz, ha egyik diszk elhasal venne, vagy maga a vezérlő?

Letöltöm újra a filmeket :)

Muszáj lesz valami kis géppel megoldani, csak jobb lett volna egyszerűbben...

#14 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 18:09

Ezt csak úgy érdekességképpen. :D
Nyolc terabájtos otthoni gép 16 winchesterrel
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!

#15 Felhasználó inaktív   stol 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 01. 19:32

Nem értem a logikát. :(
Én arra jöttem rá, minnél nagyobb hdd, annál nagyobb gond, amikor betellik.
Most húztam meg a féket, 2x40GB@Raid0, 80+80+60GB-nál.

#16 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 02. 08:39

Idézet: stol - Dátum: 2006. márc. 1., szerda - 20:32

Nem értem a logikát. :(
Én arra jöttem rá, minnél nagyobb hdd, annál nagyobb gond, amikor betellik.
Most húztam meg a féket, 2x40GB@Raid0, 80+80+60GB-nál.

Mégha betellik. Amikor megdöglik, az a gond. :reklamacio:
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó