HWSW Informatikai Kerekasztal: Megint egy új gép... III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Megint egy új gép... III. ide nézz be először, ha új gépet akarsz Értékeld a témát: -----

#221 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 03. 14:47

Köszönöm szépen a sok segítséget!

Kicsit kiestem egy ideig az alkatrészek követéséből, pontosan ez a tartomány hiányzik, amiből most választani kellene. Közben eszembe jutott egy ötlet, ami talán a leginkább költséghatékony megoldást nyújtja. Otthon szüleimnél van két olyan számítógép, amiből lehetne talán egyet kovácsolni. A maradékot pedig lenyúlnám én.

Van egy régi és egy még régebbi konfig. Az első egy P75, 96 Mbyte EDO ram, 40 Mbyte vinyó és Trident 8900-as VGA. Nem egy atom gép, de pont elég egy DOS-alapú könyvelő program futtatására. Mivel a könyvelés már nem aktuális, így anyukám szanálni szeretné.
Apukám pedig egy komolyabb masinát birtokol, egy K6-200, talán 64 vagy 128 megabájt ram és valami egészen elképesztő méretű merevlemez tartozik hozzá (1 giga emlékezetem szerint). Ebben már Geforce lakozik, mégpedig az első generációs bestia. Mivel ez torony ház, ezért valószínűleg én ezt lecsapnám, aztán a másikból építenék ennek a vinyójával egyet apukámnak. Akkor ő továbbra is tudná használni a régi nyáktervező programját, amivel műszerészkedik hobbiból, a teljesítmény neki nem igazán számít.

Ha ezzel az utóbbi géppel indítanék, akkor abba már csak hálókártya kell, meg egy vinyóvezérlő és valami űber méretű vinyó. Aztán készen is vagyunk, ha megvolt a csendesítés is. Most hétvégén úgyis megyek hozzájuk látogatóba (meg szavazni is), így aztán akkor fel tudom mérni a gépállományt.

Így anyukám is megnyugodhat, hogy "egy lommal kevesebb" és én is költséghatékony lehetek. Jó dolog lehet az az Epia platform, de sajnos drága egy megoldás lenne az én igényeimhez. Ha olyan lenne a lakás, hogy az összkép megkívánná a minőségi és dizájnos micro ATX formátumot, akkor mennék azon az úton. De nem olyan, messze nem…

Ha majd elhoztam a masinériát, akkor még fogok kérdezni. Köszönöm a sok segítséget és információt, sokat segítetek! Király ez a fórum!

Üdv!
.
.
.

#222 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 15:22

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 15:47

Köszönöm a sok segítséget és információt, sokat segítetek! Király ez a fórum!

Jo helyen feltett ertelmes kerdesekre szoktunk ertelmesen valaszolni.

Csak az ertelmetleneket/olvashatatlanokat szoktuk ignoralni/beszolni miatta, hogy tanulj meg eloszor irni. :)

#223 Felhasználó inaktív   Gopher 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 03. 18:35

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. ápr. 3., hétfő - 8:42

Sziasztok!

Megint egy kérdés következik, de most más ötlet. Az lenne a szándék, hogy létrehozzak egy letöltő gépet, ami futhatna bármikor, gyakorlatilag 24/7 üzemben. Az a követelmény, hogy csendes legyen és nagy vinyóval rendelkezzen. Valamint ne legyen rajta monitor és beviteli eszközök sem kellenek. VNC-vel kapcsolódnék rá, ha kell, egyébként csak futna. Lehetőleg valami low-cost megoldás érdekel.

Egy routeren keresztül kapcsolódna a "nagy" géphez és a világhálóhoz. Milyen masinát érdemes összerakni ilyen célra? A lényeg az lenne, hogy valami jobban szellőző és nagyon halk házban képzelném el a masinát. Tehát egy lehetőleg midi torony állna a szekrény mellett a sarokban egy kis piedesztálon, hogy ne szívja be a sok port a padlóról. Lenne benne egy halk tápegység (valami kis teljesítmény elég), fél giga ram mondjuk és valami pici processzor.

Milyen pici legyen a processzor? Melyik nem melegszik nagyon? Pentium kettesek talán? Vagy valami hasonló?

Lenne benne kábé 250 gigányi vinyó, az is a csendesebb fajta, aztán mehetne rajta a letöltés. Ha kellene mondjuk egy új Linux disztribúció vagy akármi, akkor belépnék VNC-vel, elindítanám, aztán had fusson. A csendes gép nem zavarna senkit, a monitor sem fogyasztana, mert nincs. Ha a vinyóhoz kellene vezérlőkártya (sanszos), akkor az lenne benne természetesen.

Ilyen konfigot tudtok ajánlani? Bolhán érdemes nézelődni? Merre induljak el?

Köszönöm a türelmet és a segítséget!
Üdv!

Hi!

Erre a célra egy Compaq Deskprot használok, 350-es PII, passzív hűtés, 256 SD, most éppen egy 40 GB-HDD. Az egész házban csak egy 8 cm-es venti van, ötletesen keresztbeszellőzteti az egészet. A működtetetése az általad vázolt módon. Egér és bill. azért van rajta, monitor nincs. Most épp 36 fokos a proci. :cool: és gyakorlatilag hangtalan. Ja, és bátran hagyom magára, nem JNC/V.-né szerű a tápja..
( a gép - igyaz gyakorlatilag vinyó és mem nélkül (4GB/64MB kiépítésben) -  6000 kemény Ft volt)

#224 Felhasználó inaktív   [Milan] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 04. 04. 19:40

Szia mindenki!

AGP->PCI-E váltás miatt alaplapot cserélek, de megtartanám az s754-es A64-emet (3000+).

Namost, kellene nekem egy s754 alaplap, ami a következőket tudja:
  • PCI-Express x16
  • 3 RAM modult tud kezelni, stabilan, ddr400-on
  • nem túl hangos a NB hűtése
  • lehet kapni
  • nem kerül többe 25 bruttónál
Perpill van 2x512 ramom, ezek mellé még szeretnék vagy mégegy 512-t vagy 1GB-t, csak nem tudom, viszi-e ezt a kombót (2x512M+1G) bármelyik alaplap.

Eddig az Asus K8N4-E alaplapot nézegettem, de azt hallottam, hogy memóriákban nagyon válogatós.

Ötletek, javaslatok?

Szerk: Találtam egy nagyon szimpi deszkát: Gigabyte K8NE. Passzív NB hűtése van! Egy dolog nem tetszik benne, hogy a VGA slot rohadt közel van a PCI slot-okhoz, amiből meg csak 3 van. Miért nem terjednek a PCI-E bővítőkártyák? Az alaplapokról úgy látszik, lespórolják mostanában a jó öreg PCI-okat.

Na mindegy, szóval ezzel a gigabyte-tal van vkinek esetleg rossz tapasztalata?

Szerkesztette: [Milan] 2006. 04. 04. 20:14 -kor

#225 Felhasználó inaktív   Vulpes 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 05. 08:06

Tapasztalat nincs, de vannak még ezek a deszkák is:

Asus K8N4-E Deluxe
EPoX EP-8NPAJ+
2006. III. 4.

Chaintech VNF4 Ultra Rev. 1.0, A64 3000+@2340 (9*260 szinkron, CBBID 0501EPBW, 1.475V), Chaintech SE6600G 128 MB, 512 MB Twinmos Twister DDR533 8-4-4-3-1T, Samsung SP1614C, LG GSA-4163, Enermax Noisetaker 425AX-VE, Antec SLK3000B, Arctic Cooling Silencer 64 Ultra, Hewlett-Packard L1955, Creative Inspire P380

Tud valaki egy eladó 512MB-os Twinmos Twister DDR533-at?

#226 Felhasználó inaktív   Uuncsiii 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 05. 21:08

Idézet: [Milan] - Dátum: 2006. ápr. 4., kedd - 20:40

AGP->PCI-E váltás miatt alaplapot cserélek, de megtartanám az s754-es A64-emet (3000+).
...
Gigabyte K8NE Egy dolog nem tetszik benne, hogy a VGA slot rohadt közel van a PCI slot-okhoz, amiből meg csak 3 van.

Csak nem használod ki minden PCI-slotot, nem? Milyen bővítőkártyákat szeretnél használni?
Egyébként azért még ma sem mindegyik VGA-kártya duplaslotos, bár elismerem egyik nem szellőzne túl jól ha közvetlen alá is kerülne bővítőkártya  :think:

#227 Felhasználó inaktív   [Milan] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 05. 21:22

Idézet: Uuncsiii - Dátum: 2006. ápr. 5., szerda - 21:08

Csak nem használod ki minden PCI-slotot, nem? Milyen bővítőkártyákat szeretnél használni?
Egyébként azért még ma sem mindegyik VGA-kártya duplaslotos, bár elismerem egyik nem szellőzne túl jól ha közvetlen alá is kerülne bővítőkártya  :think:

Hát perpill van egy hangkártyám, egy wireless netkártyám, egy tv tunerem.
Ha rárakok egy zalmant a VGA-ra, akkor máris csak 2 slotom marad...illetve lehet, hogy a wireless az még elfér... majd meglátom.

Egyébként azt hiszem, maradok a Gigabyte-nál. Mindig is szerettem volna GB lapot :)
Az Asust az említett memproblémák miatt dobtam, az Epox semmivel sem jobb, viszont nem lehet kapni.
Van még egy Abit, ami aktív NB hűtéses, és ráadásul csak 2 memslotja van.

Gigabyte ellen nem szól semmi :), egyedül a pci slotok, abból viszont máshol is kevés van.

#228 Felhasználó inaktív   Aquir 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 05. 23:10

Most vettem egy új alaplapot mert az új VGA-hoz kellett a PCI-E, de csak olcsót és ideigleneset akartam(kb. 1 évre) procicsere nélkül(2,6 P4 478) mert az új tokozású AMD-s alaplapot akartam majd ha kiadják és lejjebbmegy az ára. Sajna kiderült, mire már megvettem az alaplapot, hogy csak PCI-E 4x -es van rajta (AGP is van).
A kérdésem az lenne, hogy mikor is jön ki az az új tokozású AMD-s alaplap és a procik hozzá? Régen nyár elejét hallottam. Tudni valamit róluk? Árak? Egyenlőre CPU-ban a legalsó kategóriával is beérném, de alaplapot valami jót akarok majd vagy 2 évre csere nélkül. Minden infót köszönök előre is!

#229 Felhasználó inaktív   Uuncsiii 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 09:34

Idézet: [Milan] - Dátum: 2006. ápr. 5., szerda - 22:22

Hát perpill van egy hangkártyám, egy wireless netkártyám, egy tv tunerem.
Ha rárakok egy zalmant a VGA-ra, akkor máris csak 2 slotom marad...illetve lehet, hogy a wireless az még elfér... majd meglátom.

Aham  :think:
És minek neked videokártya? Csak a baj van vele, látod...  :Đ :pokeas2:

Esetleg GA-K8VT890?

#230 Felhasználó inaktív   Vulpes 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 09:37

Idézet: Aquir - Dátum: 2006. ápr. 6., csütörtök - 0:10

A kérdésem az lenne, hogy mikor is jön ki az az új tokozású AMD-s alaplap és a procik hozzá? Régen nyár elejét hallottam. Tudni valamit róluk? Árak? Egyenlőre CPU-ban a legalsó kategóriával is beérném, de alaplapot valami jót akarok majd vagy 2 évre csere nélkül. Minden infót köszönök előre is!

Ez az infó korrekt, abban az értelemben, hogy nagyjából ekkor lesznek bemutatva, azaz szerintem plusz egy-két hónap mire kapható lesz nálunk is. A hírek szerint árat nem emelnek, azaz ugyanazon típusjelzéssel az új proccok is ugyanannyiba fognak kerülni, mint a régiek.
2006. III. 4.

Chaintech VNF4 Ultra Rev. 1.0, A64 3000+@2340 (9*260 szinkron, CBBID 0501EPBW, 1.475V), Chaintech SE6600G 128 MB, 512 MB Twinmos Twister DDR533 8-4-4-3-1T, Samsung SP1614C, LG GSA-4163, Enermax Noisetaker 425AX-VE, Antec SLK3000B, Arctic Cooling Silencer 64 Ultra, Hewlett-Packard L1955, Creative Inspire P380

Tud valaki egy eladó 512MB-os Twinmos Twister DDR533-at?

#231 Felhasználó inaktív   VINIKOR 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 06. 19:35

A Pentium M utánni korszakról, hadd kérdezzek. Jól gondolom, hogy már nem érdemes venni asztali gépbe Pentium M-es konfigot, mert nyakunkon az új generáció (Conroe), ha minden igaz hasonló árért?

Kérdőjel bennem, hogy a mostani 32 bites programjaim, és a játékok futni fognak a most megjelenő energia takarékosabb, kisebb hűtésigényű processzorokra épülő konfigokon? Akár egy a Conroe-s konfigon? Mintha olvastam volna olyat, hogy a kétmagos procikon nem fognak futni a mostani egymagos, 32 bites procikra optimalizált programok.  A Conroe-ból lesz egymagos is?

A legizgalmasabb téma mostanában szerintem a "mobilprocit asztali gépbe". Conroe vagy Turion? Ez itt a kérdés.

Köszi a választ!

Szerkesztette: VINIKOR 2006. 04. 06. 19:47 -kor

Szolgálati közlemény:                                Konfig leírasa a Profilban található

#232 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 07:33

Most nekem is lenne egy kérdésem.

Adott ismerősöm gépe: Abit BH6, benne PII 350(100) proci. Tudom, hogy Slot1, meg ilyenek, de azért szeretnék valakit megkérni, hogy egy-egy mondatban foglalja össze, hogy mitől FCPGA és PPGA egy alaplap. Ugyanis megkért, hogy kalapáljak kicsit rajta, én mondtam neki, hogy procicsere, csak hát ott a tokrengetben elvesztem. Ami benne van, az egy burkolatlan változat. Azon lehet csak procit cserélni vagy másik cartridge is kell? :think:

Mekkora procit tud még ez a lap hajtani? A honlap szerint 600(100) vagy 700(66), de nekem otthon pl. egy másik BX-es lap (BX6-2) egy 800(100)-as Coppermine-t hajt. Erről jut eszembe, a Coppermine-ig ez is tud mindent kezelni? :think:

Előre is köszönet. :respect:

Szerkesztette: Carmaged 2006. 04. 07. 07:35 -kor

#233 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 09:22

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 8:33

Adott ismerősöm gépe: Abit BH6, benne PII 350(100) proci. Tudom, hogy Slot1, meg ilyenek, de azért szeretnék valakit megkérni, hogy egy-egy mondatban foglalja össze, hogy mitől FCPGA és PPGA egy alaplap. Ugyanis megkért, hogy kalapáljak kicsit rajta, én mondtam neki, hogy procicsere, csak hát ott a tokrengetben elvesztem. Ami benne van, az egy burkolatlan változat. Azon lehet csak procit cserélni vagy másik cartridge is kell? :think:

Slot 1: Intelnek azert volt ra szuksege, mivel akkor meg nem tudtak az L2 cache-t integralni az elso P2 procikba, ehelyett ugy oldottak meg, hogy a cartridge tartalmazza a processzort, es mellette kulon van a cache vezerlo, meg 2x256KB ramchip, ami a proci orajel felen megy.
Celeronoknal egyszerubb volt a helyzet, elsokben egyaltalan nem volt cache, tietekben viszont mar 128KB van integralva

Amikor Intelnek sikerult integralnia a cache-t, akkor feleslegesse valt a cartridge, es visszatertek a korabban jol bevalt PPGA tokozashoz. (386/486 is hasonlo volt)
Ennek a hasan van a processzormag, a labak kozott, felette vastag keramiaretegen fekszik a huto.

Asszem a CuMi szeriaval vezettek be az FC-PGA dizajnt, ahol fejreallitottak a procit, es a tetejere kerult a processzormag, rajta nagyon vekony keramiareteg.
Igy jobban hutheto, viszont lesarkazhato :)

Ekkor kezdte Intel a mai napig is tarto mokajat, miszerint uj processzorszeria=uj alaplap, ugyanis az FC-PGA procikon megvaltoztattak 3 lab kiosztasat, igy siman beteve a procit egy PPGA alaplapba, az nem ismeri fel.

Visszaterve az alaplapodra: kell bele egy Slot1 adapter, ami FCPGA procit fogad, ujonnan vmi 2k volt az utolso ara ~3-4 eve, hasznaltan talan bolhazol egyet 1k korul.

BH6 melyik revizio?
1.0 nem tudom meddig kezeli a procikat (Addig mig a sima BX6)
1.1 viszont hivatalbol ismeri a CuMi(128) szeriat igy 1000/100-ig belerakhato az osszes CuMi P3 processzor, illetve az osszes CuMi128 Celeron (BX6-2 occse)
Tualatin mar NEM!

#234 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 07. 20:49

Idézet: nyunyu - Dátum: 2006. ápr. 7., péntek - 10:22

BH6 melyik revizio?
1.0 nem tudom meddig kezeli a procikat (Addig mig a sima BX6)
1.1 viszont hivatalbol ismeri a CuMi(128) szeriat igy 1000/100-ig belerakhato az osszes CuMi P3 processzor, illetve az osszes CuMi128 Celeron (BX6-2 occse)
Tualatin mar NEM!

Köszönöm a hosszú leírást. :respect:

Hogy tudom megnézni, hogy milyen revízió? Chipet változtattak? Felírás csak az "AB-BH6" van rajta.

#235 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 01:14

Fejbol mar nem emlekszem, olyan regen volt mar BH6 1.1-em.

Asszem BIOS-ban sima BH6 csak 66/75/83/100/112/133 FSB-ket tud, mig az 1.1-esben volt tobb koztes orajel is.

#236 Felhasználó inaktív   Triggor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 09:10

Hello Mindenki!

Szeretnék beruházni egy kétmagos konfigot, és a neten talált tesztek alapján az AMD64 X2 4200+ ra (Manchester magos) esett a választás. Van valkinek tapasztalata ezzel a procival? Esetleg hasonló árfekvésű Intellel (pl P4 D 930)

Köszi!

#237 Felhasználó inaktív   monolith 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 10:25

nekem ez van, most is ez duruzsol, panasz még hírből sincsen rá. vegyed meg. ennyi. ha kérdésed van, konkrétan tedd fel.
"Quality products,Customer satisfaction"
is a philosophy that guides all that we do at MSI.

#238 Felhasználó inaktív   Triggor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 11:17

Eddig Inteles voltam (jelenleg Prescott 3.0 Socket 478), és rémitgettek az AMD melegedési szokásaival. Kb. mennyi a teljesitmény felvétele, és milyen hűtőt ajánlasz rá?

Ja, és a Toledo magos változat (4400+) mennyivel jobb? (megéri a több cache?)

Köszi

#239 Felhasználó inaktív   reandre 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 11:52

Idézet: Triggor - Dátum: 2006. ápr. 8., szombat - 9:10

Hello Mindenki!

Szeretnék beruházni egy kétmagos konfigot, és a neten talált tesztek alapján az AMD64 X2 4200+ ra (Manchester magos) esett a választás. Van valkinek tapasztalata ezzel a procival? Esetleg hasonló árfekvésű Intellel (pl P4 D 930)

Köszi!

tapasztalatom nincs, viszont józan paraszti ésszel annyit mondanék Neked, hogy SZERINTEM egy P4 920D is tökéletesen megfelel a mai játékok/komolyabb felhasználói programok elvárásainak, a pénztárcádról nem is beszélve... ha pedig mindenképp A64et szeretnél, akkor maximum egy 3800+ba fektess be, mert egyszerűen nem ér többet egy 4200+ vagy 4400+ annyival, amennyit elkérnek érte (4400+ esetén majdnem a 3800as árának a kétszeresét!  :eek: )
szóval szerintem anyagi szempontból is gondold át a dolgot, mert nagyon bosszantó tud lenni, amikor az ember megvesz egy általa csúcsmodellnek gondolt hardvert, és fél év múlva feleannyiért hozzá tud jutni ugyanahhoz, nameg már nem is annyira csúcs...  :mad:

#240 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 08. 14:19

Idézet: nyunyu - Dátum: 2006. ápr. 8., szombat - 2:14

Fejbol mar nem emlekszem, olyan regen volt mar BH6 1.1-em.

Asszem BIOS-ban sima BH6 csak 66/75/83/100/112/133 FSB-ket tud, mig az 1.1-esben volt tobb koztes orajel is.

Amint a közelébe jutok, megnézem. :respect:

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.