Hangosítás 1 kis templom hhangosítása
Elküldve: 2006. 03. 17. 12:37
Össze kéne állítanom 1 rendszert 1 kis templom kihangosításához:
3 mikrofon lenne (1 szószék 2 szertartás és esetleges ének), 2 hangfal.
A kihangosítandó terület 10-12m x 8-10m.
Az eszközök elhelyezésére is kicsi a hely a szószék belső fala lenne.
A távolabbi hangfalhoz sem kellene 15m-nél több kábel.
A költségvetés szűkös, így nem jöhetnek szóba drága profi cuccok, meg ilyen távolságra nincs is értelme 100V-os rendszert építeni szerintem.
Amire gondoltam: 2 mikorofonos rádiós szett, 1 vezetékes mikrofon a szószékhez, 1 >50W-os stereo erősítő (esetleges cd lejátszás érdekében), 2 50-100W-os hangfal.
Hozzáértőket kérdezném, jó lenne ez így? Főleg a rádiós mikrofont nem ismerem, de praktikusabb lenne és nem kellene keverőerősítő.
Jó beszerzési helyek is érdekelnének, találtam párat, de hátha tudtok jobbat.
Elküldve: 2006. 03. 17. 16:03
Egyébként bizományiban érdemes szétnézni, én úgy három éve egy 10 csatornás Vosztok keverőpultot vettem 12500 pénzért, hangminőségben lenyomott pár 50-60 ezer forintos cuccot. (Zenekarhoz használtuk keverőnek, mert szűkében voltunk az erősítőnek, két ének, két gitár meg egy basszugitár ment róla.)
Elküldve: 2006. 03. 17. 16:18
Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 16:03
Egyébként bizományiban érdemes szétnézni, én úgy három éve egy 10 csatornás Vosztok keverőpultot vettem 12500 pénzért, hangminőségben lenyomott pár 50-60 ezer forintos cuccot. (Zenekarhoz használtuk keverőnek, mert szűkében voltunk az erősítőnek, két ének, két gitár meg egy basszugitár ment róla.)
Kösz!
Erre a külső tényezők okozta RF zajra nem is gondoltam, kb. pont 30m-re van a főút.

Jó bizományi címek érdekelnének.
Elküldve: 2006. 03. 17. 21:47
Pesten érdemes járni a bolhapiacokat és a bizományikat, ott lehet csak igazán kincskeresni. Újonnan aranyáron mérik általában ezeket a cuccokat, és egyáltalán nem biztos, hogy jobb lesz, mint a használt. Esetleg szét kéne nézni a do it yourself mozgalom háza táján is, több elektronikai alkatrészboltban forgalmaznak olyan cuccokat, amikhez egybe van csomagolva a NYÁK, az alkatrészek meg a kapcsolási rajz, csak dobozt meg tápot kell hozzá külön szerezni/eszkábálni.
Szerkesztette: debaj 2006. 03. 17. 21:53 -kor
Elküldve: 2006. 03. 17. 22:03
Idézet: debaj - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 21:47
Pesten érdemes járni a bolhapiacokat és a bizományikat, ott lehet csak igazán kincskeresni. Újonnan aranyáron mérik általában ezeket a cuccokat, és egyáltalán nem biztos, hogy jobb lesz, mint a használt. Esetleg szét kéne nézni a do it yourself mozgalom háza táján is, több elektronikai alkatrészboltban forgalmaznak olyan cuccokat, amikhez egybe van csomagolva a NYÁK, az alkatrészek meg a kapcsolási rajz, csak dobozt meg tápot kell hozzá külön szerezni/eszkábálni.
Gyöngyösre minden héten megyek 2x, az jó ötlet.

Pest az nehezebb ügy, nem ismerem a tuti helyeket, majd ha lesz cím.
Építgetni nem nagyon van idő, Húsvátra kell a cucc.
Elküldve: 2006. 03. 17. 22:21
Szerintem keress egy profit, aki ezzel foglalkozik és tud segíteni neked. (Én sajnos nem ismerek ilyet.)
Egyébként mindenképp profi ("PA") cuccok irányába mozdulj el, pár általános tanács:
- Vezetékes mikrofont csakis szimmetrikus vezetékkel és csatlakozóval használj, persze ehhez megfelelő mikrofon előfok kell (pl. mixer bemenete).
- A vezetéknélkülinél nézz még utána, mi a helyzet a tápellátással (elem/akku/töltő stb.), és lehetőleg legyen tartalék.
- Otthoni, hifi célra tervezett/gyártott erősítőt és hangfalat ne használj ilyen célra, nem arra való, nem fogják bírni a strapát (pl. egy-két gerjedés).
- Ne spórolj a kábelen, egy rossz ("gagyi") csatlakozó/forrasztás sok gondot tud okozni.
Valami ilyesmiket nézegess (pl.):
http://www.musicstore.de/en/PA_Homerecordi...musicstore.html
http://www.thomann.d...0_prodinfo.html
http://www.thomann.d...kel-180740.html
Elküldve: 2006. 03. 17. 22:36
Idézet: nemjoadrm - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 22:21
Szerintem keress egy profit, aki ezzel foglalkozik és tud segíteni neked. (Én sajnos nem ismerek ilyet.)
Egyébként mindenképp profi ("PA") cuccok irányába mozdulj el, pár általános tanács:
- Vezetékes mikrofont csakis szimmetrikus vezetékkel és csatlakozóval használj, persze ehhez megfelelő mikrofon előfok kell (pl. mixer bemenete).
- A vezetéknélkülinél nézz még utána, mi a helyzet a tápellátással (elem/akku/töltő stb.), és lehetőleg legyen tartalék.
- Otthoni, hifi célra tervezett/gyártott erősítőt és hangfalat ne használj ilyen célra, nem arra való, nem fogják bírni a strapát (pl. egy-két gerjedés).
- Ne spórolj a kábelen, egy rossz ("gagyi") csatlakozó/forrasztás sok gondot tud okozni.
Valami ilyesmiket nézegess (pl.):
http://www.musicstore.de/en/PA_Homerecordi...musicstore.html
http://www.thomann.d...0_prodinfo.html
http://www.thomann.d...kel-180740.html
Köszi, de profi cuccokra nincs pénz, akkor nem nekem kéne keresgélni olcsó, de megfelelő cuccokat.
A strapa nem olyan nagy lesz, tavasztól-őszig heti 1 óra átlagban.
Elküldve: 2006. 03. 17. 22:51
Idézet: Bucy - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 22:36
A strapa nem olyan nagy lesz, tavasztól-őszig heti 1 óra átlagban.
Az úgynevezett profi cucc nem feltétlenül drágább mint egy home hi-fi.
Elküldve: 2006. 03. 17. 22:54
Idézet: MamaSaid - Dátum: 2006. márc. 17., péntek - 22:51
Na én pont ezeket keresem.

Elküldve: 2006. 03. 18. 01:01

ja, meg ha van eq a keverőn, az sokat segíthet, hogy ne legyen gerjedés

papírhajó vagyok, most esek szét, az egész mégis bazmeg, de szép - Elefánt
Elküldve: 2006. 03. 18. 09:45
Idézet: qnadam - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 1:01

ja, meg ha van eq a keverőn, az sokat segíthet, hogy ne legyen gerjedés

Viszhangot próbálgattam, nem jelentős, kicsi a tér viszonylag. A hangfal az nem igazán probléma.
Az mikrofon-(keverő)erősítő kombó a fő kérdésem.
Gerjedés nem valószinű, a legközelebbi mikrofon is mindig a hangfalak mögött lesz 2 méterrel, de kösz a tanácsot.
Elküldve: 2006. 03. 18. 10:45
(Minden sorba kétoldalról felfúrsz a falra valami olcsó dünnyögőt, pár ismerős beül a padokba, belövöldözitek a hangerőt nagyjából egy szintre, így az egész templomban egyenletes lesz a hangerő, meg a gerjedéstől se kell annyira tartani.
Idézet
Ha a hangszerboltban (egyszerű megtalálni, a Mátrai útról lekanyarodsz és a kocsmával szemben van

Szerkesztette: debaj 2006. 03. 18. 10:48 -kor
Elküldve: 2006. 03. 18. 12:46

Elküldve: 2006. 03. 18. 12:59
Elküldve: 2006. 03. 18. 14:20
Ami most tisztán kell az a beszéd kihangosítása bárhonnan, ahol a lelkésznő beszélni szeretne.
Az is főleg a pár idősebb rosszul halló hívő miatt.
A jellemző létszám 10-20 fő, ritkán nagyobb ünnepeken 50 körül.
Képet csinálok holnap, ha hazaérek sötétedés előtt.
Alaprajzott megpróbálok összedobni.

Elküldve: 2006. 03. 18. 14:39
Mondjuk

Olcsóbban nem nagyon taléálsz ilyesmit.
Nálunk a templonba (egy nagyon szép kis katolikus templom, szóval freskókkal, meg diszítéssel) valami barom felrakott, hangosításként régi videoton ládákat, erős fekete konzollal, hogy törne le a keze az ilyennek...
Esetleg még Monacorban vannak ilyen dolgok:
Monacor
Erősítőnek meg veszel egy ilyet
erősítő
Ez tud két mikrofont meg egy vonalszintűt, meg van oldva minden problémád mindössze 28.000ft-ból, ennél, használtból sem jön ki semmi olcsóbban.... ez mindjárt 100V-os is, rárakhatod a SAL-os hangfalakat, 100.000 környékén mikrofonokkal együtt megvagy.
Elküldve: 2006. 03. 18. 16:27
Idézet: pjotr007 - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 14:39
Mondjuk http://www.somogyi.h...kepek/04622.jpg egy ilyesmit, ez 4600Ft-db, kikötöd belőle a trafót és kész.
Olcsóbban nem nagyon taléálsz ilyesmit.
Nálunk a templonba (egy nagyon szép kis katolikus templom, szóval freskókkal, meg diszítéssel) valami barom felrakott, hangosításként régi videoton ládákat, erős fekete konzollal, hogy törne le a keze az ilyennek...
Esetleg még Monacorban vannak ilyen dolgok:
Monacor
Erősítőnek meg veszel egy ilyet
erősítő
Ez tud két mikrofont meg egy vonalszintűt, meg van oldva minden problémád mindössze 28.000ft-ból, ennél, használtból sem jön ki semmi olcsóbban.... ez mindjárt 100V-os is, rárakhatod a SAL-os hangfalakat, 100.000 környékén mikrofonokkal együtt megvagy.
Sal kereskedő van a közelemben, megnézem a kínálatot nála.
A hangfalak színét előre megbeszéltük, fa mintázatú lenne a legjobb, fekete kizárt.
Az erősítő jól hangzik, ahogy néztem ez az 1 van ilyen kedvező árban. A univox-ok kicsit drágbbak.
80e-ből kellene kihozni.

Kösz, ismét bővült a lehetőségek köre.

Elküldve: 2006. 03. 18. 16:35
Fa mintázatut kis méretben nem fogsz találni....
Vagy valami ősrégi vackot, annak meg nem sok értelme van...
Szerintem mutasd meg ezeket a fehéreket ebben az árban nem kapsz jobbat.
Elküldve: 2006. 03. 18. 16:50
Idézet: pjotr007 - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 16:35
Fa mintázatut kis méretben nem fogsz találni....
Vagy valami ősrégi vackot, annak meg nem sok értelme van...
Szerintem mutasd meg ezeket a fehéreket ebben az árban nem kapsz jobbat.
2 mikrofon lehet fixes, az egyik asztalon a másik a szószéken, így 1 rádiós kell.
10e körül tudok párban, ismerőstől, gyárból, esztétikai hibásat, de az 4Ω-os.
Persze a fehér sem kizárt, de a fal sárga.
Elküldve: 2006. 03. 19. 14:07
a vezetéknélküli mikrofonoknak szokott lenni vonalkimenetük, tehát a két mikrofonbemenet elég.
drautnélküli mikrofon van 30ért is, nondiversity, vhf, ez nem tudom mennyire zavarérzékeny, a diversity vhhf az 37nél indul, div. uhf meg 45, nem tudom, ez esetben mennyire számít

néhány pár aktív hangfal, vezetékes mikrofonok, vezetékek és kész