HWSW Informatikai Kerekasztal: Adatmentés halott pendrive-ról - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Adatmentés halott pendrive-ról Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   masta_dry 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 20. 14:30

Kihalt a kollégám pendrive-ja, hasból ezer pénzt kértek az adatmentésért minden tíz mega adatért cserébe. Van erre valami szoftveres megoldás, amivel házilag meg lehetne próbálni adatvisszaállítani? Elkérem a cuccost, és megnézem, mit ír ki az xp hibaüziként, illetve leinfozom, hogy mi történt a kütyüvel, de ha látatlanban tud valaki valami okosságot, ne tartsa magában!

#2 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 20. 15:51

linux, dd. ha latja, akkor van esely, ha nem, akkor a fenti ar realis.
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#3 Felhasználó inaktív   Bendeguuuz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 21:44

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 20., hétfő - 14:51

linux, dd. ha latja, akkor van esely, ha nem, akkor a fenti ar realis.

erről mesélnél valamit? :p
nekem is van egy megdöglött 1gigás .. legalábbis semmiféle windows nem hajlandó felismerni .. csak beteszi ismeretlen USB eszkoznek, semmiféle hibauzenet nincs .. pedig sokáig mukodott ...
ABIT NF-7S ver:2.0 # Barton 2500+ @ 3200+ # Aerocool HT101 + Zalman ZM-OP1 # 2X KingMax 512/400 SuperRam Dual Channel DDR # Club3D 6600 GT + Zalman VF700 AlCu # Samsung 250G Sata2 # 2x Maxtor 120G (7200) # Nec 2500 DVD-RW # Nec 3500 DVD-RW # Casetec 1020

#4 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 25. 23:21

ha a linux latja, akkor dd-vel leszeded egy file-ba, majd egy getdataback-el kiszeded a file-bol az adatokat. mi a kerdes?
a forum ma:

#5 Felhasználó inaktív   Kernelpanic 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 00:11

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 26., vasárnap - 0:21

ha a linux latja, akkor dd-vel leszeded egy file-ba, majd egy getdataback-el kiszeded a file-bol az adatokat. mi a kerdes?

Az miaza dd?

#6 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 01:01

alapprogram linuxon.
a forum ma:

#7 Felhasználó inaktív   AzErdos[TM] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 26. 01:50

dd dokumentacio
olyan alapveto program amivel nyersen kepes vagy kimasolni a teljes flash tartalmat.
Abban az esetben ha a kernel le tudja adathordozokent kezelni az USB kulcsodat.
(Moundjuk ebben az esetben nyugodtan latnia is illene a file rendszert.)
AzErdos[TM]
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

#8 Felhasználó inaktív   Bendeguuuz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 18:55

ehe ... és ezen szerinted, egy vindózon nevelkedett 35éves fac végigmeg? :p
ABIT NF-7S ver:2.0 # Barton 2500+ @ 3200+ # Aerocool HT101 + Zalman ZM-OP1 # 2X KingMax 512/400 SuperRam Dual Channel DDR # Club3D 6600 GT + Zalman VF700 AlCu # Samsung 250G Sata2 # 2x Maxtor 120G (7200) # Nec 2500 DVD-RW # Nec 3500 DVD-RW # Casetec 1020

#9 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 27. 20:06

nem, de nem is kell neki. ha nem ert hozza, megkeri egy linuxos ismeroset, hogy segitsen. csak azt nem ertem, hogy akkor miert keri valakitol itt, hogy magyarazza el Neki? ;)
a forum ma:

#10 Felhasználó inaktív   Bendeguuuz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 14. 02:37

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 19:06

nem, de nem is kell neki. ha nem ert hozza, megkeri egy linuxos ismeroset, hogy segitsen. csak azt nem ertem, hogy akkor miert keri valakitol itt, hogy magyarazza el Neki? ;)

köcc a segitséget ... :mad:

#11 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 14. 07:47

Idézet: Bendeguuuz - Dátum: 2006. márc. 27., hétfő - 19:55

ehe ... és ezen szerinted, egy vindózon nevelkedett 35éves fac végigmeg? :p

Van más megoldás is, csak az ezer forint tízmegánként. Sajnos ez nem egy "idekattints-odakattints" probléma.

#12 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 14. 09:13

Idézet: Bendeguuuz - Dátum: 2006. ápr. 14., péntek - 2:37

köcc a segitséget ... :mad:

mos oszinten. miert lenne jobb huszoldalakat beirnom a linux alapjaitol (erre sok-sok orat raszannom), aminek a vegen az lesz a kovetkezmenye, hogy valamit elszursz, es mondjuk letorlod az egeszet. ennel sokkal egeszsegesebb, ha ertelmes alternativat ajanlok.
Te nekiallnal elmagyarazni nekem a kocsi felepiteset, ha kipurcanna a motorom, de meg eletemben nem szereltem kocsit, vagy elkuldenel egy szerelohoz? :think:
a forum ma:

#13 Felhasználó inaktív   Bendeguuuz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 16. 14:28

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 14., péntek - 8:13

mos oszinten. miert lenne jobb huszoldalakat beirnom a linux alapjaitol (erre sok-sok orat raszannom), aminek a vegen az lesz a kovetkezmenye, hogy valamit elszursz, es mondjuk letorlod az egeszet. ennel sokkal egeszsegesebb, ha ertelmes alternativat ajanlok.
Te nekiallnal elmagyarazni nekem a kocsi felepiteset, ha kipurcanna a motorom, de meg eletemben nem szereltem kocsit, vagy elkuldenel egy szerelohoz? :think:

csak erosen ketlem, hogy ne lenne olyan progi, amivel 4-5 kattintassal vissza lehetne mindent hozni ... mivel már formatalt .. letorolt memoriakartyarol siman megy ... szal .. jo duma a ködös linux emlegetése ... mindenesetre pendrive félretéve .. idovel ugyis lesz rá megoldas, csak az érdembeli segitseg kesik ... még ... a megánként tizezrek meg erősen K**t kft feeling ...

#14 Felhasználó inaktív   gxa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 16. 17:14

Idézet: Bendeguuuz - Dátum: 2006. ápr. 16., vasárnap - 15:28

csak erosen ketlem, hogy ne lenne olyan progi, amivel 4-5 kattintassal vissza lehetne mindent hozni ... mivel már formatalt .. letorolt memoriakartyarol siman megy ... szal .. jo duma a ködös linux emlegetése ... mindenesetre pendrive félretéve .. idovel ugyis lesz rá megoldas, csak az érdembeli segitseg kesik ... még ... a megánként tizezrek meg erősen K**t kft feeling ...

Ködös linux  LOL :D
Bogdan jól megfogalmazta már: vagy te cseréled az olajat/gyertyát a kocsiban, vagy elmész a szervizbe, ahol bizony pénzt kérnek érte. Mindenkinek el kell tudnia dönteni, hogy melyik megoldás felel meg neki.

Visszatérve az eredeti problémához: ha a win nem ismeri fel mint USB háttértár, akkor jó eséllyel nem filerendszer hiba, tehát szoftveresen nem fogod helyrekalapálni.  De tipikusan ilyen esetben érdemes próbát tenni egy pingvinnel is...

#15 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 16. 18:03

csak erosen ketlem, hogy ne lenne olyan progi, amivel 4-5 kattintassal vissza lehetne mindent hozni ... mivel már formatalt .. letorolt memoriakartyarol siman megy ... szal .. jo duma a ködös linux emlegetése ...

Elméletileg hibás a feltételezés, ugyanis nem lehet tudni, egyáltalán mi a helyzet a pendrive-val, ennek függvényében pedig elég sok variáció létezik a problémára, amik meglehetősen különbözőképpen kezelendők! Ezt sajnos egyetlen programmal ill. pár katt-tal nem lehet ELVILEG megoldani, viszont kis körültekintéssel s minimális szakértelemmel nagyon is igen.
Ne ijedj meg a többiek nyers "ott a linux" stílusától, nem biztos, hogy mindenki csinált már ilyet. A dd eredetileg unix-ra készült, jóval régebben mint a legelső linux, mindenesetre minden ilyen rendszerben megtalálható, funkciója byte-ok (blokkok) másolása, mégpedig "alacsony" szinten. Nem kimondottan mentési célú, mindenesetre jól használható annak tisztázására, hogy egy "eszköz" egyáltalán olvasható-e byte-ról byte-ra (ún. raw módon).
A dd-vel tehát csinálhatsz egy tökéletes "képet" a pendrive-ról, pl. egy file-t, ami pontosan ugyanazokat a byte-okat tartalmazza, mint a pendrive, DE csak akkor, ha az eszköz fizikailag működik!
Windows alatt általában (hangsúlyozom: általában) azért neccesebb a dolog, mert a háttértárak felismerése legtöbbször "felcsatolással" (és sajnos sokszor egyéb műveletekkel is, pl. azonnali írás) jár együtt, tehát a kernel (nevezzük annak) megpróbálja felismerni a háttértáron levő file-rendszer(eke)t, s ennek megfelelően kezeli (majd). Ennek következménye, hogy bizonyos file-rendszerbeli sérülések miatt a felismerés egyszerűen lehetetlenné válik, vagy rossz "eredményt" ad. Ilyenkor jön jól egy olyan program, ami "nyersen" látja az adott eszközt. Persze a mentés után ahogy írták fentebb, más programokkal neki kell állni visszaállítani a mentett adatokból a file-okat, stb...
Kérdésed a "Kezdő lámák..." topic-ba feltéve a többiek azonnal megmutatják, hogyan kell a dd-t használni. Persze ettől a probléma még nem oldódik meg, de az első lépése legalább sikeres lehet, amihez valóban a dd a legegyszerűbb talán.  :smoker:

A linux nem annyira ködös, hanem inkább végtelenül egyszerű, s ez az amiért vészhelyzetben sokkal jobban megállja a helyét, mint pl. a windows.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#16 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 16. 21:06

csak erosen ketlem, hogy ne lenne olyan progi, amivel 4-5 kattintassal vissza lehetne mindent hozni ... mivel már formatalt .. letorolt memoriakartyarol siman megy ... szal .. jo duma a ködös linux emlegetése ... mindenesetre pendrive félretéve ..

Ha úgy gondolod, mindenre létezik négy-öt kattintásos progi, akkor nem lenne szükség informatikusképzésre. Egy formatált/letörölt memóriakártya meg egy olyan pendrive, amiből nem lehet életjelet csiholni, kicsit más kategória. A memóriakártyán fizikailag még ott vannak az adatok, ha még nem írtad őket felül, meg látja is az oprendszer, így műveleteket is tud rajta végrehajtani. A pendrájvodnál vszont pont ott kezdődik a hiba, hogy a windows nem látja, mint működő mass storage device, innentől kezdve nem is vesz róla tudomást. Windows alatt viszont elég körülményes (és veszélyes) birizgálni az USB csatira kötött eszközt (mivel nem férsz hozzá magához a "kemény" hardverhez, csak a hardware abstraction layerhez, ami egyszerűen megfogalmazva a gép hardveréről készített adatbázis-szerűség; vannak ugyan progik, amik pont ezt kerülik meg, itt maga a Windows jelenléte a fő veszélyforrás.), egyszerűbb megoldás Linux alól, ahol magával a hardverrel tudsz kommunikálni.

Idézet

idovel ugyis lesz rá megoldas, csak az érdembeli segitseg kesik ... még ...

Kaptál érdembeli segítséget, elég szépen le is reagáltad. A húst sem rágja meg helyetted senki. Az informatika sajnos nem az a szakterület, amihez mindenki ért, aki látott már tízméteres körzetben bekapcsolt számítógépet, néha sajnos tanulni, olvasni is kell.
Egyébként tényleg érdemes megfogadni azt a tanácsot, hogy kérj segítséget olyantól, aki ért hozzá/esetleg csinált is már ilyet, mert az átlagfelhasználók nagy tévedése, hogy pusztán egy billentyűzet, egy egér meg pár progi segítségével nem lehet akár véglegesen tönkretenni egy hardvert, vagy az egész gépet. (Nekem sikerült már több ízben is efféle mutatvány, kemény szívások árán tudtam csak megmenteni a vinyómat meg az előző kéziszámítógépemet.) Kérdezni sohasem szégyen, siratni az önkezűleg eltolt gépedet már annál inkább.

Idézet

a megánként tizezrek meg erősen K**t kft feeling ...

Nem megánként tízezrek, tízmegánként ezrek. Valamelyik topicban már írta valaki egy átlagos rendszerkarbantartó maszek-díjszabását, ahhoz képest ez egész tűrhető összeg. Ha valóban fontosak azok az adatok (pl. a negyedéves könyvelés, diplomamunka vagy a karácsonykor készült ötszáz kép van rajta, nem pedig a legújabb Lagzi Lajcsi album), akkor érdemes megfontolni, hisz szakértő kezek csinálják, nem Fusi Lajos, meg nem kell áramszünettől rettegned, miközben bájtonként másznak le az adatok.

Szerkesztette: debaj 2006. 04. 16. 21:08 -kor

#17 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 17. 07:26

Idézet: Bendeguuuz - Dátum: 2006. ápr. 16., vasárnap - 14:28

csak erosen ketlem, hogy ne lenne olyan progi, amivel 4-5 kattintassal vissza lehetne mindent hozni ... mivel már formatalt .. letorolt memoriakartyarol siman megy ... szal .. jo duma a ködös linux emlegetése ...

hat eszemfaszommegall! nem gondolod azt kedves baratom, hogy oltari nagy bunkosag bunkonak nezni a masikat? (engem speciel nagyon zavar..) a logikad pontos es helyes: ugyvan, en azt latom, hogy nincs ilyen program. EZERT ajanlottam azt, amit ajanlottam. (az a feltelelezesed, hogy en tudhatok ilyen programrol, es ennek ellenere ajanlgatom neked a linuxot borzasztoan felhaborito!)

persze lehet, hogy tevedek, es lehet, hogy van ilyen program, de ettol ez meg nem valtoztatja meg az en hiedelmemet, igy ezt szamonkerni rajtam tovabbra is bunkosag. es igen, erosen ugy gondolom, hogy kurt es hasonloak nelkul nehez lesz megusznod. ezen a szakertoi velemenyemet (ami meg mindig lehet teves, de sok tapasztalattal a hatam mogott azert viszonylag jo aranyban tudok ertelmes tanacsokat adni, es segiteni az embereknek) megkerdojelezheted ugyan, de a segitokeszseget elvitatni nehez.  na igy probaljon meg neked joszandekulag segiteni az ember.. :(

kivanom, hogy csak penzert legyenek hajlandoak tanacsot adni neked, es kivanom, hogymegtapasztald, hogy az sem mindenhato. talan abbol tanulsz!
a forum ma:

#18 Felhasználó inaktív   Bendeguuuz 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 17. 18:38

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. ápr. 17., hétfő - 6:26

hat eszemfaszommegall! nem gondolod azt kedves baratom, hogy oltari nagy bunkosag bunkonak nezni a masikat? (engem speciel nagyon zavar..) a logikad pontos es helyes: ugyvan, en azt latom, hogy nincs ilyen program. EZERT ajanlottam azt, amit ajanlottam. (az a feltelelezesed, hogy en tudhatok ilyen programrol, es ennek ellenere ajanlgatom neked a linuxot borzasztoan felhaborito!)

persze lehet, hogy tevedek, es lehet, hogy van ilyen program, de ettol ez meg nem valtoztatja meg az en hiedelmemet, igy ezt szamonkerni rajtam tovabbra is bunkosag. es igen, erosen ugy gondolom, hogy kurt es hasonloak nelkul nehez lesz megusznod. ezen a szakertoi velemenyemet (ami meg mindig lehet teves, de sok tapasztalattal a hatam mogott azert viszonylag jo aranyban tudok ertelmes tanacsokat adni, es segiteni az embereknek) megkerdojelezheted ugyan, de a segitokeszseget elvitatni nehez.  na igy probaljon meg neked joszandekulag segiteni az ember.. :(

kivanom, hogy csak penzert legyenek hajlandoak tanacsot adni neked, es kivanom, hogymegtapasztald, hogy az sem mindenhato. talan abbol tanulsz!

hehe .. szal fölháboritobunko lennek :) ... pedig csak a semmitmondo segitsegek nem ernek szart se (bár inkabb az a linux fényezése ...) ... mindenesetre az elotted levo 2-3 választ többre ertekelem ... amugy meg félévig mukodott hibatlanul eme pendrive, csak épp win2000 alatt, használat után simán le lett huzva, nem eltávolitva ... ha meg nem fontos adatok lennének rajta, már rég kidobtam volna a fenébe ... no .. további szépet, hasznosat ...

#19 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 17. 19:18

Idézet: Bendeguuuz - Dátum: 2006. ápr. 17., hétfő - 19:38

(bár inkabb az a linux fényezése ...)

Hidd el, vannak olyan dolgok, amiket windows alatt erőltetni butaság, de méginkább veszélyes hülyeség. Akik "ismernek" a hasonló topicokból, azok tudják, hogy Windows párti vagyok, a Linux az nem igazán az én világom, de azt én is tudom, hogy bizonyos dolgokra az XP alkalmatlan.

Idézet

használat után simán le lett huzva, nem eltávolitva ...

Aha, lehet, hogy meg is van a hiba forrása. Fél évig mázlid volt. Sokáig húzta. :)

#20 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 17. 19:21

csakhogy megnyugodjon mindenki lelke, BeOS vagy pl. FreeBSD alól is le dd-zheted a cuccot :)
nincs ennek semmi köze a linuxhoz...
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

2 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 2 vendég, 0 anonim felhasználó