HWSW Informatikai Kerekasztal: Asterisk - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asterisk Ingyenes PBX rendszer Értékeld a témát: -----

#21 Felhasználó inaktív   poperator 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 28. 19:44

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. ápr. 28., péntek - 15:12

Ebben sajnos sok okosat nem tudok mondani, én a passzív Diva-nál feladtam, és végül egy X100P-t vettem. (Igaz, ez analóg, és csak 1-2 csöngés után ismeri fel a hívást, de hibátlanul megy)

Az mISDN ezeket (főleg a Fritz kártyát) nem kezeli le normálisan ? Arról olvastam, hogy Fritz-et már üzemeltek be mISDN-el asterisk alatt is. (Én is most akarok nézni még egy AVM B1-est, bár az aktív)

Nemtudom, hogy ezt ismered-e, én innen szereztem nagyon sok infót.

Koszi, igen ismerem, csak nem segitett megoldani ...

#22 Felhasználó inaktív   tferec 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 14:23

Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék az Asteriskhez. Már két napja szenvedek vele, de mindig az alábbi "error 404" hibát kapom:

Looking for 217**** in bejovo (domain 83.216.35.85)
Reliably Transmitting (no NAT) to 145.236.88.98:5060:
SIP/2.0 404 Not Found
Via: SIP/2.0/UDP 145.236.88.98:5060;branch=z9hG4bK000063d644575bd100025bd5406416a1;received=145.236.88.98
From: <sip:06*********@145.236.88.98>;tag=f3e057d53f2490632b962012adb248dc
To: <sip:217****@klip.hu>;tag=as091337e4
Call-ID: 0000465744575bd0000002e9400d7134@84.1.228.2:5060
CSeq: 101 INVITE
User-Agent: Asterisk PBX
Allow: INVITE, ACK, CANCEL, OPTIONS, BYE, REFER, SUBSCRIBE, NOTIFY
Content-Length: 0

---
netkallo*CLI>
<-- SIP read from 145.236.88.98:5060:
ACK sip:217****@83.216.35.85 SIP/2.0
Via: SIP/2.0/UDP 145.236.88.98:5060;branch=z9hG4bK000063d644575bd100025bd5406416a1
To: <sip:217****@klip.hu>;tag=as091337e4
From: <sip:06*********@145.236.88.98>;tag=f3e057d53f2490632b962012adb248dc
Call-ID: 0000465744575bd0000002e9400d7134@84.1.228.2:5060
CSeq: 101 ACK
Max-Forwards: 70
User-Agent: Deverto Tequet SoftSwitch 5.6-29
Content-Length: 0

--- (10 headers 0 lines)---
Destroying call '0000465744575bd0000002e9400d7134@84.1.228.2:5060'

Ezt reagálja ha hívni próbálom a klipes számom. De Megafone-al is ugyanezt csinálja. extensions.conf-ba be van minden állítva, portok nyitva.

Előre is köszi!

#23 Felhasználó inaktív   tferec 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 16:07

bocsi, tárgytalan!

#24 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 02. 16:07

Idézet: tferec - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 15:23

Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék az Asteriskhez. Már két napja szenvedek vele, de mindig az alábbi "error 404" hibát kapom:

[...]

Hali!

extensions.conf-ban hogyan hívsz kifele ?

A sip.conf-ban elötte beállítottad a peer-t ? És regisztráltad ?

Szerkesztette: iNTi 2006. 05. 02. 16:07 -kor

Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

#25 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 16:08

Idézet: tferec - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 17:07

bocsi, tárgytalan!

Hm. Egyszerre írtunk. :) Akkor rendben. :up:

#26 Felhasználó inaktív   ganxsta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 19:16

Sziasztok!

Teljesen laikus vagyok a témában, de tetszik a dolog. Végignéztem az asterisk@home doksiját de pár kérdésre nem kaptam választ.

- Ha csak próbálgatni akarom, hogy beválik-e akkor arra elég-e egy analóg külső modem, amit netezésre használtam és már X éve a szekrényben porosodik vagy mindenképp speciális kártya kell hozzá?

- Ha több mellék van, akkor az @home verzióba beilleszthető-e olyan menürendszer (azt hiszem IVR a neve) )amivel a hívó fél  tud választani, hogy kivel akar beszélni. Ahhoz hasonlóra gondolok, mint a nagy cégeknél az ügyfélszolgálatok telefonos rendszerei. "Ha a kutyával akar beszélni, nyomja meg az egyes gombot. Ha a hörcsöggel, nyomja meg a ketest, ha az aranyhallal, akkor vegyen fel búvárfelszerelést".

Mivel a telefonhoz egyáltalán enm értekek így egy kézzel összerakós Asterisk nekem  vélhetőleg nem jönne össze. Az @home változat "patchelése" számomra járhatóbb útnak tűnik.
<span style='color:blue'>System halted! Macska reboot!</span>

#27 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 01:10

Hali!

Megpróbálok a kérdéseidre válaszolni, de mint eddig is a tévedés jogát fenntartom. :)

Az Asterisk kukac home jó dolog, sajnos még nem találkoztam vele, csak screenshootokat láttam róla. Sajnos nekem az Asterisk mellett kell másra is a szerver, így nálam Debian alatt fut (még). Tehát annak a beállításában konkrétan nem tudok nyilatkozni hogyan is történik, de ahogy nézem szinte minden megoldható vele amire szükséged lehet.

A kérdéseidre tételesen:

- Nem. Analóg modemet eddig nem láttam, hogy bárki is tudott volna használni telefonálásra. Nekem van egy ZyXEL 2864-es modemem, ami pedig elméletben hangrögzítésre is képes, sőt hangokat is tud modulálni a DSP-je révén, így régen már getty szerű képződményekkel csináltam egy primitív üzenetrögzítőt is vele. Mégsem sikerült lehetőséget találnom a NET-en ami alapján ezt be tudtam volna illeszteni az Asterisk-be. Nem akarlak elkeseríteni, de igazán ezirányu pozitív megnyilvánulást sem láttam, miszerint remény lenne rá.

Azt tudom ajánlani, ha ISDN telefont használsz érdemes nézni egy aktív ISDN kártyát, azokat tudja kezelni a rendszer. Ha analóg, akkor kell nézni egy analóg telefonkárytát. Én a Digiumokat ajánlom első körben, mert natív támogatja az Asterisk, tehát ezekkel a legkisebb a szívás lehetősége. Ha céget kellene ellátni, akkor valami BRI kártyát érdemes nézni, mert az több csatornát is le tud kezelni, illetve lehetnek FXO és FXS portjai, ezzel lehet könnyen kialakítani a kommunikációs hálózatot. Ha otthonra kell, vagy kisebb cégekhez, akkor pl. egy Digium klón, egy Wildcard X100P is megfelelő. Én ilyet vettem, tökéletesen bevállt. (Eddig egyszer volt egy érdekessége csak) Ezt beállítani szinte nevetségesen egyszerű volt (30 perc kernel patcholással, és fordítással együtt)

- Igen, ilyen menürendszert lehet vele csinálni, sőt tovább megyek ennél sokkal-sokkal többet. Én sokat hegesztettem a rendszert az itthoni igényeknek megfelelően, és elmondhatom hihetettlen lehetőségek vannak benne. Kicsit kifejtem bővebben, ha valakit érdekel:

Én például csináltam egy főmenüpontból, és egy almenüpontból álló menürendszert a behívóknak. Nálam spec. úgy működik, hogy ha felhívnak a vezetékesen, vagy valamelyik net-es SIP szolgáltaton keresztül, de 45 másodpercig senki nem veszi fel otthon valamelyik kicsörgő SIP (LinkSYS PAP2 mind a két portja, X-Lite), vagy IAX (IdeFisk) mellékek közül valamelyiket, akkor felveszi a telefont, és automatikusan ebbe a menübe irányítja a hívót.

Ott kiválaszthatja, hogy üzenetet akar-e hagyni, fax-ot szeretne-e küldeni, illetve egyéb dolgokat. (Otthonra nálunk nem kellett lehetőség, hogy kit akar választani, de mint látható az is megoldható. Sőt. Az is, hogy amig csörög a mellék a hívó ne csörgést halljon, hanem valami zenét pl. MP3-ból bejátszva. :) ) A FAX-ot az Asterisk fogadja maga, és emilben továbbítja nekem, az üzenetet rögzíti, és úgy van beállítva, hogy az összes SIP kliens, és IAX kliens azonnal jelzi az üzenet érkezését. A PAP2-es Voip cuccon is megjelenik, mivel a rajta levő DECT telefon nem ismeri az üzenete érkezett típusu üzenetet, ezért nem jelzi ki. Viszont a PAP2-es óránként egy csörgéssel tudatja, hogy üzenetem van a rendszerben, illetve ha felveszem, akkor 5 másodpercig gyors szaggatott vonal hangot ad, így tudatva, hogy hívjam a központi rendszer hangpostáját, és hallgassam le az üzenete(ke)t.

Az Asterisk továbbá úgy van beállítva, hogy hétköznap reggel 9 és déli 12 óra között a telefon ki sem csörög, hanem az Asterisk a hívót automatikusan tovább irányítja ebbe az üzenetrögzítő rendszerbe, ahol üzenetet hagyhat. Ehhez nekem nem kell semmit csinálnom, mivel időre is meghatározhatom, hogy milyen dialplant alkalmazzon a kimenő, vagy beérkező hívásokra.

Saját magunknak csináltam egy kisebb dialplanes trükköt, hogy ki/be lehet kapcsolni ezt a menüt folyamatosra, mintha egy üzenetrögzítőt kapcsolnál be. Ilyenkor minden bejövő hívást a napszaktól függetlenül ebbe az ünezetrőgzítő menübe irányítja, tehát ha nem vagyunk otthon akkor mint egy üzenetrögzítő működik. Természetesen a menübe bele van kódolva egy lehetőség, hogy távolról egy azonosító kód segítségével lehallgathassam a hangpostákat.

A kimenő irányba is lehet sokat trükközni. Úgy van ott is megalkotva, hogy reggel 7-től este 6-ig egy SIP szolgáltatón mennek automatikusan ki a vezetékes hívások, mert úgy olcsóbb, este 6-tól meg reggel 7-ig a normáls T-Com vonalon. Az átállás a két lehetőség között automatikus, ezt is az Asterisk dönti el az általam készített dialplan alapján. Napszaktól függetlenül a mobil hívásokat és a vidéki hívásokat a SIP szolgáltatón keresztül végzi. Tehát túlképpen a családnak nem is kell tudnia, hogy a hívott szám melyik lehetőségen keresztül megy ki. Ettől függetlenül ezt a scriptet lehetőségük van felülbírálni előhívószámok beütésével, így meghatározhatják, hogy a hívás melyik szolgáltatón menjen ki. Pl. a vezetékes vonal eléréséhez mint az igazi alközpontoknál beállítottam, hogy elég a 9-est tárcsázni, és már ott is van a T-Com vonal, és már tudnak is rajta telefonálni.

Egyébként arra is gondoltam, hogy mi van ha a NET-en elérhetettlen a SIP szolgáltató, mert mondjuk vonalszakadás van, vagy ilyesmi. Ilyenkor van a Dialplan-ban egy automatikus fallback, aminek köszönhetően ha a SIP szolgáltatót nem tudja elérni az Asterisk, akkor automatikusan a T-Com vonalon keresztűl fog tárcsázni. Ennek köszönhetően erről az átállásról a hívónak nem is kell tudnia, nem kell arról tudnia, hogy a hívása melyik szolgáltatón keresztül történt. De ha nagyon kellene az is megoldható lenne, hogy értesíti a hívót, hogy a hívása egy alternatív útvonalon történik. :)

Nagyjából most ennyi, sorry de hosszú lett... Csak gondoltam leírok pár lehetőséget, hátha jobb képet tudsz alkotni a rendszerről, és a lehetőségekről. Egyébként ez még korántsem minden, de nem akarok untatni senkit, pedig még sokáig lehetne írni arról, hogy még mi mindent tud, és lehet vele megoldani. :) Én nagyon komálom a rendszert, és egy percig sem sajnálom, hogy beruháztam az analóg kártyát, szerintem ez a rendszer bőven hozza azt a sokoldalulságot, amit csak többszázezer vagy milliós HW-s alközpont tudna. (Amit megjegyzem, hogy otthonra nem vásároltam volna, így viszont kb. ~10rugóból megkaptam mindent) A lényeg egyedűl, hogy legyen alatta vas. Én egy PII300-ason hajtom, mellette elég sok minden más is megy, és bizony pl. egy beszélgetés rögzítése közben akár válra is lehet fektettni, de néha már elég ha pl. egy Sambán másolnak, és már tud is akadozni a beszélgetés. Tehát elég lényeges a HW hozzá, már csak azért is, mert a SIP-IAX-Analóg csatornák között tulajdonképpen az Asterisk végzi a bridgelést, főleg akkor ha mindegyik más kodeket használ.

Egyébként ha egyszer kiismered a konfigurációs fájlokat, és a "nyelvezetét" akkor egész egyszerű kezelni a cuccot. :)

#28 Felhasználó inaktív   ganxsta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 05. 16. 10:59

Hm. :) köszi. Tanulságos volt. Időközben az @home verziót felraktam egy vmware-es "gépre" Sajnos  telefonvonal hiányában nem sokmindent tudtam vele kezdeni, de legalább láttam működés közben a webes felületét. Az egész érthető. Ezek a dialplan-ek sem rosszak mert akkor ha mobilt hív a delikvens nem feltétlenül kell a vezetékes vonalról csillió pénzért hívni. Ha jól értem a szavaidból, akkor viszont egy Asterisk-re dedikált vasat mindenképp érdemes tartani és teljesen elkülöníteni a hálózaton belüli más funkcióktól.

#29 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 20. 01:41

Idézet: ganxsta - Dátum: 2006. máj. 16., kedd - 11:59

Hm. :) köszi. Tanulságos volt. Időközben az @home verziót felraktam egy vmware-es "gépre" Sajnos  telefonvonal hiányában nem sokmindent tudtam vele kezdeni, de legalább láttam működés közben a webes felületét. Az egész érthető. Ezek a dialplan-ek sem rosszak mert akkor ha mobilt hív a delikvens nem feltétlenül kell a vezetékes vonalról csillió pénzért hívni. Ha jól értem a szavaidból, akkor viszont egy Asterisk-re dedikált vasat mindenképp érdemes tartani és teljesen elkülöníteni a hálózaton belüli más funkcióktól.

Nem kell dedikált vas, de ájánlott vagy erősebb gép, mint az enyém, vagy kevesebb hülyeséget rápakolni, mint amit én tettem. :) Nekem egy PII 300 itthon a szerver, végülis ez is bírja az itthoni környezetben a telefonálást, csak az erősebb másoláskonál érezni picit, hogy bizonytalan tud lenni. Az érdekesség akkor is az, hogy nem a CPU lesz szénné terhelve (30% körüli), hanem egyszerűen bizonytalan lesz.

Szerintem ezt egy PIII ebben a környezetben már röhögve teljesítené. Ellenben ha egy cégnek akarod kezelni a hívásait ott már tényleg jobb, ha kijelölsz ennek egy dedikált gépet szerintem.

#30 Felhasználó inaktív   ganxsta 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 23. 16:41

Egy laikus kérdés. dialplan segítségéve megoldható, hogy mondjuk adott hívásokat (rejtett szám, meghatározott számmezők) automatikusan egy telefonos "/dev/null"-ba tegye a rendszer. Kedz a búrám tele lenni a sok telefonügynökkel, akik zaklatnak minket itthon az utóbbi időben.  :mad: Nekik szeretnék kedveskedni, adott esetben mondjuk egy olyan mp3 file lejátszásával mintha egy régi C64-es katettát beraktak volna a magnóba. :cool:

#31 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 28. 00:13

Idézet: ganxsta - Dátum: 2006. máj. 23., kedd - 17:41

Egy laikus kérdés. dialplan segítségéve megoldható, hogy mondjuk adott hívásokat (rejtett szám, meghatározott számmezők) automatikusan egy telefonos "/dev/null"-ba tegye a rendszer. Kedz a búrám tele lenni a sok telefonügynökkel, akik zaklatnak minket itthon az utóbbi időben.  :mad: Nekik szeretnék kedveskedni, adott esetben mondjuk egy olyan mp3 file lejátszásával mintha egy régi C64-es katettát beraktak volna a magnóba. :cool:

Lehet.

${CALLERID} vagy ${CALLERIDNUM} a barátod. Erre csinálni kell egy GotoIf-et. Ha a CallerID üres, akkor mehet a kukába a szám. :)

Szerkesztette: iNTi 2006. 05. 28. 00:14 -kor

#32 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 18:58

Sziasztok,
Rászántam magam, és végre felraktam egy asterisk-et, és hozzá, egy freepbx web-es konfig felületet, mivel még nem nagyon látom át a konfig logikáját.
Első felindulásból, és mert ez volt a legköltséghatékonyabb egy teszthez, egy neophonx-es sip trunk-öt és 2 sip klinest hoztam létre, és játszottam vele.
Amire nem tudok rájönni, hogy létrehoztam egy queue-t és ebbe raktam a két sip extensiont, és minden bejövő hívást ide irányítottam (működik), de van egy teszt számom, pl. 7777 amit belülről is hívhatok, így tudom tesztelni a beállításokat, és beállítottam a queue-hoz MusicOnHold-ot. a Teszt számot hívva ok, de kívűlről nem csörög, és nem zenél... (az extension-ök csörögnek, de a hívónak tök süket, ha felveszem, tudunk beszélni)
Mitől lehet ez??

tnx!
előre is a válaszokért!

#33 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 13. 11:21

Hali! Én itt valami tűzfalhibára gyanakszom a Neo és a szerver között. Egyébként a Neoval én is szívok több-kevesebb dologban.

#34 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 13. 12:46

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. jún. 13., kedd - 11:21

Hali! Én itt valami tűzfalhibára gyanakszom a Neo és a szerver között. Egyébként a Neoval én is szívok több-kevesebb dologban.

Egy érdekesség, ha nincs playback a musiconhold előtt, akkor nincs zene... hmm.
[ext-queues]
include => ext-queues-custom
exten => 2001,1,Answer
exten => 2001,n,Playback(pls-hold-while-try)
exten => 2001,n,SetMusicOnHold,default
exten => 2001,n,MusicOnHold(default)

Valjon miért?

#35 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 14:00

Idézet: xpkiller - Dátum: 2006. jún. 13., kedd - 12:46

Egy érdekesség, ha nincs playback a musiconhold előtt, akkor nincs zene... hmm.
[ext-queues]
include => ext-queues-custom
exten => 2001,1,Answer
exten => 2001,n,Playback(pls-hold-while-try)
exten => 2001,n,SetMusicOnHold,default
exten => 2001,n,MusicOnHold(default)

Valjon miért?

Ehhez kapcsolódó láma kérdés:
Én egy FreePBX web-es felületet raktam fel az asterisk-hez, és ez vmiért nem rakta be a configba a MusicOnHold-ot akárhogy is akartam..
kérdés 1. ezzel játszott már vki? és neki sikerült rábírni?
kérdés 2. ha kézzel beleírom, minden web-en történt változtatás után természetesen felülírja, vami trükkel hogyan tudok egy context-be másik file-ból berakni vmit? (az include-al kísérleteztem, de vmit nem jól csináltam, mert hatástalan volt.. :-( )

Még egy dologgal szenvedek, hogy a SIP emllékjeim egymással nem tudnak beszélni, de kívűlről hívható, és kihívni is tudnak, de ha egymást hívják, kicsöng, és nagy csend, ha felveszik..

#36 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 19:51

Egy csomó tapasztalatom van, remélem nem baj, hogy megosztom veletek.
Amire rájöttem, és kicsit érthetetlen számomra, hogy pl. ha van egy (nekem most sip) trunk-öm, és hozzá 2 SIP kliens, létrehoztam egy queue-t, és mindnet ebbe irányítok, amibe most statikusan beírtam mindkét SIP ext.-t, a queue-ba megmondtam, hogy csöngesse körbe az agent-eket, és addig is legyen MusicOnHold..
Ez eredmény:
- ha nincs hangbejátszás az ügynök belépésekor, akkor nincs MusicOnHold, és nem működik a monitor (hangrögzítés)
- ha vmelyik kliens nyom egy mute-ot, akkor sincs hangrögzítés, de egyátalán..
- ha nincs hangbejátszás a caller-nek a queue-be való belépéskor, akkor megint csak nincs MusicOnHold

Ezek miért vannak? Vkinek van uilyen tapasztalata?
Ja és hogy nem tudtak a SIP ext-jeim egymással beszélni, hát eddig X-lite softphone-t próbáltam, most áttértem egy SJphone-ra, most már tudnak egymással beszélni (ezt többszőr leellenőriztem, nem asterisk konfig hiba, egyértelműen SIP klines...).
Valahogy a hangeszközkezelésben van hiba az x-lite-ban, mivel ugyan azzal a beállítással Skype-on tudok beszélgetni.

Várom a hasonló tapasztalatokat.
Most remélem hamarosan megkapom a rendelt x100p-t és végre nem csak SIP trunk-el tudom próbálni.

#37 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 14. 22:03

Hali!

Érdekes tapasztalatok.

Néhány dolog ami nekem is összejött. A hangrögzítés gyakorlatilag nálam eléggé megbízhatattlan. Nem úgy, hogy nem működik, hanem úgy, hogy az asterisk úgy veszi fel a beszélgetést, hogy külön kezeli a két csatornát (hívó, és hívott). Ezeket a beszélgetés után illeszti össze. A gondom csak az, hogy nekem valamiért kb. 5 perc beszélgetés alatt már akkora késés van a két csatorna között, hogy a kész beszélgetést vissza hallgatva olyan a beszélgetés, mintha gyakorlatilag nem is egymással beszélgetnénk (teljesen elcsúszott a két oldal reakciója)... Erre nem tudok rájönni miért van, a codec mind a két oldalon egyezik (ofcoz, mivel enélkül össze sem tudna kapcsolni). Arra tippelek, hogy esetleg gyenge a vas hozzá... Nem logikus, de más ötletem most nincs.

X-Lite-al nekem tökéletesen működött a dolog, csak lassu volt. Arra nagyon ügyelj, hogy a codec beállítások összhangban legyenek egymásközött, mert akkor tudnak hibázni. Ellenben én kivágtam a SIP softphoneokat, helyette feldobtam az IAX alapú IdeFisk-et a számítógépekre. Ezek a softphone-ok, a harwares eszköz meg egy SIP alapu LinkSys PAP2-es. Mind tökéletesen tud egymás között kommunikálni. Egyébként a SIP beállításoknál én G729-et használok. (Ezzel tudtam fax-olni is az ATA-n keresztül sima fax készülékkel. :D )

Az Agent részét még nem próbáltam. Az csak tervben van.

Egyébként az X100P egy jópofa darab, de alapvetően egy Intel WinModem alapú cucc. Nálam jól működik, csak két gondom van vele. Hetente kb. egyszer előfordul, hogy elfelejti észrevenni a csörgést, ilyenkor újra kell indítani a kernelmodulokat, hogy működjön. Miért van ez nem tudom, lehet hogy csak nálam van, és egyedi hiba. Én ezt úgy küszöbölöm ki, hogy cronban minden éjjel újrainicializálom, azóta hibátlan, soha nem ragad be. A másik bajom az, hogy gyakorlatilag minimum 2 csöngés kell a kártyának mire rájön, hogy csörög, és elkezdi csörgetni a hozzárendelt contextben a mellékeket... Hiába töröm az IQ-m nem tudok rájönni, ezt hogyan lehetne gyorsítani.

Most azt akarom kipróbálni, hogy szerzek egy AVM B1-es kártyát, és az ISDN-re rátolom. Kiváncsi vagyok úgy mit lehet csinálni. Jó lenne, mert úgy már le tudná kezelni mind a két vonalat is, meg ilyenek.

#38 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 15. 07:26

Szia

Már nagyon várom az ISDN-es tapasztalatokat... végigolvastam (még az első szösszenetem megírása előtt) a topicot, és láttam, hogy mindenki kóstolgatja az Asterisket.
Nálam az a helyzet, hogy már nagyon régen akartam vele foglalkozni, de mivel itthon nem telefonálunk, ezért nem volt erős a késztetés. Most egy olyan cégnél kéne megreformálnom a telefonhelyzetet, ahol komoly (banki jellegű) ügyfélszolgálat működik, ezért a hangrögzítés törvényi előírás...stb.
Most egy Avaya IP Office működik, és nagyon sok a gond vele, pl. hogy távoli agent-et nem is tudtunk bekötni, mert az avaya-nak természetesen saját szabványai vanna, és vmi szószátyár tftp-s protokollt használ, és nincs az a sávszélesség ami azt elviselné  :D
Az első tesztem, mert azért csak úgy nem dobatok ki pármilliós lomot, hogy ezzel a teszt (x100p) kártyával egy porton bekötöm az asterisket az avayaba, és meglátom mit lehet kihozni belőle, mert a távoli agent-eket nagyon gyorsan be kell kötnöm, és egy sip-es soft-tel. pont jó erre.
Ha ez megy, akkor már nagyban fogom előadni, ezért is várom a BRI-s tapasztalatokat, mert PRI-t még nem akarok, de van egy csomó BRI interface-ünk, és egy zsák analog (UPC felöl, amin gondolkozom, hogy megfűzöm őket, hogy nyomják ki nekem SIP-re... nyílván megoldható)
Szóval ha elkészül, lesz IVR, queue hegyek, meg minden, TDM kártyákkal, meg BRI-kkel.
Az IAX dolognak most utánanézek, köszi az infót!!  :respect:

#39 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 16. 10:30

Megérkezett végre az első igazi hw... egy x100p.
Mindnet megcsináltam, amit a nagykönyv írt, kernel driver fordítás, install... /etc/zaptel.conf, majd létre hoztam egy trunk-ot, out route-ot beállítottam, de sem hívni nem lehet, (csak kicseng) és kifelé hívva, meg "out service is busy now" hallható... :-(
Kernel driver ezt mondja:
Zaptel Configuration
======================

Channel map:

Channel 01: FXS Kewlstart (Default) (Slaves: 01)

1 channels configured.

/etc/zaptel.conf
loadzone=hu
defaultzone=hu
fxsks=1

/etc/asterisk/zapata.conf
[trunkgroups]
trunkgroup => 1

[channels]
language=en
context=from-trunk
;switchtype=national
signalling=fxs_ks
rxwink=300
usecallerid=yes
hidecallerid=no
callwaiting=yes
usecallingpres=yes
callwaitingcallerid=yes
threewaycalling=yes
transfer=yes
canpark=yes
cancallforward=yes
callreturn=yes
echocancel=yes
echocancelwhenbridged=yes
rxgain=0.0
txgain=0.0
group=1
callgroup=1
pickupgroup=1
immediate=yes
channel => 1

Mit szúrtam el?

#40 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 16. 11:53

Stornó...
Nekem nincs olyanom, hogy chan_zap.so ... nem fordult le, mert hibákat ír, így nem is töltődik be :-(
kiderítem miért...

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.