Hali!
Megpróbálok a kérdéseidre válaszolni, de mint eddig is a tévedés jogát fenntartom.
Az Asterisk kukac home jó dolog, sajnos még nem találkoztam vele, csak screenshootokat láttam róla. Sajnos nekem az Asterisk mellett kell másra is a szerver, így nálam Debian alatt fut (még). Tehát annak a beállításában konkrétan nem tudok nyilatkozni hogyan is történik, de ahogy nézem szinte minden megoldható vele amire szükséged lehet.
A kérdéseidre tételesen:
- Nem. Analóg modemet eddig nem láttam, hogy bárki is tudott volna használni telefonálásra. Nekem van egy ZyXEL 2864-es modemem, ami pedig elméletben hangrögzítésre is képes, sőt hangokat is tud modulálni a DSP-je révén, így régen már getty szerű képződményekkel csináltam egy primitív üzenetrögzítőt is vele. Mégsem sikerült lehetőséget találnom a NET-en ami alapján ezt be tudtam volna illeszteni az Asterisk-be. Nem akarlak elkeseríteni, de igazán ezirányu pozitív megnyilvánulást sem láttam, miszerint remény lenne rá.
Azt tudom ajánlani, ha ISDN telefont használsz érdemes nézni egy aktív ISDN kártyát, azokat tudja kezelni a rendszer. Ha analóg, akkor kell nézni egy analóg telefonkárytát. Én a Digiumokat ajánlom első körben, mert natív támogatja az Asterisk, tehát ezekkel a legkisebb a szívás lehetősége. Ha céget kellene ellátni, akkor valami BRI kártyát érdemes nézni, mert az több csatornát is le tud kezelni, illetve lehetnek FXO és FXS portjai, ezzel lehet könnyen kialakítani a kommunikációs hálózatot. Ha otthonra kell, vagy kisebb cégekhez, akkor pl. egy Digium klón, egy Wildcard X100P is megfelelő. Én ilyet vettem, tökéletesen bevállt. (Eddig egyszer volt egy érdekessége csak) Ezt beállítani szinte nevetségesen egyszerű volt (30 perc kernel patcholással, és fordítással együtt)
- Igen, ilyen menürendszert lehet vele csinálni, sőt tovább megyek ennél sokkal-sokkal többet. Én sokat hegesztettem a rendszert az itthoni igényeknek megfelelően, és elmondhatom hihetettlen lehetőségek vannak benne. Kicsit kifejtem bővebben, ha valakit érdekel:
Én például csináltam egy főmenüpontból, és egy almenüpontból álló menürendszert a behívóknak. Nálam spec. úgy működik, hogy ha felhívnak a vezetékesen, vagy valamelyik net-es SIP szolgáltaton keresztül, de 45 másodpercig senki nem veszi fel otthon valamelyik kicsörgő SIP (LinkSYS PAP2 mind a két portja, X-Lite), vagy IAX (IdeFisk) mellékek közül valamelyiket, akkor felveszi a telefont, és automatikusan ebbe a menübe irányítja a hívót.
Ott kiválaszthatja, hogy üzenetet akar-e hagyni, fax-ot szeretne-e küldeni, illetve egyéb dolgokat. (Otthonra nálunk nem kellett lehetőség, hogy kit akar választani, de mint látható az is megoldható. Sőt. Az is, hogy amig csörög a mellék a hívó ne csörgést halljon, hanem valami zenét pl. MP3-ból bejátszva.

) A FAX-ot az Asterisk fogadja maga, és emilben továbbítja nekem, az üzenetet rögzíti, és úgy van beállítva, hogy az összes SIP kliens, és IAX kliens azonnal jelzi az üzenet érkezését. A PAP2-es Voip cuccon is megjelenik, mivel a rajta levő DECT telefon nem ismeri az üzenete érkezett típusu üzenetet, ezért nem jelzi ki. Viszont a PAP2-es óránként egy csörgéssel tudatja, hogy üzenetem van a rendszerben, illetve ha felveszem, akkor 5 másodpercig gyors szaggatott vonal hangot ad, így tudatva, hogy hívjam a központi rendszer hangpostáját, és hallgassam le az üzenete(ke)t.
Az Asterisk továbbá úgy van beállítva, hogy hétköznap reggel 9 és déli 12 óra között a telefon ki sem csörög, hanem az Asterisk a hívót automatikusan tovább irányítja ebbe az üzenetrögzítő rendszerbe, ahol üzenetet hagyhat. Ehhez nekem nem kell semmit csinálnom, mivel időre is meghatározhatom, hogy milyen dialplant alkalmazzon a kimenő, vagy beérkező hívásokra.
Saját magunknak csináltam egy kisebb dialplanes trükköt, hogy ki/be lehet kapcsolni ezt a menüt folyamatosra, mintha egy üzenetrögzítőt kapcsolnál be. Ilyenkor minden bejövő hívást a napszaktól függetlenül ebbe az ünezetrőgzítő menübe irányítja, tehát ha nem vagyunk otthon akkor mint egy üzenetrögzítő működik. Természetesen a menübe bele van kódolva egy lehetőség, hogy távolról egy azonosító kód segítségével lehallgathassam a hangpostákat.
A kimenő irányba is lehet sokat trükközni. Úgy van ott is megalkotva, hogy reggel 7-től este 6-ig egy SIP szolgáltatón mennek automatikusan ki a vezetékes hívások, mert úgy olcsóbb, este 6-tól meg reggel 7-ig a normáls T-Com vonalon. Az átállás a két lehetőség között automatikus, ezt is az Asterisk dönti el az általam készített dialplan alapján. Napszaktól függetlenül a mobil hívásokat és a vidéki hívásokat a SIP szolgáltatón keresztül végzi. Tehát túlképpen a családnak nem is kell tudnia, hogy a hívott szám melyik lehetőségen keresztül megy ki. Ettől függetlenül ezt a scriptet lehetőségük van felülbírálni előhívószámok beütésével, így meghatározhatják, hogy a hívás melyik szolgáltatón menjen ki. Pl. a vezetékes vonal eléréséhez mint az igazi alközpontoknál beállítottam, hogy elég a 9-est tárcsázni, és már ott is van a T-Com vonal, és már tudnak is rajta telefonálni.
Egyébként arra is gondoltam, hogy mi van ha a NET-en elérhetettlen a SIP szolgáltató, mert mondjuk vonalszakadás van, vagy ilyesmi. Ilyenkor van a Dialplan-ban egy automatikus fallback, aminek köszönhetően ha a SIP szolgáltatót nem tudja elérni az Asterisk, akkor automatikusan a T-Com vonalon keresztűl fog tárcsázni. Ennek köszönhetően erről az átállásról a hívónak nem is kell tudnia, nem kell arról tudnia, hogy a hívása melyik szolgáltatón keresztül történt. De ha nagyon kellene az is megoldható lenne, hogy értesíti a hívót, hogy a hívása egy alternatív útvonalon történik.
Nagyjából most ennyi, sorry de hosszú lett... Csak gondoltam leírok pár lehetőséget, hátha jobb képet tudsz alkotni a rendszerről, és a lehetőségekről. Egyébként ez még korántsem minden, de nem akarok untatni senkit, pedig még sokáig lehetne írni arról, hogy még mi mindent tud, és lehet vele megoldani.

Én nagyon komálom a rendszert, és egy percig sem sajnálom, hogy beruháztam az analóg kártyát, szerintem ez a rendszer bőven hozza azt a sokoldalulságot, amit csak többszázezer vagy milliós HW-s alközpont tudna. (Amit megjegyzem, hogy otthonra nem vásároltam volna, így viszont kb. ~10rugóból megkaptam mindent) A lényeg egyedűl, hogy legyen alatta vas. Én egy PII300-ason hajtom, mellette elég sok minden más is megy, és bizony pl. egy beszélgetés rögzítése közben akár válra is lehet fektettni, de néha már elég ha pl. egy Sambán másolnak, és már tud is akadozni a beszélgetés. Tehát elég lényeges a HW hozzá, már csak azért is, mert a SIP-IAX-Analóg csatornák között tulajdonképpen az Asterisk végzi a bridgelést, főleg akkor ha mindegyik más kodeket használ.
Egyébként ha egyszer kiismered a konfigurációs fájlokat, és a "nyelvezetét" akkor egész egyszerű kezelni a cuccot.
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.