HWSW Informatikai Kerekasztal: Asterisk - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (26 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Asterisk Ingyenes PBX rendszer Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 16. 12:12

Idézet: xpkiller - Dátum: 2006. jún. 16., péntek - 11:53

Stornó...
Nekem nincs olyanom, hogy chan_zap.so ... nem fordult le, mert hibákat ír, így nem is töltődik be :-(
kiderítem miért...

:-) elfelejtettem lefordítani a libpri-t és ezért nem fordult a chan_zap... már van ilyenem, és persze működik is minden  :up:

#42 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 16. 15:22

Az X100P szerintem nem lesz jó referencia a rendszer stabilitását illetően. Nekem az a tapasztalatom, hogy nálam vannak olyan annomáliái amit alapvetően nem illik produkálnia egy komolyabb rendszerben. Ahogy olvastam az X100P túlképpen egy Intel WinModem, így is kell rá tekinteni. Ez sok furcsaságot meg fog magyarázni. (Pl. a csengetés lassú felismerését.)
Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanem hogy alacsony a kerítés.

#43 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 16. 16:23

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. jún. 16., péntek - 15:22

Az X100P szerintem nem lesz jó referencia a rendszer stabilitását illetően. Nekem az a tapasztalatom, hogy nálam vannak olyan annomáliái amit alapvetően nem illik produkálnia egy komolyabb rendszerben. Ahogy olvastam az X100P túlképpen egy Intel WinModem, így is kell rá tekinteni. Ez sok furcsaságot meg fog magyarázni. (Pl. a csengetés lassú felismerését.)

Hát igen egyet már találtam.. remélem nem fog sokba kerülni..
Ráhívtam neo irányból a vezetékes számra, becsörgött... volt zene, meg minden, letettem a neo írányból, mivel az asterisk által csengetett mellék nem vette fel, és szólt a moh.
Erre konfigtam tovább, és játszottam, mire pár óra múlva megint ue-t a tesztet csinálom, és azt mondja foglalt... hogy mi? hát kiderül, hogy az asterisk (x100p) még mindíg fogta a vonalat, és nem tette le.. :(
Lehet, hogy sok lesz a telefonszámlám miatta... majd kiderül.
Viszont nekem 2. csengetésre beemel, ha hívom.. nem lehet, hogy az az immadiate=yes nálam gyorsított?
A hangrögzítést is végre hoszabb beszélgetés alatt kipróbáltam, és nekem nem csúszott el. Figyeltem is közben a file-t hogy növekszik, tehát azonnal kiírja, így nem tudom nálad hogyan tudja elkövetni azt a dolgot  :eek:

#44 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 16. 18:03

Idézet: xpkiller - Dátum: 2006. jún. 16., péntek - 17:23

Hát igen egyet már találtam.. remélem nem fog sokba kerülni..
Ráhívtam neo irányból a vezetékes számra, becsörgött... volt zene, meg minden, letettem a neo írányból, mivel az asterisk által csengetett mellék nem vette fel, és szólt a moh.
Erre konfigtam tovább, és játszottam, mire pár óra múlva megint ue-t a tesztet csinálom, és azt mondja foglalt... hogy mi? hát kiderül, hogy az asterisk (x100p) még mindíg fogta a vonalat, és nem tette le.. :(
Lehet, hogy sok lesz a telefonszámlám miatta... majd kiderül.
Viszont nekem 2. csengetésre beemel, ha hívom.. nem lehet, hogy az az immadiate=yes nálam gyorsított?
A hangrögzítést is végre hoszabb beszélgetés alatt kipróbáltam, és nekem nem csúszott el. Figyeltem is közben a file-t hogy növekszik, tehát azonnal kiírja, így nem tudom nálad hogyan tudja elkövetni azt a dolgot  :eek:

Pontosan ugyanez van nekem is. Ez a másik anomália, kiváncsi voltam, hogy nálad is fellép-e. Nálam is időről-időre úgy felejti magát a vonalon. Ezért én Cron-ba beraktam, hogy éjjel 3-kor mindennap leállítja az Asterisket, kilövi az X100P kernel moduljait, és a zapatát, újra tölti, és újraindítja az Asterisk-et. Egyelőre ezzel a finoman szóla sem szalonképes megoldással tartom kézben ezt a problémát.

Ez abból ered, hogy az X100P analóg módon azonosítja azt, hogy a telefon le van téve. Vagyis ha hallja a foglaltjelzést X ideig, akkor a vonalat megszakítottnak tekinti. A gond csak az, hogy képes időről-időre elfelejti észre venni.

Ennek reménybeli megoldása érdekében a zapata.conf-ban a busydetect=yes és a busycount=x hekkelésével játszadozom. Elméletben ezzel lehet felismertetni, hogy nyista van. Csak vigyázni kell, mert ha túlkicsire van állítva a buzidetekt, akkor akár menetközben beszélgetés közben is simán leteszi a telot, ha úgyérzi. :)

Egyébként eddigi tapasztalataim alapján csak ha hívnak akkor felejti így magát. Ha Te hívsz, és leteszed a telefont, akkor az Asterisk szépen bontja a vonalat.

Nekem a gond az, hogy az Asterisk a második csöngésre kezd el dolgozni, mivel én ilyenkor még nem emelem be, hogy ne kerüljön pénzbe a hívónak addig, ezért a hívó nem tudja, hogy csak a második csöngésre indul a banzáj itthon. Ellenben ha felismeri a hívást, akkor rögtön csöngeti a mellékeket. A Softphone-ok csörögnek is azonnal. Ellenben az ATA (LinkSys PAP2) még ezután is legalább 3-4 másodperc mire elkezdi kicsöngetni a mellékeket. Tehát ez a két cucc késése együtt azért már kicsit zavaró. Pedig nálam is be van kapcsolva az immediate.

A hangrögzítés nekem is megy. Ellenben egy idő után a két file ami rögzít elkezd eltérő méretű lenni, és ez a méretkülönbség egyre nagyobb. Ezekután amikor összeilleszti a két csatornát lehet is hallani, hogy egy 5 perces beszélgetés végére 5-8 másodperc eltérés is van a két beszélgető fél között. Nekem az a tippem, hogy mivel itthon egy PII 300-as gépen fut a cucc, mellette MySQL, PGSQL, Samba, Apache2(+SSL), VPN, levelezés, vírusszűrés, spamszűrés, routolás, webproxy szűréssel, és még kismillió más dolgozik, valszeg emellett már a hangrögzítés beteszi neki a kulcsot. Amióta az Asterisk fut, azota a load folyamatosan 1. :D Tehát majd kukázok valahonnan egy PIII-as lapot+CPU-t, hogy tudjak tovább lépni, és játszani a többi cuccával is. :)

#45 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 16. 18:19

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. jún. 16., péntek - 18:03

A hangrögzítés nekem is megy. Ellenben egy idő után a két file ami rögzít elkezd eltérő méretű lenni, és ez a méretkülönbség egyre nagyobb. Ezekután amikor összeilleszti a két csatornát lehet is hallani, hogy egy 5 perces beszélgetés végére 5-8 másodperc eltérés is van a két beszélgető fél között.

Neked 2 file van??? nekem csak egy... igaz a jó minőség miatt én wav-ba raktom le, és majd naponta éjjel lenyomom mp3-ba, hogy ne telljen meg a winchester pool, de fontos a jó minőség a visszahallgatás miatt.. gyakran van rá szükség egy kártya-ügyfélszolgálaton.

Amit most tapasztaltam, hogy felhívtam egy ügyfélszolgálatot pont, és mivel 4 jegyű telefonszám volt, ezért zap irányba mentem ki, nem sip. Egyrészt nem hallottak engem, ezért feltoltam a mic potit szinte tökig, így hallottak, de én magamat is hallottam nagyon zavaróan (pedig fülest használok nem mic+hangszoró, tehát nem tud belehallatszódni).
Megnéztem és be van kapcsolva az echocancel... ez ilyen?
És ha veszek drága TDM400-akat azok is ilyenek?

#46 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 16. 18:27

Idézet: xpkiller - Dátum: 2006. jún. 16., péntek - 19:19

Neked 2 file van??? nekem csak egy... igaz a jó minőség miatt én wav-ba raktom le, és majd naponta éjjel lenyomom mp3-ba, hogy ne telljen meg a winchester pool, de fontos a jó minőség a visszahallgatás miatt.. gyakran van rá szükség egy kártya-ügyfélszolgálaton.

Amit most tapasztaltam, hogy felhívtam egy ügyfélszolgálatot pont, és mivel 4 jegyű telefonszám volt, ezért zap irányba mentem ki, nem sip. Egyrészt nem hallottak engem, ezért feltoltam a mic potit szinte tökig, így hallottak, de én magamat is hallottam nagyon zavaróan (pedig fülest használok nem mic+hangszoró, tehát nem tud belehallatszódni).
Megnéztem és be van kapcsolva az echocancel... ez ilyen?
És ha veszek drága TDM400-akat azok is ilyenek?

Rögzítés közben két file van. Az Asterisk külön menti a két csatornát (kimenő, és a bejövő). Rögzítés után a sox util-al mixeli őket össze.

Nekem egyáltalán nincs visszhang. Se a PAP2-esen keresztűl, se a softphone SIP-eken, se az IAX klienseken keresztűl.

Nálam ezek vannak bekapcsolva:

echocancel=yes
echotraining=yes

Még esetleg ezzel el lehet játszani:

echocancelwhenbridged=yes

Bár nekem ez utóbbi nem kell. Az echotraining jó dolog. A hívás kezdetekor csinál egy echotesztet, kinyom bizonyos frekiket, és figyeli azokat amikor visszajön. És ez alapján kalibrálja be a visszhangcsökkentést.

#47 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 17. 08:43

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. jún. 16., péntek - 18:27

Nálam ezek vannak bekapcsolva:

echocancel=yes
echotraining=yes

Még esetleg ezzel el lehet játszani:

echocancelwhenbridged=yes

Az echocancel nálam is yes, de a másik ki volt rem-elve.. kipróbálom.
Viszont most összekötöttem 2 asterisk-et IAX2 trunk-el.. ez király :D
Így bármennyi vonalat, melléket lehet kezelni, mert ha elfogy a hw lehetőség (PCI kártyahely) akkor csak odatolok még1 PC-t és újabb szabad kapacitás lesz.
Kipróbáltam amit írtál IDEFISK-et, egész jó, szerintem ezt fogom rendszeresíteni.
Te nem vetted észre (vagy ennyit nem próbáltál), hogy bizonyos hangkártyákkal nem mennek a sip sw-es kliensek?? Vagy nem megy a mikrofon, vagy szaggatott a hang... én kb mostmár 10 hangkártyát próbáltam, és vagy 4 sw klienst, és hihetetlen, hogy nem képesek rendesen kezelni a hangot... míg skype-on mindegyikkel kifogástalanul lehet beszélgetni.  :confused:  :lame:
Te milyen asterisket használsz? (én 1.2.9)

#48 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 17. 16:43

Valaki magyarázza el nekem mi az a DISA!!! pls!!!
Egyszerűen nem értem.. eddig azt hittem, hogy ha van disa, akkor lehet melléket közvetlenül tárcsázni, de nem.. ez vmi más.  :think:

#49 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 17. 18:15

Idézet: xpkiller - Dátum: 2006. jún. 17., szombat - 9:43

Az echocancel nálam is yes, de a másik ki volt rem-elve.. kipróbálom.
Viszont most összekötöttem 2 asterisk-et IAX2 trunk-el.. ez király :D
Így bármennyi vonalat, melléket lehet kezelni, mert ha elfogy a hw lehetőség (PCI kártyahely) akkor csak odatolok még1 PC-t és újabb szabad kapacitás lesz.
Kipróbáltam amit írtál IDEFISK-et, egész jó, szerintem ezt fogom rendszeresíteni.
Te nem vetted észre (vagy ennyit nem próbáltál), hogy bizonyos hangkártyákkal nem mennek a sip sw-es kliensek?? Vagy nem megy a mikrofon, vagy szaggatott a hang... én kb mostmár 10 hangkártyát próbáltam, és vagy 4 sw klienst, és hihetetlen, hogy nem képesek rendesen kezelni a hangot... míg skype-on mindegyikkel kifogástalanul lehet beszélgetni.  :confused:  :lame:
Te milyen asterisket használsz? (én 1.2.9)

Elméletileg egy ilyen TDM cucc rengeteg vonalat le tud kezelni, tehát egy kártyán asszem lehet akár 30 vonal is. Persze azért ezek hiába HW modulációs kártyák, meg mittomén milyen jók, szerintem azért 100 vonalnál már egy erőmű is megérzi egy diszpécser szolgálat forgalmát. Tehát ott már jó dolog az ilyen elosztás. :)

Az IDEFISK-et azért szeretem, mert az X-Lite-al (és SJPhone) szemben a tapasztalataim alapján jóval kevesebb memóriát zabál, kicsit zavartalanabbul működik a gép mellette, és egyáltalán nem zavaró, viszont van annyira megbízható, mint a SIP kliensek. Ráadásul meg lehet vele csinálni, hogy ha csörög akkor ne ugráljon előtérbe, illetve egyáltalán ne ugráljon. Nálam ez jó, mert ha csörög a teló akkor pl. ha valami grafikus bisz-basz futott akkor azonnal taskot váltott, és kész is volt a káosz. Most meg csak csörög, és ha felveszem felveszem, ha valamelyik másik telót veszem fel, akkor meg háttérben marad, és abbahagyja a csörgést is. :)

Őszintén én eddig két gépen próbáltam, de egyiken sem volt semmilyen ilyen hanghibás jelenség. Régen próbáltam a VoipStunt klienseket is, de ilyen jelenséget azok közül sem sem produkált egyiksem soha. Én azt ajánlom, hogy a sip.conf -ban tiltsd le az összes nem használt kódeket. Ugyanis lehet, hogy csak nálam, de észrevettem egy anomáliát (mégegyet :) ), hiába állítom be pl. a PAP2-ben, hogy használjon 729a codecet (prefered codec), ha kitelefonálok az X100P-n akkor valamiért a rendszer vált, és 711u(a?) codecet használ. Ha a sip.conf-ban letiltottam a 711codecfamily-t, és kizárólag a 729a-t engedtem, akkor a mellékek egymásközött tudtak kommunikálni, ellenben ha ki akartam telefonálni az X100P-n akkor unknown error-al a hivás meghiúsult. Ahogy visszakapcsoltam a 711 codecet már mentek is. Lehet, hogy ez a codec előválasztás hülyéskedik, vagy lehet, hogy én konfoltam valamit félre, és azért volt ez, vagy az egésznek semmi köze nincs hozzá, nemtom. De hátha, talán ez is lehet.

Én 1.2.7.1-BRIstuffed-0.3.0-PRE-1n verziót használom Debian alatt. Azért ezt, mert anno felraktam, és lusta voltam leszedni. A BRIstuffed változat pedig nekem/nekünk nem jó, mert az HFC Cologne chipes kártyák támogatásához van. Egyébként lassan frissítenem is kell, ha már van 1.2.9. :))))

#50 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 17. 18:19

Idézet

DISA (Direct Inward System Access) Allows someone from outside the telephone switch (PBX) to obtain an "internal" system dialtone and to place calls from it as if they were placing a call from within the switch.

[...]

It should be stressed that this will allow for a serious security gap and give open access to your system.

Szóval ha jól vágom ha behívnak egy számot, akkor ez kiad egy belső vonalat, így gyakorlatilag mintha belsőként lehet kurficolni a megadottcontextből. Ezt nem ajánlják, és szerintem is azért egy necces dolog ez. Egy interaktív menü jobb erre szvsz, ahol a mellékeket egyenként beállítod, amihez joga van hívni. Onnan semerre nem tud menni. Én is így csináltam meg.

#51 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 17. 19:09

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. jún. 17., szombat - 19:19

Szóval ha jól vágom ha behívnak egy számot, akkor ez kiad egy belső vonalat, így gyakorlatilag mintha belsőként lehet kurficolni a megadottcontextből. Ezt nem ajánlják, és szerintem is azért egy necces dolog ez. Egy interaktív menü jobb erre szvsz, ahol a mellékeket egyenként beállítod, amihez joga van hívni. Onnan semerre nem tud menni. Én is így csináltam meg.

aha.. az igazság az, hogy nem nagyon volt közöm eddig telefonközpontokhoz, csak most bátorodtam fel, mert Linux... de régen emlékeztem, hogy a panaszkodik központjainkban volt disa, és az tette, hogy ha hívták a céget, felvette, és közölte, hogy " ha ismeri a melléket, tárcsázza....", de tudom, hogy ezen keresztül nyomták meg kívülről, és felhívták Raval Pindit, és megkérdezték úgy 100000 percben, hogy milyen az időjárás arra :) , tehát gyanítottam, hogy ez veszélyes lehet.
Akkor kihagyom, és maradok az IVR és queue-knál.
Nekemis jónak tűnik az idefisk, és az x-lite-okról amúgy is leszokom, mert a frre-k nem tudják a transfert, ami viszont fontos.
A codec dolgot már nézegettem, de én is kicsit belezavarodtam, hogy akkor most hol állítsam, és hogyan tudom globálisan, és ugye a trunk felé is jó lenne ua-t használni...stb.. most az idefisk-nél zökkenőmentes minden irányba a hang, viszont úgy gondolom, hogy gsm-et használhat, mert hallani kicsit a hang minőségén, ezen viszont kéne változtatnom.

#52 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 18. 09:41

Csináltam még1 accountot a neo-nál, így most 2 sip trunk-öm van... de hiába.. lehet, hogy a neo korlátozza, hogy ne lehessen ua-ról az ip-ről egyszerre több hívás? Nem tudom egyikről a másikat hívni... vagy vmit nem jól csinálok.
A sip trunk-öknél azt mondtam, hogy 3 egyidejű hívást engedélyezek, de ettől nem változott a helyzet.
Pedig ügyeltem, hogy ha a 720 kezdetűt hívom az a 731 kezdetű trunk-ön menjen ki és fordítva.
Ha egy sima win-os kliensel hívok akkor érdekes módon beesik a hívás, és pedig ua-ról az ip-ről megyek mert kifelé nat-olok.. tehát innentől nem értem.
Ja IPKall-t ismered? Én regisztráltam magamnak Washingtoni telefonszámot :D ezt fogom megadni az ellenségeimnek, hogy hívjanak bátran. Viszont ez sem működik.. ha hívom ondjuk mobilról, akkor foglaltat jelez.. pedig teszteltem a saját asteriskemet, és fogad sip hívást kívűlről, így jöttem rá, hogy a neo nem! ezt az SJPhone-al lehet tesztelni, úgy, hogy át kell állítani PC-to-PC-re és úgy kell hívni, hogy <telefonszam>@sip.szolgaltato.hu így snúrba beesik a szolgáltatóhoz, regisztrálás nélkül.
Valószínűleg ezt teszi az IPkall is, csak nem tudom, hogy felém miért nem..

#53 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 18. 21:43

Idézet: xpkiller - Dátum: 2006. jún. 17., szombat - 20:09

aha.. az igazság az, hogy nem nagyon volt közöm eddig telefonközpontokhoz, csak most bátorodtam fel, mert Linux... de régen emlékeztem, hogy a panaszkodik központjainkban volt disa, és az tette, hogy ha hívták a céget, felvette, és közölte, hogy " ha ismeri a melléket, tárcsázza....", de tudom, hogy ezen keresztül nyomták meg kívülről, és felhívták Raval Pindit, és megkérdezték úgy 100000 percben, hogy milyen az időjárás arra :) , tehát gyanítottam, hogy ez veszélyes lehet.
Akkor kihagyom, és maradok az IVR és queue-knál.
Nekemis jónak tűnik az idefisk, és az x-lite-okról amúgy is leszokom, mert a frre-k nem tudják a transfert, ami viszont fontos.
A codec dolgot már nézegettem, de én is kicsit belezavarodtam, hogy akkor most hol állítsam, és hogyan tudom globálisan, és ugye a trunk felé is jó lenne ua-t használni...stb.. most az idefisk-nél zökkenőmentes minden irányba a hang, viszont úgy gondolom, hogy gsm-et használhat, mert hallani kicsit a hang minőségén, ezen viszont kéne változtatnom.

Elméletileg preferd codec-el játszál el szerintem az IDEFisk-ben. De mint írtam érdemes az allow dolgokkal beszabályozni a codeceket. Viszont ha nálad is az van, mint nálam, hogy az X100P statikusan használ codec-et, akkor az asterisk a hívót hozzá igazítja a másikhoz. Vagyis Ő codecek között nem fordít. így ha mondjuk az X100P csak g711a-val megy, akkor az IDEfisk is azzal kompatibilis codecet kellene, hogy használjon. Az, hogy valójában ez hogyan működik nem tudom. :) Szóval ezért érdemes a prefered codec-et állítani az idefiskben is szerintem.

A codeceket a general szekcióba, vagy külön az accountok szekcióban tudod állítani az allow utasítással. (pl. allow=g729)

#54 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 18. 21:52

Idézet: xpkiller - Dátum: 2006. jún. 18., vasárnap - 10:41

Csináltam még1 accountot a neo-nál, így most 2 sip trunk-öm van... de hiába.. lehet, hogy a neo korlátozza, hogy ne lehessen ua-ról az ip-ről egyszerre több hívás? Nem tudom egyikről a másikat hívni... vagy vmit nem jól csinálok.
A sip trunk-öknél azt mondtam, hogy 3 egyidejű hívást engedélyezek, de ettől nem változott a helyzet.
Pedig ügyeltem, hogy ha a 720 kezdetűt hívom az a 731 kezdetű trunk-ön menjen ki és fordítva.
Ha egy sima win-os kliensel hívok akkor érdekes módon beesik a hívás, és pedig ua-ról az ip-ről megyek mert kifelé nat-olok.. tehát innentől nem értem.
Ja IPKall-t ismered? Én regisztráltam magamnak Washingtoni telefonszámot :D ezt fogom megadni az ellenségeimnek, hogy hívjanak bátran. Viszont ez sem működik.. ha hívom ondjuk mobilról, akkor foglaltat jelez.. pedig teszteltem a saját asteriskemet, és fogad sip hívást kívűlről, így jöttem rá, hogy a neo nem! ezt az SJPhone-al lehet tesztelni, úgy, hogy át kell állítani PC-to-PC-re és úgy kell hívni, hogy <telefonszam>@sip.szolgaltato.hu így snúrba beesik a szolgáltatóhoz, regisztrálás nélkül.
Valószínűleg ezt teszi az IPkall is, csak nem tudom, hogy felém miért nem..

Nos, a Neophone nekem fekete folt. Nálam az Asterisk szervere egy BSD mögött csücsül. Az NAT-olja a forgalmat, és minden infót kienged az asterisk-es szervernek. Tehát működnie kellene.

Ennek ellenére az Asterisk a Neophone-t nem szereti valamiért. Ha beállítom a qualify-t a Neo account-nál, akkor nem tud kapcsolódni, nélküle viszont simán megy. A másik gondom, hogy Neo-ból próbáltam magamat hívni én is, de sehogysem sikerült... Én tudok kifele hívni a neo hálózatába, viszont visszafele menet vagy semmi csörgés, semmi hang, vagy közli a neo, hogy nem vagyok elérhető. :confused:

Ezért kipróbáltam a Klip-et. Az teljesen jól működik, kifele is működik, és be is tudom magamat hívni, illetve mások is. Tehát gyanítom nem az Asterisk, és a natolás gebaszol, különben ennek sem kellene mennie. Viszont ezzel is van gondom. Ennél nekem az a gondom, hogy kb. 2 perc beszélgetés után megszakad a hívás, ha normál vezetékest hívok rajta keresztűl. A furcsa viszont az, hogy erről se a PAP2, se a soft kliensek nem értesülnek, de még az Asterisk sem. Tehát szerintem ott a T-onlányosok keféltek el valamit, ezzel szarakodok már 2 hónapja, az istennek sem hajlandóak még foglalkozni sem vele. Pedig az Asterisk nélkül, közvetlen softphone cuccosokkal is megtörténik ez, illetve a PAP2-vel is... Mindegy.

A voipstunt, és társai viszont tökéletesen működik. :)

Az IPkall-t nem ismerem, sokat hallottam róla, de még nem ismerem. Viszont arra ügyeljél, hogy a Neophone, és a Klip is asszem nem enged behivást a hálozatukba regisztráció nélkül más hálózatokból, vagyis kívülről. Tehát előfordulhat, hogy ezért sem működik.

#55 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 19. 10:02

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. jún. 18., vasárnap - 22:52

...
Ennek ellenére az Asterisk a Neophone-t nem szereti valamiért. Ha beállítom a qualify-t a Neo account-nál, akkor nem tud kapcsolódni, nélküle viszont simán megy. A másik gondom, hogy Neo-ból próbáltam magamat hívni én is, de sehogysem sikerült... Én tudok kifele hívni a neo hálózatába, viszont visszafele menet vagy semmi csörgés, semmi hang, vagy közli a neo, hogy nem vagyok elérhető. :confused:
...

Nekem elvileg hívható kívűlről... mert drótoson felhívom a neo-t és bepöty szám, akkor beesik rendesen hozzám.. szerintem config dolog lehet, nálam így néz ki:

####sip.conf####
register=720***:******@sip.neophonex.hu/720***
register=731***:******@sip.neophonex.hu/731***

[720***]
type=user
secret=******
context=from-pstn

[731***]
type=user
secret=******
context=from-pstn

[neophonex]
username=720***
type=peer
secret=******
nat=yes
insecure=very
host=sip.neophonex.hu
fromuser=720***
fromdomain=sip.neophonex.hu
disallow=all
context=from-pstn
callerid="xpkiller" <720***>
auth=md5
allow=ulaw
allow=alaw
allow=ilbc

[neophonex2]
username=731***
type=peer
secret=*******
nat=yes
insecure=very
host=sip.neophonex.hu
fromuser=731***
fromdomain=sip.neophonex.hu
disallow=all
context=from-pstn
callerid="xpkiller2" <731***>
auth=md5
allow=ulaw
allow=alaw
allow=ilbc

Próbáld ki így a neo-t!! menni fog.

Nekem csupán a gondom, hogy asterisken neo irányba kimenve, vissza magamat neo-n keresztül nem igazán megy.. pedig, ha elindítok egy windózos klienst, akkor még magamat is tudom hívni 2 vonalon...  :confused:
Igen azt teszteltem, hogy neo-t net felöl sip-en nem lehet csak úgy meghívni... de engem lehet, és magamra irányítottam az IPkall-t, de foglaltat jelez.

#56 Felhasználó inaktív   Rtt 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 19. 10:14

Sziasztok

Nekifutottam én is az asterisk tesztelgetésének. Mondhatni nagy fába vágtam a fejszém, mert nem vagyok nagy linux guru. A célom egy kis otthoni telefonközpont létrehozása lenne, pap2 és szoftphone kliensekkel. 3-4 kimenő vonallal (analóg, neophonex, megapone, voipbuster). Az analóg résznél elakadtam kissé, már két napja küzdök vele, de sajna ez nekem már magas.

Ubuntut használok és vettem 1 x100p clone kártyát. A legnagyobb gond az, hogy már a zaptel-sorce fordításakor elakadok. A következőket teszem:

Letöltöm a zaptel-sorce és az aktuális linux-headers-2.6.15-23 és linux-headers-2.6.15-23-686 csomagokat

(ezek a /usr/src/ könytárba kerölnek a header csomagok kibontva a zaptel-sorce tömörítve)

létrehozom a /usr/src/linux könyvtárat
cd /usr/src/linux
ln -s /usr/src/linux-headers-2.6.15-23-686 (lehet hogy ez fölösleges :))
cd /usr/src
m-a build zaptel

elindul a dolog, de a gendigits.c futtatásakor elszáll,
nem talál 5 filet:
- stdio.h
- math.h
- string.h
- unitd.h
- stdlib.h

Ha jól sejtem ezeket a kernel header kellene tartalmazza, de sajnos sehol sincsenek, ill. az stdio.h és string.h fileokat több helyen is felleltem a rendszerben, de szinte mindenütt külömböző tartalommal...

Szerintetek hol rontom el?

#57 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 19. 10:36

Idézet: Rtt - Dátum: 2006. jún. 19., hétfő - 11:14

(ezek a /usr/src/ könytárba kerölnek a header csomagok kibontva a zaptel-sorce tömörítve)

létrehozom a /usr/src/linux könyvtárat
cd /usr/src/linux
ln -s /usr/src/linux-headers-2.6.15-23-686 (lehet hogy ez fölösleges :))
cd /usr/src
m-a build zaptel

elindul a dolog, de a gendigits.c futtatásakor elszáll,
nem talál 5 filet:
- stdio.h
- math.h
- string.h
- unitd.h
- stdlib.h

Szia,
Mást fordítottál már a gépeden?
Szerintem egy rakat devel csomagot kéne felraknod... amiben c header-ek vannak.. glibc-dev.. és tsai
Az stdio (standard IO műveletek) a C egyik legalapabb lib-je.
Nem tudom mi az a "Ubundu", de biztos rá lehet tenni ezeket vmilyen csomagkezelőből. (esetleg mikor felraktad a gcc-t em ajánlotta fel ezeket? mint dependence?)

#58 Felhasználó inaktív   Rtt 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 19. 11:41

Köszi, sikerült, ha minden igaz mostmár az analóg port is működik... a fejleményeket majd írom :)

Üdv: Árpád

#59 Felhasználó inaktív   iNTi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 19. 12:38

Nos ma nekiálltam, mivel piszkálta a csőrömet, és megnéztem mi baja a neonak. :)

Kéretik nem kiröhögni, mert annyira láma hiba volt, hogy még én sem hiszem. A beállítások végig jók voltak. Én Asterisk-ből klip(vagy analog) hívtam át, és tárcsáztam a neo központban a számokat. A gond csak az, hogy Asterisk-en keresztűl azt már észrevettem, hogy nem igazán szeretnek átmenni a tárcsázos számokból néha 1-2 hang. Itt is így volt... A Neoban azért maradt süket a cucc, mert valami szám lemaradt, és a 6 jegy helyett kevesebb mehetett. Fogtam, és direktben tárcsáztam egy nem asterisk-en keresztűl működő vonalról, és láss csodát működött a behívás. :) Utána kicsit horpadtra fejeltem az asztalt. :D :D :D :omg:

Tehát a Neo befele is tökéletesen működik. Két dolog viszont. Nálad nem tudom, hogy az auth=md5 hogyan működik, nálam sajnos nem megy. Nekem nélküle megy egyedűl az azonosítás. Mondjuk nem mintha zavarna. :) Ami engem inkább zavar, hogy a qualify nem működik. így nem látom, hogy most él-e a kapcsolat vagy sem, így találomra megy ki a hívás, így nem olyan megbízható, mint a többi SIP szolgáltató.

Egyébként a type user account miért kell ? Van egy ilyen belső kliensed, aminek ua a száma, mint a klip-es hívószámaid ?

#60 Felhasználó inaktív   xpkiller 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 06. 19. 13:01

Idézet: iNTi - Dátum: 2006. jún. 19., hétfő - 13:38

...
Egyébként a type user account miért kell ? Van egy ilyen belső kliensed, aminek ua a száma, mint a klip-es hívószámaid ?

Hát passz... nincs ilyen ext-em...
A http://www.voip-info.org/ -on láttam mintákat, és copy/paste ... no meg a FreePBX web-es cuccal konfigok, és az is tesz bele furcsaságokat, amit nem értek, viszont működik és ez nem egy elhanyagolható szempont :)
(nekem nem szokott DTMF kódolási hiba lenni.. elég sokat nyomkorásztam, és feltűnt volna... neo-n keresztül is sok ügyf.szolg.-ot hívtam már és még nem tévedett)
Tehát a qualify kellene? ezt megnézem...

Téma megosztása:

• (26 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.