Üdv Mindenkinek,
Egy kis szakvélemény kellene... 2 év után rendbeszedtem a gépem, végrehajtottam egy kis hűtésfelújítást ( Ház és vinyó hűtő venti beépítés, proc. hűtés csere). Célom zaj és hőmérsékelet csökkentés volt természetesen.
Alaplap: ASUS P5LD2 Delux
Processzor : Pentium 4D-820 2,8 GHz (nincs húzva)
Vinyók : 2 db 250 GB Samsung sata
Az eredmény :
Merevlemez hőfok :43 -> 33 °C
Processzor : 62 -> 49 °C üresjáratban, 75 -> 63 °C 85-100% proc kihasználtsággal mindkét magon.
Fül alapján a zaj felére csökkent a két új venti ellenére ( bár ebben közrejátszhat, hogy az elb..tt csavarmentes rögzítést felváltottam csavaros rögzítésre, mindenesetre csökkent a rezonancia)
A topicot végigolvasgatva a zajjal és a vincsi hőmérséklettel azt hiszem meg lehetek elégedve, de magasnak találom az üresjárati ~50 °C-ot a processzornál.
Az új hűtő Noctua NH UF9 9 cm-es ventivel. Elég brutálnak néz ki, és a boltban azt mondták (nem vagyok nagy mágus

), hogy a következő 12 cm-es hűtőt 4 magos procihoz ajánlott.
Lehet, hogy mégis azt kellett volna vennem ? Körülbelül milyen hőfokok elfogadhatóak ennél a procinál ?
Az alkalmazott hővezető sima fehér színű, kifejezetten CPU hűtőkhöz ajánlott anyag, Thermal conductivy >2,062 W/m-k; Thermal resistance <0,06 °C-ln2/W paraméterekkel bír, bármit is jelentsenek ezek.

Lehet, hogy ez nem megfelelő ?
Természetesen, ha az üresjárati és a terhelés alatti hőfokok ezen a GHz-n normálisnak tekinthetők, az egész fenti rinyálásom tárgytalan.
Köszi a segítségeket előre is !
Üdv.
István