Idézet: debaj - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 12:46
Nagy vonalakban:
"SRS - Mindig kapcsolja be a biztonsági övet!
Ez a gépkocsi kisegítő fékező (megtartó?

) rendszerként vezetőoldali légzsákkal van felszerelve. A légzsák a biztonsági öv kisegítő rendszere. Mindig kösse be a biztonsági övet.
A légzsák kábelezésének piszkálása, megbontása satöbbi a rendszert működésképtelenné teheti, vagy súlyos sérüléseket okozhat."
SRS kontra légzsák: ha jól vettem ki, a korai légzsákok (ACRS, Air Cushion Restraint System) jóval nagyobbak voltak, mint a maiak, nem csak az arcot védték, hanem a felsőtestet és a lábakat is, a biztonsági öveket akarták
felváltani velük. (Ha jól láttam a rajzon (
http://img219.images...1/acrs41ub.jpg) a wikis cikkben, a légzsák az ütközéskor az üléshez szorította az egész testet.) Az SRS rendszerű légzsákok viszont kizárólag a biztonsági övvel együtt nyújtanak hatékony védelmet.
A wikipedia sem fogalmaz egyértelműen. Amit a linkelt képen látni, az ráadásul az utas lufija és nem a sofőré.
De valószínűleg köztünk is csak fogalmazásbeli nézeteltérés lesz: gugliztam még egy csomót az éjjel, és kb. az jött ki, mint debaj-nak és a wikipedia-nak.
Tehát ACRS-nek hívták az elején azt a lufit, ami az öv helyett volt a szabadságvágyó amerikaiaknak, azonban nem tudták rendesen mérni a hatását (ugye a 60-as, 70-es években a dummyk még közel sem voltak ott, ahol most) + valamiért egyébként sem akadt elterjedni. Talán azért, mert nem tudták bizonyítani a hatását.
Erre jött 1983-ban a Merci az SRS airbag-gel, ami már az övfeszítős* öv mellé volt kitalálva. Ez valószínűleg sokkal hatékonyabb volt, mint az ACRS, azért is terjedt el. Az överőhatároló és társai már csak a '90-es évek második felében, de inkább az ezredforduló után lett elterjedt.
Konklúzió: amikor lufiról beszélünk, az az utóbbi 25 év autóiban mindig SRS (korábbiban pedig elég ritka, hogy lássunk, tekintve, hogy amerikában csak pár tízezer autót adtak el ACRS-sel). De ugyanígy SRS-nek tekinthető a WHIPS fejtámla is, mert az is csak az öv mellett hatásos.
Adalék: a lufiméret is mókás. Az ACRS tényleg nagyobb volt, mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy 30 éve hogy fújták fel sokkal gyorsabban, mint ahogy a mostaniak nyílnak (ugye gyorsabban kell, ha nincs öv; ezen most nem problémázok inkább). Kezdetben a költséghatékonyság miatt, amikor már a középkategóriába és a kompaktokba is leereszkedett a lufi, csak 35 literesek voltak a sofőr előtt, míg a nagyobb gépekben 60 körül. Mostanára gyakorlatilag minden autóban 60 liter körüli a sofőr lufija. Az anyós lufija pedig mindig 120 liter körül volt (ott "messzebbről nyílik", nincs az ember ölében a kormány).
*Az övfeszítő azért kötelező a lufi mellé, mert anélkül sokkal később feszül meg, így fennáll a veszélye, hogy találkozik az utas a nyíló lufival, az meg nem tesz jót.
Szerkesztette: Carmaged 2006. 05. 11. 12:15 -kor