Idézet: Rétibika - Dátum: 2008. dec. 20., szombat - 22:33
Sziasztok,
Új fórumozóként azonnal egy kérdéssel fordulnék hozzátok.
Szeretnék itthonra egy 4férőhelyes NAS servert a következő célra:
Full HD-s filmeket szeretnék tárolni rajta, és azt akár egy időben 2 gépről lejátszani. Legrosszabb esetben előfordulhat, hogy mindkét gép ugyanazt a fájlt használná.
Ehhez lenne a következő kérdésem: vajon akadásmentes lenne a filmek lejátszása? (főleg, ha 2 gépről lenne használva egyszerre)
A két médiacenter, ami használná xp alapú.
Mivel fájlátviteli sebesség számításában nem vagyok annyira toppon, meg azt sem tudom, hogy mi a minimum, ami a Full HD-s filmekhez kell, ezért tanácstalan vagyok.
Én egy dns-343-as NAS-ra gondoltam, de ha ez kevés és van jobb ajánlatotok, akkor szívesen fogadom.
Remélem tudtok nekem segíteni, amit előre is köszönök.
u.i.: a nas amit ajánlotok, az minimum tudja kezelni az 1TB-os vinyót/slot. thx.
Üdv: Rétibika
Szia!
Én amatőrként kotyognék bele. Ha NAS, akkor mindenképpen olyat válassz, ami rendelkezik BT klienssel, mert az hasznos. A DNS 343 jelenleg nem tud ilyet.
Ami még fontos: ki kell deríteni hogy mekkora adatátviteli sebesség kell a HD tartalomhoz és ez duplázva (plusz valami kis biztonsági rátartás) látogass el a
Small Net Builder oldalra, azon belül a NAS területre. Ott találsz egy mindenre kiterjedő sebesség adatbázist, ami alapján már tudsz becsülni.
Ha 4 férőhelyes, akkor tipikusan RAID5 lesz, nem? Akkor ha 4 db 1T lemezt pakolsz, akkor lesz 3T elérhető helyed.
Két tényezővel számoljál: a diszkek sebessége egy dolog, a RAID tömb sebessége pedig egy másik. A fájlok méretétől, a cache méretétől, a vezérlő "erejétől" kezdve sok tényező számít.
Ami nekem eddig megfogta a figyelmemet az a Synology és a QNAP megfelelő 4 diszkes terméke. Ezek patentok. De én alighanem 2 diszkeset fogok csak venni. Viszont te vethetnél egy pillantást a Synology CS407-re, a QNAP TS409-re kezdésként.
Hátha segít
Üdv!
.
.
.