HWSW Informatikai Kerekasztal: NAS szerver - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (76 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

NAS szerver ki mit tud róla

#381 Felhasználó inaktív   ZyXEL support 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2009. 01. 26. 09:30

Idézet: Bitrider - Dátum: 2009. jan. 25., vasárnap - 10:39

Ha NAS-ról beszélünk, akkor QNAP vagy Synology. Minden más csak "futottak még" kategória. És ezt most komolyan mondom. Több ismerősöm mondta már, hogy "van egy Dlink 323-asom, most már kéne valami normális..." mert az alapszolgáltatást úgy-ahogy nyújtja, de azon felül nudli.
Az egyéb, hálózati eszközöket gyártók közül még a Netgear Readynas-a valami (az is ugye Infrant volt), aztán ennyi. Az az igazság, hogy az kevés ehhez a témához, hogy régóta gyártanak hálókártyát meg routert. A NAS nem annyi hogy hálózatra dugom oszt valami megosztást látok a neten. Ennél azért több kell, amit komoly fejlesztések során pl. a QNAP és a Synology bizony megszerzett, a többiek meg kullognak mögöttük. Ha valakinek fontos az adatállománya, a folyamatos rendelkezésre állás, akkor rendes NAS-ra kell beruházni. Ha nem, akkor lehet ócsóskodni, megtakarítani és venni "nagy" márkák gagyi termékét, aztán nyugtatóra költeni a megspórolt lóvét.

Nekem van NSA-220-am és QNAP TS-406-om is. Való igaz, hogy a QNAP egy csomó hasznos dolgot tartalmaz, de két használt vinyót tettem bele és ne tudjátok meg mit szívtam vele, a vége az lett, hogy egy VIP supportos a QNAP-től beleSSHzott és meggyógyította.
Viszont mivel rálátok a ZyXEL fejlesztésére, azt tudom mondani, hogy amit a következő release-ben kidobnak, az überelni fogja a QNAP-et.
Én használom a Surveillance funkciót is egy IP-kamerával, talán ez az ami nem biztos, hogy benne lesz.
De várjátok ki a végét. Ha valakinek kell a 3.10 verzió szóljon. Már abban is rengeteg újítás van.
Mindig ellenőrizd, nincs-e újabb firmware az eszközödhöz. Ezzel időt és munkát spórolhatsz.

#382 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 26. 18:42

Idézet: ZyXEL support - Dátum: 2009. jan. 26., hétfő - 9:30

Viszont mivel rálátok a ZyXEL fejlesztésére, azt tudom mondani, hogy amit a következő release-ben kidobnak, az überelni fogja a QNAP-et.

Kiváncsivá tettél, mivel szemezek egy NSA-220 gépezettel. Nekem a jelenleg elérhető funkciói tetszenek, a halk működés is alapfeltétel. A 9 cm-es venti bónusz.

Ezekhez képest mi lesz az új firmware-ben? Feltételezem, hogy a firmware frissíthető otthon is, nem?

Olvasok sok review-t a QNAP és Synology valamint Thecus egységekről és bár sebességben legtöbbször lenyomják a kiválasztottat, viszont sok olyat is tudnak amit én valószínűleg soha nem használnék. Ahogy egy QNAP berendezés esetén írták egy tesztben "this is not my grandmother's NAS..."

Én úgy gondoltam, hogy elsőre majd NSA-220 lesz, aztán ha nagyon-nagyon kevés az 1T hely, akkor veszek mellé egy "komoly" RAID-5 kütyüt is. De ez évek távlatában esélyes csak, ezért elsőre ZxXEL lesz.

Mi lesz tehát a következő release-ben?  :up:

Üdv!
.
.
.

#383 Felhasználó inaktív   Coppermine 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 26. 18:42

nem lehet valahogy kikerülni azt, hogy a NAS mindenképp megformázza a hdd -t ? :confused:
Linksys NAS-200 -ról lenne szó, és mindenképp formázni akarja (godolom az ext3 miatt). node lenne rajta adat, amit nem nagyon szeretnénk csak úgy kidobni, másolgatáshoz meg egy plusz vinyó kéne akkor. van esetleg erre vmi alternatíva ?

-C0pp3rM!n3-

#384 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 26. 18:54

Idézet: donphobos - Dátum: 2009. jan. 26., hétfő - 19:42

Kiváncsivá tettél, mivel szemezek egy NSA-220 gépezettel. Nekem a jelenleg elérhető funkciói tetszenek, a halk működés is alapfeltétel. A 9 cm-es venti bónusz.

Ezekhez képest mi lesz az új firmware-ben? Feltételezem, hogy a firmware frissíthető otthon is, nem?

Tényleg halk; az jó benne.
FW frissíthető házilag.  Ami necces, hogy erősen ajánlott lementeni a hdd-k tartalmát előtte.
Nekem 2x 500gb wd green van benne, tükrözve.

Most azon gondolkodom, hogy a nas-t is menteni kellene valahova :)

#385 Felhasználó inaktív   ZyXEL support 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 27. 12:58

Én tükrözve használok benne két 750G winchestert és mindig lementettem a QNAP-re (arra nagyon ritkán van frissítés) de sosem kellett használni, nem sérült az adat fw frissítés után. Legutóbb 16%-nál kicsit megállt és azt hittem lefagyott, pedig dehogy. Aztán oprendszer nélkül maradt az NSA-220-am.

De mivel én vagyok a support :-) ezt is megoldottam, csak fél órával tovább tartott... :-D
Mindig ellenőrizd, nincs-e újabb firmware az eszközödhöz. Ezzel időt és munkát spórolhatsz.

#386 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2009. 01. 27. 14:29

Idézet: pgyafi - Dátum: 2009. jan. 26., hétfő - 18:54

Most azon gondolkodom, hogy a nas-t is menteni kellene valahova :)

Másik NAS, gépen USB keret?
Make love not Wor.

#387 Felhasználó inaktív   MamaSaid 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 29. 01:20

Idézet: An-Dee - Dátum: 2009. jan. 15., csütörtök - 19:31

hi

a synology vagy netgear cuccokat ismeri itt valaki?

üdv
an-dee

A Netgear Readynas Duo-ról csak jót tudok mondani. Tettem bele 1Gb ramot, valamint 2x1Tb Seagate HDD-t és hónapok óta működik, nincs semmi gond vele. Mire vagy kíváncsi?
Mother always says, Sharing is Good

#388 Felhasználó inaktív   An-Dee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 29. 09:31

Idézet: MamaSaid - Dátum: 2009. jan. 29., csütörtök - 2:20

A Netgear Readynas Duo-ról csak jót tudok mondani. Tettem bele 1Gb ramot, valamint 2x1Tb Seagate HDD-t és hónapok óta működik, nincs semmi gond vele. Mire vagy kíváncsi?

Hát arra, hogy olvasgatom a forumot de se netgear, se synology, se qnap. Olyan termékekről irogatnak amik aligha ütik meg a NAS szintjét. Én is próbáltam ki más gyártók termékeit, volt amelyik naponta újraindult, vagy 4-5 mbyte-nál gyorsabban nem tudok másolni vele.

Nekem ReadyNas-om van, 2x1TB hdd-vel, de ugyanebből adtam már el, illetve Synology-t is.

Te hogy tettél bele Ramot?
Milyen ram kell bele? nem jár garanciavesztéssel? Nekem idáig a max sebesség amit el tudtam vele érni az 34 mbyte.

üdv
An-Dee
Intel Core2Duo E8400@3GHZ, Asus Barebone, 2 GB DDR 800, Ati HD4670, Samsung 400GB Sata, LG Sata DVDRW, Gigabit Lan
AMD Athlon 1000, Epox 8kha+, 512MB DDR 266 MHZ, Ati 9600, Gigabit Lan, Sb live, LG DVDRW
Netgear ReadyNas Duo 2x1TB,  Buffalo MiniStation 120
Netgear FVS318 ProSafe router, Netgear GS105  Gigabit Switch
MSI PR210 Notebook, Popcorn Hour NMT C200
MySite

#389 Felhasználó inaktív   MamaSaid 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 01. 29. 12:20

Idézet: An-Dee - Dátum: 2009. jan. 29., csütörtök - 9:31

Te hogy tettél bele Ramot?
Milyen ram kell bele? nem jár garanciavesztéssel? Nekem idáig a max sebesség amit el tudtam vele érni az 34 mbyte.

A FAQ nagyon sok dologban segít.

A memória csere nagyon egyszerű, több boltban is kapható a megfelelő modul.

Hardware Compatibility list
Egy teszt

#390 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 04. 20:56

Idézet: donphobos - Dátum: 2009. jan. 26., hétfő - 18:42

Kiváncsivá tettél, mivel szemezek egy NSA-220 gépezettel.
.
.
.
Ezekhez képest mi lesz az új firmware-ben?
.
.
.
Mi lesz tehát a következő release-ben?  :up:

Üdv!

Nem publikus, hogy mi lesz benne?  :think:

Üdv!
.
.
.

#391 Felhasználó inaktív   ZyXEL support 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 04. 21:32

Idézet: donphobos - Dátum: 2009. febr. 4., szerda - 21:56

Nem publikus, hogy mi lesz benne?  :think:

Üdv!

Hát azok mellett ami benne van most, bittorrent, youtube, flick, FTP uploader, lesz benne újabb media server, emule, stb. Mindent nem szivárogtatnak ki... : -)

#392 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 05. 20:12

Idézet: ZyXEL support - Dátum: 2009. febr. 4., szerda - 21:32

Hát azok mellett ami benne van most, bittorrent, youtube, flick, FTP uploader, lesz benne újabb media server, emule, stb. Mindent nem szivárogtatnak ki... : -)

Ez jól hangzik, én tervezem használni a UPNP szolgáltatást. Rá lenne kötve egy ilyen készülék, aminek a FAQ-ja szerint látnia kellene a NAS-on levő zenéket is. Mivel fel akarom tenni az Ipod library-t a NAS-ra, ezért a tervek szerint azt látná az iRadio készülék is. Így egy gyűjteményből tudnék szinkronizálni az Ipodra igény szerint vagy akár hallgathatnám a készüléken át is.

Ezek a NAS-ok valami szándékos elgondolásból nem kezelnek 1 teránál nagyobb diszket vagy csak nincs még kész hozzá a biosz? Mert ha eleve valami Linux mag fut rajta és ext3-as fájlrendszerre formázza magát, akkor az szerintem nem nagyon limitálná "ilyen picire" a lehetséges diszket. És mivel már kapni elég ideje 1.5 terás diszket, ezért csodálkozom rajta hogy miért csak 1 teráig támogatják a diszkeket a gyártók.

Olvasgattam a tesztjét ennek a kütyünek és próbáltam összevetni a többi hasonlatos 2 diszkes megoldással. Ami megfogott az a Synology DS209+, annak is a sebessége. De nem használnám ki, az én céljaimnak az NSA-220 is elég szerintem. Nem az állandó adatmozgás a lényeg, hanem az adatok biztonsága (mirror) és az elérhetősége.

Üdv!
.
.
.

#393 Felhasználó inaktív   An-Dee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 05. 22:46

Idézet: MamaSaid - Dátum: 2009. jan. 29., csütörtök - 13:20

Egy teszt

Technikailag hogy kell kicserélni? valami howto van róla?
Intel Core2Duo E8400@3GHZ, Asus Barebone, 2 GB DDR 800, Ati HD4670, Samsung 400GB Sata, LG Sata DVDRW, Gigabit Lan
AMD Athlon 1000, Epox 8kha+, 512MB DDR 266 MHZ, Ati 9600, Gigabit Lan, Sb live, LG DVDRW
MySite

#394 Felhasználó inaktív   An-Dee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 06. 10:28

Idézet: MamaSaid - Dátum: 2009. jan. 29., csütörtök - 13:20

Egy teszt

Szeretem a vicces dolgokat:

részlet a faq-ból:
*ReadyNAS does not support CL=3.0. Please make sure DIMM you selected works with CL=2 or CL=2.5 at specified frequency.
részlet a hardware comp. listából:
» Apacer PC3200 CL3

Most akkor én vagyok hülye, vagy csak a tükör görbe? :)
MySite

#395 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 07. 12:15

Sziasztok!

Megnéztem a router képességeit, amit jelenleg használok. A szolgáltató adta, egy D-Link 524-es wlan router. "Örömmel" láttam, hogy ez bizony csak 100 Mbites sebességet tud saját magán belül (a router), így akkor ezen nem fog repeszteni az NSA-220. Alighanem majd idővel érdemes lesz kicserélni egy olyanra, ami gigabites és akkor a NAS nincsen lekorlátozva.

Mondjuk ezzel ráérek majd a NAS után is, mert addig csak jobban elterjednek a gigabites routerek is, ez most valami kiváltágos tulajdonságnak tűnik és ezt masszívan reprezentálják a termékek árában is.

Üdv!
.
.
.

#396 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 07. 12:40

Idézet: donphobos - Dátum: 2009. febr. 7., szombat - 13:15

Sziasztok!

Megnéztem a router képességeit, amit jelenleg használok. A szolgáltató adta, egy D-Link 524-es wlan router. "Örömmel" láttam, hogy ez bizony csak 100 Mbites sebességet tud saját magán belül (a router), így akkor ezen nem fog repeszteni az NSA-220. Alighanem majd idővel érdemes lesz kicserélni egy olyanra, ami gigabites és akkor a NAS nincsen lekorlátozva.

Mondjuk ezzel ráérek majd a NAS után is, mert addig csak jobban elterjednek a gigabites routerek is, ez most valami kiváltágos tulajdonságnak tűnik és ezt masszívan reprezentálják a termékek árában is.

Üdv!

Mi értelme lenne a gigabites routernek? Wan oldalon ritkán tudnak többet 20mb/sec-nél. 

Ha neked gigabit kell, akkor veszel egy gigabites switchet, beledugod a routert és meg van oldva. 

#397 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 07. 13:53

Idézet: pgyafi - Dátum: 2009. febr. 7., szombat - 12:40

Mi értelme lenne a gigabites routernek? Wan oldalon ritkán tudnak többet 20mb/sec-nél. 

Ha neked gigabit kell, akkor veszel egy gigabites switchet, beledugod a routert és meg van oldva. 

Tudom, hogy nem tűnik elsőre értelmes dolognak, de a tesztek szerint visszafogja a 100 Mbit ezeket a NAS-okat.

Idézet

For a "real-world" test, I did a simple drag-and-drop test moving files back and forth to the 220. For this, I used my MacBook Pro, 2 GHz Intel Core Duo with 1.5 GB of RAM running a native copy of Windows XP SP2. The directory tree I copied contained 4100 files using just over a gigabyte.

1000 Mbps LAN        100 Mbps LAN
Write to NSA220  ~ 155 sec (6.45 MB/s)  ~ 255 sec (3.9 MB/s)
Read from NSA  ~ 205 sec (4.9 MB/s)          ~ 230 sec (4.3 MB/s)

forrás

Hasonlóan a többi NAS is hasznosítja a többlet sávszélességet. A nagy fájlok másolása esetén pedig kábé 14 megabájtot tud az NSA-220, szóval ha a lehetőség megvan akkor én használnám a nagyobb sebességet.

Úgy gondolod, hogy ahova most a routerbe a gép van dugva oda menne egy switch és a switch-be kapcsolódna a NAS és a gép? Tehát a router által adott vonalat tovább osztom egy gigabites switch-el?

Ez már kész hálózati komplexum lesz akkor :)

Fontolom az ötletet, aztán majd meglátjuk hogy mit hoz a jövő. Köszönöm a javaslatot!

Üdv!
.
.
.

#398 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 08. 12:40

Idézet: donphobos - Dátum: 2009. febr. 7., szombat - 13:53

Úgy gondolod, hogy ahova most a routerbe a gép van dugva oda menne egy switch és a switch-be kapcsolódna a NAS és a gép? Tehát a router által adott vonalat tovább osztom egy gigabites switch-el?

Ez már kész hálózati komplexum lesz akkor :)

Nem lesz komplexum, csak egy switch-csel több lesz. Nekem is így van az itthoni hálózat. Gépek és NAS egy gigabites switchbe dugva, ami tovább van kötve a routerbe. Ezáltal a belső hálózat forgalma gigabites, és még net is van. Itt csak arra ügyelj, hogy olyan switchet szerezz be, ami tud flow controlt is. Ennek hiányában letérdel a hálózat, ha inhomogén linkek között kell forgalmaznia, azon belül is gyorsabbtól lassabb felé. Azaz gigabit->100 mb irányba (tipikusan a router lesz) kb. néhány kilobájtos sebességre fog lezuhanni a sebesség az első másodpercnyi forgalom után. Linksys SD2005, ill. SD2008 switcheket ajánlom, ezek még egészen olcsók és tudják a flow controlt.
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!

#399 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 08. 14:41

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2009. febr. 8., vasárnap - 12:40

Itt csak arra ügyelj, hogy olyan switchet szerezz be, ami tud flow controlt is. Ennek hiányában letérdel a hálózat, ha inhomogén linkek között kell forgalmaznia, azon belül is gyorsabbtól lassabb felé. Azaz gigabit->100 mb irányba (tipikusan a router lesz) kb. néhány kilobájtos sebességre fog lezuhanni a sebesség az első másodpercnyi forgalom után. Linksys SD2005, ill. SD2008 switcheket ajánlom, ezek még egészen olcsók és tudják a flow controlt.

Köszönöm az ajánlást  :up:

Akkor ilyesmiben gondolkodom. Mivel eléggé :lama: vagyok a hálózatok területén, ezért nem szeretném túlbonyolítani.

Egy kis OFF innen:

Például olvastam a FreeNAS oprendszer tesztjét, nagyon tetszik is az elgondolás és még a gépet is össze tudnám rakni alá valószínűleg. De ha bármilyen problémába belefutnék SW oldalon, ami nincs leírva valami review-ben vagy howto-ban, akkor alighanem ott helyben meg is állna a tudomány. Azt meg eleve nem is nagyon merészelném megcsinálni (pedig az elgondolás szintjén ez is tetszik), hogy az épített NAS-ra Ubuntu Server-t raknék és azzal hajtanám meg a berendezést. Pedig sebességre az eléggé ott van.

Mondjuk ekkor már valami lakótértől elzárt helyen kellene lennie a gépnek, mert a fenti két példának csak sok vinyó esetén lenne értelme, de az már zajos és nagy. Ezért aztán a halk és előre elkészített megoldásokban gondolkodom egyenlőre.

OFF vége.

Alighanem az év harmadik negyedében lesz ebből a NAS dologból valami legkorábban, addig még van lehetőség okulni és tanulni a témában. Próbálok is okosodni.

Üdv!
.
.
.

#400 Felhasználó inaktív   MamaSaid 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2009. 02. 11. 00:03

Idézet: An-Dee - Dátum: 2009. febr. 5., csütörtök - 22:46

Technikailag hogy kell kicserélni? valami howto van róla?

:omg:  Ott van a linkelt oldalon a hívatkozás:

ReadyNAS NV/NV+/Duo

200 pin DDR SO-DIMM can be used. Instruction for memory replacement for the ReadyNAS NV/NV+ can be found here.

Ilyet tettem bele: Kingston KVR400X64SC3A/1G
Ez több helyen is kapható volt akkor, raktárról, azonnal.
Sok sikert!  :)

Téma megosztása:

• (76 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • Utolsó »