Az a baj, h egy mirror képes nas 60e lemezek nélkül.
NAS szerver ki mit tud róla
Elküldve: 2009. 04. 04. 07:48
Elküldve: 2009. 04. 04. 08:20
Idézet: leslie - Dátum: 2009. ápr. 4., szombat - 7:48
Ezen én is gondolkodtam. Mi van, ha a RAID vezérlő döglik meg? A vinyók meg ott állnak a tömb adatai nélkül. Ez is egy hibalehetőség és akkor aztán lehet nézni az eget nagybőgőnek.
Én a sebességet annyira nem tartom fontos szempontnak, persze azért nem 2-3 megabájt csorogjon másodpercenként, de nincs szükségem 40-50-re sem. Ráadásul a lakásban lenne a kütyü, ezért a hang is szempont. 4 vinyó már hangosabb jóval. Egy szimpla lemezzel persze jó csendes, de akkor a biztonságnak adtam egy pofont.
A FreeNas is elbűvöl mint lehetőség, de túl hülye vagyok hozzá szerintem, nagyon sokat kellene tanulnom hogy össze tudjam lőni. Mondjuk nem is ártana megtanulni a hálózatokat legalább alapszinten, de most a nyelvtanulás a fő szempont.
Majd ha fellendül a gazdaság, akkor megint körülnézek a témában, most pihentetem az egészet.
Üdv!
.
.
Elküldve: 2009. 04. 10. 09:49
Vélemény?
-Minden reggel mikor felkelek tudom, hogy aznap csak egy jó dolog vár rám. A lefekvés! :)
-A Linux nem Windows, de a Windows se Linux
Elküldve: 2009. 04. 10. 11:07
Idézet: donphobos - Dátum: 2009. ápr. 4., szombat - 9:20
Nagyvasban Dell SANnál nekem működött, hogy másik cuccba raktam visssza a HDDket, de alapban ezzel szívni lehet. Itt párszor olvastam, hogy "működik az", de meglátjuk, van itt egy megdöglött alaplapos cucc, 2 darab HDD meg a raidvezérlőn, oszt hiába telepítem meg, azzal kezdi, hogy nincs a HDDken kötet, megcsinálja-e? Mondom meg. De akkor minden adat elveszik, mehet?
Kaptya be. De alaplapinál is futottam bele ilyenbe, hogy a bios ilyet kérdezett.
Elküldve: 2009. 04. 10. 11:08
Idézet: Lenny - Dátum: 2009. ápr. 10., péntek - 10:49
Vélemény?
többször szerepelt már itt; jó, szép, működik, sebessége is jónak számít
Elküldve: 2009. 04. 11. 06:44
Idézet: Jahno - Dátum: 2009. ápr. 10., péntek - 12:07
Kaptya be. De alaplapinál is futottam bele ilyenbe, hogy a bios ilyet kérdezett.
Jajaja. Linux software raid, azt bármikor visszaállítod.
Cégnél párszor széthullott az adaptec sata raiden levő mirror, mit mondjak izgalmas ilyenkor bármire yest mondani. :Đ
Elküldve: 2009. 04. 11. 09:02
Idézet: leslie - Dátum: 2009. ápr. 11., szombat - 7:44
Az meg azért nem annyira az igazi, lassú, ha diszk kiesik, akkor sokat kell herélni. Én a sanba csak betolom, kolléga is azt mondta a Linuxra, hogy az "ugyanolyan", aztán lehetett még fél napot hegeszteni, mire valóban raid lett.
Ezek a külső dobozok határozottan tetszenek, csak ne lenne 90 kiló
Elküldve: 2009. 04. 22. 07:37
| Idézet |
| Csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja. |
Elküldve: 2009. 05. 02. 13:09
Van valami érdemi különbség a Zyxel NSA-220 és a Plus testvére között? Ahogy nézegetem a kínálatot látom hogy van ez is. Picit drágább, de azt nem tudom hogy például az új szoftver felrakható-e a "régire" is vagy csak a Plus tudja.
Köszönöm az infót.
Üdv!
.
.
Elküldve: 2009. 05. 04. 13:40
Idézet: donphobos - Dátum: 2009. máj. 2., szombat - 14:09
Van valami érdemi különbség a Zyxel NSA-220 és a Plus testvére között? Ahogy nézegetem a kínálatot látom hogy van ez is. Picit drágább, de azt nem tudom hogy például az új szoftver felrakható-e a "régire" is vagy csak a Plus tudja.
Köszönöm az infót.
Üdv!
Írom a lényeges különbségeket a Plus javára:
3TB HDD support (Összesen)
Auo power resume after power off
Scheduled startup/reboot/Shutdown
Copy/Sync button
NAS to NAS remote backup
Recycle bin
NFS v2/v3
DLNA 1.5
Squeezebox Server
iPOD streaming
PS3
XBOX360
emule (3.30 FW)
FTP client auto upload
Group management
És egyéb dolgok.
A sima NSA-220 legfrissebb fw-e egyébként itt elérhető.
Elküldve: 2009. 05. 04. 20:11
Idézet: ZyXEL support - Dátum: 2009. máj. 4., hétfő - 13:40
.
.
.
Köszönöm szépen a részletes infókat!
Most néztem, hogy egész lement az ára az 1.5 terás Green Power WD vinyónak, most már "reális" szinten van. A 2 terás még nagyon magas. Gondolom idővel (ahogy kijönnek a még nagyobbak) majd letesztelik ezt is és talán ratifikálják a használatát. Mondjuk 1 tera is borzasztó sok tárhely, mennyi txt fájl fér már el rajta... (belegondolva pont egy tera
Már van is egy jó felhasználás a NAS-nak: rá lenne kötve egy Terratec Noxxon iRadio és erről szólna az a sok zene, ami miatt most asszony minden alkalommal bekapcsolja az én gépemet. Meg persze a fényképeimet is őrizné +1 példányban.
Üdv!
.
.
Elküldve: 2009. 05. 07. 08:47
| Idézet |
| Csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja. |
Elküldve: 2009. 05. 08. 11:12
| Idézet |
Elküldve: 2009. 05. 08. 22:01
Elküldve: 2009. 05. 13. 20:54
Egy NAS firmware el lett flashelve és egy olyan szaki kellene aki a jtag porton keresztül újra flashelné nekem a gépet. Egy nick nevet tudnátok ajánlani aki szakember a témában...
Köszi előre is!
Elküldve: 2009. 05. 14. 08:18
Idézet: www1 - Dátum: 2009. máj. 13., szerda - 21:54
Egy NAS firmware el lett flashelve és egy olyan szaki kellene aki a jtag porton keresztül újra flashelné nekem a gépet. Egy nick nevet tudnátok ajánlani aki szakember a témában...
Köszi előre is!
Milyen NAS?
Elküldve: 2009. 05. 14. 15:57
Idézet: www1 - Dátum: 2009. máj. 13., szerda - 21:54
Köszi előre is!
nincs rajta esetleg vmi restore mode ? vagy vhogy rovidre kotni az nvram-ot ?
igaz nem NAS, de Nekem az Asus WL-500 -am fekudt meg egy rosszul letoltott firm feltoltes miatt, se kep se hang. nvram pin9-et shortcut, és voálá
-C0pp3rM!n3-
Elküldve: 2009. 05. 14. 19:22
3.3V-ra kell figyelni és vmi siemens adatkábelből lehet gyártani soros portról flash kábelt hozzá. Félek el fog vérezni a dolog, de megpróbálom magamtól ha már korrekt a supportjuk.
Az egyetlen gond hogy tök más alaplaphoz küldték a leírást de gondolom a metódus ugyanaz.
Az NVRAM-ot fogalmam sincs hogyan lehet törölni, azt sem tudom hogy a bootloader szált el vagy hogy a fw melyik része.
Sajnos a reset gomb meg bekapcs gomb, meg reset + tápkábel mint pl. wrt54g ruternél nem segítettek.
Ettől független figyelembe véve korlátaimat, egy HW guru valószínű kelleni fog... Most megyek heggeszteni.
Elküldve: 2009. 05. 15. 10:03
Idézet: leslie - Dátum: 2009. ápr. 4., szombat - 7:48
A sima mirror is behalhat, az se életbiztosítás. Csak a diszkhibák ellen véd jobban, ha beleraksz 4 diszket, akkor 3 behalhat, és még az adataidnál vagy.
Amúgy házi használatra általában 2 diszkkel megy a raid1, azaz ugyanúgy 1 diszk kiesését tolerálja, mint a raid5.
(Ha nagyobb biztonságot akarsz, akkor esetleg próbálkozz raid6-tal, igaz, hogy minimum 4 diszk kell hozzá, de 2 diszk kiesését elbírja; meg persze több számítási kapacitás is kell, ha szoftveresen működik; ezek miatt (min. 4 diszk) otthon általában nem használják)
A diszk hibákon kívül lehet hardverhiba vagy szoftverhiba amitől telefossa a diszkeket értelmetlen adatokkal, vagy tápegység hiba, amitől minden diszked fejre áll, közeli villámcsapás, tűzkár, vízkár, betöréses lopás, természeti katasztrófa, satöbbi ... esetleg Te hibázol valamit és olyat törölsz le, ami kellett volna, és esetleg már felül is lett írva a helye ... ezek ellen nem véd a raid1 sem.
"Menteni, menteni, menteni" - Mondta Lenin, ha rendszergazda lett volna.
Ekkor elegendő 1 diszk is. Gondolom otthon nem olyan nagy baj, ha kiesik 5 évben egy délután diszk hiba miatt.

Súgó
A téma zárva.