HWSW Informatikai Kerekasztal: Digitális fényképezőgépek V. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Digitális fényképezőgépek V.

#2141 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 12. 13. 12:55

D50, D70/70s 350D
ezekben van RGB hisztogram?

D40-en van vaku? Mert én egyik képen sem láttam.
szerk: érdekes, most meg találtam olyan képet róla, amin van.
Furák ezek az eltrérések különböző oldalakon más műszaki paramétereket adnak meg neki.
Van, ahol iso200-3200 van megadva, van ahol 200-1600  :confused:
Szóval nincs fókuszmotor a D40-ben. D50/70-ben van? Mert nekem valószínűleg fix obim lesz, és akkor az fontos lenne, hogy tudjam használni velük.

Szerkesztette: Melorin 2006. 12. 13. 13:02 -kor

[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#2142 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 13:01

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 12:55

D50, D70/70s 350D
ezekben van RGB hisztogram?

D40-en van vaku? Mert én egyik képen sem láttam.

nincs, van (nem tudom, hol nézhetted: minden általam látott tesztben szerepel nyitott vakus házról kép, ill. adatok közt is ott a kulcsszáma)

#2143 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 13:21

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 12:55

Szóval nincs fókuszmotor a D40-ben. D50/70-ben van? Mert nekem valószínűleg fix obim lesz, és akkor az fontos lenne, hogy tudjam használni velük.

Minden Nikon digit gépben van, első kivétel a D40.

#2144 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 13:22

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 14:01

nincs, van (nem tudom, hol nézhetted: minden általam látott tesztben szerepel nyitott vakus házról kép, ill. adatok közt is ott a kulcsszáma)

Nagyobb is a kulcsszáma, mint az D50-é (15 -> 17).
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#2145 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 13:23

Idézet: szeder - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 11:30

Aztán jött párszor a feketeleves, mire rájöttem, hogy ez bizony csak a tényleg beégett részeket villogtatja, ahol csak egy vagy két csatorna csordult túl, azokat nem, valamint a hisztogramról se lehet megállapítani, hogy íly módon beégett-e valami, vagy sem.

Igaz ez teljesen gépfüggő, de a legtöbb gépen a histogram kizárólag a zöld csatornát mutatja és gyakran már beégés közelében is villognak (D70 pl tuti). Viszont attól, hogy a zöld csatorna nincs beégve, attól a másik kettő még simán beéghet és akkor nemhogy adat veszik el, de még fehéregyensúlyt sem lehet utólag korrektül belőni...

#2146 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 13:29

Idézet: saen - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 13:23

a legtöbb gépen a histogram kizárólag a zöld csatornát mutatja

nem azt (Ken kezdte ezt terjeszteni, én is bevettem kezdetben), hanem a "világosság" csatornát - amiben persze legnagyobb részt a zöld teszi ki
Photoshopban könnyen ellenőrizhető: a hisztogramnak ott is van világosságot mutató állása, és az egyezik meg pl a D70 által mutatottal, nem a zöld

#2147 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 13:32

éredekes pl. hogy az én régi fuji S20promat nyugodtan túl lehetett exponálni 1-2 FÉvel is, visszahozta a raf konverzio. (visszahozott 4FÉt is, de ott már csunyacsunya színeltérés volt, FF konverzioval viszont még ezt is lehetett ügyesen használni)

#2148 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 13:33

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 13:29

nem azt (Ken kezdte ezt terjeszteni, én is bevettem kezdetben), hanem a "világosság" csatornát - amiben persze legnagyobb részt a zöld teszi ki
Photoshopban könnyen ellenőrizhető: a hisztogramnak ott is van világosságot mutató állása, és az egyezik meg pl a D70 által mutatottal, nem a zöld

csak megmagyaráznám, miért a zöld a domináns: mert a színszűrő a CCD előtt ilyen. annyi zöldet "látó" érzékelő pont van, mint pirosat és kékat látók együttvéve.

#2149 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 13:42

kiveve a CMY szinszuroknel.. ;) bocs a belepofazasert..

amugy ha valoban a L csatornat mutatja, akkor nem mutatja meg barmelyik szinben is van beeges? ezt oszinten nem ertem..
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#2150 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 13:47

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 13:33

csak megmagyaráznám, miért a zöld a domináns: mert a színszűrő a CCD előtt ilyen. annyi zöldet "látó" érzékelő pont van, mint pirosat és kékat látók együttvéve.

a "hivatalos" átszámító képlet néz így ki: "Y = 0.3R + 0.59G + 0.11B", tehát legkisebb arányt a kék kap - őszintén szólva nem tudom, miért ez a súlyozás, de nyilván komoly oka van
nem hiszem, h ebben szerepe lenne a Bayer szűrőnek - nem is feltétlenül mindig ilyen egy RGB kép eredete (ld. pl. azok a scannerek, ahol monochrom a CCD, és három menetben történik a scannelés, elforgatható R-G-B szűrőtárcsával)

#2151 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 14:02

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 14:47

a "hivatalos" átszámító képlet néz így ki: "Y = 0.3R + 0.59G + 0.11B", tehát legkisebb arányt a kék kap - őszintén szólva nem tudom, miért ez a súlyozás, de nyilván komoly oka van
nem hiszem, h ebben szerepe lenne a Bayer szűrőnek - nem is feltétlenül mindig ilyen egy RGB kép eredete (ld. pl. azok a scannerek, ahol monochrom a CCD, és három menetben történik a scannelés, elforgatható R-G-B szűrőtárcsával)

Ez egy általános képlet, a színes TV adása is így sugározza a jeleket (pontosabban 3 jelet küld: Y, R-Y, B-Y), és ezen jelek alapján állítja elő a képet a fent említett képlet alapján.
Szóval csak megerősítem, hogy valószínűleg nem a Bayer szűrő miatt van ez.

#2152 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 14:12

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 13:29

Na ezért nem kell Ken oldalát olvasgatni, némi hülyeség úgylátszik nálam is megmaradt, pedig már rég nem nézek a környékére sem  :D

#2153 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 14:31

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 13:47

a kék mindig a legzajosabb csatorna amúgy. ok lehet hogy tévedek, és tényleg nem bayer függő.

de scannerekről meg nyilván nem beszéltem, ott simán lehet színenként scannelni. szal ezt itt most irreleváns volt megemlíteni.

#2154 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 14:42

Idézet: alkalmialkesz - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 14:31

de scannerekről meg nyilván nem beszéltem, ott simán lehet színenként scannelni. szal ezt itt most irreleváns volt megemlíteni.

úgy értem a fönti képlet éppúgy érvényes akkor is, ha egy Bayer mintás kamera által előállított RGB képen nézi meg vki a világosság hisztogramot PS-ban, de egy színenként scannelt képnél is (pláne, h mint zomgwtf kolléga írja: a videotechnikában is) - vagyis a zöld erős súlyozása szempontjából mindegy, milyen szűrő van a CCD előtt

#2155 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 14:46

Idézet: saen - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 14:12

Na ezért nem kell Ken oldalát olvasgatni, némi hülyeség úgylátszik nálam is megmaradt, pedig már rég nem nézek a környékére sem  :D

ráadásul a mostani D40-es tesztjében is belinkeli a "csak zöld"-ről beszélő korábbi hisztogramos cikkét, tehát terjeszti tovább

a legnagyobb baj vele egyébként az, h egyszerűen nem érdekli mások véleménye, pedig semmivel nem lenne kevesebb, ha hajlandó lenne korrigálni egy-két hibát (a D70 tesztben asszem még meg is említi, h "mások már szóltak, h veszteséges a RAW formátuma, de nem érdekel, akkorsem az")

#2156 Felhasználó inaktív   Melorin 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 15:26

Ki is az a Ken?
[HFRT]Melorin,Fecni
Fotóim
Weblapom+Verseim

#2157 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 15:28

Idézet: Melorin - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 16:26

Ki is az a Ken?

Ken Rockwell, önjelölt Nikon tesztelő. (félre)Tájékoztatáshoz fáradjon ehhez a linkhez.

#2158 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 15:34

azon buktam ki leginkább, amikor kiderült (vmelyik indexes topikon nemrég), h miután a honlapján láthatóan tükrözve rakta föl a nyitóképet, ahelyett, h a hibát elismerte/javította volna, inkább kreált egy sztorit, h "a Nikon adott nekem tesztelésre egy balkezes prototípust", majd Photoshopban is hamisított egy másik képet, h ezt alátámassza :omg:

#2159 Felhasználó inaktív   alkalmialkesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 15:58

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 14:42

úgy értem a fönti képlet éppúgy érvényes akkor is, ha egy Bayer mintás kamera által előállított RGB képen nézi meg vki a világosság hisztogramot PS-ban, de egy színenként scannelt képnél is (pláne, h mint zomgwtf kolléga írja: a videotechnikában is) - vagyis a zöld erős súlyozása szempontjából mindegy, milyen szűrő van a CCD előtt

ja hogy így! így már értelek, elnézést :)

#2160 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 12. 13. 17:02

Idézet: Degeczi - Dátum: 2006. dec. 13., szerda - 16:34

azon buktam ki leginkább, amikor kiderült (vmelyik indexes topikon nemrég), h miután a honlapján láthatóan tükrözve rakta föl a nyitóképet, ahelyett, h a hibát elismerte/javította volna, inkább kreált egy sztorit, h "a Nikon adott nekem tesztelésre egy balkezes prototípust", majd Photoshopban is hamisított egy másik képet, h ezt alátámassza :omg:

Ez a kép még fent van? :)
A balkezes gépről láttam vmit anno, de nem emiatt, hanem csak úgy. Ezek szerint azt ezért csinálta?

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 106
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.