HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik III.

#21 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 27. 07:27

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. máj. 26., péntek - 20:31

Én ingyen és bérmentve odaadom az elpatkolt sigma 15-30-asom táskáját donphobosnak ha a tokinát választja. Egy kacattal kevesebb itthon...

Mindjárt küldök P.Ü.-t
.
.
.

#22 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 07:46

Sziasztok!

Tegnap végre sikerült egy részét elkészíteni a tesztnek. A hotel homlokzatát lehet összevetni rajta, 15mm-es fókusztávolságon. Egyenlőre annyit értem el, hogy egy lapra (png) összefoglaltam a kivágott részleteket. Van egy a kép közepén és egy a bal-felső sarok irányában.

Oldalt felírtam a képek sorrendjét, felülről haladva lefelé.

Kép
Így néz ki a tesztlap

15mm f11 tesztlap

15mm f4 tesztlap

Majd fel tudom tölteni a Tiffeket, ha kell. Így át lehet látni a különbséget? Tág rekesszel a Tokina vezet, lerekeszelve majdnem hasonlóak. Viszont látómezőben a Tokina előnyösebb.

Haladok a többi fókusztávval is, ráadásul még a Lánchíd is ott van tesztképnek...
Üdv!
.
.
.

#23 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 08:20

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. máj. 26., péntek - 20:41

Ha esetleg nem férnél el, akkor én elugrok a 15-30-ért...egy újabb kacattal kevesebb :Đ
Bár 12-24-et akartam, de a kedvedért lemondok róla ;)

Az végleg tönkrement így bagóért eladtam a fenébe, pláne azután amit mondott róla az arc amelyik javította. Egy, a canon zoomos sigmák közül sokban alkalmazott zoomoláskor mozgó szalagkábel a használattól függően egy idő után eltörik, ha rossz sorrendben szakadnak meg rajta a vezetékek, akkor a blendevezérlő elektronika is menthetetlenül tönkremegy. Ez, a canon bajonettes 15-30-asok mindegyikét utoléri idővel én nagyon nem is javaslom hogy ilyen objektívet vegyetek. Egy érv a Tokina mellett.

Cropos vázon amúgy is nagylátószögebb, tág rekesszel élesebb (a sigma mondhatni használhatatlanul lágy, súrolja az életlenség fogalmát), AF motorja gyorsabb és csendesebb. Nem értem miért gondolkozol még melyiket vedd, hiszen még egy tatyót is adok hozzá. ;) (Ami mellesleg szvsz egy hasznavehetetlen kramanc, csak lóg a válladon és kezelhetetlenül libeg jobbra-balra táskában meg túlzottan sok helyet foglal...)

#24 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 09:25

Hétfőn veszem meg a Sigma 10-20-ast, remélem annak nem lesz ilyen baja!

#25 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 11:15

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 9:25

Hétfőn veszem meg a Sigma 10-20-ast, remélem annak nem lesz ilyen baja!

Nem akarlak nagyon elkeseríteni de sajnos ez nem csak a 15-30-asra jellemző. A 24-135-re pl még egészen biztosan, mert hasonló problémával volt egy ugyanilyen obi egy másik szervizben ahová elvittem a 15-30-ast.

A szervizt végző illető szerint a canon bajonettes zoomok nagy részére jellemző ez a a fajta szalagkábeles megoldás, illetve az AF mechanikában mindegyik sigmánál van egy műanyag fogaskerék mely hajlamos elrepedni sugárirányban és ilyenkor megbízhatatlanul vagy egyátalán nem működik az AF.

Egy biztos, hosszú távú használatra csak a gyári optikákból válogatok ezek után. (Canon-Nikon)

A Tokinák képe pl átlagban számomra sokkal inkább tetszik, jobb a felbontása, kevésbé befolyásolja a színeket (nekem a 15-30-as szemmel láthatóan sárgította a képet, az elkészítés után már a kis kijelzőn látványosan melegebb volt a kép) a részletező készségük eddig jobb volt. Az építésük jobb, fogásra azonnal érezhető ez a difi, kevésgé hajlamosak lötyögni, nehezebbek, stb. De összességében a Tamron bizonyos optikái, pl 17-35 és 28-75 is jobban sikerültek szvsz mint a sigmák.

Mindegy, nem hittéríteni akarok, csak kiírom magamból a sérelmeim. :)

Sigmát mindenesetre csak jó sok garral vegyetek. :)

#26 Felhasználó inaktív   happy-boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 11:47

cirkuláris polárnál ha tekered az változtatja az ég kék színét vagy csak a tükröződés csillapításához kell tekerni?

#27 Felhasználó inaktív   happy-boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 11:56

580EX vakunál elvileg 24mm a kezdő távolság, ha 17mm-en használom mondjuk (buliba fotózásnál) akkor előfordulhat h ennek hatására csökken a kép élessége?

másik kérdés: ha túl közelről vakuzok az alanyra az csökkentheti a képélességet?

#28 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 12:07

Idézet: happy-boy - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 11:56

580EX vakunál elvileg 24mm a kezdő távolság, ha 17mm-en használom mondjuk (buliba fotózásnál) akkor előfordulhat h ennek hatására csökken a kép élessége?

másik kérdés: ha túl közelről vakuzok az alanyra az csökkentheti a képélességet?

le kell hajtani a terítő lapot, akkor 14mm némi fényerő csökkenésnél elvileg...

ha túl közelről vakuzol, akkor telibe vágja képet
.
.
.

#29 Felhasználó inaktív   [FeRkE] 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 12:28

Sziasztok!

Tokinat itthon hol érdemes venni ? Vagy kintrol hozzatok ?

Udv: FeRkE

#30 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 12:31

Idézet: RiCS - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 10:15

A szervizt végző illető szerint a canon bajonettes zoomok nagy részére jellemző ez a a fajta szalagkábeles megoldás, illetve az AF mechanikában mindegyik sigmánál van egy műanyag fogaskerék mely hajlamos elrepedni sugárirányban és ilyenkor megbízhatatlanul vagy egyátalán nem működik az AF.

Ha jól értem, akkor ez csak a zoomokra vonatkozik? A fixekre nem, ugye?  :(
Mondjuk a szervizes lehet elfogult, vagy pont a rossz szórásba került, de érdemes elgondolkodni rajta...

#31 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 12:35

Idézet: [FeRkE] - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 11:28

Sziasztok!

Én itthon vettem...(Extreme)...
okok:
1. kinnt nem sokkal olcsóbb (10-20eFt-al volt olcsóbb kinnt a 125eFt-os obi).
2. a garit ne nekem kelljen intézni
3. ki tudtam próbálni a megvenni szándékozott obit. Egy nem "profi" obit lehetőleg ki akarok próbálni vásárlás előtt a minőségi szórások miatt.

#32 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 13:47

Nem akarok hú-hú-húhogni, de a nikás arc azt mondta, a 17-35-ös tamronban is van egy szalagkábel. Aztán hogy az mennyire megbízható vagy éppen törékeny, a fene tudja. Én reménykedem, mert noha el akarom passzolni, amint ráleltem az utódjára (használják ezt inkább fullframe-en nagylátónak, nekem túl hamar vége van, ugye...), a 17-55-öt környékezem, bár az ára nem fenékig tejfel, és néha eszembe jut, hogy vajon mennyire jövőálló ez az ef-s megoldás... de mindazonáltal kellemes üvegnek tűnik. Egyelőre mindenesetre még kivárok, mint az AM2-vel :lollypop:
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#33 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 15:00

Idézet: [FeRkE] - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 12:28

Sziasztok!

nem reklám, de az *pronetes Hify-Baby nevű srécnál lesz kábé 2-3 hét múlva Tokina is jó áron. én nála vettem vakut 2 év garival. kábé ed*gital áron hozza a cuccokat...

ki is lehet szerintem próbálni nála
.
.
.

#34 Felhasználó inaktív   happy-boy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 15:12

az ND és Skylight szűrő az miben tér el a polártól?

#35 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 15:40

Kicsit összefüggéstelen lett, amit írtam, lényeg, hogy nem akarnék kiszúrni senkivel, szóval remélem a legjobbakat :) mondjuk szerintem egy 1 éves 17-35 nincs agyonhasználva, és láttam én ilyen kábeleket élve muzeális brutálprinterekben, szóval talán megmarad :D
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#36 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 16:46

Sziasztok!

Újabb eresztés, most a Lánchíd tesztképei jönnek, szintén 15mm-es fókusztávolságon. Az elrendezés hasonló az előzőhöz, vagyis felülről lefelé haladva először Tokina 12-24 Canon konverterrel, aztán Rawshooter konverterrel, majd a Sigma 15-30 képe látható.

Az egyik kép f4-en, a másik f11-en mutatja ugyanazt a helyszínt, a Láchíd pesti oldalát.

Kép

Lánchíd f11-en, 15 mm

Lánchíd f4-en, 15 mm

Az expozíció egy kicsit sötét lett, nem akartam beégetni az égboltot. Ha nagyon sötét, akkor "hangosítsátok fel" a monitort, úgy látszik minden. Nem akartam utólag hozzányúlni, hogy az eredeti állapot legyen a tesztképen.

Tág rekesszel a Sigma nagyon életlen lett, gyanúsan. Úgy tűnik, hogy eléggé mellétrafált az AF, mert F11-en már jobb sokkal. De az is lehet, hogy ez a példány tág rekesszel ennyit tud, mert egyik képen sem brillírozik tág rekesznél. Vagy valami összeesküvés volt és az én vázamon nem megy csak rendesen tág rekesszel.

A Tokina elég jól teljesít szerintem. Sajnos a felhők mindig egy kicsit máshogy állnak, megnehezítve az analízist. Az előző képsorozatnál például a Tokina esetében fehér felhő van a tető díszelemei mögött, ezzel szemben a Sigma esetében kék ég. Sajnos ezt nem sikerült kiküszöbölni, mert véges idő jutott csak a tesztelésre. De a homlokzaton viszonylag jobban látszik a különbség. Itt is figyelembe kell venni azonban, hogy egyszer kisütött a nap, máskor felhők mögé bújt. Csalóka.

Verdikt: egyenlőre a Tokina vezet.

Következő eresztés is jön hamarosan, ott 20mm-en megy majd a mérkőzés.

Üdv!

u.i.: ne idegeljetek a szalagkábellel, a nagy Sigmában is biztos van...
.
.
.

#37 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 17:31

Idézet: happy-boy - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 11:47

cirkuláris polárnál ha tekered az változtatja az ég kék színét vagy csak a tükröződés csillapításához kell tekerni?
miert nem probalod ki? ;)
egyebkent a polar, az ugye polarizalt fenyt szur. a polarizalt fenynek meg iranya van. azaz MINDIG be kell forgatni a megfelelo iranyban, hogy azt ki tudd szurni. ez az egre, es a tukrozesre ugyanugy igaz!

Idézet

hm.. milyen objektived van, ami 17mm-es? ugye nem kevered a "valos"* es az ekvivalens gyujtotavolsagokat? mert a vaku 24mm-e az a "valos", a digitalis gepen levo 17-es meg ugye 26mm ekvivalens gyujtotavolsagnak felelne meg, igy boven megfelelo. (mar ha ez a helyzet, mert a kerdesedbol nem derul ki.)

* a "valos" termeszetesen a 24x36mm teljes filmkockara ertendo.

Idézet

a TTL vakuzasnal nem art tudni, hogy attol a vakuk (tudtommal) nem lesznek okosabbak, mint ha mondjuk manualisan allitanad. ahogy manualisan is (nem ismerem az adott vakut) mondjuk 1, 1/2, 1/4, 1/8-ad erosseget allitasz be, ugy a TTL is ezeket allitja. azaz egy bizonyos fenyerossegnel kisebbet nem tud. igy ha nagyon kozeli kepet csinalsz, ugy tenyleg tulvilagithatja. tovabba mivel a feny ereje ugye negyzetesen csokken, igy a nagylatonal az eloter, amelyik sokkal kozelebb van, mint a hatter sokkal tobb fenyt kap. igy atgondolva a kerdest, nagylatoval igen nehez lehet vakuzni!
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#38 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 05. 27. 17:33

Idézet: happy-boy - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 16:12

az ND és Skylight szűrő az miben tér el a polártól?

Az ND az ún szürkeszűrő a fény mennyiségét csökkenti  8x-os expozicióig. Tehát növelni lehet vele a megvilágítás idejét. Több erösségű van belőle 2x , 4x, és 8x-os. A sky szűrő halvány rózsaszínű, élénkíti a színeket.

#39 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 17:45

donphobos: nekem eleg egyertelmu, hogy egy objektiv gyengebben teljesit a zoom tartomanya vegeben (sigma), mint ha nem lenne "kihuzva" vegig (tokina.)

happy-boy: ez 3 teljesen kulonbozo dolog. korulbelul mint a trabant a helikoptertol es a fagyitol. ;) olvass utana, mik ezek! (google a Te baratod! :D)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#40 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 17:56

Az eddigiek alapján én is a Tokinát választanám, de azért jobb lett volna, ha minden feltétel azonos az összehasonlításnál. (nem MF-AF, RAW-JPEG, 15mm-en f/3,5-f/4, ja és felhő-napsütés. :Đ
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó