HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik III. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (130 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik III.

#41 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 27. 18:07

Idézet: eszpe - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 17:56

Az eddigiek alapján én is a Tokinát választanám, de azért jobb lett volna, ha minden feltétel azonos az összehasonlításnál. (nem MF-AF, RAW-JPEG, 15mm-en f/3,5-f/4, ja és felhő-napsütés. :Đ

úgy nézem a képeken, hogy ahogy közeledünk 30mm felé, úgy javul a Sigma élessége. tehát hosszabb fókusztávolságon már nem hajlamos melléfókuszálni. de tényleg jobb lett volna ott is MF-be rakni. nem tudom megindokolni, hogy miért hagytam AF-en, talán úgy gondoltam, hogy ennek egyszerűen működnie kell, mert a tele Sigma obim is tökéletesen állítja az élességet. úgy gondoltam, hogy nem fog tudni hibázni. hát, sajnos hibázott...

egyébként a Sigma 15-30 pontosan 15mm-re van optimalizálva állítólag.

a vaku által lefedett fókusztávolságnak még utána kell néznem alaposan. most nem vagyok biztos benne. de értem a problémát.

üdv!
.
.
.

#42 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 18:25

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 18:33

Az ND az ún szürkeszűrő a fény mennyiségét csökkenti  8x-os expozicióig. Tehát növelni lehet vele a megvilágítás idejét. Több erösségű van belőle 2x , 4x, és 8x-os.

Akad azért 64x, 1000x, 10000x és 1000000x szűrőfaktorú is...

#43 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 19:46

Idézet: mtubi - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 12:31

Ha jól értem, akkor ez csak a zoomokra vonatkozik? A fixekre nem, ugye?  :(
Mondjuk a szervizes lehet elfogult, vagy pont a rossz szórásba került, de érdemes elgondolkodni rajta...

A blendeprobléma igen, a zoomokra jellemző. Ez a szalagkábel a lencsetagokkal zoomoláskor együtt mozgó blendeírisz léptetőmotorjához viszi a vezérlő jeleket és sajnos ezeknél a sigma zoomoknál közismert ez a hibajelenség.

Több emberkétől hallottam (beszélgettem a tulajokkal, vagy a fotoszervizes arccal tehát nem az öregapám sógornőjének a régi szobatársa hallotta fél füllel a retyón a másik fülkéből) akkor és azóta hogy hasonló problémával szembesültek, de többségüknek garanciális volt vagy szavatosság alatt állt az objektív. Pechemre az enyém nem. Akinek eladtam szintén volt blendeproblémája egy 70-200-as 2.8-as EX DG-vel, de csak megrántotta a vállát, hogy 'Még két évig garos'. A probléma természetéről nem beszélt bővebben.

A másik arcnak egy 24-135-öse volt szintén szervizben az egészen biztosan ugyanilyen problémával küzdött, ott a javítást végző idősebb úriemberrel elegyedtem szóba és elmondta a lényeget.

Más forrásból tudom, hogy a Canon a zoomoptikáiban csúszóérintkezővel dolgozik, amivel szinte soha nincs probléma.

#44 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 20:07

Idézet: alvaro - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 15:40

...és láttam én ilyen kábeleket élve muzeális brutálprinterekben, szóval talán megmarad :D

Én is láttam számtalan mátrixot, tintást ilyen megoldással dolgozni éveken, évtizedeken keresztül problémamentesen. Talán ezért olyan elszomorító és szánalmas, hogy sigma arra sem vette a fáradtságot hogy hasonlóan tartósra csinálja meg az EX cuccaiban a hasonló alkatrészt.

#45 Felhasználó inaktív   RiCS 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 21:36

Jah igen és a fent említett szalagkábeles móka csak az EF bajonettes sigmákra jellemző, a nikon, minolta stb bajonettes azonos obiknál többek között a plusz blendegyűrű és a kisebb átmérő miatt már más, tartósabb megoldásokat alkalmaz a sigma. Diszkrimináció, mi ? :)

#46 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 27. 23:21

Idézet: BoGyesz - Dátum: 2006. máj. 27., szombat - 10:25

Hétfőn veszem meg a Sigma 10-20-ast, remélem annak nem lesz ilyen baja!

Nekem Királyréten nagyon bejött... Próbáltam hatalmas teléket (600*2*1.6) meg mindenfélét, de messze ez tetszett a legjobban.
Szerencsére kevesen keresték, így több órát (fél napot) is nálam lehetett. Keveregtem is vele az erdőben :)
Nem tudom nekem mikor jön el az a bizonyos hétfő :)
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#47 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 28. 07:13

sziasztok!

újabb hozzászólás, újabb tesztek :)

Kép

20mm f4 Lánchíd

20mm f11 Lánchíd

20mm f4 4 Seasons Hotel

20mm f11 4 Seasons Hotel

Érdekes az eredmény. 20mm-en a Sigma a hotel homlokzatán elég jól teljesített tág blendével. Középen például a zászlótartó rúd merevítője látszik, a Tokina "lenyelte" ezt a részletet. A Nap természetesen most is elbújt néha, így a megvilágítás változott, ezt vegyétek figyelembe.

A sarokban a Sigma kicsit elmázolta a képet, ami kár, mert középen elég jó lett.  Itt a Tokina sem rossz, ráadásul a vékony antennát a jobb szélen kirajzolta, tehát a részletek megvannak. Az ablakoknál megint erősebb a Sigma, a függönyök redőit szebben adja vissza.

F11-en a hotel esetében nagyon nehezen találok különbséget. Szép a kép, mindkettő tetszik. A kép közepe is hasonló, nagy elképedésemre a merevítők még mindig nem látszanak. Ezeket a Sigma kiadta, a Tokina lenyelte. Érdekes. A többi részlet számomra azonos.

Tehát lesz f5.6 teszt is mindenképpen.

Üdv!
.
.
.

#48 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 28. 09:27

sziasztok!

visszajöttem még hozzáfűzni az előzőhöz. ide-oda léptettem a 20mm-es f11-es tiff kivágásokat kábé 50-szer. a Sigma egy kicsit kevesebb részletet tartalmas érdekes módon. a hotel homlokzatán a kövek illesztései és az oszlopfők díszítései jobban átjönnek. az aranyozás csalóka, mert más a fény, a sigmás képen sütött a nap.

és jobban megnézve ott van az a nyomorult zászlórúd merevítő is a Tokina képén, csak a sötétebb kép miatt nem olyan könnyű észrevenni. az már gázos lett volna, ha f11-en sem látszik...

20mm f11 Lánchíd:

a kép közepe jobb a Tokina esetében. a Palota szebb hátul, az oroszlánok élesebbek, a híd pillérének a díszítése részletesebb. a "láncok" vasalása részletesebb, nem olyan selymes-homályos. itt is jobb a Tokina

a kép széléből kivágott részleteknél szintén a Tokina vezet. a kupola koszos részei jobbak, a tetőn az "antennák" jobban elválnak a háttérből, a kis korlátok is részletesebbek. a homlokzat is részletesebb. az ágak oldalt jobbak. itt is alulmarad a Sigma sajnos. pedig elvileg vezetnie kellene, még közelebb vagyunk az optimális tartományához, ráadásul ennek az obinak csak a jól sikerült közepét használja ki a crop factor váz. de a Tokina jobb egyenlőre.

20mm f4 Lánchíd: értékelhetetlen, mert a Sigma teljesen elrontotta az élességet. majd kivágok egy részletet onnan, ahova élesre állított és azt is összevetem. tubídán...

üdv!
.
.
.

#49 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 28. 10:57

Idézet: donphobos - Dátum: 2006. máj. 28., vasárnap - 8:27

visszajöttem még hozzáfűzni az előzőhöz. ide-oda léptettem a 20mm-es f11-es tiff kivágásokat kábé 50-szer.

Amúgy én nem csináltam ilyen szinten összehasonlítást. Azért vettem a Tokinát (12-24), mert:
1. nagylátóbb (mint a 15-30, de nem is 20 a vége, mint a 10-20), szerintem 12 alatt már valóban zúzhatja a képet, ennél kisebbet már tényleg nem akartam.
2. árban ehhez képest olcsó (olcsóbb is mint a 15-30 úgy tudom)
3. jó felépítésű (masszív, jó fogású, súlyú és kisebb mint a Sigma  :p , pl. kisebb szűrő átmérője is van)
4. jó minőségű képeket lehet vele készíteni
A minőségi szórás miatt szerintem nem érdemes ilyen szinten összehasonlítani őket, mert lehet, hogy itt az én Obim a jobb, de lehet, hogy egy kifogott rosszabb Tokina és egy jobb Sigmánál már más a helyzet. (ezért is akartam kipróbálni vásárlás előtt a megvehető példányt)
Szerintem mindent összevetve jobb a Tokina ebben az esetben (12-24 VS 15-30), én ezért vettem ezt.

#50 Felhasználó inaktív   Dolfer 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 28. 20:56

Idézet: mtubi - Dátum: 2006. máj. 28., vasárnap - 11:57

Szerintem mindent összevetve jobb a Tokina ebben az esetben (12-24 VS 15-30), én ezért vettem ezt.

Én Sigma 10-20 és Tokina 12-24 között vergődöm :)
Ha esetleg lesz reális esélyem a dologra, akkor megkérhetek valakit, akinek van 12-24-e, hogy fussunk össze és hadd nézzem meg? Sigmát már próbáltam, nekem nagyon tetszett.
dolfer
I tried bouncing my flash and it broke into  20 pieces...

#51 Felhasználó inaktív   nagyhadnagy 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 28. 22:31

Hali!

Tetszenek ezek az alapos és közérthető tesztek. Köszi nektek, mert sokat segít majd, ha új obit vennék...
nincs kedvetek ezeket a teszteket felrakni a f*totipp.hu-ra a review-kba? Már csak azért, mert erre találták ki:-)

Persze szóljatok, ha eretnek ezaz 5let...
Üdv,
Marcell

#52 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 28. 23:54

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. máj. 28., vasárnap - 19:56

Ha esetleg lesz reális esélyem a dologra, akkor megkérhetek valakit, akinek van 12-24-e, hogy fussunk össze és hadd nézzem meg? Sigmát már próbáltam, nekem nagyon tetszett.

Jó lett volna, ha eljöttél volna a "fórumos talira". Akkor vittem is, azért is tudta tesztelni Donphobos...

#53 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 05:57

Idézet: mtubi - Dátum: 2006. máj. 29., hétfő - 0:54

Jó lett volna, ha eljöttél volna a "fórumos talira". Akkor vittem is, azért is tudta tesztelni Donphobos...

Nem mindenki pesti ám :)

#54 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 07:09

Idézet: Dolfer - Dátum: 2006. máj. 28., vasárnap - 21:56

Egy szavazat a Tokinára. Ugyan a Nikon végűeket tesztelte, de ez ebben az esetben nem számít.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#55 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 07:19

Idézet: nagyhadnagy - Dátum: 2006. máj. 28., vasárnap - 22:31

Hali!

Tetszenek ezek az alapos és közérthető tesztek. Köszi nektek, mert sokat segít majd, ha új obit vennék...
nincs kedvetek ezeket a teszteket felrakni a f*totipp.hu-ra a review-kba? Már csak azért, mert erre találták ki:-)

Persze szóljatok, ha eretnek ezaz 5let...
Üdv,
Marcell

Köszönöm, hogy érdeklődöl. Ha elkészül a többi fókusztáv is, akkor majd felteszem őket. És akkor ott is lehet művelődni.

:up:

Üdv!
.
.
.

#56 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 09:14

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. máj. 29., hétfő - 8:09

Egy szavazat a Tokinára. Ugyan a Nikon végűeket tesztelte, de ez ebben az esetben nem számít.

Tudom, hogy ez kényes téma, de ennek a fickónak az oldalát elfelejteném, rengeteg baromságot összehord... Azért merem leírni, mert talán Canonos körökben ez még nem annyira ismert :)

#57 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 12:55

Idézet: saen - Dátum: 2006. máj. 29., hétfő - 8:14

Tudom, hogy ez kényes téma, de ennek a fickónak az oldalát elfelejteném, rengeteg baromságot összehord... Azért merem leírni, mert talán Canonos körökben ez még nem annyira ismert :)

Megerősítem. A srác szinte mindenről jót ír, ami neki van... Pár dologra meg, amire sajnálta a pénzt (pl SB-800-as vaku a 600-as helyett), arra be lett "bizonyítva", hogy a jobb a rosszabb...  :omg:

#58 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 18:19

Idézet: saen - Dátum: 2006. máj. 29., hétfő - 8:14

Én a törésteszten kezdtem csodálkozni...  :D

#59 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 21:07

Idézet: saen - Dátum: 2006. máj. 29., hétfő - 10:14

Akkor a Canonnal kapcsolatban is nagyot mond? :think: Épp ezt a tesztet olvasgatva került a látóterembe a Canon 10-22. Gondoltam, ha jobbnak tartja a Canon obit a Nikon 12-24-nél, akkor olyan rossz nem lehet. Ki kellene próbálni egyet, de itt senkinek nincs. :(
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#60 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 29. 21:21

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. máj. 29., hétfő - 22:07

Akkor a Canonnal kapcsolatban is nagyot mond? :think: Épp ezt a tesztet olvasgatva került a látóterembe a Canon 10-22. Gondoltam, ha jobbnak tartja a Canon obit a Nikon 12-24-nél, akkor olyan rossz nem lehet. Ki kellene próbálni egyet, de itt senkinek nincs. :(

Gyakran "tesztel" úgy is, hogy nincs is meg neki az adott cucc...

Téma megosztása:

• (130 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.