HWSW Informatikai Kerekasztal: Mozilla Firefox II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (181 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mozilla Firefox II. Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   Avalon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 03. 21:48

Idézet: Suricated - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 21:45

Mármint a program bezárásánál. biggrin_2.gif

Én is ezt mondtam. :) Arra írtam, h ha bezárja akkor minden rendben. Nyilván nem takarít az OS ha még megy a program. Szépen néznék ki, ha a Windows kitakarítana mindent még futó programok alól, természetesen csak az optimalizáció nevében. :D

Idézet

Nem lehet valahogy limitálni a Róka által használható fizikai és virtuális memória méretét?

Van, elvileg lehet maximalizálni, egy bejegyzéssel, az about:config alatt. Sanos pontosan nemtom, hogy mi a parancs, de ha hnap lesz egy kis időm elszedem a pontos karakterláncot. :D :think:

Ja, majd elfelejtettem, h miért is jöttem ide. :D
Updatelt a Fx. Kommentár nékül rovatunk következik:
Kép

avalon

Szerkesztette: Avalon 2006. 06. 03. 21:58 -kor

#42 Felhasználó inaktív   johnnyrotten 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 22:32

Idézet: Avalon - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 21:48

...
Van, elvileg lehet maximalizálni, egy bejegyzéssel, az about:config alatt. Sanos pontosan nemtom, hogy mi a parancs, de ha hnap lesz egy kis időm elszedem a pontos karakterláncot. :D :think:
...

Valószínűleg erre gondolsz, de nagy sikert nem arattak vele ott sem.

#43 Felhasználó inaktív   Avalon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 03. 22:40

Idézet: johnnyrotten - Dátum: 2006. jún. 3., szombat - 23:32

Valószínűleg erre gondolsz, de nagy sikert nem arattak vele ott sem.

Igen, ezért irtam, h elvileg, mert a gyakorlatban nem ér sokat. :(

avalon

#44 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 06. 04. 10:33

Idézet: Suricated - Dátum: 2006. jún. 1., csütörtök - 21:45

Ráadásul nem is olyan sok memóriát szabadít fel...

Nézőpont kérdése :D Most próbáltam, 84MB-ról lecsökkent 9-re, újra előhozva 20-21MB-ban megállt. Valamit azért csak jelent :Đ Ha meg hozzávesszük azt, hogy csak a hwsw-t nézegetve képes bezabálni akár 200MB-ot is...

#45 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 12:14

Idézet: NeoPampalini - Dátum: 2006. jún. 4., vasárnap - 11:33

Nézőpont kérdése :D Most próbáltam, 84MB-ról lecsökkent 9-re, újra előhozva 20-21MB-ban megállt. Valamit azért csak jelent :Đ Ha meg hozzávesszük azt, hogy csak a hwsw-t nézegetve képes bezabálni akár 200MB-ot is...

Hmm... Nekem miért nem szabadít fel ennyit?  :confused:

Memóriakezelés felsőfokon: A múltkor a DeviantArt -ról szedegettem le képeket, jó nagyokat... :D Eltelt 20 perc, a Firefox memóriaigénye ezalatt túllépte az 500 MiB -t. 256 MiB fizikai RAM van a gépben, az egészet pár perc alatt úgy felzabálta, mint a sicc, maradt belőle kb. 16 MiB :D Leraktam a tálcára, a rendszer persze swappelt, mint az állat, majd 1 percig. A Firefox minimized állapotban mindössze 50 MiB-t szabadított fel a fiz.memóriából, a virtuális memória kihasználtsága persze nem változott. Pár percet vártam, mielőtt felhoztam ismét teljes méretbe a böngészőt, a rendszer megint swappelt legalább egy percig, míg végre magához tért annyira, hogy egyáltalán fogadni tudja az egérparancsokat.

A Firefox memóriakezelése katasztrofális! Teljesen mindegy, hogy milyen weblapokat nyitok meg vele, 10-15 percnyi használat után az egész memóriát felzabálja, lassan elveszítem a rendszer erőforrásait.

Most kb. 20 perce fut a Firefox nálam folyamatosan (csak a Firefox van megnyitva, semmi más), és csak a HWSW oldalait böngésztem vele. Ennek ellenére közel 80 MiB memóriát használ fel, a rendelkezésre álló fizikai memória pedig kevesebb, mint 16 MiB. Érezhetően kezd már most lassulni.

Ha leteszem ikonméretbe, a fizikai memóriahasználat ugyan lemegy 16 MiB -ra, de ez csupán átmeneti állapot. A VM mérete ugyanis a Feladatkezelő szerint továbbra is ugyanannyi, tehát kb. 80 MiB! A Firefox ilyenkor tehát csak a fizikai memóriát takarítja ki maga után, a virtuális memóriahasználat nem csökken.
Véleményem szerint ebből következik, hogy...

- hiába teszem le a tálcára, és hiába csökken le ezzel a fiz. memória kihasználtsága, a rendszer egy ideig így is lassan fut (a Start gombra kattintva 5 másodpercet kell várni, amíg megjelenik a menü, és egyéb apróságok), amíg a rendszer vissza nem tölt bizonyos komponenseket a kiürített fizikai memóriába a VM -ből;

- a virtuális memória kihasználtsága ugyanakkora, így a VM-hez való hozzáférés is lassabb, ezért a programok is lassabban indulnak/futnak;

- ha egy idő után, pár perc múlva ismét teljes méretbe állítom a Firefoxot, jó néhány másodpercet kell várni arra, amíg magához tér: a rendszernek ugyanis ki kell írnia a fizikai memória tartalmának nagy részét a lapozófájlba, majd onnan visszatölteni a Firefoxot.

!!! Ekkor a fizikai memóriahasználat egy ideig tényleg kicsi, de a Firefox ezt nem tudja sokáig tartani, szép lassan felkúszik, és percekkel később ugyanannyi lesz, mint a minimizálás előtt (akkora kb. mint a VM használat). Ha a VM használat nagyobb, mint a fizikai memória mérete, akkor az egész fizikai memóriát gond nélkül kisajátítja magának és kegyetlenül belassul (a rendszerrel együtt).

256 MiB fizikai memória tehát nem elég a Firefoxnak, több kellene. De tapasztalataim szerint, ha 512 MiB fizikai memória van a gépben, azt ugyanígy felzabálja előbb utóbb, legfeljebb kevesebb lapozófájlt használ.

:mad:

Szerkesztette: Suricated 2006. 06. 04. 12:17 -kor

#46 Felhasználó inaktív   Avalon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 12:39

Nekem 1Gbyte RAM van a gépemben, de nekem soha nem megy 120-130 Mbyte fölé. Most 4 fül van megnyitva, 3 fórum (2 Miranda IM, 1 hwsw), és egy másik, és így fogyaszt 33Mbyte-ot. Egyszer kipróbáltam mennyit fogyszthat, és 31 megnyitott DA odalnál fogysztott 230Mbyte-ot. Nekem annyira nem vészes mint ahogy te irod. Tény, sok memória kell neki... :( Reméljük a 2.0 kijavítja ezeket a hibákat.  :rolleyes:

avalon

#47 Felhasználó inaktív   mikk2000 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 13:17

Idézet: Suricated - Dátum: 2006. jún. 4., vasárnap - 11:14

Hmm... Nekem miért nem szabadít fel ennyit?  :confused:

Memóriakezelés felsőfokon: A múltkor a DeviantArt -ról szedegettem le képeket, jó nagyokat... :D Eltelt 20 perc, a Firefox memóriaigénye ezalatt túllépte az 500 MiB -t. 256 MiB fizikai RAM van a gépben (...)

256MB fizikai RAM XP alatt? :) Viccelsz ügye? 512 kell a minimális használhatósághoz. Kényelmeshez pedig 1 giga. Persze alkalmazástól, illetve az egyszerre használni kívánt alkalmazások számától függően 1 giga is kevésnek bizonyulhat.
Szerintem kukában valahol találsz 256M-át, és kissé használhatóbb lesz a rendszered.

Konkrét példa, gyerek sír hogy marha lassan jön be neki a SilentHunter3 játék. Mondom mennyi ramod van. Azt mondja 512. Jó nézzük. A grafikus kártya tuning programjának van egy opciója, ami az fps mellett képes kiadni a futó program memória használatát is. Mit látok? Több mint 512 megát eszik meg a játék tisztán! És akkor ügye az oprendszernek is vannak programjai, lemezgyorsító tár is nem árt ha van, tehát a válasz hogy tegyen be mellé 512-őt vagy többet és nem lesz gond.
Ez a játék érdekesen indulna a te gépeden 256 mega fizikai RAM-al.

Nekem nem tűnik soknak egyébként az FF memóriafogyasztása. Csináltam is egy próbát, megnyitottam egy könyvjelzőket tartalmazó mappát FF-ből, és ugyanazt operából. Explorerből nem, mert ez ilyet nem tud :)

üresen :

FF : 19,7M
Opera : 15M

33 oldalt tartalmazó mappa megnyitása után, miután mind kinyílt és kicsit vártam is :

FF : 98M
Opera : 75M

Ha nem tudsz kukázni még 256M ramot akkor szerintem próbáld ki az operát (esetleg mást), vagy ne nézegess egyszerre annyi mindent :)

#48 Felhasználó inaktív   snakekiller 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 13:25

Ezt próbálta valaki, nekem mintha segített volna (aztán lehet, hogy csak véletlen):

http://www.litfuel.n...ush/?postid=118 ?

Szerkesztette: snakekiller 2006. 06. 04. 13:27 -kor

#49 Felhasználó inaktív   NeoPampalini 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 15:13

Az az érték nálam alapból 8-ra volt állítva, megnézzük mi történik, ha 1-re teszem :p Amúgy jogos az ipse észrevétele, a fene se szokott kettőnél többet visszalapozni... :p

#50 Felhasználó inaktív   Avalon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 15:18

Idézet: snakekiller - Dátum: 2006. jún. 4., vasárnap - 14:25

Ezt próbálta valaki, nekem mintha segített volna (aztán lehet, hogy csak véletlen):

http://www.litfuel.n...ush/?postid=118 ?

Jaja, teljesen jogos. Feltettem 3-ra. :) Nekem javított vmit, bár nem sokat.

avalon

#51 Felhasználó inaktív   TMexy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 04. 18:57

Azért nekem sem ilyen komoly a helyzet.

Habár most a Firefoxnál: memhasználat csúcsértéke 86MB, memhasználat jelenleg 82MB, VM mérete 75MB.
A rendszer: Win2k-t használok, az olyan 180MB-ot eszik, víruskereső, tűzfal, Firefox és egyéb progik együtt: 312MB.

Az egyik gépben 768MB, a másikban 1GB ram van az ilyen problémák leküzdésére.
Nem szeretem az uborkát, de jó, hogy nem szeretem, mert ha szeretném, akkor megenném. PEDIG UTÁLOM!!!
"Egyszer életemben elsuhant mellettem egy gyönyörű lány, hagytam eltűnni könnyelműen, a szerelem volt talán !?!"
"Ha nem ezt vártad, Ha csalódtál bennem, Hogy későn jöttem, Mégis korán kell mennem, Az agyam játszana velem, De a szívem képtelen, Köszönöm nem!"

#52 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 05. 17:27

Idézet: mikk2000 - Dátum: 2006. jún. 4., vasárnap - 14:17

256MB fizikai RAM XP alatt? :) Viccelsz ügye? 512 kell a minimális használhatósághoz. Kényelmeshez pedig 1 giga. Persze alkalmazástól, illetve az egyszerre használni kívánt alkalmazások számától függően 1 giga is kevésnek bizonyulhat.
Szerintem kukában valahol találsz 256M-át, és kissé használhatóbb lesz a rendszered.

(.....)

Na ja. Könnyű azt mondani. Régi sz.r alaplapom van, 4 memóriaslottal, az egyikben van egy 256-os modul. 512-es RAM modult nem támogat az alaplap, csak 256-ost, abból is max. egyszerre kettőt (az egyik pár slotba PC1600 vagy PC2100 modul való, a másikba PC100 vagy PC133, de egyszerre csak az egyik típus mehet). Ha meg veszek még egy 256-os modult és berakom emellé, hiába ugyanaz a típus/gyártó, biztos hogy összeférhetetlenség lesz és emiatt instabil sz.r lesz az egész gép. Kitbe venni kettőt meg túl drága, nem óhajtok többet költeni erre a régi sz.r configra. Szóval...?

256 MiB RAM -> Valóban kevés! De arra, amire én használom (internet/mp3/DVD/office), arra ELÉGNEK KELL LENNIE! Nincs game, nincs videóvágás ezen a gépen, nem is kell.

A Firefox "csak" egy internetböngésző. Én azon akadtam ki, hogy hogy lehet egy internetböngészőnek ilyen magas a memória és rendszerigénye?

Még a Frontpage weblapszerkesztőnek sem ekkora! De még az Excelnek sem, akkor sem ha egy többezer soros táblát nyitok meg vele!

Nincs eléggé beoptimalizálva a Firefox programkódja, ennyi.

Egyébként csak nagyméretű képek vagy weblapok megnyitásakor vannak ilyen súlyos erőforráskezelési problémák, amúgy egész használható a program. (Ha nem lenne használható, akkor nem is használnám.)

:offtopic:  befejezve, üdv.

Szerkesztette: Suricated 2006. 06. 05. 17:31 -kor

#53 Felhasználó inaktív   mikk2000 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 05. 17:43

Idézet: Suricated - Dátum: 2006. jún. 5., hétfő - 16:27

(...)
A Firefox "csak" egy internetböngésző. Én azon akadtam ki, hogy hogy lehet egy internetböngészőnek ilyen magas a memória és rendszerigénye?

Még a Frontpage weblapszerkesztőnek sem ekkora! De még az Excelnek sem, akkor sem ha egy többezer soros táblát nyitok meg vele!

Nincs eléggé beoptimalizálva a Firefox programkódja, ennyi.
(...)

Szia, egy darab sajtot ne egy tojással hasonlíts össze.
Egy böngésző programot egy másik böngésző programmal kell összehasonlítani. Ráadásul azonos körülmények között, azonos oldalakat megnyitva.
Ld. fentebb csináltam egy gyors próbát, és nem volt irreális az eltérés a két tesztelt program között.
Az opera sokáig fizetős volt, tehát a jobb "optimalizáltság" vagy inkább korrekttebb programozás árát meg is fizették a felhasználók.

Ha régi, fejleszthetetlen géped van, akkor nincs más megoldás mint olyan programokat használsz, amelyek erőforrásigénye kisebb (ugyanazt a feladatot ellátó programhoz képest). Nyilván akkor búcsuzunk, hiszen nem FF-et fogsz használni a továbbiakban.

#54 Felhasználó inaktív   Vulpex 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 05. 18:05

Idézet: mikk2000 - Dátum: 2006. jún. 5., hétfő - 18:43

Szia, egy darab sajtot ne egy tojással hasonlíts össze.
Egy böngésző programot egy másik böngésző programmal kell összehasonlítani. Ráadásul azonos körülmények között, azonos oldalakat megnyitva.
Ld. fentebb csináltam egy gyors próbát, és nem volt irreális az eltérés a két tesztelt program között.
Az opera sokáig fizetős volt, tehát a jobb "optimalizáltság" vagy inkább korrekttebb programozás árát meg is fizették a felhasználók.

Ha régi, fejleszthetetlen géped van, akkor nincs más megoldás mint olyan programokat használsz, amelyek erőforrásigénye kisebb (ugyanazt a feladatot ellátó programhoz képest). Nyilván akkor búcsuzunk, hiszen nem FF-et fogsz használni a továbbiakban.

Az Opera rendszerigénye is majdnem ekkora ezek szerint...

De akkor mit használjak? Mivel böngésszek? Mert egy internetböngésző mindenképp kell.

IE?

Vagy mi?

:mad:

#55 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 05. 18:24

Idézet: Suricated - Dátum: 2006. jún. 5., hétfő - 19:05

Az Opera rendszerigénye is majdnem ekkora ezek szerint...

De akkor mit használjak? Mivel böngésszek? Mert egy internetböngésző mindenképp kell.

A megoldás: Lynx
Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Music2: ncmpcpp ⇨ Klotz USB ⇨ Acoustic Research AR-UA1 DAC/HeadphoneAmp
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#56 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 05. 19:46

Idézet

Opera. Kisebb is gyorsabb is. (IGEN gyorsabb, egy oldallal ezelőtt linkeltem egy tesztet)

Lynx helyett meg w3m vagy elinks akkor már.
In Flames We Trust

#57 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 05. 20:31

Idézet: pascal - Dátum: 2006. jún. 5., hétfő - 20:46

Opera. Kisebb is gyorsabb is. (IGEN gyorsabb, egy oldallal ezelőtt linkeltem egy tesztet)

Lynx helyett meg w3m vagy elinks akkor már.

Opera? Pff.  :rolleyes: Ugyan akkora és ugyan annyit foglal (teszteltem, természetesen maga a proram kevesebbet foglal a memóriában, ezért az eltérés) és lassabb (ezt is).

Szerk.: Arról nem beszélve, ha valaki webdesigner (nem csak hobbi), akkor rendesen szidja az Operat (Ajax ugyebár)!

Szerkesztette: Csokis 2006. 06. 05. 20:37 -kor

Desktop: Intel i7-3770, 16GB RAM, GeForce GTX 1050 Ti, Xubuntu 18.04 Linux - Linux User #586716
Laptop: Lenovo IdeaPad G500 (Intel Pentium 2020M, 4GB RAM, 1TB HDD) --- Synology DS213j NAS
Music1: ncmpcpp ⇨ Supra USB ⇨ TEAC UD-301 DAC ⇨ Sommer Cable Aqua Blue XLR ⇨ Focal Alpha 65 + IsoAcoustics ISO-L8R155
Headphone: HiFiMAN HE400S (FocusPad-A earpads + Forza AudioWorks HPC cable), Takstar TS-671, Sennheiser HD 451

#58 Felhasználó inaktív   pascal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 05. 20:49

A gecko motor lassú ezt a fejlesztők is elismerik, te meg nem? ehh

Én továbbra is azt tanácsolom, hogy próbálja ki az operát az aki erőforrásgondokkal küzd. A firefox néha eléggé elszabadul a memóriában a nagy képek kezelése meg katasztrofális beletömi őket az X szájába (linux alatt legalábbis) aztán vagy kitakarítja vagy nem. ehhh

Ajax szupportot meg kapsz az Opera9be. Apropó, vmi pár százalék a különbség az opera és a firefox w3c strandard támogatottsága közt jelenleg.

Ja igen for the record: firefox user vagyok.
In Flames We Trust

#59 Felhasználó inaktív   Csokis 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 05. 21:23

Idézet: pascal - Dátum: 2006. jún. 5., hétfő - 21:49

A gecko motor lassú ezt a fejlesztők is elismerik, te meg nem? ehh

Engem nem az érdekel, hogy Ők mit mondanak, hanem amit én tapasztalok. Pont. :rolleyes:

Idézet: pascal - Dátum: 2006. jún. 5., hétfő - 21:49

Ajax szupportot meg kapsz az Opera9be. Apropó, vmi pár százalék a különbség az opera és a firefox w3c strandard támogatottsága közt jelenleg.

Éljen. IE és FF 4 éve tudja (term. akkor még nem FF volt). Minő gyorsaság.

#60 Felhasználó inaktív   SzaSza 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 06. 07:06

Olyan kérdésem lenne, hogyan lehetne a legkedveltebb könyvjelzőimet színell kiemelni? Mondjuk kövér betűtípussal és pirossal? Létezik erre megoldás? Tudom, tegyem első helyre felülre, de itt nem ez a cél. Köszönöm előre is a segítséget!

Téma megosztása:

• (181 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.