Idézet: NeoPampalini - Dátum: 2006. jún. 4., vasárnap - 11:33
Nézőpont kérdése

Most próbáltam, 84MB-ról lecsökkent 9-re, újra előhozva 20-21MB-ban megállt. Valamit azért csak jelent :Đ Ha meg hozzávesszük azt, hogy csak a hwsw-t nézegetve képes bezabálni akár 200MB-ot is...
Hmm... Nekem miért nem szabadít fel ennyit? :confused:
Memóriakezelés felsőfokon: A múltkor a DeviantArt -ról szedegettem le képeket, jó nagyokat...

Eltelt 20 perc, a Firefox memóriaigénye ezalatt túllépte az 500 MiB -t. 256 MiB fizikai RAM van a gépben, az egészet pár perc alatt úgy felzabálta, mint a sicc, maradt belőle kb. 16 MiB

Leraktam a tálcára, a rendszer persze swappelt, mint az állat, majd 1 percig. A Firefox minimized állapotban mindössze 50 MiB-t szabadított fel a fiz.memóriából, a virtuális memória kihasználtsága persze nem változott. Pár percet vártam, mielőtt felhoztam ismét teljes méretbe a böngészőt, a rendszer megint swappelt legalább egy percig, míg végre magához tért annyira, hogy egyáltalán fogadni tudja az egérparancsokat.
A Firefox memóriakezelése katasztrofális! Teljesen mindegy, hogy milyen weblapokat nyitok meg vele, 10-15 percnyi használat után az egész memóriát felzabálja, lassan elveszítem a rendszer erőforrásait.
Most kb. 20 perce fut a Firefox nálam folyamatosan (csak a Firefox van megnyitva, semmi más), és csak a HWSW oldalait böngésztem vele. Ennek ellenére közel 80 MiB memóriát használ fel, a rendelkezésre álló fizikai memória pedig kevesebb, mint 16 MiB. Érezhetően kezd már most lassulni.
Ha leteszem ikonméretbe, a fizikai memóriahasználat ugyan lemegy 16 MiB -ra, de ez csupán átmeneti állapot. A VM mérete ugyanis a Feladatkezelő szerint továbbra is ugyanannyi, tehát kb. 80 MiB! A Firefox ilyenkor tehát csak a fizikai memóriát takarítja ki maga után, a virtuális memóriahasználat nem csökken.
Véleményem szerint ebből következik, hogy...
- hiába teszem le a tálcára, és hiába csökken le ezzel a fiz. memória kihasználtsága, a rendszer egy ideig így is lassan fut (a Start gombra kattintva 5 másodpercet kell várni, amíg megjelenik a menü, és egyéb apróságok), amíg a rendszer vissza nem tölt bizonyos komponenseket a kiürített fizikai memóriába a VM -ből;
- a virtuális memória kihasználtsága ugyanakkora, így a VM-hez való hozzáférés is lassabb, ezért a programok is lassabban indulnak/futnak;
- ha egy idő után, pár perc múlva ismét teljes méretbe állítom a Firefoxot, jó néhány másodpercet kell várni arra, amíg magához tér: a rendszernek ugyanis ki kell írnia a fizikai memória tartalmának nagy részét a lapozófájlba, majd onnan visszatölteni a Firefoxot.
!!! Ekkor a fizikai memóriahasználat egy ideig tényleg kicsi, de a Firefox ezt nem tudja sokáig tartani, szép lassan felkúszik, és percekkel később ugyanannyi lesz, mint a minimizálás előtt (akkora kb. mint a VM használat). Ha a VM használat nagyobb, mint a fizikai memória mérete, akkor az egész fizikai memóriát gond nélkül kisajátítja magának és kegyetlenül belassul (a rendszerrel együtt).
256 MiB fizikai memória tehát nem elég a Firefoxnak, több kellene. De tapasztalataim szerint, ha 512 MiB fizikai memória van a gépben, azt ugyanígy felzabálja előbb utóbb, legfeljebb kevesebb lapozófájlt használ.
Szerkesztette: Suricated 2006. 06. 04. 12:17 -kor