HWSW Informatikai Kerekasztal: S/PDIF kimenet - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

S/PDIF kimenet

#41 Felhasználó inaktív   Kr4tos 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 11. 10:13

Idézet: EV6 - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 10:52

SS-on látszott is, hogy Aurealosok tervezték. :respect:

A Creative viszont, úgy látszik, a pincében pihenteti a szellemi tökét. :)

:rolleyes: azt hiszem erre mondják azt hogy; "Reájuk kell hagyni..."
Kép

#42 Felhasználó inaktív   szabiaki 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 09. 04. 12:46

Sziasztok!

Én is S/Pdif ügyben keresném itt a hozzáértő Urakat! A problémám az lenne, hogy optikai kábellel kötöttem össze a gépemet /Abit IS-7 alaplapon egy Realtek AC 97 integrált hkáryta S/Pdif in és outtal/ az erősítőmmel /Yamaha/. Hallható is a hangrendszeren a gép által kiadott jel, de minden esetben csak két csatornán sztereóban. Töltöttem le új drivert is, azzal is ugyanezt értem el. A hang hiába csak sztereoban hallható a hangrendszeren, azért sokkal jobb lett mint sima RCA-val. Viszont DD hangok nem jönnek.
Próbáltam mindenfélét szoftveresen állítgatni és az alábbiakat tapasztaltam:
- a windows hangerő kezelőjében bepipáltam azt, hogy az S/Pdif kimenetet is tudjam szabályozni.Ez  nem jött össze, mert az a mező halványszürke maradt és nem tudom állítani.
- a másik szoftveres lehetőség a sound effects beállításoknál jelentkezett. Ott egy kis ábrán mutatja az 5.1-es rendszert. Akármelyik hangszóróra kattintok, teszt képpen azt meg kellene szólaltatnia. Viszont csak a két első hangszóró szól, tehát ismét csak sztereo hangom van.

Az előzőekben olvastam már olyan tanácsot, hogy régebbi AC Filtert használjak, ezt ki is akarom próbálni. Csak az illetőnek más hangkártyája volt ha jól emlékszem.

Szóval ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsokat kérni.

Köszi előre is.

#43 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 04. 13:22

Idézet: szabiaki - Dátum: 2006. szept. 4., hétfő - 13:46

Az előzőekben olvastam már olyan tanácsot, hogy régebbi AC Filtert használjak, ezt ki is akarom próbálni. Csak az illetőnek más hangkártyája volt ha jól emlékszem.

Szóval ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsokat kérni.

Köszi előre is.

Az AC3Filter-es móka csak filmnézéshez jó, játékok hangja nem fog DD 5.1-ben jönni S/PDIF-en keresztül, csak sztereóban. Licenszproblémák és egyebek miatt, lásd nyunyu írását fentebb. Használd a hangkártya analóg kimeneteit, sajna ez van.
DD 5.1 akkor jelenik meg az S/PDIF kimeneten, ha az adatfolyam már előre ki van számolva, le van tárolva, pl. DVD filmeknél, vagy ilyen hangsávos .avi-knál. Ilyenkor a hangkártya csak átengedik az adatfolyamot (pass-through), nem csinál semmit.

A fentiek alól kivétel az nForce2 chipes alaplap MCP-T (Soundstorm) hangprocesszorral, ez megoldja a számítást valós időben - így a játékoknak is van többcsatornás DD hangja. Sajnos ez a hangproci különálló hangkártyán nem érhető el.
"A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék."

#44 Felhasználó inaktív   szabiaki 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 09. 04. 13:28

Idézet: Do-It-Yourself - Dátum: 2006. szept. 4., hétfő - 13:22

Az AC3Filter-es móka csak filmnézéshez jó, játékok hangja nem fog DD 5.1-ben jönni S/PDIF-en keresztül, csak sztereóban. Licenszproblémák és egyebek miatt, lásd nyunyu írását fentebb. Használd a hangkártya analóg kimeneteit, sajna ez van.
DD 5.1 akkor jelenik meg az S/PDIF kimeneten, ha az adatfolyam már előre ki van számolva, le van tárolva, pl. DVD filmeknél, vagy ilyen hangsávos .avi-knál. Ilyenkor a hangkártya csak átengedik az adatfolyamot (pass-through), nem csinál semmit.

A fentiek alól kivétel az nForce2 chipes alaplap MCP-T (Soundstorm) hangprocesszorral, ez megoldja a számítást valós időben - így a játékoknak is van többcsatornás DD hangja. Sajnos ez a hangproci különálló hangkártyán nem érhető el.

Köszi!

Ez nekem jó is mert én mi nem játszunk, viszont annál több filmet nézünk.
Akkor az AC3 régebbi verzióját ha felteszem az jó. Van-e vmi trükk esetleg, amire oda kell majd ennek során figyelnem?

#45 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 04. 14:35

Idézet: szabiaki - Dátum: 2006. szept. 4., hétfő - 14:28

Köszi!

Ez nekem jó is mert én mi nem játszunk, viszont annál több filmet nézünk.
Akkor az AC3 régebbi verzióját ha felteszem az jó. Van-e vmi trükk esetleg, amire oda kell majd ennek során figyelnem?

DVD-t néztek vagy .avi-t? Ha csak DVD-t, akkor kell egy rendes PowerDVD vagy más lejátszóprogram (a videókártyákhoz adott ajándékverziók általában csak 2 csatornásak). Ha .avi is előfordul, akkor inkább egy DirectShow alapú lejátszóprogram (pl. ZoomPlayer, BSPlayer, stb.) javallott, kodekek telepítése, AC3Filter beizzítás, és indulhat a házimozi. Kodekpakk telepítés nem javasolt, lásd fenti kiemelt topik.
"A biztonsági öv lehet hogy korlátoz a mozgásban, de még mindig nem annyira mint a tolószék."

#46 Felhasználó inaktív   szabiaki 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 09. 04. 19:21

Köszi szépen eddig is. Avit is nézünk, meg dvd-t is. Dvd-t Intervideo 6, és full verziós, nem ajándék kiszerelés. Avit meg mediaplayer 10-zel és ace mega codecpack 6.01-es verzióval.
Még 1 fontos kérdés. A windows hangerőszabályozóján belül, amit írtam már feljebb....ott miért nem tudom állítani az S/PDIF kimenetet? Olyan mintha nem látná a win, pedig stereoban meg átviszi a hangot, tehát elméletileg mégis láthatja..... Ez mi lehet?

#47 Felhasználó inaktív   Do-It-Yourself 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 04. 21:21

Elméletileg a hangkártyád feltelepítésével fölkerült egy vezérlőprogram szerűség is, ott kellene egyrészt beállítani a digtális kimenet használatát, másrészt az Intervideo beállításainál. Windows Media Player-t nem ismerem.
Mp3 hangsávos .avi esetén viszont PCM jelfolyam fog közlekedni a hangkártya és az erősítő között.

#48 Felhasználó inaktív   winzsolt 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 09. 18. 19:51

Hali!
van egy trus 5250 hangkártyám és a gond a következő:
optikai kimeneten probáltam csak, mert ezen használnám, de egyátalán nem ad ki hangot
erősítőn (pioneer vsx-515) egyetlen optikai bemenetbe dugtam bele a gyári kábelt remélem nem lehet forditva beletenni:)
a gyári 3.0 drivert tettem fel, a progiban be is allitottam a 2 hangszórót és a s/pdif-nél amit fentebb irtatok de nincs hang(hangerő már -20db de még 1 kis sercegés sincs)
valami ötlet hogy legalabb valami zajt kicsikarjak belöle?:)

#49 Felhasználó inaktív   winzsolt 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 09. 20. 09:28

Idézet: winzsolt - Dátum: 2006. szept. 18., hétfő - 20:51

Hali!
van egy trus 5250 hangkártyám és a gond a következő:
optikai kimeneten probáltam csak, mert ezen használnám, de egyátalán nem ad ki hangot
erősítőn (pioneer vsx-515) egyetlen optikai bemenetbe dugtam bele a gyári kábelt remélem nem lehet forditva beletenni:)
a gyári 3.0 drivert tettem fel, a progiban be is allitottam a 2 hangszórót és a s/pdif-nél amit fentebb irtatok de nincs hang(hangerő már -20db de még 1 kis sercegés sincs)
valami ötlet hogy legalabb valami zajt kicsikarjak belöle?:)

ugyan ez a helyzet koax kimeneten :rolleyes:
valaki help :confused:

#50 Felhasználó inaktív   Kr4tos 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 22. 12:35

Idézet: winzsolt - Dátum: 2006. szept. 20., szerda - 10:28

ugyan ez a helyzet koax kimeneten :rolleyes:
valaki help :confused:

lehet be kéne kapcsolni a vezérlőpanalen( ha van neki) a digitális kimenetet.... :think:
Kép

#51 Felhasználó inaktív   ElvisTheKing 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 23. 14:34

Na uraim, megvan az aranyozott minijack-to-RCA koax 75 Ohmos kabelem, most kotom ossze az Au1-et az Panasonic SA-XR57es D osztalyu PWM eromuvel.....remelem minden OK lesz....
AMD Athlon 1,33 GHz, MSI K7T266Pro RAID, 1 GB RAM (2PQI+1Kingston), Maxtor DiamondMax10 250 Gb/16Mb/PATA HDD, VGA Albatron 6600GT 128Mb (AGP), NEC ND-3520A DVD-RW, Audigy 1@4, 3com PCI NIC, IIYAMA VM Pro 452 19'' CRT, 2Mbit/Cable

Proud 3Dfx Voodoo Graphics owner - "Áj láv háromdéefiksz"

PCMCIA Audigy 2 ZS Notebook es Squeezebox v3 juzer

#52 Felhasználó inaktív   marci3pecs 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 14:01

Winampot hogyan tudom rábirni, hogy 2.1-ben szóljon a koaxon keresztül? Au2 zs platinum pro.
MSI K8N SLI Platinum;AMD Athlon64 3200+@4100+ (10x262 MHz);Kingmax DDR 500 Hardcore Ram 2x512 MB@524 MHz;Ati V7100 FireGL (X800XT) 256 MB;Pinnacle PCTV;Terratec Cinergy 600;Creative Audigy2 ZS Platinum Pro;LG-GSA 4163B;LG-GSA 4167B;4xSamsung 200GB SATA;Samsung 160GB/7200/8MB;Logitech Cordless Desktop;Logitech MX 1000 Laser;Superflower 400W;Thermaltake Shark Silver+++Yamaha TTR 600@SM+++

#53 Felhasználó inaktív   Robi19 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 15:39

Az igaz hogy spdif kimenet használata esetén fullra mind1 hogy milyen hangkártya foglal helyet a PC belsejében??? Ugyanis egyik haverom azt mondta hogy nincs külömbség egy AC 97 es hangkártyából kijövő SPDIF hang és egy Au2 Zs között. Tehát ha vki zenét hallgat csak és ezt s/pdif en teszi akkor mind1 a hangkártya típusa.

#54 Felhasználó inaktív   Kr4tos 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 20:36

Idézet: Robi19 - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 16:39

Az igaz hogy spdif kimenet használata esetén fullra mind1 hogy milyen hangkártya foglal helyet a PC belsejében??? Ugyanis egyik haverom azt mondta hogy nincs külömbség egy AC 97 es hangkártyából kijövő SPDIF hang és egy Au2 Zs között. Tehát ha vki zenét hallgat csak és ezt s/pdif en teszi akkor mind1 a hangkártya típusa.

Ez igy nem teljesen igaz. Ha zenét hallgatsz, számít a hangkártya minősége; ha csak S/pdif kapunak használod az erősítő felé CSAk akkor mindegy.
Kép

#55 Felhasználó inaktív   marci3pecs 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 21:00

Idézet: Lacee78 - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 21:36

Ez igy nem teljesen igaz. Ha zenét hallgatsz, számít a hangkártya minősége; ha csak S/pdif kapunak használod az erősítő felé CSAk akkor mindegy.

És mi ez a 2 dolog közt a különbség, amit leirtál?
MSI K8N SLI Platinum;AMD Athlon64 3200+@4100+ (10x262 MHz);Kingmax DDR 500 Hardcore Ram 2x512 MB@524 MHz;Ati V7100 FireGL (X800XT) 256 MB;Pinnacle PCTV;Terratec Cinergy 600;Creative Audigy2 ZS Platinum Pro;LG-GSA 4163B;LG-GSA 4167B;4xSamsung 200GB SATA;Samsung 160GB/7200/8MB;Logitech Cordless Desktop;Logitech MX 1000 Laser;Superflower 400W;Thermaltake Shark Silver+++Yamaha TTR 600@SM+++

#56 Felhasználó inaktív   Kr4tos 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 09:59

Idézet: marci3pecs - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 22:00

És mi ez a 2 dolog közt a különbség, amit leirtál?

Zenehallgatásnál a hangkártya processzora számol ( itt integrált audio lapkáknál maga processzor). Az S/pdif kapu alatt azt értettem: a hangkártya digitális kimenetén( coax/toslink) továbbítod a tömörített AC3 vagy DTS hanganyagot a dekódernek, vagy a házimozi erősítőnek. Szóval nézhetsz filmet analóg hangkártya módban, a digitális kimeneten akkor is csak 2.1 jön ki ,mert nem tud többet a kártyád.

Csak 1 hanglapka támogatta azt hogy minden felkódolt digital out 5.1-be az Nvidia Soundstorm.(sajna ezek csak az nforce2-es alaplapokon voltak honosak. (sokan nagyon hype-olták a cuccot, de ezen az 1 erényén kívül nem volt sok neki; pl.: a játékok eax hangzása 1 kalap kula volt alatta :D ) )
Kép

#57 Felhasználó inaktív   Robi19 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 03. 16:56

Jellemző hogy soundstorm(ami tud DD-t s/pdifen) is csak AMD platformra létezett és azokon belül is a trutymókra. Mivel én az akkori AMD-t helyből elfelejtettem (ugyanis az nforce2 korabeli amd -k az intel akkori CPU it mellet nagyon messze elmaradtak) ezért sajna nekem ilyenem nem volt. Nagyon kiváncsi lennék hogy valójában milyen minőségben szólalhatott az meg. Szerintem ezt a DD jog hülyeséget simán ki lehetne kerülni méghozzá úgy hogy nem annak hívnák hanem mittomén fully 5.1 digital on s/pdif aztán akkor a DD laboratories elmehetne a fészkesbe. Ha nincsen igazam akkor javítsatok ki de szerintem ha nem is ennyire egyszerűen de tuti vhogy ki lehetne játszani csak vhogy nincsen igény. Szerintem azért mert a DD-t alapvetően nem a PC hez találták ki és nem sok olyan ember van akinek a gépe közelében van egy DD-t tudó házimozi erősítő. Ez szerintem vmi PC alapú média playerben jöhetne jól de arra szerintem az intelnek meg a microsoftnak megvannak a maga kártyái.

#58 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 03. 17:58

Idézet: Lacee78 - Dátum: 2006. okt. 1., vasárnap - 10:59

sokan nagyon hype-olták a cuccot, de ezen az 1 erényén kívül nem volt sok neki; pl.: a játékok eax hangzása 1 kalap kula volt alatta :D ) )

Azt mondod? Akkor valószínüleg nem vártad meg az utolsó driver verziót, amit kiadtak hozzá. Az első jónéhány driver valóban elég bugos volt és sz*rul is szólt vele, az utolsó viszont gyakorlatilag hibátlanra sikerült, lazán vert Audigy 1-ig minden Creative cuccot (EAX 3.0 támogatásig jutottak) és nemigen volt velük annyi gond, mint az Audigykkel (recseg, fagyaszt, összeakad, stb., van pár ilyen topic). Sajnos mire ez bekövetkezett, az nForce 2 és a bele való procik viszonylag kimentek a divatból, így elég kevesen tapasztalhatták ezt meg.
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#59 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 03. 18:06

Idézet: Robi19 - Dátum: 2006. okt. 3., kedd - 17:56

Szerintem ezt a DD jog hülyeséget simán ki lehetne kerülni méghozzá úgy hogy nem annak hívnák hanem mittomén fully 5.1 digital on s/pdif aztán akkor a DD laboratories elmehetne a fészkesbe. Ha nincsen igazam akkor javítsatok ki

Nincs igazad. Hiába hívnák akárminek, a drót végén akkor is a Dolby Labs levédett AC3 jelfolyama jelenne meg, amit azért elég könnyű felismerni (ahogy a házimozi cuccok meg is teszik), és már indulna is a per. Én azt nem értem, hogy miért nem érte meg az nVidiának legalább próbaképpen egy külön kártyán piacra dobni az nForce2 déli hídját, kifizetve a licenszdíjat és ennek megfeleően árazni. Én úgy tudom nem túl drága az a licensz (nagyságrendileg valami 5$/termékre emlékszem), aztán ha nem sikeres, akkor eltemetni az egészet. Fejleszteni nem kellett volna túl sokat, volt is róla szó, aztán nem lett belőle semmi. :(
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#60 Felhasználó inaktív   vatom 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 03. 18:20

Most akkor ez a Terratec Aureon 7.1 PCI tudja vagy nem tudja a real time hardveres enkódolást?  :confused:

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó