Idézet: Jahno - Dátum: 2012. 01. 17. 12:28
SATÁval nem merek, az nekem valahogy nem szerverbe való. Most backupoknak befogom, de eddig teljes SCSIm volt, most bővítettem vinyókat, tán írtam is, hogy azóta kicsit szopok a vassal, no meg annyi idős, hogy jó lenne a webes részét bővítgetni. Az meg a másik, hogy occsókhoz képest nekem mail/SQL/satöbbi külön vasakon van... Most bepróbálkozom egy nem szerver alapú cuccal, egyszerűen egy odabaszós i7 jobban teker, mint egy olcsóbb Xeomn. Ebbe raktam jó raidkártyákat, SAS vinyókat, meg pár SATát, hogy "legyen". Aztán meglátom, csak 1 napos leállás lesz a csere is :-/
Szerverbe nem való, de az 500 forintos usernek nem is kell szerver. Annak Pc kell valami diszkkel. Sajnos ez van. Egyébként a sata diszkjeim 1-2 évet mentek 24/7-ben általában és tudod mikor mentek tönkre? Amikor a szerverterem felkészült tulajdonosa nem tudta áramszünetkor biztosítani a szünetmentest és az elmű viccesen csinált 10-15 ki-be mutatványt. Olyankor cseréltem rendesen. Egyéb esetekben ezek lazán megették a két évüket, két év után meg kukáztam, ha jó volt, ha nem. 30000 forintból volt egy raid 1 tömböm fél tbyte kapacitással, amire elég sokminden felfér ám. Szalagra ment mentés, tehát .... nasa biztonság annak jár, aki azt ki is fizeti. Ez pedig nem az 500 forintos ügyfél. Az scsi-vel tulajdonképpen csak a szívás van, a mai sata diszkek eleget bírnak ahhoz, hogy betedd egy szerverbe. Aki mást mond az üzletileg érdekelt az scsi eladásokban vagy bolond. Egy scsi diszk árából veszek 3-4 sata diszket ötször akkora kapacitásút. Ha elpukkan egy, akkor beteszem a másodikat, a harmadikat....stb. És még mindig gazdaságosabb, mint bohóckodni az scsi diszkekkel.
És még valami, számold ki, mennyi ügyfeled tart el némi haszonnal egy unitot. Na, annak a többszörösét rá lehet tenni egy rends belépő szintű 1U szerverre 500 gbyteos hdd belsővel. ...nem szabad sajnálni, amikor berakod a következő, harmadik, negyedik vasadat.
Nem mellesleg pedig lassan lejár ennek a biznisznek az ideje - ha még nem járt le - mert a nagyokkal nehéz lépést tartani. A legnehezebb ugyanis az üresjáratot megfinanszírozni, azaz fenntartani akkor is az infrát, amikor nincs rajata haszonnal kecsegtető mennyiségű user. Ezt a nagyok megtehetik, te nem. 1U-os kalandozással skálázhatsz, de a nagyokkal versenyezni....lehetetlen. Gondolnak egyet és dömping árakat hirdetnek mondjuk egy évre. Mit csinálsz? Bezársz egy évre? Én ezért hagytam abba.
Szerkesztette: debianforever 2012. 01. 17. 13:04 -kor