Idézet: VKP - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 13:27
Begbie: Kissé későn de itt a harmadik szavazat, most zavartak át az WINDOWS XP-s fórumról, mintha ez nem az lenne, de ha létrejött ez a topic valahol jogos...Nos, kaptál rendesen infót-átfutottam, de ha már a másik topicon írtam leadom ide is, részben saját tapasztalataim ill. sűrűn bólógatva pl. a fenti hozzászólásra.
Az XP telepítéskor automatikusan létrehoz egy elsődleges partíciót, ez a legtöbb esetben általában a C: jelölést kapja. A legtöbb felhasználó általában csak az egyetlen nagy elsődleges partíciót (magát az egész lemezt) a C:-t használja. (tehát, ha a C:, a rajta lévő op.r.-rel meghibásodik akkkor vele együtt a minden adat is elszállhat.) Gondolom ez nem újdonság.
Ez annyiban különbözik a lemezen létrehozott többi logikai meghajtótól, hogy a számítógép automatikusan az elsődleges partíciót keresi és ráadásul az operációs rendszereket is CSAK erről lehet indítani! A többi lemezterület biztonsági szempontból rendkívül hasznos, persze, ha nem az egész vinyó száll el.
Tehát telepítéskor a rendszer felkínálja több partíció létrehozását, vagyis az op. rendszer kizárólag csak az elsődleges partícióra kerülhet, amit viszont Neked kell beállítanod.
Ami fontos, hogy egyszerre csak egy partíció lehet aktív és ez az XP -ben automatikusan az elsődlegesre van állítva!
Tehát, ha jól értettem a régebbi 70 gigásból p.-óra került az XP, az adatoknak szánt hely pedig a 10-es lett.
Én csak úgy tudnám megoldani a fentiek tükrében, hogy újabb telepítésnél a 10 gigás partíciót kell elsődlegesre vagyis aktívra (ez term.-sen nem egyenlő fogalmilag, mert belekötöttek, lehet kicsit félreérthető) állítani, így visszakapod a C:t és azon lesz az op.r., a "maradék" 70-esből pedig a D:-t az adatoknak.
Ha már törölve voltak a partíciók az XP a régi D:-t tette elsődlegessé (C: ennek állítására lett volna mód telepítés közben).
Hiába teszed aktívvá bármelyik más partíciót arról-arrra vehetsz le, tehetsz fel bármit (kivéve, ha nincs másik op. rendszer is a lemezen!), de az XP akkor is csak a települt helyén marad és csak onnan tud indulni.
Ha a fentiek fel sem merültek, csupán betűváltás történt vagy (D lett a 10 gigás) megküzdhetsz valóban egy újraprtícionálással, amit ugyan magamból kiindulva én is megértenék, de ha annyira nem utálod az ABC-t mgkímélheted Magad.

Súgó
A téma zárva.