HWSW Informatikai Kerekasztal: Felcserélődő partíciók - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Felcserélődő partíciók XP újratelepítés

#21 Felhasználó inaktív   Hubble 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 24. 23:53

Idézet: VKP - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 13:27

Telepítéskor NEM szabad törölni a rendszerpartíciót, csak formázni, mert ha törlöd, akkor automatikusan a másik kapja a C: betűjelet. Itt csak újrapartícionálás segít, de cáfoljanak meg az okosok, ha nem így van.

Begbie: Kissé későn de itt a harmadik szavazat, most zavartak át az WINDOWS XP-s fórumról, mintha ez nem az lenne, de ha létrejött ez a topic valahol jogos...Nos, kaptál rendesen infót-átfutottam, de ha már a másik topicon írtam leadom ide is, részben saját tapasztalataim ill. sűrűn bólógatva pl. a fenti hozzászólásra.

Az XP telepítéskor automatikusan létrehoz egy elsődleges partíciót, ez a legtöbb esetben általában a C: jelölést kapja. A legtöbb felhasználó általában csak az egyetlen nagy elsődleges partíciót (magát az egész lemezt) a C:-t használja. (tehát, ha a C:, a rajta lévő op.r.-rel meghibásodik akkkor vele együtt a minden adat is elszállhat.) Gondolom ez nem újdonság.
Ez annyiban különbözik a lemezen létrehozott többi logikai meghajtótól, hogy a számítógép automatikusan az elsődleges partíciót keresi és ráadásul az operációs rendszereket is CSAK erről lehet indítani! A többi lemezterület biztonsági szempontból rendkívül hasznos, persze, ha nem az egész vinyó száll el.
Tehát telepítéskor a rendszer felkínálja több partíció létrehozását, vagyis az op. rendszer kizárólag csak az elsődleges partícióra kerülhet, amit viszont Neked kell beállítanod.
Ami fontos, hogy egyszerre csak egy partíció lehet aktív és ez az XP -ben automatikusan az elsődlegesre van állítva!
Tehát, ha jól értettem a régebbi 70 gigásból p.-óra került az XP, az adatoknak szánt hely pedig a 10-es lett.
Én csak úgy tudnám megoldani a fentiek tükrében, hogy újabb telepítésnél a 10 gigás partíciót kell elsődlegesre vagyis aktívra (ez term.-sen nem egyenlő fogalmilag, mert belekötöttek, lehet kicsit félreérthető) állítani, így visszakapod a C:t és azon lesz az op.r., a "maradék" 70-esből pedig a D:-t az adatoknak.

Ha már törölve voltak a partíciók az XP a régi D:-t tette elsődlegessé (C: ennek állítására lett volna mód telepítés közben).
Hiába teszed aktívvá bármelyik más partíciót arról-arrra vehetsz le, tehetsz fel bármit (kivéve, ha nincs másik op. rendszer is a lemezen!), de  az XP akkor is csak a települt helyén marad és csak onnan tud indulni.
Ha a fentiek fel sem merültek, csupán betűváltás történt vagy (D lett a 10 gigás) megküzdhetsz valóban egy újraprtícionálással, amit ugyan magamból kiindulva én is megértenék, de ha annyira nem utálod az ABC-t mgkímélheted Magad.  ;)

#22 Felhasználó inaktív   des 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 06. 25. 00:14

az abc-t lehet nem utalja, de az def-et meg lehet annal inkabb.  :Đ
A gépemről küldve billentyűzettel | Egy bringás blogja: http://deviantrider.co.nf

#23 Felhasználó inaktív   Signal 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 07:34

Idézet: Hubble - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 0:53

Tehát telepítéskor a rendszer felkínálja több partíció létrehozását, vagyis az op. rendszer kizárólag csak az elsődleges partícióra kerülhet, amit viszont Neked kell beállítanod.

Az elsődleges partíciót nem lehet csak úgy beállítani, mint egy aktív jelet. Különben is, maga az oprendszer (gondolok itt Windows könyvtáraira) kerülhet kiterjesztett/logikai meghajtóra is, legfeljebb ebben az esetben a indítófájlok (ntldr, boot.ini, ntdetect.com) egy másik partíción lesznek, ami indítható (aktívként megjelölhető, vagyis elsődleges).

Idézet

Ami fontos, hogy egyszerre csak egy partíció lehet aktív és ez az XP -ben automatikusan az elsődlegesre van állítva!

Még szép, hogy egy elsődlegest jelöl meg aktívként, logikait nem is lehetne.

Egyébként nincs olyan, hogy "az elsődleges", ugyanis az x86 IBM PC szabvány szerint (MBR alapú partícionálásnak is nevezik) 4 db elsődleges partíció lehet egy merevlemezen. Ebből egy lehet kiterjesztett, ami tetszés szerinti számú logikai meghajtóra osztható (legfeljebb Windowsnál a kiosztható betűjelek száma véges, de más oprendszernél ez nem gond).

Az aktív jel mindössze 2 byte a partíciós táblában (80-as flag), aktívként megjelölni csak elsődleges partíciót lehet (szabványon kívüli trükközéseket most felejtsük el). Amennyiben a telepítő készíti a partíciókat, az első hármat elsődlegesként kreálja, a negyedik már kiterjesztett lesz. (A negyedik is lehetne elsődleges, de a telepítő nem tudhatja, hogy a felhasználó akar-e még négynél többet is.)

Idézet: begbie - Dátum: 2006. jún. 24., szombat - 18:57

Jobb gombra a jelenlegi partíción nem ajánlja fel a partíció aktívvá tételét.

Amikor törli valaki az első (aktívként megjelölt) partíciót, a telepítő azonnal megjelöli aktívként a másodikat.

Ezután a felhasználó a létrejött üres területre egy új partíciót készít, csakhogy a telepítő ilyenkor kiterjesztett/logikai partíciót kreál, ami viszont már nem jelölhető meg aktívként később sem.

Ezért ebben az esetben a telepítő helyett bármilyen más partícionáló program szükséges, amivel törölni kell a logikai meghajtót, valamint a kiterjesztést is, majd létrehozni egy elsődleges partíciót és aktívként megjelölni.

Esetleg a Partition Magic tud olyat is, hogy logikai meghajtó konvertálása elsődlegessé közvetlenül (adatok megtartásával).

#24 Felhasználó inaktív   droland 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 13:24

Pedig én is hányszor mondtam, hogy ha több felé vágunk egy vincsit, akkor az első partíció legyen az elsődleges, a többi pedig a kiterjesztett/logikai, és mindig mindenki két elsődlegest csinál, utána meg csodálkoznak...
Laptop / C2D 5550 / 2Gb / 160Gb / X3100 / Intel 965 / XP SP3

#25 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 25. 14:01

Én meg már hallottam olyat is olyantól, aki már azért túl volt néhány gépösszerakáson, telepítésen, partícionáláson, hogy azért nem használ kiterjesztett partíciót, mert nem tudja az mire való.
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

#26 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 06. 25. 15:06

Idézet: droland - Dátum: 2006. jún. 25., vasárnap - 14:24

Pedig én is hányszor mondtam, hogy ha több felé vágunk egy vincsit, akkor az első partíció legyen az elsődleges, a többi pedig a kiterjesztett/logikai, és mindig mindenki két elsődlegest csinál, utána meg csodálkoznak...

Micsodán is?
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#27 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 13:29

Érdekes dolgokat olvastam itt... hogy csak C-re, meg csak elsődlegesre, meghogy megváltozik :eek:
Szerk: gondolom az "Elsődleges" arra vonatkozik, hogy butulni csak onnan tud (ráadásul a bútszektornak az első 1024 cylinderben kell lennie, ha jól emlékszem, de biztos nem). Maga az OS ott van, ahol akarom.

Szóval nálam úgy van, hogy
HDD0: C: Elsődleges partíció 1/4 (teszt, pl. Vista)
HDD1: D: Kiterjesztett logikai 1/2
HDD2: E: Kiterjesztett logikai 1/1
HDD0: F: Kiterjesztett logikai 2/4
HDD0: G: Kiterjesztett logikai 3/4
HDD0: H: Kiterjesztett logikai 4/4
HDD1: I: Kiterjesztett logikai 2/2, és itt csücsül a Windows XP - hogy miért, azt nem mondom meg :)

A Windows  - hacsak a felhasználó másképp nem rendelkezik, mindig úgy rendezi a partíciókat, hogy
1, Elsődleges partíciók, sorban a HDD0-tól
2, Kiterjesztett partíciók, szépen sorban HDD0, 1, stb.

Ez az alapbeállítás, a Windows telepítéskor erre áll (nálam például I:), utólag kézzel lehet babrálni - de minek?

Szerkesztette: Bástya elvtárs 2006. 06. 26. 13:31 -kor

#28 Felhasználó inaktív   potyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 06. 26. 18:14

Nekem két elsődleges partícióm van, de ennek az az oka, hogy két windows-t tartok, egyik egy normál használatra, és van egy másik egy 1.5GB-os partíción, arra az esetre, ha a normál használatos windows megdöglik. És csakazért van mindkettő elsődlegesen, mert mindkettő úgy települt fel, hogy az a partíció volt aktív, ahol a saját windows könyvtára is van, így nem egymás boot.ini-jéből indulnak.
Bármelyik windows fut is, a C mindig az éppen futó windows rendszerpartíciója, így semmilyen hülyén megírt telepítő, stb. nem szivat meg. Nekem bevált ez a rendszer, bár a másodlagos windows kiváltásán agyalok ilyen BartPE meg hasonló okosságokat tartalmazó cd-dvd-vel. Újratelepítésnél meg vagy figyel az ember, vagy csak formázást választ, és nem törtli a partíciót.
Én még nem láttam ilyet, aki ilyen gyorsan ilyen sok időt elpazarol!

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó