Net megosztás Mielőtt kérdezel, nézz be...
Elküldve: 2005. 11. 20. 17:08
Elküldve: 2005. 11. 21. 12:00
Idézet: Levin - Dátum: 2005. nov. 20., vasárnap - 17:08
routerben beforwaldolod a megfelelő portot (ált 411-et szokták, de akármelyiket lehet) dc-ben beállítod, hogy ez a port, aztán kész.
amugy google, vagy itteni kereső mert sokszor le volt irva
Elküldve: 2005. 11. 23. 21:53
Az alap felállás egy XP Home-os gép szélessávú kapcsolattal, ebbe dugom a Bluetooth dongle-t, és ezen kereszűl netezek egy okostelefonnal, ami a jelen esetben egy MDA III. A dongle-hez a kissé nehézfejű Bluesoleil 1.6-ot adják driverként, ez is ad egy kevés fejtörőt.
Amikor a dongle-t bedugod, akkor a számgép elkezd látni egy új hálózati kapcsolatot, amire azt írja, hogy nnincsen kapcsolat, és a Bluesoleil futtatásával lesz kapcsolat. Nem meglepő. Megosztás valszeg kétféleképpen működhet, a netet meg tudjuk osztani símán a Win netmegosztásával (ICS) és a Bluesoleil-ével is, bár ez utóbbi nekem nem ment (pedig mennyit próbáltam...).
A Bluesoleil egyes bugjairól van egy helyes kis oldal, aminek külön előnye, hogy Firefox-szal nem megy, ebben leírnak egy homályos problémát, hogy a 192.168.0.x-es címeket a program nem szereti megosztani, ezt, aki ilyenben utazik, jó tudni. Én a magam részéről a Bluesoleil My Services/Properties.../Personal Area Networking-ben csak Az Auto start...-ot (nem meglepő) pipáltam, ezen belül a Set up My Personal Area Network-öt, és nem pipáltam a DHCP-s négyzetet, ez a Win intézi.
Eztán jön a két hálókari biszbaszolása. Ezek közűl az első az Internethez kapcsolódó, ez Külső néven fog futni, meg van a helyi hálóhoz kapcsolódó, ez Belső néven fog menni. Csak azért, mert pl. topiknyitó is elég homályosan írta le, melyik melyik, pl. számomra a dolog nem derült ki egyértelműen.
Akkor fogjuk a Külsőt. Ezt beállítjuk szépen (ahogyan idáig is ment, ennek beállítása egy másik problémakomplexum), jobb klikk, Properties, Advanced, és bepipáljuk az Allow other network users to connect... -et. Ha minden jól megy, ami nem biztos, ld alább, akkor megjelenik a kis kéz, hogy megosztottuk a hozzáférést.
A Belső kártyánál a következőket kell beállítani: az IP címnek mindenképpen 192.168.0.1-nek kell lennie, a Network mask-nak 255.255.255.0-nak, a többi marad üresen. Ez azért kell, mert a megosztó gép egy DHCP-szervert futtat, ami a Belső kártyához kapcsolódó gépeknek dinamikusan osztja ki az IP címeket.
Van még egy kis baj a 192.168.0.x-es statikus címzésű LAN-okkal, ami nekem okozott egy kevés ősz hajszálat, a különféle leírások nem egyértelműek, hogy a DHCP szerver milyen tartományban osztotta a címeket. Egyesek szerint a felhasznált címek 192.168.0.2-től 192.168.0.100-ig mennek, mások szerint 192.168.0.254-ig. Nekem a három napos pluszmunkát, a Bluesoleil parajelenségei mellett az okozta, hogy nemcsak hogy a belső hálózatban nem lehet 192.168.0.x-es IP cím, de máshol sem, pl nem lehet a Külső kártya IP-je, ha statikus, 192.168.0.x, ebből kifolyólag a "szolgáltató" (szintén az én gépem, ez esetben) gateway-szerverének a címe sem lehet ilyen tartományban.
Eztán már csak az okostelefont kell megfelelően belőni, ez nem volt nagy vaszizdasz, a Beállítások/Hálózati kártyák/Bluetooth PAN User Driver-nél az "IP címet a kiszolgáló adja" gombot benyomni, én még megadtam a DNS-t is, és megy is a dolog.
Egyébként talán ez volt a megosztásról a leghasználhatóbb leírás.
Még egy dolgot próbáltam, és ha lesz időm jobban elmélyedem a dologban, ez pedig a két kapcsolat közé bridge-t csinálni. Ez esetben a forgalom mintegy "átmegy" a Win-es gépen, és a Külső és a Belső hálózat IP-i ugyanabban a tartományban lesznek, a két hálózat közvetlenül látja egymást. Ez nekem elég abszurd módon működött, az okostelefon minden kb. ötödik fellépésére lehetett netezni, ekkor viszont a Win-es gépen megjelent egy balloon, hogy konfliktus van a hálózatban a gépek IP címei között, bár minden gép ment rendben.
Még egy kis diagnosztika: a Win-es gépről, ha jó volt a hálózat, meg lehetett pingelni az okostelefont.
Szerkesztette: Hülyesamu 2005. 11. 23. 22:00 -kor
Elküldve: 2005. 11. 27. 01:45
Engem most épp az érdekelne, hogy a szolgáltató mit lát abból, hogy én megosztom a netet? Látja, hogy hány géppel,vagy csak következtetni tud, esetleg még azt se? Úgy olvastam,hogy azt látja, hogy megosztom, mert magas portszámokat használ ezért a gateway, de semmi több infót nem találtam. Érdekelne ez linuxos (fli4l) illetve winxp-s megosztás esetén is!
Köszi a válaszokat!
Hani
Elküldve: 2005. 11. 27. 02:04
Idézet: Hani - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 1:45
Elvileg láthatja, mert akát a headert is nézi, ugye az ipcsomag elég sok mindent tartalmaz, de ez elvi dolog. Szolgáltatókat kurvára nem érdekli, mindenki megosztja úgyis, oszt szevasz.
Erőforrásigényes lenne a dolog rendesen, ha az IPcsomagokat elemezné...
Elküldve: 2005. 11. 27. 10:31
Szerkesztette: Hani 2005. 11. 27. 10:31 -kor
Elküldve: 2005. 11. 28. 16:58
olyan kérdésem lenne hogy van egy routerem(SMC barricade) amivel meg van osztva otthon két gép és elszeretném érni őket otthonról van is hozzá vnc progim de nem érem el őket.otthon a két gépet simán tom a progival irányítani.
Magyarul hogy kell megcsinálni hogy a routeren átmenjen?
Elküldve: 2005. 11. 28. 17:41
Két számítógépet cross-link kábellel kötöttem össze. Total Commanderben másolok az egyik gépről a másikra adatokat. Az átviteli sebesség annyi amennyinek lennie kell.
Azonban nagyon sok idő telik el a következő - Total Commander - műveletek után:
- Kiválasztom a Microsoft Windows hálózatot
- Kiválasztom a munkacsoportot
- Kiválasztom a másik számítógépet
Ezek után kb. egy-egy perceket kell várni, hogy megjelenjen a mögötte lévő tartalom.
Miért gondolkozik ilyen sokat a Windows? Hogyan lehet ezen gyorsítani?
Elküldve: 2005. 11. 28. 23:03
Jó láma módjára végigolvastam az egész topicot, hogy ne kérdezzek olyat ami már volt. Elsőnek meg is találtam a droland féle leírást, és beállítgattam mindent. Aztán mégsem jó.
ADSL-em van (TVNet), a gép aminek a hálókártyájába be van dugva XP-s. Amire meg akarom osztani, az Win98SE. Elméletileg minden szép, mert mind a két gép pingeli egymást, látják egymás megosztásait, és a 98-as gépen megjelenik egy ikon is: "Internetes átjáró csatlakoztatva". A 98-as gépen nincs tűzfal, az XP-n Kerio van. A tűzfalon be van állítva, hogy átjáró módban legyen, a 98-as gép pedig megbízhatónak van bejelölve. Hiába tűnik minden jónak, az Internet nem megy a 98-as gépről.
A beállítások:
XP:
ADSL kapcsolat: DHCP, minden automatikus, az Internet kapcsolat megosztásánál pedig be van jelölve a megosztás, és a kapcsolat módosítása/leállítása.
LAN: 192.168.0.1-es IP cím, 255.255.255.0 maszk, és a WINS-nél NetBIOS TCP/IP felett.
98SE:
192.168.0.2-es IP cím, fenti maszk, átjárónak a 192.168.0.1, DNS-nak a 192.168.0.1, gazdagép pedig up (ez a 98-as gép neve)
Miért nem mehet? Segítsetek lécci!
Aege: Miino
Elküldve: 2005. 11. 28. 23:08
"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."
Elküldve: 2005. 12. 01. 10:11
Elküldve: 2005. 12. 01. 10:39
"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."
Elküldve: 2005. 12. 01. 15:48
Be kellene állítanom ezzel egy adsl megosztást, de nem ott szeretnék próbálkozni vele...
Nincs valakinek esetleg leírása hozzá? De persze személyes tapasztalat is jöhet!
Köszi előre is!
Elküldve: 2005. 12. 01. 22:49
Eddig az én gépemről osztottam a netet. De elegem lett, h folyton megy, meg az ilyenkor szokásos sztori. Vettem egy Linksys BEFSR41v4 routert.
Összedugtam, chello reg stb. Megy is a net mindkét gépen szépen, de a belső háló nem. Meg tudná valaki mondani, hol, hogyan kell? A másik gépet cross kábellel dugtam be, az enyém egyenessel van. Lehet ez a gond esetleg? Fogalmam nincs a router beállítáasiról kb
Előre is kössz a helpet
Tom
Elküldve: 2005. 12. 03. 00:25
A segítségeteket szeretném kérni, net megosztással kapcsolatban, mert tanácstalan maadtam hiáb olvasam szinte végig a topicot.
Szóval addot egy UPC Chello, egy PII-es gép (sztem lényegtelen) és egy WLAN-nal rendelkező notebook, ja és egy 2,5 szobás panellakás. Ebből a négy alapanyagból szeretnék faragni, egy működő net-megosztást.
Ezt a WLAN routert néztem ki: X-Micro
Legyetek szivesek véleményt alkotni erről a routerről, talán valaki találkozott már vele élőben, és van tapasztalata vele kapcsolatben.
Jelenleg a Chello a fent említett sima asztali gépre van rákötve, de szeretném ha működne WLAN-on keresztül a notebookon is. Sajnos teljesen zöldfülű vagyok ezen a téren, kérlek titeket segítsetek!
Köszönöm előre is!
Elküldve: 2005. 12. 03. 11:01
Idézet: charlie - Dátum: 2005. nov. 21., hétfő - 13:00
amugy google, vagy itteni kereső mert sokszor le volt irva
Ezt valaki fejtse ki vagy adjon egy linket mert én ehhez hülye vagyok!
Elküldve: 2005. 12. 03. 11:11
Idézet: istvan_ - Dátum: 2005. dec. 1., csütörtök - 15:48
Be kellene állítanom ezzel egy adsl megosztást, de nem ott szeretnék próbálkozni vele...
Nincs valakinek esetleg leírása hozzá? De persze személyes tapasztalat is jöhet!
Köszi előre is!
ugyanaz mint az ikszpéjé.. szép kis varázsló..
amugy telepitsd fel a win2003 sugoját (xp-re lehet) aztán abba olvasgas.
Elküldve: 2005. 12. 03. 11:16
Idézet: Tommyqa - Dátum: 2005. dec. 3., szombat - 0:25
A segítségeteket szeretném kérni, net megosztással kapcsolatban, mert tanácstalan maadtam hiáb olvasam szinte végig a topicot.
Szóval addot egy UPC Chello, egy PII-es gép (sztem lényegtelen) és egy WLAN-nal rendelkező notebook, ja és egy 2,5 szobás panellakás. Ebből a négy alapanyagból szeretnék faragni, egy működő net-megosztást.
Ezt a WLAN routert néztem ki: X-Micro
Legyetek szivesek véleményt alkotni erről a routerről, talán valaki találkozott már vele élőben, és van tapasztalata vele kapcsolatben.
Jelenleg a Chello a fent említett sima asztali gépre van rákötve, de szeretném ha működne WLAN-on keresztül a notebookon is. Sajnos teljesen zöldfülű vagyok ezen a téren, kérlek titeket segítsetek!
Köszönöm előre is!
Megveszed a routert (szvsz ez jó, legalábbis leírás alapján, de a routeres topikban tudnak érdemlegeset mondani) elolvasod a leírását (alaposan, töbször is, nagon FONTOS!!)
aztán, beviszed az adsl modemet (vagy az abbol kijövő ethernet kábelt) aztán beugod a router WAN portájba.
Majd elviszel egy ethernet kábelt a p2-es géphez, bedugod a router egyik portjába, aztán a kézikönyv alapján beállítod a gépet és a routert...
utána ha megy a net, megintcsak a kézikönyv alapján beállítod a wfi részét, és a notebookot, aztán utána ha megy beállítod az egyéb dolgokat (portforward, stb..)
Elküldve: 2005. 12. 04. 00:02
Idézet: spence - Dátum: 2005. nov. 29., kedd - 0:03
Jó láma módjára végigolvastam az egész topicot, hogy ne kérdezzek olyat ami már volt. Elsőnek meg is találtam a droland féle leírást, és beállítgattam mindent. Aztán mégsem jó.
ADSL-em van (TVNet), a gép aminek a hálókártyájába be van dugva XP-s. Amire meg akarom osztani, az Win98SE. Elméletileg minden szép, mert mind a két gép pingeli egymást, látják egymás megosztásait, és a 98-as gépen megjelenik egy ikon is: "Internetes átjáró csatlakoztatva". A 98-as gépen nincs tűzfal, az XP-n Kerio van. A tűzfalon be van állítva, hogy átjáró módban legyen, a 98-as gép pedig megbízhatónak van bejelölve. Hiába tűnik minden jónak, az Internet nem megy a 98-as gépről.
A beállítások:
XP:
ADSL kapcsolat: DHCP, minden automatikus, az Internet kapcsolat megosztásánál pedig be van jelölve a megosztás, és a kapcsolat módosítása/leállítása.
LAN: 192.168.0.1-es IP cím, 255.255.255.0 maszk, és a WINS-nél NetBIOS TCP/IP felett.
98SE:
192.168.0.2-es IP cím, fenti maszk, átjárónak a 192.168.0.1, DNS-nak a 192.168.0.1, gazdagép pedig up (ez a 98-as gép neve)
Miért nem mehet? Segítsetek lécci!
Ennek a problémának a megoldása engem is érdekelne! Várom a válaszokat!

Súgó
A téma zárva.