HWSW Informatikai Kerekasztal: Net megosztás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (119 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Net megosztás Mielőtt kérdezel, nézz be...

#541 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 08. 19:22

Idézet: Fresi - Dátum: 2006. máj. 8., hétfő - 16:17

CAT5 valóban nem jó gigabitre, de a CAT5e képes gigabitet kiszolgálni.

Vettem még egy hálókártyát, úgy tűnik hogy el kell felejtsem a cross over lehetőséget. :( Hol 50mb/s, hol 5mb/s, hol 25mb/s körül mozgott, nagyon ingázott a sebesség. Ez nekem nem tetszik.

Akkor switch mindenképp kell és garantált 100%-os 1gbit megosztás lesz mindkét gépre, ha veszek switchet és összekötöm crossover helyett? cross over kábelt lehet csatlakoztatni a switchre a gépről, vagy mindenképp kell a patch? Nem akarom kóserálni még egy kábelt...
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

#542 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 19:42

itt nem a kábel lesz, valszeg az alaplapi vezérlő a szar.
vagy pedig a vinyód scak igy tudja kiszolgálni (beleswappel a win, vagy másik progi!)
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#543 Felhasználó inaktív   bolic system 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 20:08

Idézet: charlie - Dátum: 2006. máj. 8., hétfő - 20:42

itt nem a kábel lesz, valszeg az alaplapi vezérlő a szar.
vagy pedig a vinyód scak igy tudja kiszolgálni (beleswappel a win, vagy másik progi!)

Nem értem, véletlenül kipróbáltam a szerver gépet, mármint a le és feltöltését a másik gépről/gépre, sokkal gyorsabb mint a saját gépemben a letöltési sebesség, viszont feltölteni a szerverre, az elfogadható teljesítmény.

Akkor most hol a hiba, mármint csak a saját gépemben lassú a letöltési sebesség, a többi átlagos.

Nem tudok kiiktatni a Symantec NAV CE-t, akkor összeomolhat a LAN. Majd másik winyóra föltelepítem külön XP-t, Kerio Personal Firewall és NAV CE nélkül hogyan fog reagálni stb.  :rolleyes: De az már nem ide tartozik, köszönöm. :respect:
Siketeknek ártalmasak az érzéketlen tuskók!

#544 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 08. 20:12

(azért az alaplapi gigabites lan vezérlőtől nem kell ám csodát várni, nem véletlenül annyi egy normális gigabites nic amennyi)
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#545 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 05. 08. 20:48

Idézet: charlie - Dátum: 2006. máj. 8., hétfő - 21:12

(azért az alaplapi gigabites lan vezérlőtől nem kell ám csodát várni, nem véletlenül annyi egy normális gigabites nic amennyi)

Azért ne általánosítsunk, nekem azért Intel lapokon igen jól mennek a gigás kártyák :-)
Make love not Wor.

#546 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 20:17

Idézet: bolic system - Dátum: 2006. máj. 8., hétfő - 19:22

Akkor switch mindenképp kell és garantált 100%-os 1gbit megosztás lesz mindkét gépre, ha veszek switchet és összekötöm crossover helyett? cross over kábelt lehet csatlakoztatni a switchre a gépről, vagy mindenképp kell a patch? Nem akarom kóserálni még egy kábelt...

szezon vs fazon.

CrossOver = CrossLink = keresztkötésű kábel (általában 2 gép közé)
Link = egyeneskötésű kábel (általában gép és switch közé)

Szinte minden switch felismeri, hogy milyen kötésű kábelt dugtál bele, ezért elkezeli mind a Link mind a CrossLink kötésű kábelt.

path = olyan 'hajlékony' kábel ahol 1 vezető több rézszálból van összesodorva valamint az alkalmazott szigetelő is hajlékonyabb.
A path 'ellentéte' a fali kábel.

#547 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 10. 20:41

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 20:17

szezon vs fazon.

CrossOver = CrossLink = keresztkötésű kábel (általában 2 gép közé)
Link = egyeneskötésű kábel (általában gép és switch közé)

Szinte minden switch felismeri, hogy milyen kötésű kábelt dugtál bele, ezért elkezeli mind a Link mind a CrossLink kötésű kábelt.

path = olyan 'hajlékony' kábel ahol 1 vezető több rézszálból van összesodorva valamint az alkalmazott szigetelő is hajlékonyabb.
A path 'ellentéte' a fali kábel.

Pontosítanék.

Falikábel merev, flexibilis kábel sodrott erű.

Utóbbiból készül a cross és a patch kábel. (nem path) A patch kábel egyenes kötésű, a cross kábelben az 1. vég send irányú erei a 2. vég receive irányú jeleire vannak kötve és viszont.

Bővebben ITT olvashatsz erről.

#548 Felhasználó inaktív   WhiteRaven 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 11:18

Idézet: debianforever - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 20:41

Pontosítanék.

Utóbbiból készül a cross és a patch kábel. (nem path) A patch kábel egyenes kötésű, a cross kábelben az 1. vég send irányú erei a 2. vég receive irányú jeleire vannak kötve és viszont.

Sajnos, a kereskedelemben kapható cross kábelek legnagyobb része alkalmatlan a gigabit átvitelére. Ha megnézzük a bekötésüket, kiderül, hogy csak a zöld és narancs érpárak vannak keresztbekötve, a kék és barna érpárok vagy egyáltalán nincsenek bekötve, vagy simán egyenesen vannak.
Vásárlás esetén érdemes ellenőrízni.
Egyébként, célszerűbb az egyenes bekötésű kábelek használata. Sok switch tartalmaz uplink csatlakozót, más részük felismeri azt, ha másik switch csatlakozik rá.
Amelyik egyikre sem képes, azt nem szabad megvenni, mert gagyi, és valószínűleg más problémák is adódnak a működésével.

Szerkesztette: WhiteRaven 2006. 05. 11. 11:19 -kor

#549 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 15:50

Idézet: debianforever - Dátum: 2006. máj. 10., szerda - 20:41

Pontosítanék.

Akkor pontosítsunk:

sajna elgépeltem, természetesen patch

Fali kábel: 1 tömör vezetőből készül (tömörerű) EZÉRT merev(ebb)
Path kábel: több vezetőből készül (sodrott, sodrotterű) EZÉRT hajlékony(abb), flexibilis(ebb)

Mindkét kábelből készíthetünk szerelt kábelt egyenes bekötésűt (link) vagy keresztkötésűt (cross(over))

Patch kötésű kábel nincs.

a linked is ezt támasztja alá.

lásd még:
itt
vagy itt
vagy bővebben

(és akkor ott az UTP,FTP,STP,föld,lég stb. kábel )  :)

#550 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 11. 19:52

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 15:50

Akkor pontosítsunk:

Path kábel: több vezetőből készül (sodrott, sodrotterű) EZÉRT hajlékony(abb), flexibilis(ebb)

Mindkét kábelből készíthetünk szerelt kábelt egyenes bekötésűt (link) vagy keresztkötésűt (cross(over))

lásd még:
itt
vagy itt
vagy bővebben

Nálunk az egyenes kötésűt patch-nek hívják, ennek történelmi okai vannak :) Senki nem írt patch kötésről, lévén a patch-elés más, mint rj csatlakozók rápréselése kábelekre. A többinek örülök, hogy újra leírtad. :)

Természetesen készíthetünk cross kábelt merev kábelből is, de ezt egy idő után az élet és az orvosok kikezelik :)

#551 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 12. 08:02

Idézet: debianforever - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 19:52

Természetesen készíthetünk cross kábelt merev kábelből is, de ezt egy idő után az élet és az orvosok kikezelik :)

Fali TP kábelből lehet link és crosslink kábelt is készíteni.
Nyilván eztért gyártanak az RJ45 csatikból fali és patch kábelre valót is.  :cool:

Orvosi kezelés akkor kell ha fali kábelhez patch RJ45-öt vagy patch kábelhez fali RJ45-öt használ valaki.

Persze ha valaki rosszul, rossz szerszámmal, rossz anyaggal dolgozik az nagyokat szívhat még akkor is ha patch kábelhez patch dugót használ.

Saját tapasztalat jópárezres dugósajtolás, tűzés után:
Amit felraktam 8 éve fali kábelre patch RJ45-öt (tudom,tudom,gány... de akkor ezt nem tudtam) a mai napig megbízhatóan működik.
Láttam olyan 'hálózatot' ahol 3év után derült ki, hogy hiába használtak jó anyagokat, jó szerszámmal a mesterek, a háló nem ment 100-on csak 10-en.
Ok: sima ISDN bekötés  :D

#552 Felhasználó inaktív   debianforever 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 12. 09:29

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. máj. 12., péntek - 8:02

Fali TP kábelből lehet link és crosslink kábelt is készíteni.
Nyilván eztért gyártanak az RJ45 csatikból fali és patch kábelre valót is.  :cool:

Orvosi kezelés akkor kell ha fali kábelhez patch RJ45-öt vagy patch kábelhez fali RJ45-öt használ valaki.

Persze ha valaki rosszul, rossz szerszámmal, rossz anyaggal dolgozik az nagyokat szívhat még akkor is ha patch kábelhez patch dugót használ.

Saját tapasztalat jópárezres dugósajtolás, tűzés után:
Amit felraktam 8 éve fali kábelre patch RJ45-öt (tudom,tudom,gány... de akkor ezt nem tudtam) a mai napig megbízhatóan működik.
Láttam olyan 'hálózatot' ahol 3év után derült ki, hogy hiába használtak jó anyagokat, jó szerszámmal a mesterek, a háló nem ment 100-on csak 10-en.
Ok: sima ISDN bekötés  :D

Azért valljuk be a tényszerűség kedvéért, hogy nem tipikus a falikábelből készített cross és patch kábel ! :) Ettől  hívják falinak, falban és csőben a helye és az egyik vége aljzatban, a másik vége patch panlen köttetendő.

#553 Felhasználó inaktív   WhiteRaven 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 13. 01:04

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. máj. 11., csütörtök - 15:50

Akkor pontosítsunk:

lásd még:
itt
vagy itt
vagy bővebben

A második linked a legjobb példa arra, hogyen lehet elrontani a keresztkötésű kábelt. Látszik, hogy a cikk 2003-ban íródott, ki gondolt akkor még a gigabit ethernetre?
A leírásban a kék és barna érpárokat ugyanúgy, egyenesen köti be, mint az egyenes kötésű kábelnél. Ez 100-as sebességnél nem okoz problémát, hiszen ezek nincsenek használva, de gigabitnél lennének. Szerencsére az eszközök nem szállnak el a rossz kötéstől, viszont lassabban működnek. Jó esetben 100-al.

#554 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 05. 13. 07:14

Idézet: WhiteRaven - Dátum: 2006. máj. 13., szombat - 2:04

A második linked a legjobb példa arra, hogyen lehet elrontani a keresztkötésű kábelt. Látszik, hogy a cikk 2003-ban íródott, ki gondolt akkor még a gigabit ethernetre?

Egyáltalán gigabitnek minek keresztbekötni a kábelt?
Make love not Wor.

#555 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 13. 07:58

Idézet: WhiteRaven - Dátum: 2006. máj. 13., szombat - 2:04

A leírásban a kék és barna érpárokat ugyanúgy, egyenesen köti be, mint az egyenes kötésű kábelnél. Ez 100-as sebességnél nem okoz problémát, hiszen ezek nincsenek használva, de gigabitnél lennének. Szerencsére az eszközök nem szállnak el a rossz kötéstől, viszont lassabban működnek. Jó esetben 100-al.

Van aki már korábban tudta, mit ír. http://www.sql-serve.../jc_gigabit.asp

Idézet

Today, Gigabit Ethernet is at the intermediate stage where adapters are inexpensive relative their Fast Ethernet counterpart, but switches are not. It is expected that new single chip silicon devices will enable inexpensive Gigabit Ethernet switches in the near future. In the mean time, it can be desirable to directly connect two computer systems with Gigabit Ethernet adapters without a switch.

The IEEE 802.3ab 1000Base-T standard is designed to work with most Category 5 UTP cables. Obviously, the ability to work with Cat 5 cables is of enormous value because it is deployed so pervasively. Cat 5 specifies a cable that supports a 100MHz signal with certain attenuation and impedance characteristics (100Ω) and other requirements.

The fact that signaling occurs at 100Mbaud does not necessarily imply that the data transmission rate is also 100Mbit/sec (Mbps). First, some form of encoding is necessary to ensure that long streams of zeros or ones do not cause the clocks on each device to fall out of synchronization. Ethernet uses Manchester encoding, which requires one extra bit for each bit of data, actually signals at 20Mbaud with a data transmission rate of 10Mbps. The 100Base-TX version of Fast Ethernet uses 4B/5B encoding and operates at 125Mbaud with a data transmission rate of 100Mbps.

Depending on the signal-to-noise ratio; advanced signaling techniques employing multiple voltage levels can achieve higher transmission rates than the signaling rate. The 1000Base-T implementation of Gigabit Ethernet employs a 5-level coding scheme that effectively contains 2-bits, excluding the encoding overhead, and 4 parallel signals to enable 1Gbit/sec data transmission rates on the same 125Mbaud signaling as 100Base-TX.

Despite the considerable effort made to enable 1000Base-T to operate on cables meeting the Cat 5 specifications, some additional specifications were required (Cat 5e). Fortunately, most Cat 5 cables manufactured actually meets the additional Cat5e specifications. So Gigabit Ethernet should work with most Cat 5 cables, but if new cables are being purchased, one should check that the cables meet the Cat 5e specification. Cables that exceed the Cat 5e specification rated for 350MHz may be only moderately more expensive than Cat 5, while Cat 6 cables that support 500MHz are more expensive.

Given that Gigabit Ethernet should be able to use Cat 5e, 350MHz and Cat 6 cables, one might ask whether a standard Ethernet or Fast Ethernet cross-over cable can be employed to connect two Gigabit Ethernet adapters directly. A quick look at the Cat 5e and 350MHz cross-over cable products available shows that only 10 and 100Mbps Ethernet modes are supported. So the question remains, what is necessary to connect two Gigabit Ethernet adapters directly? It turns out that the answer is standard Cat 5e or better patch cables!

The figure below shows the EIA/TIA 568B wiring standard (the EIA/TIA 568A standard have the wires with green and orange colors swapped). A Cat 5 cable has 8 wires in four pairs. Ethernet (10Base-T) and Fast Ethernet (100Base-TX) use only two pairs of the four pairs in a Cat 5 cable. One pair is used for transmit and a second pair is used for receive. Adapters use one specific pair to transmit, another pair to receive, while switch/hub ports use the opposite pairs arrangement.

Kép
Ethernet (10Base-T) and Fast Ethernet (100Base-TX) on Cat 5.

Hence, an Ethernet and Fast Ethernet cross-over cable is implemented by crossing pins 1 to 3, 2 to 6, 3 to 1, and 6 to 2 as shown below.

Kép
Ethernet and Fast Ethernet cross-over cable.

The 1000Base-T Gigabit Ethernet standard uses all four pairs of the Cat 5e cable. Each pair is used to transmit and receive data simultaneously, known as Dual-Duplex transmission. Basically, this is a technique where it is possible to distinguish the direction a signal is traveling.

Kép
The figure below shows the difference between 100Base-TX and 1000Base-T signaling. The 10Base-T and 100Base-TX uses separate pairs for transmit and receive. Hence it is necessary to wire for a specific type of connection. The 1000Base-T transmits and receives simultaneously on each pair. Since there is no difference in the wires used to transmit and receive signals for any device, the standard patch cable, wired straight though, can connect a Gigabit Ethernet adapter to either a switch/hub port or another adapter.

Kép
Note that it still should be possible to use a Fast Ethernet cross-over cable to connect two Gigabit adapters if the adapter auto detects the best supported operating mode. But both the adapters should drop to 100Mbps.

Published with the express written permission of the author. Copyright 2002 Joe Chang. All Rights Reserved.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#556 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 13. 19:42

Idézet: WhiteRaven - Dátum: 2006. máj. 13., szombat - 1:04

Mindenki okulására:
Szeretnék kérni egy leírást vagy egy linket tőled ahol leírják hogyan kell bekötni egy Gigabites cross kábelt. Ja, és azt, hogy miért így.

#557 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 13. 20:09

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. máj. 13., szombat - 20:42

Mindenki okulására:
Szeretnék kérni egy leírást vagy egy linket tőled ahol leírják hogyan kell bekötni egy Gigabites cross kábelt. Ja, és azt, hogy miért így.

Egyszer volt a kezemben egy ilyen kábel, néztem is nagyokat.
nf,n,zf,k,kf,z,bf,b
zf,z,nf,b,bf,n,kf,k
Kép
Hogy ez öntött-dugós, vagy kéziszerszámmal szerelt volt nem emlékszem, nem is lényeges.
Mert boltból hozott öntött dugós "nyóceres" (nf,nzf,z,kf,k,bf,b) semmirekellőt is aprítottam fel a "büszke" tulaj szeme láttára, és jobb híján falikábelt dugóztam fel neki patch dugóval, ami azóta is hibátlanul teszi a dolgát. (Most egyesek megköveznének, mások meg évek óta ugyanígy használják)
A neten nem igazán találtam a gigabit és crosslink kapcsolatra értelmes választ.
Hiszen a kommersz eszközök autosense-sek, máshol meg nincs szükség a crossra gigabiten.
100-as hálónál sincs sok értelme a kék-barna pár cseréjének, jópár hálókártyán még érintkező sincs hozzá.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)

#558 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 13. 20:19

Egy itthoni kísérlet.
Két alaplap, gigás alaplapi lannal.
A router csak 10/100-as, cat5-ös patchkábellel rákötve a gépek.
1 gigás fájl másolása a két gép között kb 100 másodperc.
Kihúzom a kábeleket a routerből, egy toldóval összedugom (popup tájékoztat, hogy 1G-s kapcsolatom van), és ugyanannak a fájlnak a mozgatása kb 32 másodperc.

#559 Felhasználó inaktív   WhiteRaven 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 13. 23:34

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. máj. 13., szombat - 19:42

Mindenki okulására:

Itt van egy.

#560 Felhasználó inaktív   olvesz 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 05. 14. 05:16

hello mindenki segitség Dana routert használok internet megosztásra az internet tökéletes az ftp müködik lakáson belül a gépek ismerik egymást de a külsö hálozati helyeket nem ismeri fel mi lehet az oka HELP...tehát a szolgáltatomnak a többi elöfizetöje nem látszik megosztott hálozati helye mig nem volt router addig okésan tudtam komunikálni a külsö hálozati gépekkel....jo volna egy leirás hogyan kell rávenni a DANA routert hogy lássa öket....köszi a segitséget...

Téma megosztása:

• (119 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.