Idézet: Piftuka - Dátum: 2006. júl. 19., szerda - 11:15
De nincs olyan, hogy "joggal" hiszi. A gyorshajtás bizony önmagában is lehet veszélyes manőver, mert az autó, az út, a gumik fizikai tulajdonságai (az időjárási viszonyokról nem is beszélve) eleve determinálják azt a határt, amit veszélyes átlépni.
Akkor az nem "önmagában gyorshajtás", ezt értsd már meg, hanem hülyeség (relatív gyorshajtás, én speciel ezt büntetném nagyon, a shoot them all helyett). Nem az ilyen egyértelmű esetekről van szó. Nyilván, egy olyan úton, ahol nyáron lehet 100 körül kényelmesen haladni (nem csak az út minősége miatt, hanem pl. nincs település a közelben, fák az út szélén, ahonnan előbújhat valaki/valami, stb. jó példa erre a 4-es út egy-két része, több km egyenes pálya, az út mellett szántóföld, nyár van, egy figyelmesen vezető ember számára mi indokolja a 60-at???), nagy hóesésben, fagyban még a 30 is sok lehet, holott mondjuk 70-es tábla van az úton. Télen, sűrű hóesésben, lehet, az 40-el haladásért is bevonnám a jogsiját, ha meglátom, nyáron viszont talán a 90-ért sem büntetnék (súlyosan). A vezetési tudásban-tapasztalatban természetesen az is benne van, hogy tudod, mire képes az autó, amelyet vezetsz, tudod, milyen az út, ahol haladsz, milyen a többi közlekedő, mennyire tudsz előre gondolkozni, stb., nem csak az, hogy tud-e valaki kézifékkel kanyarodni és 6 másodperc alatt 100-ra gyorsulni.
Idézet
Nem szeretem, ha hazugnak, vagy sunyinak tartanak! Egyrészt a "szösszenet alátámasztásában" semmi ferdítés nem volt. Sajnálom, hogy még mindig nem érted, miért írtam Kanada példáját. De elmagyarázom mégegyszer. Szóba került itt a demokrácia, s annak ellentéte az "orwell-i vízió" a magántulajdon lefoglalásának lehetősége kapcsán.
Erre írtam Kanada példáját, amely vitathatatlanul egy demokratikus jogállam, mégsem tehet meg bárki büntetlenül bármit.
Értem, akkor hülye vagyok, semmi köze a gyorshajtáshoz/autólefoglaláshoz/lopáshoz, csak a demokrácia a-valóságban-nem-úgy-van-ám-az létére példa. Világos, mint vakablak. Akkor viszont mit keres a topicban? A demokrácia természetesem sosem arról szólt, hogy bárki mármit megtehet. Egy lopás/környezet(természet-)károsítás (és ez minden esetben az, kivétel nélkül) viszont nem állítható párhuzamba egy (mondom, önmagában senkinek semmi bajt nem okozó) szabálysértéssel. Büntetni természetesen kell, de közel sem azonos tétellel.
Idézet
S maga a példa azért sem sántított, mert bár szerinted az orvhalásszal szemben a gyorshajtó (de mondom, terjesszük ki nyugodtan a többi szabálytalankodóra is, akik esetében szigorúbb büntetés szükségeltetik) nem okoz kárt, balesetek százai mutatják minden évben, hogy ez nem igaz. S utóbbi esetben az emberhalál sem ritka, mint "kár". S ennek a kárnak a súlyosságát ugye senkinek nem kell érzékeltetni?
De még mindig nem a gyorshajtás a baleset oka, hanem az, hogy valaki akkor éppen nem figyelt oda eléggé, nem mérte fel, hogy lehet-e ott, akkor, olyan sebességgel haladni. Tény, hogy ez a gyorshajtók egy részével is így van, de nem maga a gyorshajtás az oka a balesetnek, hanem a figyelmetlenség, könnyelműség.
Idézet
S hogy hol olvastam ki mindazt a mondandódból?
Ha nem is mindenkinél, de a nagy többségnél feltétlenül különbnek (vezetési tudás, magabiztosság szempontjából) tartod magadat e hozzászólás alapján. S erre írtam azt, amit.
De ha ez nem azt sejteti, amire én gondoltam, akkor tessék... magyaráz meg, mit is szerettél volna ezzel mondani!
Olvasd el figyelmesebben, a
körültekintően a kulcsszó. Ettől eltekintve elképzelhető, hogy én vagyok a legszerencsétlenebb a topicból, autóvezetés-kezelés terén.
Idézet
S ez a hozzászólásod ismét több dolgot nem vesz figyelembe. A számos (nem egy-két!) kivételt. Mást ne mondjak, a mi utcánkat. Kertváros, családi ház övezet, az út előttünk (az utóbbi 10 évben NAGYON, DRASZTIKUSAN megnőtt forgalommal) nagy ívben kanyarodik, bokrok, fák végig (hiszen zöldövezet) az utca bizonyos részei ezek miatt beláthatatlan szakaszok.
Rendszeresek a száguldozók az utcában. Bárkit, aki tolat kifelé a háza elől, vagy megy át az úton elcsaphatnak. Volt is példa már mindkét esetre. Ütközés is volt, egy teherautó a nagy sebesség miatt éppen nem borult fel az utca végén található körforgalomban, s gázolás is volt.
Szóval jön az autós/motoros, előre néz, gondolja "se munkás, se ember az utcán, látok egy viszonylag hosszú szakaszt (amelyek után jönnek a bizonyos beláthatatlan, veszélyes szakaszok), miért ne mennék 70-90-el 40 helyett?"
Erre megint írhatnám a "kedvenc" szavamat, de minek.

Fel kellene sorolnom az összes kivételt? Nincs kismacska az úton, nincs a fa mögött lévő valaminek az árnyéka az úton, nem a napszemüvegemet igazgatom éppen, nem telefonálok... Van ennek értelme? Egyébként nem lakóövezetről írtam, hanem országútról. Egy ilyen helyen lehet, hogy én is "letépném a tökét" a marhának, ha elüti mondjuk a kutyámat, mert nem tudott ott megállni, ahová már nem is láthatott el, attól függetlenül, hogy a kutyám sem az út közepén kellene szaladgáljon, de ha egyszer mondjuk lakóövezet (még ha nincs is kitáblázva), számítani kell hasonlóra.
Idézet
Az indexelés elhagyása pedig azért rossz példa, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ilyen - az általad említett - eseteknél kezdődik az index használatáról való leszokás. Először csak akkor nem rakja ki, amikor nincsen körülötte 500 méteres körzetben senki, majd máskor már a zsúfolt városban, sávváltásokkor, kanyarodásnál sem.
Rossz a példa, egy adott közlekedési helyzetre, mert súlyosabb lehet a fél éves folyománya?
Idézet
Igen, ezért írtam. Rally versenyző volt, ez a tény mégsem mentette meg az életét, miután elszállt az útról.
Ez a tény maga miért kellene, hogy megmentsen valakit? Az csak egy bizonyos gyakorlat és képesség, ami egy balesetnél/rázós helyzetnél vagy segít, vagy nem. Szerintem nem az a jó sofőr, aki 100-120-al is tud vezetni egy szerpentinen és közben a hátsó kerék többet csúszik, mint nem, mégsem sodródik le az útról, hanem az, aki, ha éppen kell, gyorsan is ott tud lenni valahol,
mindig balesetmentesen (okozó nem lesz, és úgy cselekszik, hogy résztvevő sem lehet annyi esetben, mint az átlag).