HWSW Informatikai Kerekasztal: Tandíj - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tandíj legyen, vagy ne legyen? ha igen, hogyan? Értékeld a témát: -----

#261 Felhasználó inaktív   fotel 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2007. 04. 20. 23:03

Idézet: bundas - Dátum: 2006. dec. 18., hétfő - 19:49

Ösztöndíjátlagok jól el is szálltak a változtatás óta :)
7.0 felett vannak általában a max átlagok.

Nekem csak 6.2, de legalább a tanulmányi is 4.55 lett :) Utolsó félév, viszlát bme...

#262 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 27. 09:28

Minőségi oktatást és kutatást eredményező reform körvonalai a hazai felsőoktatásban - Vitaanyag

#263 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 27. 09:41

Idézet: Hasse - Dátum: 2007. ápr. 27., péntek - 10:28

Ez kemeny, es az lepett meg a legjobban, hogy az egyetemek akarjak ezt a valtozast. Valami megiscsak tortenik ebben az orszagban, ha mar legalabb ok kepesek belatni, hogy a sajat problemaikat nekik kell megoldaniuk... nem csak mindig mutogatni masra, meg allambacsira varni.

Idézet

A vitairat szerint meg kell szüntetni mindenfajta normatív finanszírozást és a különbségtételt az államilag támogatott és az önköltséges felsőoktatás között. Minden hallgató fizessen tandíjat, azt emeljék a költségtérítés szintjére. Mentesüljön ez alól a diákok azon 15-20 százaléka, akit a hallgatói önkormányzat rászorulónak ismer el. Az állami tulajdonú felsőoktatási intézményeknél a költségvetést az infrastruktúra (tanterem, laboratórium, könyvtár, diákszálló, étterem) létrehozása és fenntartása terhelné.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#264 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 27. 10:13

Idézet: Samott - Dátum: 2007. ápr. 27., péntek - 10:41

Ez kemeny, es az lepett meg a legjobban, hogy az egyetemek akarjak ezt a valtozast.

Pontosabban néhány nevesebb (és vélhetően versenyképesebb) egyetem Gazdasági Tanácsának tagjai, ezekben a rektoron és a gazdasági igazgatón túl jellemzően a gazdasági életből ismert nevesebb személyek vagy közgazdászok ülnek (és 2005 óta létezik), mondhatni ezeknek ez a dolguk.

#265 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 27. 10:44

Idézet: Hasse - Dátum: 2007. ápr. 27., péntek - 11:13

Pontosabban néhány nevesebb (és vélhetően versenyképesebb) egyetem Gazdasági Tanácsának tagjai, ezekben a rektoron és a gazdasági igazgatón túl jellemzően a gazdasági életből ismert nevesebb személyek vagy közgazdászok ülnek (és 2005 óta létezik), mondhatni ezeknek ez a dolguk.

Igazabol ugy ertettem, hogy nem kivulrol kenyszeritenek rajuk valamit hanem sajat dontesuk alapjan akarjak atformalni a rendszert.

Samott
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out. | exHWSW - Értünk mindenhez IS @ PH!

#266 Felhasználó inaktív   Daihelyon 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 10:35

Tényleg kéne változás, minden szinten, és nem csak papíron.
Szép és jó, ami a vitairatban van, de ha belegondolok, hogy ma mi megy az egyetemeken akkor azt mondom, hogy ezt itt és most NE, mert akkor aztán olyan világ jön, hogy a csuhaj is eltünik.
Már a "fizessen mindenki a költségtérítés szintjén és csak a rászorzlók ne"-től is fázok. Ki a rászoruló? Ki fogja eldönteni? És mi alapján? Ha valaki azt mondja, hogy úgy, mint ahogy ma eldöntik, akkor a fene ette meg az egészet ott ahol van. Mert akkor könnyen lehet, hogy lesz olyan, akinek nem kell fizetnie, de zsebpénzből tudná finnanszírozni, más meg akinek tényleg nem tudja fizetni, meg nem jut bele. És költségtérítés szintjén? Kérem, ma a DE orvosi szakon egy félév 800.000 Ft. Belegondolt mindenki, hogy mit is jelentene, ha ezt ki kéne fizetni. Akkor lenne aztán elitista és zárt közösség egy-két szak. Hébe-hóba, mutatóba bevennének maguk közzé egy-két "rászorulót" is, de alapvetően akkor lenne Isten igazából belterjes az egész.
Meg szép gondolat a tanulmányi eredmény alapján, de ezt aki életében valaha is vizsgázott, főleg "felkapott" szakon, az nem gondolhatja komolyan, MA nem. Aki bele lát pl az orvis szakba (ezzel piszkosul tudok példálózni, nyakig benne voltam, de megutáltam az egészet) az fel se vetne ilyen gondolatot. Az egész orvosi szak belterjességéből adódik, hogy a jegyet a kapcsolat/ismertség mértékére osztogatják.
Szép gondolat az is, hogy ma már nem zárt a világ, bárhova el lehet jutni, ja csak bírja a kedves szülő anyagilag. Nem beszélve a tanulmányi ösztöndíjakról, amit ugyebár senki sem képzeli, hogy 100%-osan az érdemek alapján osztogatnak.
Na de nem akarom ragozni. Mind az oktatás, mind a tanulás részébe van egy nagy adag rálátásom, és azt kell mondanom, hogy szép és jó és tényleg kéne változás, de azt a fejekeben kell elkezdeni. Véget kéne vetni az elitista, zárt "kluboknak" és akkor lehet jönni a megváltó gondolatokkal, mert addig a feltetett dolgok megint csak az oktatás egyre zártabb mivoltát erősíti.
Egy milliárd légy is tévedhet.
Csak azért is.
"Üdvözlöm, az anyázáshoz kérem vegyen egy sorszámot és álljon be a sorba. Köszönöm megértését."

#267 Felhasználó inaktív   special 

• project 2501
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2007. 04. 29. 11:26

Fel nem tudom fogni, miből gondolod, hogy a "fejekben elkezdeni" a változást könnyebb, nem pedig két nagyságrenddel nehezebb, megfoghatatlanabb, gyengén befolyásolható és hosszabb folyamat, mint gazdasági megközelítéssel elérni, sőt kikényszeríteni a megfelelő gondolkodást.

Igen, vagyis nem, nem lehet tökéletes rendszert építeni, vagyis akármilyen átgondolt is egy rendszer, lesznek, akik meg tudják szegni, ki tudják játszani. Valójában nem is az a cél, hogy senki ne tudja, hanem hogy elfogadhatóan kevesen. Vagyis igen, lesznek olyanok, akik Mercedes SLK-val fognak költségtérítést kapni., másnak meg dolgozni kell, hogy egyetemre tudjon járni (húha). Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy az egész elvet, rendszert el kell dobni.

A felsőoktatás reformjában az első és legfontosabb lépés a tandíj bevezetése, mely nemcsak társadalmilag igazságosabb, hanem egyből a gondolkodás megváltozása és a felsőoktatás színvonalának fokozása irányában is hat. Onnantól kezdve, hogy a hallgató tudja, neki ez egy valag pénzbe kerül, sokkal jobban meg fogja nézni, hogy elmegy-e egyetemre, és ha igen, melyiket válassza. Melyik tud olyan eredményeket felmutatni, hogy megérje a befektetés. Egyből értelmet nyernek majd az olyan dolgok, mint a HR-cégek megítélése, a végzettek átlagos fizetése, ne adj isten garantált kezdő fizetések, pozíciók, és az egyetemeknek ilyen mutatókat kellene produkálni. Olyan alapvető problémákat számolna fel, mint a puskázás, vagyis a népsportnak számító, az egész magyar rendszert rothasztó tömeges csalások, a gagyizás, jópofizás.

A diákok tanulmányi hozzáállása is megváltozna, ugyanis többé nem engedhetnék meg maguknak a luxust, hogy szórakozásra, könnyed életre használjanak fel éveket, mielőtt munkába állnak, vagy csak egyszerűen leszarják az egészet -- közpénzen. Egyrészt mert az a valag pénzt, többmillió forintot ki kell tudnia majd termelni a munkaerőpiacon realizált előnyből, amihez nem árt azért a szakmai kompetencia, szociális képességek, munkatapasztalatok. Másrészt mert az iskolák nem engedhetnék meg maguknak, hogy lófaszjóskák hagyják el a falakat, papírral a kezükben.

Mint a legtöbb dolgot a világon, ezt sem nekünk kellene kitalálni, csak megvizsgálni a modelleket világszerte, és azok tapasztalatai alapján kialakítani egy sajátot.

A finanszírozás megváltozása ráadásul egy újabb, erős szereplőt is a rendszerbe vonhatna végre: a hitelezőkét. Ez nem igényel túl sok ecsetelést, ők rendkívül jól tudják magukat képviselni. Ők lennének azok, akik az iskolák és hallgatók mögött is ott állnának csőre töltött fegyverrel, mindkét szereplőt arra kényszerítve, hogy piacilag értékes tudást, képességeket fejlesszenek.

Tehát, visszatérve az elejére, érthetetlen számomra, hogy a vezérelhető gazdasági ösztönzők kialakítása helyett te valamiféle homályos morális-szociális ösztönzőket igyekeznél létrehozni.

#268 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 11:53

Tudod special amikor én egyetemre jártam, SOHA 1x sem kaptam szociális támogatást, mert olyan k*rvára jól éltünk. 3. félévtől már be sem adtam a papírt, mert annyira k*rva jól élünk, hogy esélytelen, hogy kapjunk.
Ösztöndíjat mindig kaptam, elég jó eredménnyel zártam. De ez semmit sem jelent.
Egy valamit biztosan tudok, ha most fizetni kellene a 150 rugót/félév (ne adj isten nem tudnék naponta bejárni, hanem még kollégium, vagy albi kellene) akkor nem tudnék menni.

Azt, hogy dolgozni meg húha.. hát nemtom special te merre jártál, ha jártál egyetemre, de tudod vannak olyan iskolák, ahol TÉNYLEGESEN vannak katalógusos órák, nem pedig csak úgy, hogy más beírja a kódodat, nevedet. Namost ha lényegében 2-3 óránként szétszórva bennvagy egész héten, reggel 8-tól este 8-ig szinte minden nap,akkor hogy jársz dolgozni.

Az, hogy a fizetős rendszer igazságosabb egy hatalmas nagy butaság nem más.
Néhányan kicsit elvannak szállva, elkellene őket vinni nyomorogni minimálbérből, meg 1-2 gyereket, lakást fenntartani. Aztán akkor mondaná, hogy milyen igazságos a rendszer, amikor a gyereke jó eredménnyel végzett, de nem tudja továbbtanítani... :omg:
Daedalus is the Internet

#269 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 11:57

Idézet: Daedalus - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 12:53

Azt, hogy dolgozni meg húha.. hát nemtom special te merre jártál, ha jártál egyetemre, de tudod vannak olyan iskolák, ahol TÉNYLEGESEN vannak katalógusos órák, nem pedig csak úgy, hogy más beírja a kódodat, nevedet. Namost ha lényegében 2-3 óránként szétszórva bennvagy egész héten, reggel 8-tól este 8-ig szinte minden nap,akkor hogy jársz dolgozni.

Az elso evben en se tudtam megoldani a munkat a suli mellett, de masodiktol mar mukodott a dolog... nem volt konnyu, de aki akarta az tudott dolgozni, es jol teljesiteni a suliban is.

Samott

#270 Felhasználó inaktív   debaj 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 12:02

Idézet: Samott - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 12:57

nem volt konnyu, de aki akarta az tudott dolgozni, es jol teljesiteni a suliban is.

Erről tudnál mesélni, milyen lehetőségek vannak? Ősszel ugyanis újra akarom kezdeni az egyetemet, és ez a jelenlegi munkahelyemen való felmondással jár együtt. Hogy lehet egyeztetni a melót az egyetemre járással, mennyire segítenek ebben a munkaadók? (Szívesebben helyezkednék el valami szakmai tapasztalatot adó munkahelyen, gondolom, te sem szórólapozással tartottad fenn magad.) Jöhet privátban is.

Szerkesztette: debaj 2007. 04. 29. 12:04 -kor

#271 Felhasználó inaktív   rohamkocka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 14:11

Nekem az a tapasztalatom, hogy a kvalifikáltabb tudást megkövetelő munkahelyek jóval rugalmasabbak, mint ahol csak a két kézre/lábra van szükség.

A tandíjjal egyetértek, kell, mivel a mai világban sokan csak azért mennek felsőoktatásba, mert akkor elkerülhető a munka, illetve sokan azt hiszik, csak az egész egy nagy buli.
De én nagyon hiányolok egy lényeges pontot: az oktatók és úgy általában az egész személyzet közalkalmzotti státusa. Minek, mi értelme? Az oktatás tolódik a piaci alapok fele, de az oktatók még mindig azok a beállt emberek, akik élvezik az állami munkahely biztonságát és amely miatt erősen romlik a munkamorál. Egyszerűen elkényelmesednek, mert ők "oktatók" és mögöttük az egyetem intézménye. Persze vannak kivételek, nekik kalapemelés, stb., de sajnos ez a ritkább.
----------
rohamkocka

#272 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 15:33

Idézet: debaj - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 13:02

Erről tudnál mesélni, milyen lehetőségek vannak? Ősszel ugyanis újra akarom kezdeni az egyetemet, és ez a jelenlegi munkahelyemen való felmondással jár együtt. Hogy lehet egyeztetni a melót az egyetemre járással, mennyire segítenek ebben a munkaadók? (Szívesebben helyezkednék el valami szakmai tapasztalatot adó munkahelyen, gondolom, te sem szórólapozással tartottad fenn magad.) Jöhet privátban is.

Hogy most milyen lehetosegek vannak nem tudom, en egy ujpesti szamtech boltban voltam szervizes/mindenes, delutan amikor odaertem lattam hozza az osszegyult munkahoz, javitottam, raktam ossze gepeket. Ugyanitt dolgoztam vegig a nyaraimat foallasban. Illetve mivel en tanar is volnek, az utolso evben az UMSZKI-ban tanitottam felallasban. (na akkor mar tenyleg nem sok orank volt a fosuliban).

Samott

#273 Felhasználó inaktív   Thomas.Felis 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 16:34

Hát neked igen nagy szerencséd volt, hogy találtál egy ilyen (biztosnak mondható) munkahelyet. Én most 2.féléves vagyok, és első félévben próbáltam dolgozni suli mellett, de egyszerűen nembírtam. És ez most nem nyávogás, ezek tények, keményebb szakokon nagyon nehéz (vagy lehetetlen) érdemben dolgozni. Egy dolog emellett, hogy a szorgalmi időszakban van szabadidőd...de mit csinál a munkaadód, ha jön a vizsgaidőszak? Szemethuny felette? Kötve hiszem. Ugyanúgy dolgozni kell akkoris, ha meg akarod tartani az  állásod. Ha mégiscsak találnál egy olyan munkahelyet, ami kellően rugalmas, még ott is ottvan, hogy elveszi az idődet. Aki nappalisan akar melózni az első 1-2 évben, akkor az igen jól gondolja meg. Később már lehet dolgozni, elismerem, jobban befér az ember ütemtervébe.

De akkor is ottvan az első 2 év, és azt valahogy túl kell élni. Én nemkapok szoctámot, sem ösztöndíjat. Anyum tanár, aki egyedül nevel, havi ~110k-s fizuból. A mi sulinkon egy félév ~150k. Államis vagyok, de ha áttennének költségtérítésesre, akkor azthiszem keményen meg lennék lőve.

Ezeket azért írtam le, hogy egy kicsit gondolják végig a dolgokat azok, akik annyira támogatják a tandíjat, hogy ebben a rendszerben egyszerűen képtelenség jól megítélni, hogy kinek kelljen fizetni, és kinek nem. Irtó nagy kics*szés ez a rászorulókkal, akik meg tudnák fizetni, azoknak úgyis teljesen mindegy, mert a szülők pénzelik a dolgot.

A 15-20%-os "legjobb tanulók" státusz meg közröhely. A kezdeti szórási stádiumban olyannyira érdektelen a valós tudás, hogy azt egyesek el se tudják képzelni. Az ember örül, ha átvergődik a nagyján 2-essel, csak folytathassa a sulit. Akik még mindig a "tanulsz, és átmész" hitben élnek, azokat nagyon ki kell ábrándítanom, sokat változott a rendszer az elmúlt 10-20 évben.

Akik azt gondolják, hogy a mai fiatalok csak a buli miatt mennek fősulira/egyetemre, azok nézzenek magukba, mert talán akad 1-2 ember, aki ténylegesen tanulni szeretne...

Több kommentem nincsen, ezeket már régóta le szerettem volna írni.
"Amúgy, minél inkább megkötött valami, annál valamilyenebb. " /Gyula4*2/

#274 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 16:53

Idézet: Samott - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 11:57

Az elso evben en se tudtam megoldani a munkat a suli mellett, de masodiktol mar mukodott a dolog... nem volt konnyu, de aki akarta az tudott dolgozni, es jol teljesiteni a suliban is.

Hol volt helyileg a dolog? (mert ugye budapesten és vidéken nem 1 kategória a munkakeresés)
És milyen volt az órabeosztásod, katalógusos órák?
Daedalus is the Internet

#275 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 16:55

Idézet: rocker69 - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 17:34

Egy dolog emellett, hogy a szorgalmi időszakban van szabadidőd...de mit csinál a munkaadód, ha jön a vizsgaidőszak? Szemethuny felette? Kötve hiszem. Ugyanúgy dolgozni kell akkoris, ha meg akarod tartani az  állásod.

Most nem azert, de a vizsgaidoszakban meg konnyebb volt: csak a vizsgat es az azt megelozo napot kellett kihagynom (rosszabb esetben a vizsga utan mar mentem butykolni). Amugy reggeltol estig ott voltam... lehet am tanulni utazas kozben, meg hetvegen is. Szabadido, pihenes nem nagyon volt... ma sokkal konnyebben elek, mint azokban az evekben. Hozza kell tenni, hogy nem voltam koleszos, kaja es fekhely jutott otthon. :)

Samott

#276 Felhasználó inaktív   Samott 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 16:57

Idézet: Daedalus - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 17:53

Hol volt helyileg a dolog? (mert ugye budapesten és vidéken nem 1 kategória a munkakeresés)
És milyen volt az órabeosztásod, katalógusos órák?

BMF NIK + tanarszak (Bankis vonalon). En alapvetoen egy lelkiismeretes alak vagyok, keves orat hagytam ki...

Samott

#277 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 17:07

Idézet: rohamkocka - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 14:11

A tandíjjal egyetértek, kell, mivel a mai világban sokan csak azért mennek felsőoktatásba, mert akkor elkerülhető a munka, illetve sokan azt hiszik, csak az egész egy nagy buli

Ez egy badarság. Így csak a társadal szegényebb rétegeit szorítod ki. A csillásak, gazdagapuci gazdagyerekei meg amúgysem dolgoznának életükben sem, persze hogy elmennek fősulira.
Ráadásul még az ilyen semmitérő embereket tennék késöbb vezetői pozíciókba a végzettségüknek köszönhetően.
Ez egy szép társadalom lenne.
Mai világ úgyis erre megy, minél jobban elválasztani egymástól a csillás és a csóró társadalmi réteget.
Feri meg majd sír, hogy az anyja nem tudja fizetni a gázszámlát.

A mai oktatást meg kell reformálni.
De nem így, hogy megsarcolják a népet.
Nehezíteni kellene.
Ma már tök alap, hogy az olvasni nemtudó béla érettségit kap, ne ajd isten egy országos jóhírű és könnyen 5-öst adó gimnáziumban kiváló átlagot érhen el...
Tök alap, hogy felvesznek többszáz olyan embert olyan szakokra akikre egyátalán nincs szükség (fejkvóta).
Ha az érettségi olyan szintű lenne, hogy csak az arra érdemesek tudnák megcsinálni, nem pedig csak egy parasztvakítás, akkor már jelentősen csökkenne a továbbtanulók száma. Rendes felvételi kellene.
Gépészmérnöknek sem szabadna egy olyan gimnazistának jelentkezni aki nem tudja milyen az az m6-os csavar.
Meg persze normális oktatás kellene és mondjuk egy gépészmérnöknek ne hozzám kelljen átjönnie, mikor a motoromat szerelem, hogy lásson életében 1x is résvezérléses 2 ütemű motort.
Ma nincs követelmény. Ilyen egyszerű.
Ha valaki elkezdi az iskolát simán eljut 4.-iig úgy, hogy nem tud olvasni, írni, számolni.
Álltalános iskolában ha valaki a tanárnénik kedvence simán átmegy 5-ös átlaggal.
Szakközépiskola/gimnázium egy vicc. Szakoktatás ma NICS, önállóan dolgozni tudó emberek nem kerülnek ki a szakiskolákból. Tragédia.
Érettségi meg úgy is lehet 4-es, hogy még a szögfügvényeket sem tudja. Fizika helyett meg érettségizik tesiből, a matekot is függvénytáblából oldja meg.
Szánalom.
Felveszik egyetemre ahogy a többi társát is és elvégzi.
Vicc az egész.

Ennek megoldása nem a fizetőssé tétel, hanem egy totális újragondolás.
Ennyi erővel Feriéknek a következő lépése lehetne az is, hogy a középszintű oktatást tennék fizetőssé. És ha ez is beválik akkor az alapszintűt is. Teljesen jogos.
Ha meg nem tudják fizetni a szakközépiskolások majd elmennek éjszakai vagy délutános műszakba, teljesen jogos. Tanulni meg úgyis tud a paraszt, de ha van egy kis iq-ja, akkor nem is kell a jelenlegi színvonal mellett és jelesre elvégzi.
Ez a cél,bravó!
Daedalus is the Internet

#278 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 17:07

Idézet: Samott - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 16:57

BMF NIK + tanarszak (Bankis vonalon). En alapvetoen egy lelkiismeretes alak vagyok, keves orat hagytam ki...

Akkor jó orarended lehetett, szerencséd volt.  :up:
Hidd el sok helyen megoldhatatlan lenne.
Daedalus is the Internet

#279 Felhasználó inaktív   Daedalus 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 17:10

Idézet: rocker69 - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 16:34

Én nemkapok szoctámot, sem ösztöndíjat. Anyum tanár, aki egyedül nevel, havi ~110k-s fizuból. A mi sulinkon egy félév ~150k.

Persze, mert te is k*rvajól élsz.
Aki meg Porscheval jár suliba és apucija minimálbérre van bejelentve, meg trükközik az meg kap havi 20-30k-t. Ők szarul élnek.
Más meg alig nyögi ki hogy megéljen,aztán még sarcolni akarják.
Tandíjat támogatóknak kellene egy is lakás, egy minimálbéres fizetés, meg egy asszony aki mondjuk legyen minimálbéren (jószívű vagyok, mert nem teljesítménybéres és nem a minimálbér felét kapja) meg mondjuk 2 éhes gyerek, az egyik mondjuk legyen 14 éves, a másik meg legyen 18, mindkettő kiváló képességű gyerek. Aztán próbálnák meg a továbbtanulást támogatni. Örülnének, ha a fiatalabbikat eltudnák küldeni középiskolába.
Kiváncsian várnám, hogy a tandíjat támogatók közül ezt hogyan élnék meg páran.
Netán beáldoznák családjukat az "igazságosság" jegyében?
Vagy netán hitelt vennének fel a jelenlegi gazdasági helyzetben,mert pár év múlva úgyis jobbra fordul?  :D
Mindent vagy semmi alapon felvetetnék a diákhitelt a kölökkel? Aztán ha bukik a gyerek,akkor megy a ház is?

De persze vannak akik a nagyfaluban élnek álomvilágban. Az szerint én is 280at kellene, hogy keressek. És még csak azt sem lehet mondani, hogy kevesen élnek minimálbéren.

Szerkesztette: Daedalus 2007. 04. 29. 17:19 -kor

Daedalus is the Internet

#280 Felhasználó inaktív   Hasse 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 04. 29. 17:32

Idézet: Daedalus - Dátum: 2007. ápr. 29., vasárnap - 18:10

Tandíjat támogatóknak kellene egy is lakás, egy minimálbéres fizetés, meg egy asszony aki mondjuk legyen minimálbéren (jószívű vagyok, mert nem teljesítménybéres és nem a minimálbér felét kapja) meg mondjuk 2 éhes gyerek, az egyik mondjuk legyen 14 éves, a másik meg legyen 18, mindkettő kiváló képességű gyerek.

Ha a szegényeknek jellemzően tehetséges gyerekeik lennének, az egész problémakör nem lenne időszerű.  :Đ

Téma megosztása:

• (22 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.