HWSW Informatikai Kerekasztal: Vezetek nelkuli LAN III - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (149 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Vezetek nelkuli LAN III

#2361 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 09. 13. 13:46

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2011. 09. 13. 10:53

Segítsetek kicsit nekem, azt sem bánom ha szájbarágósan!

Nem írtad, mi és milyen üzemmódban van a forrásrouter.
Ha nincs egyéb igény, akkor az első AP-nak adj egy alcímet a forrásrouter védett címtartományában (amelyik ki van véve a DHCP-tartományából.
Az AP-ben kapcsold ki a címfordítót, definiáld sima átjáróként és definiáld átjárócímnek a forrásrouter IP címét.
Adj az AP-nek egy rádiós bázisnevet.
A másik oldalt definiáld kliensnek és kapcsolódj fel vele a bázisra.
Ekkor (ha a routeren be van kapcsolva a DHCP, akkor a gép kap egy címet. A gépen még valószínüleg definiálni kell egy átjáró címet (az AP-ét).

#2362 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 13. 14:00

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2011. 09. 13. 10:53

Szerintetek végülis hogyan elegáns beállítani egy ilyent?

Kicsit gondolkodtam még az ügyön. Az szerintetek működne lenne, ha így lenne:

(1) ESZKÖZ:
- operation mode: Access Point
- lan: 192.168.1.254
- dhcp: disabled
- wireless mode setting: access point

(2) ESZKÖZ:
- operation mode: WISP Client Router
- lan: 192.168.2.1
- dhcp: enabled
- wireless mode setting: ??? access point / client / repeater / bridge

Vagy, szerintetek elegánsabb, a latency probléma miatt üdvözítőbb lenne így:

(1) ESZKÖZ:
- operation mode: Wireless Broadband Router

(2) ESZKÖZ:
- lan: 192.168.2.254

Mit gondoltok?

#2363 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 13. 14:11

Gyula, nem is vettem észre, hogy írtál! Bocsi!

Üzenet megtekintéseIdézet: Gyula2222 - Dátum: 2011. 09. 13. 13:46

Az AP-ben kapcsold ki a címfordítót, definiáld sima átjáróként

Hát ez az, ezt hogyan érem el?

Ott, a szimulátorban, amit belinkeltem, olyan három fő operation mode van, mint:
  • AP Client Router: WISP Client Router
  • AP Router: Wireless Broadband Router
  • AP: Access Point

Nekem ebből kell választanom.
:blink:

És akkor még ott van utána a következő választás, hogy
  • access point
  • client
  • repeater
  • bridge

Ez meg már végképp nem egyértelmű. Ha ugyanis AP Router módot választok, akkor hogy kell értenem ezt a négyet?

#2364 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 13. 15:24

Mckay, kicsit több infó kéne!

Az 1. lakásban, ahol van net, van-e és milyen router? Ahhoz hozzáférsz? Tudni kéne, hogy az milyen IP címen, milyen alhálózati maszkkal muzsikál... Ennek függvényében lehet tovább lépni. Esetleg érdekes lehet még a net típusa is (milyen a modem).

Idézet

The AP supports three mode operation modes for multi-user to access the Internet: AP Client Router, AP Router and AP. In AP Client Router mode, it can access the Internet wirelessly by your WISP’s support. In AP Router mode, it can access the Internet via ADSL/Cable Modem. In AP mode, it can access a wireless network by using WIFI

Azaz:

AP Client Router (WISP: Wireless Internet Access Service): Vezeték-nélküli internet szolgáltatóhoz kapcsolódás

AP Router: Hagyományos (ADSL/Cable) internet szolgáltatóhoz kapcsolódás (azaz mint egy hagyományos wifi router, de csak wifi-n szór tovább a PC-(k)nek, nincs 4 db LAN aljzat)

AP (Acess Point) mód pedig a sima "buta" hozzásférési pont.

Ha van routered már, akkor a két TP-linket AP módban javaslom...
"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#2365 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 13. 16:17

- Folytatás -

AP módban hat üzemmódban lehet a TL-WA5210G.

1, Access Point (a "klasszikus" AP)
Vezetéken csatlakozik a routerhez, s wifi-n szór a klienseknek

2, Client
Wifin csatlakozik a routerhez, és a vezetéken ad netet a rákötött host-nak (PC-nek)

3, - 4, Repeater / Universal repeater
Wifi-n kapcsolódik egy (fő)AP-hez vagy routerhez és ezt tovább sugározza, átjátsza másoknak. Gyakorlatilag a wifi vételi területét növelhetjük vele, láncszerűen vagy csillagpontszerűen, de a sávszélesség leesik kb. a felére, mivel half duplexben megy a kommunikáció. Az univerzálisban a WDS (Wireless Distribution System) ki van kapcsolva, ez akkor jön jól, ha a WDS-t nem támogatná valamelyik host a hálózatban.

5, - 6, Bridge (point to point) és Bridge (Point to Multi-Point)
Az első esetben két AP összeköt wifi-n két vezetékes hálózatot. Tehát mint egy híd. A másodikban max 6 AP és a rájuk kötött vezetékes hálózat kötődik össze wifi-n.

Szerkesztette: StSanya 2011. 09. 13. 16:18 -kor

"Mindörökké! Enter."
Konfig: MSI 790GX-G65, AMD Phenom II X3 720 @X4 @3000MHz, Crucial Ballistix Tactical LP DDR3 1333MHz CL7 8GB kit, MSI Radeon HD 7770 OC 1GB, Intel X-25M 160GB, Western Digital Caviar Red 1TB, Pioneer DVR-216D, Corsair HX-450 Modular, Cooler Master Hyper TX2 @Chieftec AF-0925PWM, Cooler Master Centurion 534 Black, Dell P2414H, APC Back-UPS ES 700VA, D-Link DSL-321B @DChard, Asus RT-N66U @Shibby, Creative GigaWorks T20 Series II, SteelSeries 4H, Genius KB-G265, Logitech G100s

#2366 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 13. 16:17

dupla

Szerkesztette: StSanya 2011. 09. 13. 16:17 -kor

"Mindörökké! Enter."

#2367 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 13. 16:18

Szia!

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2011. 09. 13. 15:24

Mckay, kicsit több infó kéne!
Az 1. lakásban, ahol van net, van-e és milyen router? Ahhoz hozzáférsz? Tudni kéne, hogy az milyen IP címen, milyen alhálózati maszkkal muzsikál... Ennek függvényében lehet tovább lépni. Esetleg érdekes lehet még a net típusa is (milyen a modem).

Persze, van router, egy kábeltévés internetet eddig is több vezetékes gépen használták.

Az újdonság csupán két plusz access point lenne, ilyent csináltam már sokszor.
Pontosabban olyant csináltam már korábban, hogy az ap-re is ap csatlakozik, repeater módban.
De most egy számomra új eszközt, az 5210G-t vettem, és ez már kicsit másképp beszél.

És van ez a probléma, hogy az eddig kifogástalan vezetékes hálón a játék közben megnőtt a latency.
De az is lehet, hogy csak azért nőtt meg, mert esetleg rossz beállításokkal zavartam a lan forgalmat.

Mindenesetre a sima AP módot lehet, hogy megpróbálom elkerülni, a latency kérdés miatt.
Inkább szerintem alároutolok majd, ezzel a bűbájos Wisp Client Router mode-dal.

#2368 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 13. 16:35

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2011. 09. 13. 16:17

5, - 6, Bridge (point to point) és Bridge (Point to Multi-Point)
Az első esetben két AP összeköt wifi-n két vezetékes hálózatot. Tehát mint egy híd. A másodikban max 6 AP és a rájuk kötött vezetékes hálózat kötődik össze wifi-n.

Köszömöm! Ezt a multi pointot nem is értettem.
:-)
Ebben a bridge módban tulajdonképpen két más nevű hálózatot köthetek össze? Pl. 192.168.1.0-t és a 192.168.2.0-t?
De akkor a második helyen kell valami forgalomirányító is, nem?
Különben honnan tudnák, hogy merre van az átjáró?
Vagy a bridge módban az irányítás benne van?
Vagy rosszul értem, és a bridge esetén egy közös hálózatot alkotnak, és az .1.0 hálózatban lévő router irányít?

No, én továbbra is úgy látom, hogy az a WISP CLIENT ROUTER mód bejöhet.
Elvégre az eredeti (1) ház tulajdonképpen nem más, mint egy WISP székház.
:D
Ha így van, akkor már csak az a kérdés, hogy milyen módba kell tennem az (1) ház access pointját...

Szerkesztette: mckay 2011. 09. 13. 16:36 -kor

#2369 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 13. 16:39

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2011. 09. 13. 17:18

Szia!

Persze, van router, egy kábeltévés internetet eddig is több vezetékes gépen használták.

Az újdonság csupán két plusz access point lenne, ilyent csináltam már sokszor.
Pontosabban olyant csináltam már korábban, hogy az ap-re is ap csatlakozik, repeater módban.
De most egy számomra új eszközt, az 5210G-t vettem, és ez már kicsit másképp beszél.

És van ez a probléma, hogy az eddig kifogástalan vezetékes hálón a játék közben megnőtt a latency.
De az is lehet, hogy csak azért nőtt meg, mert esetleg rossz beállításokkal zavartam a lan forgalmat.

Mindenesetre a sima AP módot lehet, hogy megpróbálom elkerülni, a latency kérdés miatt.
Inkább szerintem alároutolok majd, ezzel a bűbájos Wisp Client Router mode-dal.

A routeren kell kezdened a beállítást, vagy legalábbis megnézni, hogyan van egészen pontosan konfigolva!

Én úgy szoktam, hogy router 192.168.1.1 maszk: 255.255.255.0 DHCP: 192.168.1.10 - 192.168.1.50 között (kis hálózatnál bőven elegendő, főleg két órás lease time-al, de növelheted 192.168.1.254-ig, a lease-t pedig ha általában ugyanazok a gépek csatlakoznak fel, akkor meg növelheted).

És úgy teszek be további AP-t, stb., hogy rajtuk előtte IP fixen 192.168.1.2 - 192.168.1.9 közé belő, DHCP kikapcs, átjárónak meg 192.168.1.1 beállít...
"Mindörökké! Enter."

#2370 Felhasználó inaktív   StSanya 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 13. 16:51

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2011. 09. 13. 17:35

Köszömöm! Ezt a multi pointot nem is értettem.
Ebben a bridge módban tulajdonképpen két más nevű hálózatot köthetek össze? Pl. 192.168.1.0-t és a 192.168.2.0-t?
De akkor a második helyen kell valami forgalomirányító is, nem?
Különben honnan tudnák, hogy merre van az átjáró?
Vagy a bridge módban az irányítás benne van?
Vagy rosszul értem, és a bridge esetén egy közös hálózatot alkotnak, és az .1.0 hálózatban lévő router irányít?

No, én továbbra is úgy látom, hogy az a WISP CLIENT ROUTER mód bejöhet.
Elvégre az eredeti (1) ház tulajdonképpen nem más, mint egy WISP székház.
:D
Ha így van, akkor már csak az a kérdés, hogy milyen módba kell tennem az (1) ház access pointját...

A hálózat az egy, ezek csak szegmensek...

Ez a fizikai réteg, hogy aztán milyen hálózat neveket adsz meg, peer/peer vagy tartományi logikába rendezed, az már egy másik kérdés...

Lehet jobb lenne az 1. AP-t AP üzemmódba, a 2. AP-t kliensbe, ha csak egy vezetékes gép lesz a 2. házban.

Sajna ezt a WISP-et én nem nagyon ismerem, de talán lesz itt Jahno vagy más, aki képben van vele.
"Mindörökké! Enter."

#2371 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 09. 13. 17:24

Üzenet megtekintéseIdézet: StSanya - Dátum: 2011. 09. 13. 17:51

Sajna ezt a WISP-et én nem nagyon ismerem, de talán lesz itt Jahno vagy más, aki képben van vele.

Úgysem kell, no meg a nevük is más. Én lusta vagyok leírni, meglesni milyen eszköz, mert úgysem azt fogja csinálni vagy kipöcsöli és úgyis én leszek a hülye. TPLinktől eleve volt olyan, ami kliens módban megy, de akkor kötelező jelleggel natol. Ott meg akkor figyeljünk az IPtartományokra is.
Make love not Wor.

#2372 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 13. 23:01

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 09. 13. 17:24

Úgysem kell, no meg a nevük is más. Én lusta vagyok leírni, meglesni milyen eszköz, mert úgysem azt fogja csinálni vagy kipöcsöli és úgyis én leszek a hülye. TPLinktől eleve volt olyan, ami kliens módban megy, de akkor kötelező jelleggel natol. Ott meg akkor figyeljünk az IPtartományokra is.

Igen, szerintem is natol, és talán a vasárnapi 5 perces próbálkozásomnál is ez zavarhatott be: nem találhatott ki, mert kint is 192.168.1.0 hálózat volt, meg bent is.
Aztán lehet, hogy nem ez volt, nem tudom, pénteken elválik majd, ha újra kimegyek.

De Jahno, mondd csak, hogy értetted azt, hogy

Idézet

úgysem azt fogja csinálni vagy kipöcsöli

?
Ezt az eszközre gondoltad, vagy rám?

Amúgy nem kell semmit sem kikeresni, egyetlen kattintás megtekinteni az eszköz menüjét: TL-5210G MENÜ
Én a magam részéről azért firtatom ezt a WISP menüpontot, mert az hátha NAT mögé teszi ezt az egész wifizős szakramentumot, és így hátha nem lesz latency növekedés a LAN-on.

#2373 Felhasználó inaktív   Doky586 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 14. 12:20

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2011. 09. 13. 11:53

Szerintetek végülis hogyan elegáns beállítani egy ilyent?

Szerintem elég egyszerű. De mindenesetre ne a felszereléssel kezdd!
Először asztalon rakd össze hogy működjön. Azután jöhet a telepítés a tetőre..

#2374 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 14. 17:20

Üzenet megtekintéseIdézet: Doky586 - Dátum: 2011. 09. 14. 12:20

Szerintem elég egyszerű. De mindenesetre ne a felszereléssel kezdd!
Először asztalon rakd össze hogy működjön. Azután jöhet a telepítés a tetőre..

Hihi, már felszereltem vasárnap.
Aztán a kipróbálásra maradt ezután 5 perc, de az nem volt elég.
:closedeyes:

Szóval, srácok, soha senki nem használta még a TP-Link AP-k menüjébe belerakott WISP Client Router módozatot???
Pénteken én leszek az első, aki kipróbálja???
:blush:

#2375 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 09. 14. 17:39

Üzenet megtekintéseIdézet: mckay - Dátum: 2011. 09. 14. 18:20

Szóval, srácok, soha senki nem használta még a TP-Link AP-k menüjébe belerakott WISP Client Router módozatot???

De. Egyszerű, mint a faék. Bepipálod, kitöltöd az SSID/WPA/satöbbi paramétereket, majd a lan oldalát felkonfigolod, mint ha router lenne.
Make love not Wor.

#2376 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2011. 09. 17. 11:09

Adott egy Toshiba netbook XP-vel, Atheros AR5007EG levegős és Realtec RTL8102E drótos adapterrel. Adott még egy Cisco EPC3925 router. Dróton keresztül minden rendben, most is arról írok. Drót nélkül viszont csak annyit tudok tenni, hogy megtalálom a hálót, azonosítom magam, dhcp kérésre igen lassan kapok választ, de rendes értékeket kapok végül ip ok, subnet maszk ok, gateway ok, dns szerverek a valós szolgáltatói ip-kkel feltöltve. Eddig ok, de kapok egy üzenetet, hogy korlátozott elérés, és valóban, már a gateway-t sem tudom elérni, és kifelé sincs semmi. Más wifi eszközökgond nélkül használják ugyanezt a netet.
Hilfe.
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2377 Felhasználó inaktív   mckay 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 17. 23:31

Sziasztok!

Projekt megoldva!
Segítségetekkel tényleg összejött, tényleg nem volt bonyolult, még ha nem is volt olyan egyszerű mint a faék.

Végül ezt az utat jártam, működik, és a vezetékes hálózat (192.168.1.0) felhasználója (egy gamer tinédzser) szerint a latencyvel sincs gond:

Idézet: mckay

(1) ESZKÖZ:
- operation mode: Wireless Broadband Router
(2) ESZKÖZ:
- lan: 192.168.2.254

Az itt feltett parás kérdésemre, hogy az (1) eszközön vajon mit kell majd bejelölnöm a wireless mode setting menüpontban, ha előtte az operation mode menüpontban ezt a Wireless Broadband Router fantázianevet választom, nos, erre az élet (és a TP-Link) választ adott. Miután bejelöltem és újraindult az eszköz, a wireless mode-ok között már csak az access point volt elérhető, a client-repeater-bridge változatok már nem. Mondjuk annyi macera volt még, ha jól emlékszem, hogy hiába állítottam a dhcp-t enabledre, a laptop, amivel rákapcsolódtam, nem talált ki a netre, csak ha a dhcp menüpontot kiegészítettem azzal, hogy az átjárót is küljde le a hosztre. Miért, nem volt egyértelmű neki, hogy ő maga az átjáró, ha egyszer ő egy Wireless Broadban Router???

A (2) eszköznél már nem volt ilyen szerencsém: sikerült 20 percet elvacakolnom, annak ellenére, hogy ez a része már tényleg triviálisnak tűnt. Gondoltam ugyanis, hogy simán client módba teszem, megkérdezi a WPA jelszót, és ennyi, máris netezek a vezetékes hoszton. Hát nem. Volt ott ugyan SURVEY, rányomtam, jött a pop-up ablak, ragyogóan látta 40 db-lel az óhajtott SSID-jű hálózatot, rányomtam a CONNECT-re ebben a pop-up ablakban, el is tűnt az ablak, de nem kérdezte, hogy vajon mi a jelszó ehhez az SSID-hez. Egyszerűen nem kérdezett semmit. Nagyon nem értettem. Aztán gondoltam egyet, és menüben tovább mentem a Security Settings-hez, ezt kitöltöttem azzal a jelszóval, mint az (1) eszköznél tettem, és így már kapcsolódott rá, lett is internet. De könyörgöm, miért ilyen kevéssé egyértelmű?!?! Ennél a menünél, én azt gondoltam, azt szokjuk beállítani, amikor ő adja a hozzáférést (AP). De ezek szerint akkor is itt kell, ha ő kapja a hozzáférést (CLIENT AP). És ha ez a menü kell, akkor miért nem hozza be, ha a SURVEY oldalon a CONNECT-re kattintottam?

No mindegy, készen van, ez a lényeg. És nagyon köszönöm mindannyiótoknak a segítséget! Megerősítettetek abban, hogy ez nem lehet bonyolult, és ennek köszönhetően mertem vállalkozni a WISP jellegű kapcsolatra. Sikerrel, mert mondom, nincs latency probléma sem.

:reszeg:

#2378 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2011. 09. 20. 21:11

Üzenet megtekintéseIdézet: gazdi - Dátum: 2011. 09. 17. 12:09

Dróton keresztül minden rendben, drót nélkül viszont [...] már a gateway-t sem tudom elérni, és kifelé sincs semmi. Más wifi eszközökgond nélkül használják ugyanezt a netet.

Atheros driver update megoldotta. :lama:
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#2379 Felhasználó inaktív   xavihernandez 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2011. 09. 27. 17:58

Tisztelet a mestereknek!
A problémám a következő. Nem tudom egyáltalán megoldható-e... de remélem igen...
Proxy szervert szeretnék alkotni 64 bites win7-en. Van vason egy élő ppoe kapcsolat, dróton, hálókártyán jön be.
És van egy wifi csatoló. Belőle szeretnék proxyt csinálni, annak dedikálni. Tehát a cél hogy a wifi csatolóhoz rendelt ip-címen is kapjak internetet a lanomon, (a pc kvázi router-ként működjön)
Egyetlen proxy szoftver volt hajlandó eddig elindulni, a Spoonproxy, de nem tudom használni sajnos... a setup-olása valahogy számomra kínai...
Előre is kösz a segedelmet...

Szerkesztette: xavihernandez 2011. 09. 27. 17:59 -kor

#2380 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 09. 27. 20:00

Üzenet megtekintéseIdézet: xavihernandez - Dátum: 2011. 09. 27. 17:58

Tisztelet a mestereknek!
A problémám a következő. Nem tudom egyáltalán megoldható-e... de remélem igen...

Ha csak ennyi kell, akkor feltehetően, mint az XP-n, ezen is van internet megosztás.
Ha a kártya (vezérlő) tudja a bázisállomás üzemmódot, akkor szerintem így egyszerűen megoldható.

Téma megosztása:

• (149 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 117
  • 118
  • 119
  • 120
  • 121
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.