HWSW Informatikai Kerekasztal: Linksys WRT54G II - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Linksys WRT54G II

#2161 Felhasználó inaktív   FABRICIUSZ 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 20. 17:00

Idézet: zsobar - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 16:15

köszi
letöltöttem dd-wrt.v24_micro_generic.bin inenn:(http://www.dd-wrt.co...s%2FWRT54GS_v6/
)
de sajna ezsem "beszél" magyarul.
Mit csináljak vele? vagy rossz a verzio?

Hó ezt akartam előbb

Csatolt fájl:

#2162 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 17:48

Idézet: desiderius - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 16:00

Annyit beszéltetek a tomatoról már megint, hogy ismét kipróbáltam. De:lehetséges, hogy a tomato qos csak a feltöltést szabályozza? A dd-wrt-ben remekül látni a letöltéseken, hogy ha http-n vagy ftp-n töltök le nagyobb mennyiséget, a bulkra állított torrent szépen lelassul. Ugyanezt tomatoval nem sikerült elérnem...

nemrég linkelt be Tompi pajtás képeket: ha úgy állítod be, lassulnia kell a Torrentnek (saját szabályt adva ennek a protokollnak, Low-ra vagy Mediumra állítva)
ha gyorsan kellene egy film, inkább ki is szoktam kapcsolni a QoS-t

#2163 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 17:52

Idézet: Degeczi - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 18:48

nemrég linkelt be Tompi pajtás képeket: ha úgy állítod be, lassulnia kell a Torrentnek (saját szabályt adva ennek a protokollnak, Low-ra vagy Mediumra állítva)
ha gyorsan kellene egy film, inkább ki is szoktam kapcsolni a QoS-t

A képeket én is láttam. De a szabályok kimenő kapcsolatokra vonatkoznak. Bejövőre nem találtam semmit, márpedig ha a bejövőt semmilyen módon nem tudom szabályozni, nem sok értelme marad a dolognak...  :think:

#2164 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 18:12

Idézet: desiderius - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 18:52

A képeket én is láttam. De a szabályok kimenő kapcsolatokra vonatkoznak. Bejövőre nem találtam semmit

:confused:
az "Inbound limit" vajon mi lehet?

#2165 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 19:20

Idézet: Degeczi - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 19:12

:confused:
az "Inbound limit" vajon mi lehet?

Hát erre lennék én is kíváncsi, mert nálam semmilyen hatása nincs...  :think:

#2166 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 19:37

Idézet: desiderius - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 20:20

Hát erre lennék én is kíváncsi, mert nálam semmilyen hatása nincs...  :think:

nálam működik
ha a QoS / View Details alatt nézed az aktuális forgalmad besorolását, ott rendben megkapja a kívánt Low értéket a torrent forgalom? (Class oszlop)

#2167 Felhasználó inaktív   zsobar 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 04. 20. 19:51

Idézet: FÁBRICIUSZ - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 16:57

Administration/management/language selection

Ha itt nincs akkor ebben valószínű hogy nincs.

sajna vagy láma vagyok vagy...
De nekem nincs meg ez a vállasztási lehetöségem a linksys wrt54gs v6 os.
A ddwrt :Firmware: DD-WRT v24 RC-6 (01/02/08) micro

#2168 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 19:52

Idézet: Degeczi - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 20:37

nálam működik
ha a QoS / View Details alatt nézed az aktuális forgalmad besorolását, ott rendben megkapja a kívánt Low értéket a torrent forgalom? (Class oszlop)

Megkapja, ezzel nincs is gond, de csak a feltöltésre. Beállítottam úgy, hogy a "lowest" legyen 50% (az inboundnál). De ettől függetlenül nem csökkent a letöltés sebessége, még akkor sem, ha mindezek mellett elkezdtem valami komolyabb http forgalmat generálni, ami elvileg magasabb prioritást kapott. Azért érdekes a dolog, mert azt várnám, hogy akár a dd-wrt-nél, ha magasabb prioritású forgalomnak kell a sávszél, akkor szépen elnyomja az alacsonyabb prioritásút. Szerintem. De pontosan ezt nem tapasztalom a tomatonál.

Ps.: Mellesleg az a panel, ahol a szabályokat lehet megadni, outbound direction feliratot viseli, a grafikonon meg szintén csak a kimenő sebességek vannak.

#2169 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 20:11

Idézet: desiderius - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 20:52

Ps.: Mellesleg az a panel, ahol a szabályokat lehet megadni, outbound direction feliratot viseli, a grafikonon meg szintén csak a kimenő sebességek vannak.

tényleg, ez eddig föl sem tűnt...  :think:
pedig eddig bizisten mindig úgy látszott, h korlátozza a torrent letöltést a QoS, ezért is kapcsoltam ki néha, és valóban gyorsult is - de az is tény, h közel nem a maximumra, mert nem olyan jól szedhető anyagokról volt szó

benn a bogár a fülben, kísérletezgetek majd vele jó tempóban szedhető torrent mellett is

#2170 Felhasználó inaktív   zsobar 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 20:22

Idézet: zsobar - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 19:51

sajna vagy láma vagyok vagy...
De nekem nincs meg ez a vállasztási lehetöségem a linksys wrt54gs v6 os.
A ddwrt :Firmware: DD-WRT v24 RC-6 (01/02/08) micro

Bocsi kimaradt a legfontosabb akkor hol tudom elérni azt a változatot, lrtölteni?

#2171 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 21:19

Idézet: Degeczi - Dátum: 2008. ápr. 20., vasárnap - 21:11

benn a bogár a fülben, kísérletezgetek majd vele jó tempóban szedhető torrent mellett is

Arra figyelj, hogy a feltöltés hatással van a letöltésre, tehát közvetetten, de ezáltal is lehet valamelyest szabályozni. Ahogyan arra már utaltam, és a dd-wrt qos-ét én úgy teszteltem, hogy valami jó gyors torrent mellett elindítottam valami http-s vagy ftp-s letöltést. Dd-wrt-ben nekem a http maxon van, torrent minimumon, és remekül látható volt, ahogyan szép lassan lemegy a torrent nullára. Ha ilyet ki tudnék préselni a tomatoból, akkor mehetne nálam is, mivel a statisztikái meg logjai tetszenének...

#2172 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 20. 23:59

egyelőre csak annyit tettem, h elindítottam egy Ubuntu letöltést, gyakorlatilag nulla egyéb forgalommal - de a félreérthető setup ellenére biztosan szabályozza a Tomato a letöltést!

- Úgy indítottam, h be volt kapcsolva. Ekkor egy kis idő után 90 kB/s körül állandósult a letöltés
- Kikapcsoltam, rögtön fölugrott 400 k/s fölé a letöltés
- Visszakapcsolva ismét 90 k környékén stabilizálódott
- Kikapcsolva megint azonnal fölgyorsult maxra
- Visszakapcsolva ismét lelassult

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Mondjuk az értéket nem értem: a névleg 4MBites kapcsolaton 3400-at adtam meg felső határként, ennek a "Low" az 50%-a, 1700 kbit/s kellene legyen - a 90 kB/s így elég furcsa.

Erre próbaképp átállítottam a Torrent limitet Medium (70%), majd High (85%), végül Highest (100%) értékekre - és egy-egy alkalmi tüskénél több nem történt, mindig behúzta a kéziféket!
(miközben a feltöltésen lényegi változás nincs, az nálam már a Torrent kliensben 10 kB-ra van maximálva)

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

ez elég furcsa... nem mondhatnám, h szimpatikus így

#2173 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 21. 08:37

No rájöttem, mit rontottam el, egyszerű: a Classification listában a Bulk Traffic (ami minden forgalmat takar az 1024-es port fölött) megelőzte a Torrentet, így persze, h a Bulkhöz tartozó "Lowest" volt érvényben, akárhogy állítottam a Torrenten!  :omg:

Fontos tehát erre ügyelni, h a Bulk a lista legvégére kerüljön!

Most már működik is frankón, a Torrenthez adott "Low" érték 230 kB/s környékére szabályoz, ami már durván megfelel a hozzá rendelt 1700 kbitnek (lehet, h a Torrent kliens sem pontosan méri a letöltési sebességet), és reagál az egyéb értékekre is

a próbák során néha nekem is úgy tűnt egyébként, h állítás után néha, pl amikor levettem "Lowest"-re, a Torrent mégis mindent vitt, fölugrott maximumra. Ilyenkor elég volt a Torrent klienst leállítani egy pillanatra, majd folytatni a letöltést, és utána már tényleg nem is haladta meg a neki engedélyezett keretet. Ezt nem tartom igazi bugnak, hiszen normál esetben nem állítgatja folyton az ember ezeket, ennyi belefér.

Mindenesetre köszi a bogarat, így már nem kell lekapcsolgatnom a QoS-t, ha vmi gyorsan kell, a 200 k fölötti limit már elég lesz!

#2174 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 21. 08:48

Idézet: Degeczi - Dátum: 2008. ápr. 21., hétfő - 8:37

No rájöttem, mit rontottam el,

Akkor most mennyire tud dinamikusan szabályozni a rendszer?
Ha egyébb forgalom nincs, akkor bármelyik megkapja a (majdnem) teljes sávszélességet?
Elég hulámzó a netem teljesítménye (Dráva diétás ADSL). Ha a felső korlátot a mért maximumhoz képest lejjebb veszem, akkor is átengedi amit épp a szolgáltatóm és a hálózat ad?

#2175 Felhasználó inaktív   desiderius 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 21. 09:00

Idézet: Degeczi - Dátum: 2008. ápr. 21., hétfő - 9:37

a próbák során néha nekem is úgy tűnt egyébként, h állítás után néha, pl amikor levettem "Lowest"-re, a Torrent mégis mindent vitt, fölugrott maximumra.

Ezen szerintem az segíthet, hogy van egy olyan beálíltási lehetőség, amely szerint módosításkor újraütemezi a csomagokat...

#2176 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 21. 10:05

Idézet: Gyula2222 - Dátum: 2008. ápr. 21., hétfő - 9:48

Ha egyébb forgalom nincs, akkor bármelyik megkapja a (majdnem) teljes sávszélességet?

nem: úgy próbálgattam, h semmi más forgalom nem volt mellette, mégis lekorlátozta a torrentet a beállított értékre
de az nálam sajnos úgyis ritka, h vmivel letöltésnél ennyire gyorsan jöjjön vmi, tipikusan csak disztribúciók (azokat meg nem sürgős leszedni)

#2177 Felhasználó inaktív   Gyula2222 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 21. 10:18

Idézet: Degeczi - Dátum: 2008. ápr. 21., hétfő - 10:05

nem: úgy próbálgattam, h semmi más forgalom nem volt mellette, mégis lekorlátozta a torrentet a beállított értékre
de az nálam sajnos úgyis ritka, h vmivel letöltésnél ennyire gyorsan jöjjön vmi, tipikusan csak disztribúciók (azokat meg nem sürgős leszedni)

Van egy Linksysem, amit kliensnek használtam. Ez a funkció azóta megszünt. Jelenleg nem használom.
Van pár gépem, amiket összeköthetek, meg megoszthatnám a netet.
Azt nem tudom, mit veszítek sebességben különös tekintettel arra, h legtöbbször egy gép megy.
Torrentet (multiletöltőt általában) ezeddig nem használtam, ftp-t igen. Az UHU dvd vagy egy hét volt, míg lecsorgott.

#2178 Felhasználó inaktív   mcsjunior 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 21. 13:29

Hmm ez a Tomato (54GL-en) tényleg nem tud WPA2-t kliens módban?

#2179 Felhasználó inaktív   fredmoro 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 04. 23. 18:42

Sziasztok

Egy Linksys WRT54GL 1.1, DD-WRT v24 rc6.2 standard firmware van rajta. Optware cuccokat szeretnék feltenni rá, első körben FTP szervert, majd esetleg mást is.

A gondom az, hogy ennél a típusnál a standard ddwrt 64 k-t hagy csak JFFS-nek. Ezért megpróbáltam egy samba-share-re installálni. (MMC kártya modot egyelőre nem szeretnék csinálni). A share meg azért volna jó, mert a egy alacsony fogyasztású hálózati vinyón van (MyBook World), így az ftp szervert tudnám futtatni számítógéptől függetlenül. (egyébként a mybook is linuxos, akár arra is telepíthetnék optware-t, csak nem merem a garanciavesztés miatt... nomeg jóval drágább mint a router, és könnyebb is téglásítani :Đ )

Sok próbálkozás után sem sikerült, végigolvastam az összes ide vonatkozó leírást a ddwrt wikin, nézgettem fórumokat, de semmi sem segített. Sok helyen azt írták felejtsem el samba share-re instalálást, másutt valami loop file system telepítését ajánlották. Ennyire azért nem értek én a linuxhoz, ezért most a ti segítségeteket kérném!

a samba share-t /jff-re mountoltam be (egy fórumon ezt ajánlották), abban van egy opt könyvtár, az lett a /opt mount
leszedtem az optware-install.sh installáló scriptet, a leírás alapján mindent megcsináltam, futtattam, és a következ eredményt kaptam:

/jffs$ sh optware-install.sh
Checking system config ...
Using 213.16.123.254 as default gateway.
Using the following nameserver(s):
nameserver 192.168.1.2
Installing package uclibc-opt_0.9.28-13_mipsel.ipk ...
Connecting to ipkg.nslu2-linux.org [140.211.169.169:80]
/opt/sbin/ldconfig: can't create /opt/etc/ld.so.cache~ (Permission denied)
Connecting to ipkg.nslu2-linux.org [140.211.169.169:80]
Updating /opt/etc/ld.so.cache
Installing package ipkg-opt_0.99.163-9_mipsel.ipk ...
/opt/sbin/ldconfig: can't create /opt/etc/ld.so.cache~ (Permission denied)
Downloading http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/ddwrt/cross/stable/Packages.gz
Inflating http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/ddwrt/cross/stable/Packages.gz
An error ocurred, return value: 1.
Nothing to be done
An error ocurred, return value: 4.
Collected errors:
Cannot find package uclibc-opt.
Check the spelling or perhaps run 'ipkg update'
Nothing to be done
An error ocurred, return value: 4.
Collected errors:
Cannot find package ipkg-opt.
Check the spelling or perhaps run 'ipkg update'

Van benne két "Permission denied" üzenet. Ez vajon mitől lehet?
próbáltam a kézi módszert is, akkor is hasonló "not permitted" hibákat kaptam.
Linuxhoz sajnos nem nagyon értek, pár napja foglalkozom vele. Remélem van valakinek tapasztalata ilyen téren és tud nekem segíteni.

Sikerült már egyáltalán valakinek samba share-re installálni?

Előre is köszönöm!
üdf:F

#2180 Felhasználó inaktív   istvan_ 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 04. 23. 22:01

Idézet: fredmoro - Dátum: 2008. ápr. 23., szerda - 18:42

Sziasztok

Egy Linksys WRT54GL 1.1, DD-WRT v24 rc6.2 standard firmware van rajta. Optware cuccokat szeretnék feltenni rá, első körben FTP szervert, majd esetleg mást is.

A gondom az, ...
share-re installálni?

Előre is köszönöm!
üdf:F

Én a "céges" routeren próbálkoztam smb share install-al, de nem nagyon akart összejönni... (nem nagyon foglalkoztam vele mondjuk az igaz...)
Sajna régebben volt, úgyhogy hibaüzentekre már nem emlékszem....

Tudsz egyébként a routerről könyvtárakat létrehozni az smb-n (ssh-val)? Lehet, hogy csak jogosultság gond, így első körben....

Viszont otthon, SD kártyáról tök jól működik! :)

Szerkesztette: istvan_ 2008. 04. 23. 22:05 -kor

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 107
  • 108
  • 109
  • 110
  • 111
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.