HWSW Informatikai Kerekasztal: digitális fényképezés - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

digitális fényképezés élességprobléma

#21 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 10. 13:25

Idézet: fede94 - Dátum: 2006. aug. 10., csütörtök - 13:56

Ez a kép tág rekesszel készült, még a kompaktok köztudottan nagy mélységélességének is van határa. Az 1/20 expozíciós idő is necces, de itt még nem probléma, hiszen a képnek vannak jó részei is.
Felejts el a P automatikát, azon a gépen nagyon jó beállítási lehetőségek vannak, használd ki. Persze ha jelen kép esetében lerekeszeled, akkor meg a kézből exponálással lett volna probléma, de kapsz visszajelzést az expozíciós időről is, eldöntheted, hogy kézből még megy-e.

Szerkesztette: Thrawn 2006. 08. 10. 13:26 -kor

S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#22 Felhasználó inaktív   fede94 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 10. 13:57

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. aug. 10., csütörtök - 13:25

Ez a kép tág rekesszel készült, még a kompaktok köztudottan nagy mélységélességének is van határa. Az 1/20 expozíciós idő is necces, de itt még nem probléma, hiszen a képnek vannak jó részei is.
Felejts el a P automatikát, azon a gépen nagyon jó beállítási lehetőségek vannak, használd ki. Persze ha jelen kép esetében lerekeszeled, akkor meg a kézből exponálással lett volna probléma, de kapsz visszajelzést az expozíciós időről is, eldöntheted, hogy kézből még megy-e.

nem tudom mik voltak az értékek, de az biztos, hogy mindig baromi nagy rekeszt válasz a P (valóban azon volt) és én is azért gondolok a mélységélességgondra.

tehát azt javaslod, hogy rekeszt állítsam én, és hacsak nem ad emellé túl nagy időt (1/30 nál nagyobb) nincs gond.

rakok még egy példát azért mindjárt....

#23 Felhasználó inaktív   fede94 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 10. 14:02

Kép

#24 Felhasználó inaktív   fede94 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 10. 14:06

http://kepfeltoltes.hu/view/060810/../0608...ltoltes.hu_.jpg

#25 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 08. 10. 14:14

Idézet: fede94 - Dátum: 2006. aug. 10., csütörtök - 14:57

nem tudom mik voltak az értékek, de az biztos, hogy mindig baromi nagy rekeszt válasz a P (valóban azon volt) és én is azért gondolok a mélységélességgondra.

tehát azt javaslod, hogy rekeszt állítsam én, és hacsak nem ad emellé túl nagy időt (1/30 nál nagyobb) nincs gond.

A borkimérés bejárata 2,7 -es rekesszel készült és az élesség a táblán van nagyjából mert egy kicsit bemozdult. Ezekről nem a gép tehet. Azért választ nagy nyílást mert gyenge a fény. A 2,7 -hez 1/20-ot exponált, itt semmit nem lehet tenni csak esetleg vakuzni.

Szerkesztette: ottokar 2006. 08. 10. 14:19 -kor

#26 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 10. 14:18

Idézet: fede94 - Dátum: 2006. aug. 10., csütörtök - 14:57

Igen, a rekesz kézi állítását javaslom, így variálni tudsz a mélységélességgel, ami ráadásul az objektív aktuális fókusztávolságától és a téma távolságától is függ. Ha így nem megfelelő idő jön ki - ami szintén a pillanatnyi fókusztávolság függvénye - még mindig lehet variálni az érzékenységgel. Szóval fő a tapasztalat, próbálgasd, egyre több képed fog sikerülni.
Az újabb képen pedig egyértelműen nem oda ment az AF, ahová szeretted volna (gondolom a két madár volt a cél), hiszen a víz jó, az előtér homályos.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#27 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 08. 10. 14:23

Egyáltalán milyen AF módot használsz? Mert a többmezős nem jó ilyen esetekben.

#28 Felhasználó inaktív   fede94 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 10. 15:04

köszönöm a tippeket!

#29 Felhasználó inaktív   fede94 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 10. 15:05

köszönöm a tippeket!

#30 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 00:17

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. aug. 10., csütörtök - 9:44

Én érthetően magyarul írtam...

valoban. teljesen egyertelmu volt, hogy a hozzaszolasodnak nincs sok koze a kerdeshez! ;)
(persze ettol meg lehet igaz, csak nem segit a kerdezon..)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#31 Felhasználó inaktív   fede94 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 08:49

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. aug. 10., csütörtök - 14:23

Egyáltalán milyen AF módot használsz? Mert a többmezős nem jó ilyen esetekben.

ezen a gépen nincs ilyen opció. csak egyszeri vagy folyamatos Af-t tudom kiválasztani. iletve az af ablak mozgatható a keresőmezőben.

#32 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 12:11

Idézet: fede94 - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 9:49

ezen a gépen nincs ilyen opció. csak egyszeri vagy folyamatos Af-t tudom kiválasztani. iletve az af ablak mozgatható a keresőmezőben.

Szerintem ottokar kolléga arra gondolt, hogya  menüben kapcsold ki az AiAF-et.
Ezutá egy négyzet jelenik meg középen, amit a motívumra kell irányítanod,a  gép pedig elvégzi az élessségállítást.

#33 Felhasználó inaktív   fede94 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 14:45

Idézet: AViD - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 12:11

Szerintem ottokar kolléga arra gondolt, hogya  menüben kapcsold ki az AiAF-et.
Ezutá egy négyzet jelenik meg középen, amit a motívumra kell irányítanod,a  gép pedig elvégzi az élessségállítást.

nem tudom mire gondol...de négyzet az van természetesen, ha beélesedik akkor zölddé változik. mi az az AiAF?

#34 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 08. 11. 17:52

Idézet: fede94 - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 15:45

nem tudom mire gondol...de négyzet az van természetesen, ha beélesedik akkor zölddé változik. mi az az AiAF?

A Canonoknál van olyan hogy egyszerre 5 v 9 AF mező jelenik meg és az exponáláskor ebből véletlenszerűen egy áll élesre. Egy teljesen ostoba és használhatatlan opció. Az A 70  A 80-asoknál van ilyen. Még az A 500-asoknál is.

Szerkesztette: ottokar 2006. 08. 11. 17:58 -kor

#35 Felhasználó inaktív   vasste 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 20:34

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 18:52

A Canonoknál van olyan hogy egyszerre 5 v 9 AF mező jelenik meg és az exponáláskor ebből véletlenszerűen egy áll élesre. Egy teljesen ostoba és használhatatlan opció. Az A 70  A 80-asoknál van ilyen. Még az A 500-asoknál is.

Kis korrekció: Nem véletlenszerűen, hanem a legközelebbire. Napközben tényleg teljesen haszontalan funkció (bár az esetek 90%-ban arra állít, amire gondoltam), félhomályban nem rossz, nem kell keresgetni nagy kontrasztú témákat, meg a manuális fókusszal szarakodni, valamit mindig szokott találni.

#36 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 11. 21:40

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. aug. 11., péntek - 17:52

A Canonoknál van olyan hogy egyszerre 5 v 9 AF mező jelenik meg és az exponáláskor ebből véletlenszerűen egy áll élesre. Egy teljesen ostoba és használhatatlan opció.

erdekes. es pszeudo-veletlen generatorral, vagy valodi veletlengeneratorral generalja hozza a veletlenszamokat! ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó