Idézet: Joenet69 - Dátum: 2012. 02. 20. 10:21
Azért a havidíj mértékéhez tegyük azt is hozzá, hogy össze sem hasonlítható minőségkülönbség van a csatornák sávszélességét és kódolását illetően a UPC és a Digi között. A Digi a nagybetűs FAPAD kategória, ilyen-olyan műholdakról összeszedett, (esetenként többszörösen) agyontömörített és alacsony felbontású csatornák tömkelege, míg a UPC nem sajnálja a befektetést és a munkát arra, hogy - ha lehetőség van rá - a saját költségén (és persze magasabb havidíjak árán) optikán hozza el a tömörítetlen jelet, és maga optimalizálja a csatornák EGYSZERES tömörítését. Így kapunk - megfelelő minőségű forrásanyag esetén -, pl. a közszolgálati, vagy a nagyobb kereskedelmi csatornákon szinte DVD minőségű képet, mert nem "butítják" a felbontást és nem csökkentik éppen csak a nézhetőség határára a bitrátát. Talán ez lenne az alap a műsorszórásban, de mivel olyan országban élünk, ahol vagy nem érdekli a fogyasztókat a minőség, vagy sajnos egyre több esetben nincs miből áldozniuk rá, ezért megjelennek olyan szolgáltatók is, mint pl. a Digi, ahol hónapok óta könyörögnek az előfizetők az anamorf RTL klub-ért, és helyette kapnak egy "házibarkács" 16:9-et. (Erre értem én a "fapados" jelzőt.)
Egyéb különbségek: A Digi topicban annak is örülnek, ha EPG jelenik meg egy csatornán, a UPC-nél a legtermészetesebb dolog, hogy a kezdetektől fogva az összes csatornán van - az esetek nagy részében - jól szerkesztett EPG. Ha bárhol megjelenik egy új hangsáv, pl. a Discovery HD esetében, a UPC-n azonnal felkerül, ha megjelenik teszt jelleggel pl. egy 3D-s csatorna, a UPC-n azonnal ott van. Van még HD videótár, sok ingyenes tartalommal. Ez utóbbiakat mikor kapod meg bármikor is a Digitől?
Ne értsétek félre, nem arról van szó, hogy szapulni akarom a Digit, pont ellenkezőleg: Minden szolgáltatónak megvan a helye, és a maga piaca, légitársaságok esetében is lehet választani fapad, és nem fapad között, csak ha az utóbbit válasszuk, akkor ne nyafogjunk már azért, mert drágább, mint a fapados. Hát, persze, hogy drágább, a minőségibb kódolóknak, elosztóberendezéseknek, a plusz sávszélességnek, az optikának, a 16:9-es RTL klubnak ára van, és ezt mi fizetjük meg. Akinek elég az egyszerűbb szolgáltatás, a kisebb felbontás, a blokkosodásra hajlamosabb kép, a letterbox RTL klub, az válassza az olcsóbbat. Ilyen egyszerű.
(Ezen túl, mielőtt bárki is a szememre vetné, hogy elfogult vagyok, természetesen én is tisztában vagyok a UPC számtalan hibájával, pl. én sem nem tartom normálisnak, hogy prémium áras díjcsomagokban ipari hulladék STB-okkal szúrják ki a szemünk, és pl. hogy nem bírnak kijavítani egy olyan egyszerű hibát, mint a "lecsapott" EPG szövegek. Ezért várom én is a Horizon-t, mint a messiást.)
Abban egyetértek, hogy a UPC minőséget próbál eladni, de ez sajnos nem sikerül.
Én is látom, hogy sokkal jobb egyes csatornák minősége, de:
1. Pl. egy szaros HDMI kimenet nincs a boxon, némi ráhatással évek alatt annyit sikerült elérni, hogy LEHET +1000Ft-ért HDMI-s boxot kapni sima csomag mellé... vagy persze veheted HD-s boxot a 2-3, többnyire csatornával. Tehát ez a minőség itt elvérzik sok esetben.
2. De ha megnézzük a nem agyontömörített jelet azzal is gond van. Számtalanszor leírtam már, hogy sok esetben ugyanúgy kockásodik vagy akad mozgás közben a kép. Ezek nem forráshibák valószínűleg, mert több csatornára kihatnak és nem is helyi problémának tűnnek, mert időszakosak: amikor előjön akkor ez megy 4-5-6 csatornán egyszerre 2-3-4 napig. Majd 2 hétig semmilyen hiba!
3. Vannak csatornák, amiknek a minősége még így is kritikán aluli... persze lehet, hogy erről nem ők tehetnek.
4. EPG. Digi SAT is volt pár éve otthon a családnál, nem volt soha rendes EPG, de legalább erre számít az ember és NEM FIZET érte.
Itt milyen EPG-ről beszélünk????
Csatoltam 02.15-ről egy kis példát:
Ahogy te is írod, a lecsapott EPG egy vicc, de nem csak 3 mondat nem fér ki, hanem egy 3-4 szavas átlagos címet sem sikerül már kiírni "..." nélkül.
Ez szánalom. Nem beszélve a keresésről és egyebekről, amit írtam.. hol előjön, hol nem.
Vagy a rosszul kódolt ékezetes betűkről, amiket a szolgáltatás eleje óta nem javítottak ki. Az egyik felületen normálisan látszik a másikon nem...
Egyik szolgáltatónál sem lenne ennyi feature és ilyen minőség egyben, de sajnos ez is töredéke annak, ami lehetne, ahogy reklámozzák magukat és amennyibe kerül.