HWSW Informatikai Kerekasztal: Augusztus 20, Tüzijáték - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (70 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Augusztus 20, Tüzijáték Nem informatika, tudom, de talán idefér Értékeld a témát: -----

#1041 Felhasználó inaktív   FakeJack 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 08. 22. 14:24

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 15:22

:offtopic:
Lehet minősíteni a hozzászólásomat, de egyet ne felejts el, te kezdtél személyeskedni, kostolgatni. A véleményemhez pedig -azt hittem- jogom, van, mint ahogyan hülyének lenni is.

:offtopic:
Nemnem, Te kezdtel el kostolgatni engem es ketmillio fovarosi tarsamat.
Na, telleg vege.

Szerk.: Carmaged szembesitett minket, asszem vaskos tanulsaggal szolgalt mindenki szamara. :D

Szerkesztette: FakeJack 2006. 08. 22. 14:30 -kor

#1042 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 14:35

Idézet: Thrawn - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 14:16

Lehet, hogy sarkítottam, de lassan oda jut a topik, hogy sokan azon kezdenek vitatkozni, hogy ha 19:00-kor felhívják a figyelmet a veszélyre, akkor 21:00-ig 458935, vagy 458936 embert lehetett volna biztonságba helyezni. Igen, ez megint sarkítás, de így talán jobban átmegy minden egybegyűltnek, hogy mit akarok mondani.

És így elsikkad a lényeg. Egy természeti katasztrófáról senki nem tehet. A többi pedig a keltett feszültség.

Mert azt ugye újra-meg-újra kikerüljük, hogy aki odament, az kockázatot vállalt. Igenis, zivataros napra lehetett számítani. Mi volt a viselkedés?

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#1043 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 08. 22. 14:42

Idézet: L - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 12:39

Még a bokaficam is ritka jelenség volt 'gusztushuszadikákon.
Veszélyes a mákostészta is.

Kár elbagatellizálni!

Egyrészt nem csak az augusztus 20-án összegyűlt tömegről beszéltem, hanem bármilyen tömegről.

Igen... veszélyforrás. Nem olyan, mint a "mákostészta", hanem annál sokkal komolyabb.

S igen, minden olyan ember, aki karonülő, babakocsis, vagy toporgó kisgyerekkel megy nagy tömegbe, az bizony felelőtlen.
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1044 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 14:47

Idézet: Diablovazze - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 7:15

:lol: Tényleg ugyan az az eset...  :omg:  :Đ

ami a kathrinat illeti, profi modon evakualtak new orleans 3/4-et. a maradek nem volt hajlando menni. a lenyeg: mindeki szamara megteremtettek a valasztas lehetoseget.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#1045 Felhasználó inaktív   Harlequin 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 14:51

Isaac Asimov regényeiben volt egy tudós, aki matematikai eszközökkel ki tudta számítani egy embertömeg viselkedését. A tömeg nagysága és a számítás pontossága egyenesen arányos volt....
"Megmondtam pisztráng és világosan."
www.radioQ.hu

#1046 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 14:51

Idézet: Piftuka - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 7:58

Egyébiránt tegnap nyilatkozott a kataszrófavédelem képviselője, s elmondta, hogy minden esetben van kiürtési terv. Most is volt. A Rendőrséggel, és a Tűzoltósággal közösen végzik a kiürítést, ha szükséges.
És bizony elmondta azt is, hogy ilyen tömeget, ezen a helyszínen hosszú órák alatt lehetett volna feloszlatni.

erdemes a patof radio adasanak az archivumat vegighallgatni. amikor beutott a menyku teljes volt a kaosz. lehet hogy vannak/voltak tervek, de keptelenek voltak vegrehajtani....

#1047 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 14:59

Idézet: Piftuka - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 15:42

Kár elbagatellizálni!

Egyrészt nem csak az augusztus 20-án összegyűlt tömegről beszéltem, hanem bármilyen tömegről.

Igen... veszélyforrás. Nem olyan, mint a "mákostészta", hanem annál sokkal komolyabb.

S igen, minden olyan ember, aki karonülő, babakocsis, vagy toporgó kisgyerekkel megy nagy tömegbe, az bizony felelőtlen.

Van gyermeked? Nem vinnéd ki egy gyerekkoncertre? Vagy akár hétéves korában egy tüzijátékra?

#1048 Felhasználó inaktív   _DooM_ 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 15:00

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 11:46

Nem tudom jobban érzékeltetni azt, hogy ez nem játék, nincs helye mérlegelésnek. Az elvi esélyét sem lett volna szabad meghagyni, hogy akár egyetlen világító darabka is az emberek közé essen. Tökéletesen lényegtelen ebből a szempontból, hogy ez bekövetkezett-e vagy sem.

Mint kiderült, a villámlásokat már jó ideje lehetett látni, dörgés is volt. Ez nem kimondottan a "teljesen alkalmas" időjárás. Főleg, hogy pár perccel korábban sem lett volna késő nem elindítani, amikor már biztos volt, hogy jön a móka.

Az egy órával elhalasztást nem tudom, hol olvastad, úgyhogy arra a részre nem reagálok.

Részemről befejeztem ezt a szálat, nincs már mit hozzátenni.

Ebben igazad van. Miután elkezdődött a vihar, meg kellett volna állítani a tüzijátékok fellövését (amennyiben ez lehetséges).

A topik elején említetted, hogy téged is rendesen elkapott a vihar, s mintha csak egy amerika katasztrófa filmbe csöppentél volna. Nem vitatom - de szerintem senki sem tette -, hogy rémisztő, halálközeli élmény lehetett, amire csak ráte(hete)tt a bombák zaja.
DE! Ha már jó előre lehetett érezni, látni - még laikusként is - a vihar közeledtét (amiről nem tudhatta senki, hogy pontosan keresztezi a Duna-partot, akár egy 1 Km-re odébb is lecsaphatott volna, pont a menekülő tömegbe...), akkor miért maradtál mégis? És mit változtatott volna (az egyébként szerintem is kivitelezhetetlen) ha - ezt a nyilvánvaló - eseményt még be is mondják?

Én írtam. Ilyen kis, koncentrál területnél nem lehetett pontosan megjósolni, hogy hol csap le a vihar gócpontja. Mint fentebb említettem, 1 Km-rel arrébb is tombolhatott volna, ami abszolúte nem indokolta volna a teljes lefújást, pusztán a halasztást. Ami viszont 99,99%-ban ugyanilyen következményekkel járt volna.
<span style='color:black'><b>GigaByte</b> GA-P35C-DS3R | <b>Intel</b> C2Q Q6600 @ 3,2 GHz (8x 400 MHz) + <b>Zalman</b> CNPS9700 | <b>XFX</b> HD4890 1GB | 2x <b>Corsair</b> Twin2X2048-6400C4 (4GB) | <b>Pioneer</b> DVR-112DB | <b>Maxtor</b> 2x 250GB, <b>Samsung</b> 320GB + 500GB + 750GB + 1000GB, <b>Seagate</b> 320GB + 500GB | <b>Corsair</b> HX750W | <b>Cooler Master</b> Stacker 810 | <b>Logitech</b> Cordless Desktop Wave | <b>Logitech</b> MX Revolution + SteelPad 5L | <b>Dell</b> E228WFP</span>

#1049 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 08. 22. 15:01

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 15:51

erdemes a patof radio adasanak az archivumat vegighallgatni. amikor beutott a menyku teljes volt a kaosz. lehet hogy vannak/voltak tervek, de keptelenek voltak vegrehajtani....

Hát nem értetted meg, amit ott írtam!

A tervek nem "előre senki által meg nem jósolható események" lebonyolítására vonatkoztak.
Ha elmaradt volna a rendezvény, akkor lépett volna életbe a kiürítési terv.

Itt a topicban többen is mondták neked nagyon érthetően, világosan elmagyarázva, hogy a vihart követő káosz felszámolására az ég világon senkinek nem lehetett terve.

#1050 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 15:03

A Margitszigettel szemben lakunk.
Kép
http://langlovagok.hu/kepek2006/presztolan...igetvihar.shtml
Kép
http://langlovagok.hu/kepek2006/krobothcsa...tnehazyfa.shtml
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#1051 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 08. 22. 15:04

Idézet: Carmaged - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 15:59

Van gyermeked? Nem vinnéd ki egy gyerekkoncertre? Vagy akár hétéves korában egy tüzijátékra?

De. Kivinném. Olyan helyre ülnénk a koncerten, ahol nincs veszélyben. Biztosan nem a szimpad előtti tömegnyomorba. (Bár a gyerekkoncert nem a legjobb példa. Nem tipikusan az a fajta rendezvény, ahol 1,5 millió ember jön össze egy helyen.)

Tüzijáték? Azt bizony lehet messziről, biztonságos távolból is nézni.

Erről ennyit!

#1052 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 15:08

Idézet: Rive - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 10:24

Néhány apróság.

Már délben bemondták valamelyik rádióban, hogy kilenc körül viharok lesznek. Valahol.

Egy rendezvény szempontjából egy adott terület várható időjárása számít. Ezt sokkal nehezebb előrejelezni, mint egy országos, általános előrejelzést adni. Országos szinten elegendő észrevenni a zivatarok kialakulásához elengedhetetlen légköri instabilitás várható létrejöttét. Ha ez prognosztizálható, akkor be lehet mondani, hogy vihar, zivatar lesz. Akár napokkal előre is. Ugyanakkor a tényleges zivatar nagyjából a terület öt százalékát érinti. Az összes többi területen lakó ember ilyenkor szidja a meteorológusokat.

Egy-egy konkrét vihar, zivatar mozgása csak erős korlátokal jelezhető előre. Tipikusan olyan képződmények, amik a kialakulási körülményeikre jellemző légköri instabilitásból 'táplálkoznak'. Maguk a zivatarok is, meg a mozgásuk is instabil. Ha megindul valamerre egy zivatargóc, akkor lehet húzni egy szép valószínűségi tölcsért, hogy merre megy majd. Mire ez a tölcsér elég keskeny lesz egy-egy helyen, addigra marad negyed-fél órád a reagálásra.

Ez volt a helyzet huszadikán is. Napokkal előre lehetett tudni viharokról. Arról, hogy BP-t nagy valószínűséggel érinteni fogja egy vihar, cirka két-három órával a rendezvény előtt lehetett tudni. Ez a hazai időjárási viszonyok között még nem elegendő indok a rendezvény lefújására.

Azt, hogy konkrétan a rendezvény helyszínét is érinti, csak nagyjából fél kilenc körül lehetett sejteni. Ez már indokolttá tette volna a rendezvény berekesztését. 
A károk, a balesetek számának csökkentésére ez elegendő lehetett volna, különösen, ha az általános viharjelzésre tekintettel valaki fokozott figyelmet fordít a dologra. De senkinek se legyenek illúziói. Aki oda kiment aznap, az mind viharverten ért volna haza így is, ennyi idő tuti szervezés mellett is csak arra elég, hogy a tömeg elkezdjen oszlani, illetve a rendőrök elkezdjék kialakítani és biztosítani a menekülési útvonalakat.

Ha valaki felelőst keres, akkor kleginkább a szervező cégben találhatja meg. A körülményeket figyelemmel kísérni, a segéderőket koordinálni, informálni az ő feladata. Se az OMSZ, se a rendőrség, se a katasztrófavédelem nem csinálhatja ezt meg országosan több száz helyszínre. Egy ilyan kívánalom csak egy átláthatatlan irányítási láncot hozhat létre, illetve az ebből adódó káoszt és késedelmes reakciókat.

Ez a rendező dolga.

:up:
Igen kb errol van szo. 8 korul meg kellett volna kezdeni profi modon a menekulesi utvonalak kialakitasat, a kornyezo irodahazak/uzletek nagyobb helysegek kinyittatasat vesz esetere, rendorok, a kiuritest vegzok elhelyezeset a tomegben es kb fel kilenckor bejelenteni, hogy a rendezveny a varhato viharos ido miatt elmarad. es kiuriteni a teruletet, tervezetten. igen mindenki elazott volna, sok csalodott ember lett volna de biztosan 5 nel kevesebb halott es 500-nal kevesebb serult, sebesult.
Mindebbol persze az kovetkezik, hogy egy ilyen rendezveny lengyegesen tobbe kerul, mint 240 mio Ft....

#1053 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 15:08

Idézet: _DooM_ - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 16:00

Ilyen kis, koncentrál területnél nem lehetett pontosan megjósolni, hogy hol csap le a vihar gócpontja. Mint fentebb említettem, 1 Km-rel arrébb is tombolhatott volna, ami abszolúte nem indokolta volna a teljes lefújást, pusztán a halasztást. Ami viszont 99,99%-ban ugyanilyen következményekkel járt volna.

Igen, erre írtam én a példáimat.
Hogy a Gázművek óvatossága (nevezetesen, hogy kiköltözteti 2-3 órára gázszivárgás esetén a lakókat) is teljesen alaptalan, hiszen amióta az eszemet tudom, szivárgás miatti kiköltöztetés esetén még egyszer sem volt a kiürített házban gázrobanás.
Hogy egy repülőgép kényszerleszállása is 99,9%-ban preventitív.
Mások írták, hogy a bombariadók 100%-a falsnak bizonyul, mégis kipakolják a népet.

Azokért nem reklamál senki?
Gondolkoztál már ma?

#1054 Felhasználó inaktív   *Macika* 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 15:10

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 16:08

egy ilyen rendezveny lengyegesen tobbe kerul, mint 240 mio Ft....

208 MFt...
Gondolkoztál már ma?

#1055 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Idézet: Piftuka - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 15:42

Kár elbagatellizálni!

Szombaton egy szabadtéri gyermekelőadáson voltunk.
Két, méretes fa van a kastély parkjában.
Ezek alatt ült mintegy 400 felnőtt, és 0-12-ig kurú gyermek.
Egy fa betakarta volna a teljes közönséget.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#1056 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 16:08

a kornyezo irodahazak/uzletek nagyobb helysegek kinyittatasat vesz esetere,

Irodaház üzlet? Hogy aztán leamortizált cstatatér legyen belőlük?
Make love not Wor.

#1057 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 15:11

Idézet: _DooM_ - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 16:00

DE! Ha már jó előre lehetett érezni, látni - még laikusként is - a vihar közeledtét (amiről nem tudhatta senki, hogy pontosan keresztezi a Duna-partot, akár egy 1 Km-re odébb is lecsaphatott volna, pont a menekülő tömegbe...), akkor miért maradtál mégis? És mit változtatott volna (az egyébként szerintem is kivitelezhetetlen) ha - ezt a nyilvánvaló - eseményt még be is mondják?

Mert nem lehetett érezni, látni. Leírtam azt is, hogy a tömegben semmit sem lehetett előre tudni, csak azt vettük észre, hogy buli van.

Hangosan beszélgetett a tömeg, nevetgéltek, kiabáltak. Számomra meglepetésként hatott fram postja, miszerint 20.40-kor dörgött az ég. Még a villámokat sem láttuk - sokan álltak előttünk, gyakorlatilag csak felfelé láttunk valamit. Tüzijáték előtt meg nem feltétlenül az eget nézed a tömegben, sőt.

Ezen annyit változtatott volna, hogy a hangosbemondóra - mivel ez meglehetősen szokatlan és lehet ismételni - előbb-utóbb felfigyeltünk volna.

#1058 Felhasználó inaktív   Eleanor 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 15:15

Idézet: csozsi - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 15:03

Pedig ha bemondták volna, és 13,5 percen belül mindenki kivonul, ez sem következett volna be.

Ha az agyatok fele akkora lenne, mint az arcotok… zsenik lennétek.. (T.B.)

#1059 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 15:16

Idézet: Rive - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 12:22

Ha a rendező normális munkát végzett volna, akkor a rendőrök a megfelelő információk birtokában cirka tíz perccel hamarabb kezdhették volna a menekülési útvonalak biztosítását, nomeg nem vidám tüzijátékfénynél, hanem stabil közvilágítás mellett lehetett volna egymás sarkát taposni a védett helyek irányába. 

Sérülések bizonyosan lettek volna, de halálesetek talán nem.

:up:

#1060 Felhasználó inaktív   Carmaged 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 08. 22. 15:17

Idézet: Piftuka - Dátum: 2006. aug. 22., kedd - 16:04

De. Kivinném. Olyan helyre ülnénk a koncerten, ahol nincs veszélyben. Biztosan nem a szimpad előtti tömegnyomorba. (Bár a gyerekkoncert nem a legjobb példa. Nem tipikusan az a fajta rendezvény, ahol 1,5 millió ember jön össze egy helyen.)

Tüzijáték? Azt bizony lehet messziről, biztonságos távolból is nézni.

Erről ennyit!

Azt mondtad, akármilyen tömeg, gondoltam, akkor néhány ezer fő is megteszi.

De gondolom karácsony környékén egy zsúfolt bevásárlóközpontba sem mennél be. Jajmár. Erre mondják azt, hogy ha nem tudsz úszni, ne mássz fára, mert elüt a villamos...

Téma megosztása:

• (70 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.