Idézet: eszpe - Dátum: 2007. aug. 31., péntek - 19:39
Mondták, hogy készüljek fel egy kb. 1-1,5 órás hosszúságú műtétre.
Én azóta befejeztem a pár hozzászólással fentebb említett "foggeneráloztatást".
A legutolsónak megcsináltatott jobb alsó hetes fogamat (ez volt a legrosszabb állapotban) 3!!! órán keresztül fúrta, építette a fogorvos.
Igaz, ebbe az is beletartozott, hogy 3 injekciót kellett adnia, s azok után várnom kellett mindig egy kicsit. Valamiért az első hatását meg sem éreztem. Felszívódott. Amikor fúrni kezdte, akkor azonnal belehasított az égető fájdalom.
Ekkor kaptam mégegyet, vártam kint, de csak félig-meddig hatott. Még mindig fájt a fúrás nagyon. Beadott egy harmadikat is, s az mondjuk úgy 70-80%-ban érzéstelenítette a fogat és a környékét.
Az egyik részen ugyanolyan piszok módon fájt az a fogam, de tűrni kellett, mert több injekciót nem kaphattam.
Valami miatt állítólag ott olyanok az idegvégződések a számban, hogy nem oda koncentrálódott az érzéstelenítő, ahová kellett volna.
Szerencsére a doktornő remekül dolgozott, így azért kibírtam. (Úgysem tehettem mást.)
Szóval az egész fogsorommal elkészült tulajdonképpen karácsonyig. Hozzád hasonlóan én is sűrűn jártam. Volt, hogy egyszerre két fogat is megcsinált.
Így végül az összes, kisebb-nagyobb mértékben javításra szoruló hátsó fogamat megcsinálta.
Sajnos az az ominózus bal hetes nyárig bírta. Annak már a gyökerébe is tömni kellett, annyira mélyen ki volt lyukadva; időnként vérzett is az ín a hatos és hetes között, s júniusban egyik napról a másikra feldagat az arcom. Meg is ijedtem, mert eddigi életem során -
szerencsére -soha nem történt velem ilyen.
Bár a doktornő nagyon lelkiismeretes, s a fog végsőkig megtartását tartja mindig szem előtt, én az általa javasolt gyökérkezelés helyett a húzás mellett döntöttem.
Mint kiderült: helyesen.
Ugyanis a
gyökér alatt volt begyulladva belül az állkapocs, s a gyökérkezelésnél ez nem is látszott volna. Ez a húzás után derült ki. A doktornő alaposan kipucolta a gyulladt területet, összevarta. Amikor elmúlt a fájdalomcsillapító hatása, akkor azon az éjjelen nehezen aludtam a fájdalomtól. De másnap már nem fájt a gyulladás. Hétfőn húzta, pénteken kiszedte a varratokat.
Megjegyzem elég lassan gyógyult a helye. Hetek kellettek míg teljesen összeforrt. Rásegítettem egy speciális fertőtlenítő, ölögető oldattal.
Idézet
A bölcsességek előtt 2 hete volt még fogkőleszedés a teljes szájra, és a régi rossz beidegződések után azt vettem észre, hogy a most 3 hétbe sűrített "pozitív" élmények miatt már nem félek a fogorvostól. :Đ
Ezzel én is így vagyok. Ez a doktornő annyira kedves és profi volt, a legújabb felszereléseket használta, és kínosan ügyelt a tisztaságra, annyira jól dolgozott, hogy most már én sem félek a fogorvostól. Igaz, más orvossal mostmár nem kísérleteznék.
Idézet
Lesz még 1 tömés csere és 3 fogra ózonkezelés. Ezután elmondhatom, hogy egészségileg jók a fogaim.

Ózonkezelés? Az mit csinál a fogakkal?

(Azon kívül, hogy elvben az ózon erős fertőtlenítő hatású.)
Idézet
Nyugodt lélekkel fogok visszajárni félévente/évente kontrollra, és fogkő leszedésre.
Érdekes amit mondasz. Másoktól is hallottam, hogy rendkívül fogkövesedik a fogsoruk. Szerencsére ez engem elkerült.
Mint írtam fentebb, a doktornő is mondta, hogy gyakorlatilag a nullával egyenértékű fogkövet kellett leszednie az alsó, első fogaim közül csak.
Mi okozza azt, hogy valakinek erősebben fogkövesedik a foga? A nem megfelelő fogmosás? A táplálkozási szokások?
Egyébként nekem azt mondta a doktornő, amikor a fogfehérítésről faggattam (az utóbbi időben a fogaim félig sárgábbak, mint pár évvel korábban; pedig nem dohányzom, nem kávézom, nem kólázom), hogy úgy látja, nekem nem sárgultak a fogaim, hanem olyan erősen nyomom rá a fogkefét a fogra, hogy a zománc felső, hófehér rétege gyakorlatilag megkopott.
Már első tanácsára is áttértem a SENSODYNE fogkrém és fogkefe használatára, de ezt követően utóbbiból is a szuperlágyat kezdtem használni. S ügyelek arra, hogy ne nyomjam rá nagyon.
Ami durva, hogy a régi, gyerekkoromban kapható fogkefékhez képest a REACH Medium fogkefét (ezt használtam a '90-es évektől) is teljesen puhának éreztem. Majd áttértem a REACH Light-ra, és a Medium már elviselhetetlenül durvának találtatott.
Majd megszűnt a REACH ezen sorozata (pedig kiképzését - fogorvosi fúró alak - a legjobbnak tartom a mai napig), s másik REACH típust használtam; szintén Light-ot.
Ezután tértem át a SENSODYNE Medium-ra, amit az elődhöz képest egyenesen puhának találtam. S most, hogy a SENSODYNE Light-ot használom, a korábbi Medium már iszonyúan keménynek tűnik.
Ajánlom egyébként mindenkinek. A fogkrémet is, mert csodát tett az érzékeny fogaimmal már 1-2 hét után. (Nem kamu duma, amit a reklámban mondanak róla.)
A doktornő tanácsára most elkezdtem használni a szinte tömény fluorid tartalmú ELMEX zselé nevű, gyógyszertárban kapható készítményt.
Ezzel hetente egyszer kell (s szabad!) fogat mosni, s várhatóan az elkopott, fehér réteget visszaépíti majd a fogra.
A doktornő azt mondta, hogy volt olyan, akinek az enyhén szuvas, beszűrődött fogába is visszaépítette a zománcot.
Majd beszámolok a tapasztalatokról.
Idézet
Hiába, az évi 1 fogászathoz voltam hozzászokva, nem a heti 1-2-höz.

Hát én sajnos még ritkábban jártam. Persze most már bánom. (Mondjuk az örökölt hajlam miatt sajnos sokkal jobb állapotban akkor sem lennének az örlőfogaim, ha havonta látná fogorvos.)
De anno az "SZTK hentesek" teljesen elrémítettek a fogászattól. Nem is gondoltam volna, hogy egy fogorvos dolgozhat úgy is, ahogyan az általam felkeresett doktornő teszi.
De tény, hogy ha évekkel korábban felkeresem, akkor még az alsó hetesem meglenne, mert nem lyukadt volna ki annyira, hogy a gyökere is tönkremenjen.
Amit nagyon bánok az az, hogy az "SZTK hentesek" kihúzták az alsó ötös fogaimat. Ezt soha nem tudom megbocsátani nekik. Most ennek köszönhetően dőlt be az alsó fogsorom (ezt említettem fentebb is).
Szabályoztatni kellene, de elképzelésem sincs arra, hogy mondjuk az elkövetkező 10-20 évben mikor lesz nekem ~ 200.000 forintom egy fogszabályozásra.
S ha ez megvolt, s régi, egyenes soraikban állnak ismét az alsó fogaim, akkor a hiányzó ötösök helyére kell tenni valami fogpótlást.
Vagy fogbeültetéssel, ami ugyebár mindig rizikós. A csontba ültetett fém kiválthat allergiát, kilökődhet, stb.
Ha pedig a korona mellett dönt az ember, akkor az ötösök mellett lévő ép fogakat kell lecsiszoltatni, hogy egy két fogas (a lecsiszolt és a hiányzó helyére) koronát húzzanak rá. Tegyem tönkre két ép fogamat?
Szóval ezt anno azok a lelkiismeretlen, rosszul dolgozó állami foghúzó "kisiparosoknak" köszönhetem, s soha nem fogom tudni megbocsátani.