Inkább, amíg forgalomban volt (sajnos kivonták, nem az ártalmassága miatt, de túl régi szer, és már nem gyártja az az egyetlen gyógyszergyár, aki gyártotta), fogorvos előtt fél-egy órával bekaptam egy szem Pipolphent. Ez egy eredetileg egy ősi fejlesztésű allergiagyógyszer volt (első generációs antihisztamin). Inkább mindenki nyugtatónak, altatónak, hányáscsillapítónak használta, annak jobb volt. Agyilag lezsibbadt tőle az ember, megszűnt a szorongása, eltűntek a félelmei, csak úgy nézett ki az ember a fejéből zombi módjára, olyan mindent leszarsz, semmiért nem aggódsz, semmi nem érdekel hatása volt az emberre, és még a hányingert is csillapította (előtte, mikor nem vettem be, többször kellett a fogorvosnak miniszüneteket tartani, hogy össze ne hányjam magam, átlagosnál rosszabbul bírom a fogorvosi beavatkozásokat). Volt, aki utazási betegségre szedte. Ezzel a gyógyszerrel kiválóan bírtam a legdurvább, leghosszabb gyökérkezelést, komplikációkkal járó, elnyúlt fogfeltáró műtétet is, csak ha ilyet vesz be az ember, akkor szólni kell a fogásznak, hogy belekalkulálja a fájdalomcsillapító adagjába.
Sajnos nagy bánatomra nincs már ez a gyógyszer (aki meghozta ezt a hülye döntést, hogy nem gyártják, annak a jó büdös kurva anyukáját). Helyette hasonló hatást a Daedalon tud, ráadásul az nem is receptköteles. Az is épp úgy első generációs antihisztamin, épp úgy leszedál, elálmosodsz, meg a hányingert is megszünteti, de a hatása egyrészt nem olyan erős (ezt lehet ellensúlyozni 2-3 szem bevételével, testsúlykilogramm és előzetes! tapasztalat alapján), meg kicsit más a hatása, inkább altat el, mint lenyugtat. Csak a fogdokinak szólni kell, akkor is, ha egyébként nem szedsz gyógyszert, de most vettél ilyet be 1-2 ilyet. Mondjuk ha ezt is majd egyszer kivonják a forgalomból (ez is elég régi gyógyszerhatóanyag), akkor nem tudom mit lehet majd tenni, akkor lehet tényleg csak az altatás marad, vagy a kínlódásos, hányásos rémálom.
Még egy tanács fogorvos előtt: ha nem altatásban csináltatod, akkor nekem még az vált be, hogy lidokain helyett ultrakaint kérek. Először véletlenül kaptam, mert lidokain allergia nyanúja állt fent. Viszont mikor harmadszor voltam fogásznál, akkor egy nagyon sürgős esetben elfelejtettem ezt mondani, nem is kérdezte a lidokainallergiát, hanem szépen gyorsan beadta. Végül attól sem lett bajom, rendesen hatott is, mégse vagyok rá allergiás. Viszont szerintem az ultrakain jobban zsibbaszt és kevésbé dagad fel az ember arca, illetve gyorsabban lappad le, rám legalábbis így hat. Mondjuk ilyen extra kívánságot is lehet csak magánrendelőbe lehet benyögni, az állami rendelő, főleg ha nem valami szuperosan felszerelt központi hely, akkor lehet a fogorvos is elmondja majd, hogy te ezt szeretnéd, ő meg pápai limuzint szeretne, meg Hawaiin nyaralni.
Szerk: még egy megjegyzés. Deadalont kb. fél órával a beavatkozás előtt érdemes bevenni, DE(!) hatása alatt járművet vezetni nem szabad(na), illetve veszélyesebb munkahelyeken is tiltott vagy bejelentéshez kötött a használata, az álmosító hatás miatt), szóval ezt kalkulálja bele, aki kocsival megy, vagy olyan helyen dolgozik. Fontos még, hogy ilyen fajta gyógyszerre alkoholt inni tilos. Bár több embert is ismerek, aki még iszik is rá, hogy fokozza a hatást, és nem lett semmi bajuk, de azért ezt még hozzáírom.
Szerkesztette: Raynes 2013. 09. 04. 16:05 -kor