Idézet: FakeJack - Dátum: 2006. szept. 15., péntek - 15:23
Ha már OFF topik, legyen az.
A történetet kiegészíteném egy másik hiteles történettel, mely velem esett meg és akár jkv-el is tudom igazolni.
Ime a történet:
Anno amikor még a dolgozó nép soraiban teljesítettem szolgálatot, mint hívatásos tűzoltó (nem tegnap volt) akkor történt az eset.
Elég hosszú időn keresztül (1-2 év, már pontosan nem emlékszem) minden szombatrol vasárnapra virradó éjjelen 01,00 körüli időben rendszeresen riasztást (akkor még kurblis segélykérő telefonok voltak és az egész Tiszazug egy vezetékre volt kötve, tehát nem lehetett pontosan behatárolni, hogy melyik településröl érkezett a telefonhívás) kaptunk, hogy ég valami Csépa területén (hol itt, hol ott). Persze hasonló riasztások érkeztek be a rendőrségere és a mentőkhöz is, igaz hozzájuk baleset, illetve a rendőrség hatáskörébe tartozó ügyekben.
Mondanom sem kell, hogy senki sem talált semmilyen rendellenességet a megadott helyszíneken, sőt soxor még a megadott cím sem létezett, így mi csak kóvályogtunk a társszervekkel közösen a településen minden vasárnap hajnalban mint az a bizonyos dolog a levegőben.
Egyik segítő szándékú szervezet sem vette már később komolyan (sajnos elég nagy is lett volna a baj, ha véletlenül mégis lett volna ezekben az időpontokban ott komoly esemény, mert ahhoz sem rohantunk volna, de ha más helyszínen keletkezett volna bármi oda is késve érhettünk volna, tekintettel, hogy akkoriban még a hírközlési rendszerünk nem volt a napjainkhoz hasonló színtű, minket csak késve lehetett volna elérni.), de azért minden esetben mentünk, mert kelett.
Azután egy husvét hétfőjén reggel (éppen ügyeletes pk. voltam) jön hozzám a rendőrség (telefon nem lévén, csak így tudtak elérni), hogy azonnal rohanás mert a Kunszentmártoni Volán telep (akkoriban még elég sok gk. volt ott, külön üza.töltő állomásal) ég. Tekintettel, hogy a helyzet veszélyesnek látszott a rendőrségi autóbol (abban volt URH-s kapcsolat a kapitánysággal) azonnal 5-s kiemelt riasztást rendeltem el, amely kb. 15-20 tüzoltó járművet és a rajta szolgálatot teljesítő jelentős létszámot érintette.
A helyszínre kiérkezve ott a telep éjjeliőre fogadott és nagyon meglepődött minket meglátva. Amikor megkérdeztük, hogy hol a tűz (mert mi semmit sem láttunk) bizonygatta, hogy este óta még az olajkályhába sem tudott begyujtani, máshol sem tud semmi tűzröl. Természetesen ezek után (helyszínt azért átnéztük) békében hagytuk a Volán telepet, de az ügy ezzel még nem zárult le.
Amint már írtam abban az időben még kurblis telefonok, és kisasszonyok által gyugdosott telefonközpontok voltak. Mi azonnal megérdeklődtük az éppen szolgálatot teljesítő telefonos kisasszoinytol, hogy honnan kapcsolta a tűzjelzést (ezt ők rendszeresen jegyzőkönyvezték akkoriban), mire meg is kaptuk a választ, hogy egy másik üzemböl (nevét ide nem akarom most megírni), de nem a Volán telepröl.
Azonnal oda rohant az egész csapatunk (az összes tűzoltó, de ekkor már a rendőrség biztonsági járőrei is csatlakoztak hozzánk), hogy megtudjuk mi is az a bejelentés. Lehet, hogy az illető ijedtében (?) eltévesztette az üzemet. Mondanunk sem kell, hogy abban az üzemben sem volt semmi baj, ott csupán egy éjjeliőr teljesített szolgálatot. Miután a rendőrséggel közösen ismételten meggyőződtünk arrol, hogy a (most már tisztázott) téves riasztás, segélykérés csak és kizárólag ennek a másik üzemnek a telefonjárol jöhetet, ott az éjjeliőrön kívül más nem tatzózkodott, a rendőrség előállította az éjjeliőrt a hatóságok félrevezetésének alapos gyanúja miatt.
Bent a rendőrkapitányságon (természetesen a riasztott egységek időközben visszatértek állomáshelyükre) kb. déli 12 óráig kérdezgettük (szép finoman, mert az éjjeliőr sajnos éjszaka elveszítette egyensulyát a lépcsőn [a hatósági orvosnak legalábbis jegyzőkönyvileg ezt mondta és mi nem vizsgáltuk ebben a témakörben az igazmondását :Đ ] és kissé, avagy nagyon elnyűttnek látszott a balesetét követően) amikorra kiderült, hogy a már korábban említett vasárnap viradóra történő téves hívások is tőle származnak (megtaláltuk a vasúti menetjegyeket nála). Ezt követően a térségünkben lévő valamennyi büntetőjogász (bíró, ügyvéd, ügyész) rendőrök, de mi a tűzoltóság is kertestük a jogszabályt, hogy az éjjeliőr a korábbi téves riasztásáért kellő elmarasztalást kapjon. Sajnos az akkori jogszabályok (a mostaniakat nem ismerem) max. büntetésként 3.000.- Ft szabálysértési bírság kiszabását tették lehetővé.
Az eset lezárása után kb. aug. szept. hónapban (még abban az évben amikor az előző eset történt, és ugyancsak ügyeletes votam) kapom a tűzjelzést a heyi (ugyanattol az üzemtöl ahol a már említett éjjeliőr dolgozott) üzemtöl, hogy felrobbant a WC, de egy ember is súlyosan megsérült. Én a bejelentőnek nem akartam elhinni amit mondott (ismerős volt), arra gondoltam, hogy csak viccel a korábbi eset kapcsán.- Ő viszont annyira erősködött, hogy végülis személyesen mentem ki a helyszínre, de egységet nem is riasztottam, ugyanios mondta a bejelentő, hogy már nincs tűz.
A helyszínen derültek ki az alábbiak:
Az üzemben festők dogoztak és a szerszámok elmosására használt nitrohígítőt ők is a WC-ben próbálták eltüntetni.
A WC-be belépő
éjjeliőr ugyancsak "félárbócos" álapotban megpróbált (ő csak próbált) rágyujtani, miközben a - közben elpárolgó - hígító gőze berobbant. Az éjjeliőr olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kihallgatására az esetet követően csak 3 hét mulva kerülhetett sor, de véglegesen soha sem gyógyult meg, örök életére torz kinézetű és mozgáskorlátozott (ágyhoz kötött) rokkant lett.
Arrol nem tudok, hogy most él-e még az illető, de nem sok esélyt adok neki a kórházi orvosok akkori véleményeik alapján, annak ellenére, hogy alig volt köztünk 1-2 év korkülönbség.
Mindenesetre az esetet meglátva/átélve megfogadtam, elhittem - annak ellenére, hogy egyáltalán nem vagyok vallásos -hogy
van Isten és az igazságos volt ebben az esetben.