Szerkesztette: padawan 2008. 04. 22. 13:11 -kor
Játékok linuxon Wine,cedega,dosbox,natív játékok linuxon
Elküldve: 2008. 04. 22. 13:10
Elküldve: 2008. 04. 23. 00:22
Nos a Q3-at hagytam pihenni... nem tudok rájönni a titok nyitjára.... mindegy... majd később előveszem és tovább próbálgatom.
Viszont azt szeretném megkérdezni, hogy mégis hogyan kell használni a Codega-t.... nekem sehogy sem sikerül...
... a válasz privátban is jó lesz!!! Nagyon köszönöm!
Elküldve: 2008. 04. 23. 15:32
Játék : Star Wars Jedi Knight - Jedi Academy
Futtató : wine 0.9.46
Trükk : nincs
Egyszerűen feltelepült és mindenféle trükközés nélkül szépen fut.
(Majd képekkel is illusztrálom...)
Más:
Sikerült egy update-et nyomni a Codega-ra.... így aktív lett az Install és a Stop gomb is... ám a Mountolás nagyon nem megy. Beteszem a lemezt (mindegy melyik játék lemezemet) amit természetesen beolvas a meghajtó és látja is a rendszer.... de amikor a Mount gombra kattintok mintha nem lenne lemez a meghajtóban... a lemez címkéje is eltűnik a "Sajátgépben a DVD meghajtóról.... csak akkor áll vissza a lemezcímke ha kilépek a Codega-ból...
Elküldve: 2008. 04. 23. 16:15
Elküldve: 2008. 04. 23. 16:22
Elküldve: 2008. 04. 23. 16:30
Köszönjük a post-okat, de lenne egy kérésem, amit igazából mindenkitől szeretnék kérni.
Kérlek titeket, amennyiben lehetséges, minden játéknál ebben a formában írjátok le tapasztalaitokat:
Játék : Értelemszerűen ide jön a játék pontos neve.
Futtató : Natív (ergo Linuxos bináris), DosBox (verziószámmal feltüntetve), Wine (verziószámmal feltüntetve), vagy egyéb emulátor, például ScummVM (verziószámmal feltüntetve).
Windows mód : Ezt csak akkor tüntesd fel, ha Wine-al futtatod az adott játékot. Ez azért lehet fontos, mert egyes játékok nem hajlandóak alap Windows XP módban futni, hanem mondjuk csak Windows 95/98, illetve egyéb módban.
Trükk : Ide kifejezetten a játék telepítéséhez, s első indításához szükséges lépések kerüljenek, amikkel rá lehet bírni a játékot, hogy elinduljon.
Hardver : Pár szóban a hardveredről, legfőképp a videókártyára és a hangkártyára koncentrálva. (Megjelenés és a hang miatt, hogy tudja a kedves felhasználó, hogy te milyen hardveren készítetted az adott Screenshotot)
Tapasztalatok : Ide kerülhetnek a játék futtatása közben tapasztaltak, finomhangolási leírások, stb.
WineHQ AppDB link : A Wine honlapján van egy un. Application Database, ami majdnem ugyanaz, mint amit mi csinálunk itt. Ott is össze van gyűjtve információk az adott játékokról, ezért jó, ha feltűntetjük itt is az arra mutató linket, hogy ha valaki bugok után böngészne, lehetősége nyíljon rá.
És igen, az elmaradhatatlan képernyőmentések. Érdemes többet felrakni, én hármat szoktam általában, egy is bőven elég, de a több hitelesebbnek tűnhet.
Cedega: Nem tudom melyik verziót használod; én személyesen nem érezhetem magam olyan szerencsésnek, hogy meg tudtam vásárolni, így csak a demo verzióhoz tudok hozzászólni.
A Cedega két részre bomlik: Cedega+Engine. Egyes nagyobb verzióknál, mondjuk 6-os, nem adnak ki újabb alverziókat, cserébe az engine-t frissítik, ami a Wine egyik forkját (átalakított verzióját) használja, a WineX-et.
Sima telepítés után szükség van az Engine-re, amit a program felületén keresztül tudsz telepíteni. CD behelyezése után nem mindig van szükség a manuális Mount-ra, néha megteszi helyetted is. Telepítéskor az egyes játékok külön könyvtárakba települnek a Cedega saját könyvtárján belül, de lehetőség van arra is, hogy egy ugyanazt a konfig könyvtárat használja több program is. (Mikor van erre szükség? Például Carmageddon 2-nél, ha filmet szeretnél csinálni, mert akkor kell a Quicktime).
Padawan: Ez melyik játék pontosan? Írj már kérlek róla naplóbejegyzést, úgy könnyebb mindenkinek.
Szerkesztette: Norbert 2008. 04. 23. 16:34 -kor
Norbert
Elküldve: 2008. 04. 23. 16:34
Nemirok
SW: Kotor 1 amugy. Itt most azon van a hangsuly, hogy az intel a mokas, mert nvidia kartyaval siman megy (amint azt mar regebben vmikor fel is tettem ide). Azert kerdeztem h van e vkinek i965-el tapasztalata.
Elküldve: 2008. 04. 23. 17:10
Idézet: padawan - Dátum: 2008. ápr. 23., szerda - 17:34
Nemirok
SW: Kotor 1 amugy. Itt most azon van a hangsuly, hogy az intel a mokas, mert nvidia kartyaval siman megy (amint azt mar regebben vmikor fel is tettem ide). Azert kerdeztem h van e vkinek i965-el tapasztalata.
Naplóbejegyzés az, amit az előbb kifejtettem
Amúgy igen, itt egy Lenovo/Intel 945 GM pörög ("intel" driver). Nagyon bugos még, sajnos, hisz sokszor csinál furcsa dolgokat: Visszakapcsol nagyobb felbontásba mikor újraindítom a gépet, miközben előzőleg egy alacsonyabban használtam, nem kezel le több képernyőt, compizzel is elég furcsán megy, mert sok OpenGL-t használó programmal akad össze.
Tényleg, compizt kikapcsoltad?
Szerkesztette: Norbert 2008. 04. 23. 17:15 -kor
Norbert
Elküldve: 2008. 04. 23. 17:45
Elküldve: 2008. 04. 25. 16:54
Íme egy csomó példa mennyire jó a DOSBox 0.72
Futtató: Mindegyiknél DOSBox 0.72
Játék: Command & Conquer: Tiberium Dawn ( abandonware )

Trükk: Hangot jól beállítani.
Megjegyzés: A nemrég ingyenessé tett verzió nem kompatibilis DOS -al így DOSBox -al sem. A régi verziók utánna olvasva viszont igen, de én az abandonware verziót teszteltem.
Játék: REUNION ( abandonware )

Trükk: A hangot jól be kell álítani, mert hibát okoz és akkor a játék nem indul.
Játék: The Settlers 2 ( abandonware )

Trükk: Jól beállítani és kész. Nem nehéz.
Játék: Sam & Max ( abandonware )

Trükk: Jól beállítani és kész. Nem nehéz.
Megjegyzés: Csak az animációkon nagyokat nevettem.
Sajnos egy negatív példa a DOSBox 0.72 :
Játék: Heroes of Might and Magic II ( teljes verzió )

Trükk: A feltelepítés csak cdrom mount -olással lehet. A hang beállítás is pontosan be kell különben egyáltalán nincs hang.
Megjegyzés: Akkor jöjjön a DOSBox feketelevese! A játék sikeresen bejön animáciokkal és utánna menüvel, amit a képen is látni. DE amint betöltődik a pálya az utolsó képen látható módon lefagy és az első gomb nyomására kilép. Patch sem segített. A következtetés: DOSBox 0.72 verziójával játszhatatlan.
Remény: A következő DOSBox verzióban remélem ki lesz javítva a hiba, vagy aki felismerte a hibát és orvosolni tudja jelezzen vissza.
Üdv.
Elküldve: 2008. 04. 25. 17:08
Köszönjük a bejegyzéseket, de akkor a következőt szeretném itt és most leszögezni:
Nem foglalkozunk semmilyen Abadonware/Warezolt játékok tesztelésével. Minden teszt szigorúan úgy történhet, hogy az adott játékot te saját magad tulajdonában található meg. Attól, hogy terjednek itt a népmesék arról, hogy Abadonware nem warez, meg lehet másolni, meg 24 órád van, stb, NEM. Nem szeretnék én sem, s senki olyan játékkal találkozni, ami ebbe a kategóriába esik. Az általam eddig tesztelt játékok eredeti verzióban vannak tulajdonomban, vagy esetleg a kiadó által lett ingyenes.
Tudom, hogy nagyon sok játék az un. ESA csoportosulás által vannak védve, ez amolyan BSA szerű játékgyártókat tömörítő jogvédő szervezet. Ugyancsak tudom, hogy sok játék nem kapható meg, annak ellenére, hogy már 20 évesek, de a kiadók mégis ragaszkodnak ahhoz, hogy ne férhessenek szabadon hozzá a neten. Tudom, ezzel megölik a játékot, de én úgy vagyok vele, ha ez az ő vágyuk, akkor legyen, maradjon meg nekik a játék, én nem fogom letölteni sehonnan, az se érdekel, ha ezzel örökre elveszik, ez már legyen az ő saruk, szégyenük. (Én emiatt is adtam fel a másik, általam nyitott fórumtémát, ami a mai napig kiemelten szerepel a Játékok csoportban, mert mindenki szép kis warezlistát csinált belőle.)
Más:
A nemrég szabadon elérhetővé tett C&C nem DOS-os, hanem Windows-os, ahogy írtad, s már teszteltem, s szépen működik Wine alatt is. Majd küldök róla pontos leírást abban a formában, ahogy már eddig is írtam, csak sajnos nemrég frissítettem Hardy-ra, s sok dolgot kell még megoldanom.
Egyéb:
"Trükk: Jól beállítani és kész. Nem nehéz." Ezt legközelebb pontosan leírnád, hogy milyen konkrét beállításokat kell alkalmazni, vagy lépéseket tenni? "Jól beállítani" senkinek nem nagy segítség.
Ami a DOS4GW-t illeti, próbáltad frissebb DOS4GW-el is? (Igen, több verzió volt belőle... Nézd meg neked melyik van, s ahhoz képest vegyél a netről egy frissebbet.)
U.i.: A Point&Click játékokat (lásd Sam&Max) érdemes inkább ScummVM-el futtatni. Próbáld ki, sokkal jobban működik vele.
Szerkesztette: Norbert 2008. 04. 25. 17:10 -kor
Norbert
Elküldve: 2008. 04. 25. 17:33
Nos Norbert az abanware NEM WAREZ, hanem olyan játékok amelyiknek megszünt a kiadója vagy a kiadója tette ingyenessé
"Valószínűleg minden régi számítógépest öröm tölt el, amikor fiatalkora nagy játékait megtalálja a neten szabadon letölthető formában. Ez az Abandonware - szó szerint "elhagyott" játékra lehetne fordítani, tehát olyan szoftver, melynek jogtulajdonosa már megszűnt, semmilyen formában nem vásárolható meg, és érdekükben fellépő nem lévén, szerzői jogai közkincsé váltak. Számtalan esetben a kiadó még ugyan létezik, de egyszerűen azért nem foglalkozik vele, mert a játék már semmilyen anyagi hasznot nem tud hozni, eladhatatlan."
"Olyan szoftverek jelölésére használt fogalom, amellyel kapcsolatosan az eredeti jogtulajdonos vélhetően már semmilyen jogérvényesítési igénnyel nem fog fellépni (pl. annak nem-kereskedelmi célú terjesztése esetén).
Az abandonware nem hivatalos jogi státuszt jelent, hanem kizárólag arra utal, hogy vélhetően a szoftverrel kapcsolatosan - annak elértéktelendése vagy elavulása folytán - már senki nem kívánja a nem-üzleti célú másolás vagy felhasználás korlátozását lehetővé tevő jogait gyakorolni.
A "abandonware" fogalom az angol "abandon" (lemond) és "software" (szoftver) fogalmak összevonásából alakult ki."
Néz utánna a www.abandonware.lap.hu -n. Én meg olyanokat teszteltem már jó ideje, amelyek INGYENESEK csak most raktam fel őket. Azt hittem ez szabad.
Egyébként a Heroes 2 amit teszteltem egy régi magazin CD mellékleteként kaptam. Nem warezolni akarok. Egyébként kifejezetten DOSBox -ra teszteltem.
Köszönöm megnézem DOS4GW -t .
Üdv.
Elküldve: 2008. 04. 25. 17:38
Üdv.
Elküldve: 2008. 04. 25. 18:31
Viszont:
Attól, hogy valami letölthető a netről, még nem biztos, hogy legális. A formai megfogalmazás stimmel, csak az a gond, hogy az általad feltüntetett játékok nem minősülnek Abandonware-nak, ugyanis a C&C-t is védi az ESA szervezet, a Sam & Max-el is ez a helyzet (meglepő módon pár hónapja láttam valamilyen Lucas Arts packban, így még kapható).
Jogilag helytelen az a felállás, hogy "szerzői jogai közkincsé váltak", ez ugyanis nem létezik. Minden ország saját formában rendezi a szerzői jogot, s az adott játékra az adott országban kiadott szerzői jog érvényes. Egyesült Államoknál sem létezik az a szó, hogy 'közkincs'. Olvass ennek alaposabban utána, illetve megjegyezném, hogy a magyar törvények nem engedélyezik a programok másolását, lásd szerzői jogi törvény. (Csakis engedéllyel, azaz ha a szerző erre kifejezett engedélyt adott.)
Idézet
Lásd ESA, ahogy említettem. Egyéb programoknál, ahogy már visszmenőleg említettem, az adott állam tulajdonát képezi az adott játék, én így egyszer eljátszottam a 11th Hour és 7th Guest játékokkal, hogy az adott jogutódot a Fox Interactive-ot megkérdeztem, fenntartják e a jogot. Kétszeri megkeresés után sem válaszoltak, így én úgy értékelem, hogy azokat lehet szabadon terjeszteni a neten, majd ha valami jogi aggályuk van, szólnak. (Trilobyte volt az eredeti kiadó, azt a Virgin vette meg, már ami maradt belőle, abból lett a Virgin Interactive, majd azt eladták, s a Fox Interactive lett a jogutód).
Idézet
Gondolom itt azért azzal tisztában vagy, hogy csak olyanról tudsz lemondani, amiről tudsz, egyébként a magyar jog szerint is automatikusan minden jog maximálisan megillet, így nem mondhatsz le emberi jogaidról sem. Ez azt jelenti, hogy mielőtt nekiállsz terjeszteni valamit, meg kell kérdezni teheted e, egyébként egy esetleges pernél lazán veszted a pert, s teljesen jogosan büntetnek meg.
Idézet
Az a gond ezekkel az oldalakkal, hogy elég sajátosan értelmezik a jogot, és a törvényeket, és az adott kötelezettségeket. Ezért is alakult az ESA, amit már említettem, hogy megvédjék a jogaikat. Az ESA-t csoportosító kiadók listája:
http://www.theesa.co...esa_members.php
Ez annyit jelent, hogy ha a játékot az adott cég, aki ezen a listán rajta van, adta ki, akkor a játék jogi védelem alatt áll, s fenntartják a tulajdoni jogot, s nem engedi a szabad terjesztést. Hogy még konkrétabb legyek, jöjjön egy példa:
Crusader No Remorse - No GO, ESA protected
Ami a lényeg: Egy adott programot a kiadó általi engedéllyel lehet csak terjeszteni. Amennyiben a kiadó/szerző megszűnt/meghalt, úgy az adott jogutódra száll át annak kezelése. Amennyiben a jogutód lemond a program tulajdoni jogáról, vagy engedélyezi terjesztését, akkor lehet csak a netre, vagy bármilyen forrásra felölteni. Amennyiben nincs jogutód, akkor az adott államra száll át a jogutodlás, így onnantól a kormányszervek/minisztréiumok hatáskörébe tartozik az adott program kezelése.
Idézet
Köszönöm megnézem DOS4GW -t .
Látod ezért fontos a pontos megfogalmazás. Egyezzünk meg annyiban, hogy csak olyan játékot jelölj Abandonware szóval, amiről köztudott, hogy már nem foglalkozik vele a kiadó, vagy ingyenessé vált. Ilyen például a Betrayal At Krondor.
Szerkesztette: Norbert 2008. 04. 25. 18:40 -kor
Norbert
Elküldve: 2008. 04. 25. 19:49
Bocsánat, hogy vitázok, de akkor azt alaposan meg kell beszélni főleg egy olyan honlapon amelyik LINUX -t hirdeti, ami köztudottan az ingyenességre és szabad terjesztésre ( Bár van fizetős változata tudom. ) épít.
Sam & Max Hit the Road -ról azt olvastam ingyenessé tették , mert az új EPIZODIKUS új változatot akarták reklámozni. ( egyébként az egyik ilyen epizodot is ingyenessé tették szintén a reklám miatt.)
ES: Arena is ingyenes, mert az Oblivion -t reklámozza.
C&C Tiberium Dawn kiadtak ingyenes verziót ( ami nem indul dos alatt ), hogy a C&C Tiberium Wars -t hirdesse, és korábban kiadtak olyan demó félét amely mindkét fél kampányait tartalmazta csak videók nem voltak C&C Generals -nál.
Ez most tényleg pletyka amit most írok, ha majd a Red Alert 3 megjelenik akkor a Red Alert 1 -ből is kiadnak szabad verziót, ó bárcsak úgy lenne!
Üdv.
Elküldve: 2008. 04. 25. 20:07
Idézet: horka01 - Dátum: 2008. ápr. 25., péntek - 20:49
Bocsánat, hogy vitázok, de akkor azt alaposan meg kell beszélni főleg egy olyan honlapon amelyik LINUX -t hirdeti, ami köztudottan az ingyenességre és szabad terjesztésre ( Bár van fizetős változata tudom. ) épít.
Sam & Max Hit the Road -ról azt olvastam ingyenessé tették , mert az új EPIZODIKUS új változatot akarták reklámozni. ( egyébként az egyik ilyen epizodot is ingyenessé tették szintén a reklám miatt.)
ES: Arena is ingyenes, mert az Oblivion -t reklámozza.
C&C Tiberium Dawn kiadtak ingyenes verziót ( ami nem indul dos alatt ), hogy a C&C Tiberium Wars -t hirdesse, és korábban kiadtak olyan demó félét amely mindkét fél kampányait tartalmazta csak videók nem voltak C&C Generals -nál.
Ez most tényleg pletyka amit most írok, ha majd a Red Alert 3 megjelenik akkor a Red Alert 1 -ből is kiadnak szabad verziót, ó bárcsak úgy lenne!
Üdv.
No, akkor légyszi ezt linkekkel együtt támaszd alá, mert hiszem ha látom!
(Amúgy ha tényleg így van, akkor azt hiszem lesz mivel bővülni a gyüjteményemnek
Norbert
Elküldve: 2008. 04. 25. 20:12
Idézet: horka01 - Dátum: 2008. ápr. 25., péntek - 20:49
Hoppá, ezt tisztázzuk: Nyílt forrás nem egyenlő ingyenességgel, hanem a forráskódhoz való szabad hozzáférést
Norbert
Elküldve: 2008. 04. 25. 23:40
Az ARENA a hivatalos oldalról:
http://www.elderscrolls.com/downloads/down...na-redirect.htm
Wine-vel játszani kell.
Sam & Max ingyenes epizod cíkk és letöltések:
http://www.pcguru.hu/pcguru/cikkek.php?cik...isode_4:_ingyen!
http://www.pcguru.hu/pcguru/letoltes/sam__..._ingyenes_jatek
http://www.gamershel...oad_21854.shtml
Egyébb ingyenes letölthetó játékok amik tesztelésre várnak:
http://www.pcguru.hu...etid=80&ppage=0
http://www.gamershell.com
pl.: Far Cry, S.W.I.N.E., C&C.....
Alaposan körül kell nézni rajtuk.
ui.: Tudom hogyan szól csak nem voltam alapos a LINUX-szal kapcsolatban. Ez csak pletykaként olvastam nem hivatalos: "Ez most tényleg pletyka amit most írok, ha majd a Red Alert 3 megjelenik akkor a Red Alert 1 -ből is kiadnak szabad verziót, ó bárcsak úgy lenne!"
Üdv.
Elküldve: 2008. 04. 26. 12:05
Idézet: horka01 - Dátum: 2008. ápr. 26., szombat - 0:40
Az ARENA a hivatalos oldalról:
...
Köszi a linkeket!
Tesztet meg küldök ma délután, C&C lesz felrakva, s még próbálok egyebet is tesztelni.
Szerkesztette: Norbert 2008. 04. 26. 12:28 -kor
Norbert

Súgó
A téma zárva.