HWSW Informatikai Kerekasztal: Lakásfelújítás - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Lakásfelújítás Korábbi "Utólagos hőszigetelés" Értékeld a témát: -----

#1721 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2011. 05. 26. 18:10

Mindenhol ugyan az a rezkigyo van (a furofejen is szep rezszalak maradtak a lyuk mellett), de ma mar nem lesz belole semmi... :s
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

#1722 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 26. 19:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 05. 26. 18:35

Nálam sem ragadt fel mindenhova. A nem sima felület, vagy a poros már nem az igazi. Leesett üvegszálas tapétáról is, de volt rá példa, hogy az első réteg vakolattal együtt esett le, vagy csak arról húzta le a festékréteget. Szóval nem olyan egyszerű, és elhisszük, hogy van ami arrafelé éppen működik, de itt azt mondjuk, hogy nem minden körülmények közepette.

nyilvan nem a koporos vakolat es a fureszporos tapeta amire ezt hasznalni illik, de nalunk peldaul tok jol rogzitenek vele akar kabel csatornat is a falon/mennyezeten. Sima gipszkarton falon is. Pedig abba meg furni is konnyu lenne.

Nyilvan egy tok koszos feluletre nem tokeletes (ezer eve festett, poros falra), de az esetek nagy reszeben megbizhatoan tart.

#1723 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 28. 15:34

Sziasztok!

Szerintetek igaz az állítás, hogy az öntöttvas kádat le kell földelni, különben veszélyes a használata?

Egy felújított családi ház fürdőszobájába került be ilyen kád, s a vízvezeték-szerelő szerint egy rézdróttal össze kell kötni a kád lábait az elektromos hálózat földelésével a fürdőszobában. (Vagy valami ilyesmiről beszélt.)

Én furcsának tartom a dolgot, mert ha egyszer a kád eleve nem érintkezik elektromos vezetékkel, akkor milyen érintésvédelmi szempontból, milyen "veszély" elhárításából kell az említett földelést elvégezni?

Olyanról hallottam, hogy ha egy házban a földpotenciál nincsen kiegyenlítve, akkor a fűtéscsövet szokták a földeléssel összekötni. Ez is ebbe a "témakörbe" tartozik?

Amennyiben nem, s valóban igaz, hogy az adott kádat le kell földelni, akkor ennek mi a minden szempontból szabályos és biztonságos módja?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: Piftuka

Szerkesztette: Piftuka 2011. 05. 28. 15:34 -kor

"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#1724 Felhasználó inaktív   FőDudu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 28. 21:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 05. 28. 16:34

Sziasztok!

Szerintetek igaz az állítás, hogy az öntöttvas kádat le kell földelni, különben veszélyes a használata?

Egy felújított családi ház fürdőszobájába került be ilyen kád, s a vízvezeték-szerelő szerint egy rézdróttal össze kell kötni a kád lábait az elektromos hálózat földelésével a fürdőszobában. (Vagy valami ilyesmiről beszélt.)

Én furcsának tartom a dolgot, mert ha egyszer a kád eleve nem érintkezik elektromos vezetékkel, akkor milyen érintésvédelmi szempontból, milyen "veszély" elhárításából kell az említett földelést elvégezni?

Olyanról hallottam, hogy ha egy házban a földpotenciál nincsen kiegyenlítve, akkor a fűtéscsövet szokták a földeléssel összekötni. Ez is ebbe a "témakörbe" tartozik?

Amennyiben nem, s valóban igaz, hogy az adott kádat le kell földelni, akkor ennek mi a minden szempontból szabályos és biztonságos módja?

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: Piftuka

Elvileg azert lehet gond, ha a villanybojler zarlatos es annak szar a foldelese.
Ekkor a viz mint vezeto megbaszarinthatja a hasznalot.
Nem ertek az epuletekben hasznalatos erintes vedelmi dolgokhoz, de inkabb legyen foldelt a kad - abbol nem lehet baj....

#1725 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2011. 05. 28. 21:19

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 05. 28. 16:34

Fűtéscsövet felejsd el, az lesz csak igazán az életveszély. Kádat érdemes lehet földelni, sok új cuccnál még a műanyag lefolyócsöves dolgoknál is van bilincs, amit ephba lehet kötni. Villanyos körökben már előfordult olyan, hogy a lefolyóban lévő víz, vagy a cső falára rakódott zsír vezette az áramot, oszt kicsit csípett. Azért ez elégparásan hangzik.

Többit a villanyszás meg bírja mondani, hogy hova/mit érdemes kötözni.
Make love not Wor.

#1726 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 29. 13:37

Üzenet megtekintéseIdézet: LightBringer - Dátum: 2011. 05. 26. 11:50

A mi perzsa macskank eleg sokaig elt lakotelepen 5. emeleten, alul-felul resekkel erkely mellett.

Csak emlegetni kellett. Itt ezt csinálja, kinéz, nyugtázza, hogy minden rendben, aztán visszamegy. Másik macs simán kijött az erkély egyik felén, végigsétált a peremen, aztán másik felén vissza.

Csatolt fájl  macskaerkelyen.jpg (56,5K)
Letöltések:: 31

Tudja mit csinál, nem hülye. Másikat meg tán írtam, tetőablakon kimegy, körbesétálja a házat, aztán vissza.
Make love not Wor.

#1727 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 29. 19:52

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 05. 28. 22:19

Fűtéscsövet felejsd el, az lesz csak igazán az életveszély.

Azt csak azért említettem, mert korábban hallottam, hogy ha egy házban a fém részek között nagy a földpotenciál különbség (pl. földelt hálózatban is, ha az ember a számítógépét és a radiátor fűtéscsövét a lakásban egyszerre megfogja, akkor rázza az áram), akkor szoktak olyat csinálni, hogy pl. a kazán egyik csövét a földeléshez kötik.

A földpotenciál magyarázata

/Forrás: www.novill.hu/

Engem pl. itt az is meglep, hogy a fenti honlap tulajdonosa, a villanyszerelő mester azt mondja, hogy a ház több pontján a nullát is hozzá kell kötni a földhöz. :think:

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 05. 28. 22:19

Kádat érdemes lehet földelni, sok új cuccnál még a műanyag lefolyócsöves dolgoknál is van bilincs, amit ephba lehet kötni. Villanyos körökben már előfordult olyan, hogy a lefolyóban lévő víz, vagy a cső falára rakódott zsír vezette az áramot, oszt kicsit csípett. Azért ez elégparásan hangzik.

Többit a villanyszás meg bírja mondani, hogy hova/mit érdemes kötözni.

Köszi a tippet Dudu-nak és Neked is! :respect: Ha megkérlek benneteket, akkor legyetek szívesek néhány konkrétumot írni arról, hogyan kell a földelést biztonságosan elvégezni! Tehát milyen kábelt, hová kell kötni? Gondolom az öntöttvas kád az egyik lábához kell a vezetéket kötni. De milyet? A másik végét hová? A csempe mögött kell elvezetni? stb.

Azért kérdem mindezt, hogy a villanyszerelő ne tudjon minket "megvezetni". :unsure:

Mi laikusok vagyunk, s ezzel a szerelővel már eddig is nagyon megjártuk. (A részletekbe most nem mennék bele; a lényeg, hogy igénytelen munkát végzett.) Viszont a házban már a teljes elektromos hálózat be van kötve, a falak bevakolva, a kád a helyén, de a vízszerelő most szólt, hogy földeltetni kell... :glare:

Szóval hálásan megköszönöm, ha leírjátok pár mondatban a lényeget a kád földelésével kapcsolatban!

-------------------------------

Egyébként hadd kérdezzem meg, hogy ti is azt tapasztaltátok, hogy borzasztóan nehéz igényes, precíz, megbízható szakembert találni, ha az ember építkezik, házat/lakást újít fel?

Mi eddig megjártuk az ácsokkal, a villanyszerelővel, a kőművessel, a szobafestővel, az asztalosról már nem is beszélve.

Akinek nincsen olyan ismerőse, akiről biztosan tudja, hogy jó munkát végez, vagy aki tud ajánlani megbízható szakmunkásokat, az hirdetésekben keres mesterembereket.

Jön a személyes elbeszélgetés, árajánlat, aztán szimpátia alapján megbízod az egyik "szakembert", majd miután (vagy miközben) a munkáját végezte, akkor derül ki, hogy kontár, igénytelen, stb. :-(

Szerkesztette: Piftuka 2011. 05. 29. 19:56 -kor

#1728 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 29. 22:17

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 05. 29. 20:52

Engem pl. itt az is meglep, hogy a fenti honlap tulajdonosa, a villanyszerelő mester azt mondja, hogy a ház több pontján a nullát is hozzá kell kötni a földhöz. :think:

A több pont az meg a másik életveszély, de ezen pont FőDuduval veszekedtem másik fórumon. Ha nincs külön föld és eph, akkor a megszakítóknál biza a földet és a nullát kell összekötni.

Kazános témánál sem mindegy, hogy a kazánt meg a többi cumót földelem, és azt kötözöm egy EPH gerincre, vagy valamit a kazánhoz szeretnék földelni.

Fém fürdőkád, 500 liternél nagyobb fém tartály biza bekötésre vár. Cégnél villanyász meglátta a salgó polcot, aztán már tekerte is rá a rezet, abból is minimum 6 négyzetmilli átmérő, mert ezt írja az álmoskönyv, ha kell, akkor iszonyat áramokat bír levezetni.

Azt, hogy hova kell kötni, azt nehéz így megfejteni, gondolom külön EPH/föld az nincs, így óra és a megszakító táblád közt föd/nulla összekötés, majd erre a földre mehetnek a fémcuccaid, a lehető legrövidebb úton.
Make love not Wor.

#1729 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 29. 22:19

Mi eddig megjártuk az ácsokkal, a villanyszerelővel, a kőművessel, a szobafestővel, az asztalosról már nem is beszélve.

Ja, ez így van. Ellenben festő/egyéb cuccom az van, bár vidék felől jönnek erre, építész/FMV van, villanyász hogyne lenne, bútoros/asztalos van, vizes van, szőnygesburkolós van. Ezek meg tudnak korrekt kőművest is miazmást a brigádhoz, ha éppen az kell. Aztán építkezésig csak gyűjtögetek vadul.
Make love not Wor.

#1730 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 11:08

Egyébként hadd kérdezzem meg, hogy ti is azt tapasztaltátok, hogy borzasztóan nehéz igényes, precíz, megbízható szakembert találni, ha az ember építkezik, házat/lakást újít fel?

Ezé is csinálom magamnak a kecót.
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1731 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 18:07

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 05. 29. 23:17

A több pont az meg a másik életveszély, de ezen pont FőDuduval veszekedtem másik fórumon. Ha nincs külön föld és eph, akkor a megszakítóknál biza a földet és a nullát kell összekötni.

Kazános témánál sem mindegy, hogy a kazánt meg a többi cumót földelem, és azt kötözöm egy EPH gerincre, vagy valamit a kazánhoz szeretnék földelni.

Az "EPH gerinc" alatt erre gondolsz?

/Forrás: www.erintesvedelem.abbcenter.com /

Jól értem, hogy ennek az a lényege, hogy miután a nagy kiterjedésű fém felületek egy csomópontban össze vannak kötve a földeléssel, s ebbe a csomópontba a nulla vezeték is bele van kötve, akkor ott, közvetlenül a csomópontban/csomópont alatt le kell verni egy vasat, s külön földelést csinálni a csomópontnak? Függetlenül attól, hogy a földvezetéket földelő vas mondjuk másik helyen van leverve? :think:

Fém fürdőkád, 500 liternél nagyobb fém tartály biza bekötésre vár. Cégnél villanyász meglátta a salgó polcot, aztán már tekerte is rá a rezet, abból is minimum 6 négyzetmilli átmérő, mert ezt írja az álmoskönyv, ha kell, akkor iszonyat áramokat bír levezetni.

A villanyszerelő nekünk azt mondta, hogy 2,5 négyzetmili átmérőjű rézdrót elég ide, de ha azt nem lehet kapni, akkor a "4-es is jó lesz. Annál nagyobb nincsen."

Vettünk is egy szükséges 2,5-est, de most, ha azt mondod, hogy kevés a fentebb ismertetett célra, akkor veszünk vastagabbat. A 4-es elég lesz, vagy mindenképpen 6-os, vagy még vastagabb kell rá?

Mert ezen aztán nem múlik. Olyan rézvezetéket veszünk, amilyen szükséges.

Azt, hogy hova kell kötni, azt nehéz így megfejteni, gondolom külön EPH/föld az nincs, így óra és a megszakító táblád közt föd/nulla összekötés, majd erre a földre mehetnek a fémcuccaid, a lehető legrövidebb úton.

A házról azt kell tudni, hogy cserépkályha, ill. kályha fűtéses lesz, így egyáltalán nincsen benne "csővezeték-hálózat". Az egyetlen nagy fémfelület az ominózus öntöttvas kád.

Hogy van-e külön EPH azt nem tudom, de a fenti linken olvasható leírás alapján úgy gondolom, hogy nincsen.

Viszont a teljes elektromos hálózat új, beleértve a kapcsolószekrényt, s annak tartalmát is; elvileg a szükséges megszakítókkal, biztosítékkal fel van szerelve. Valamint egy méretes vasrúd le van verve mélyen a talajba az óra/kapcsolószekrény alatt földelésként. Erre van kötve a földvezeték.

Hogy a nulla vezetékek földdel történő összekötése megtörtént-e, s ha igen, akkor melyik részeken, hány részben, miként, stb.... arra nem tudok válaszolni, mert nem értek hozzá.

Egyáltalán olyan házban, mint ez, ahol nincsenek vascsövek, nagy fémfelületek, szükséges az általad is említett EPH létrehozása, s elkülönítése a "hagyományos földeléstől"?

#1732 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 30. 18:10

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2011. 05. 30. 12:08

Ezé is csinálom magamnak a kecót.

Jól is teszed. Amit lehet, azt mi is saját magunk oldjuk meg. De az említett szakmunkákhoz nem értünk, így nincsen más választásunk, mint megbízni valakit, aki ezzel foglalkozik.

Mondjuk rég óta tervezem, hogy a kertben lesz egy búboskemence, amit én magam fogok megrakni, elkészíteni. :-)

#1733 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 05. 31. 13:10

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 05. 30. 19:07

A villanyszerelő nekünk azt mondta, hogy 2,5 négyzetmili átmérőjű rézdrót elég ide, de ha azt nem lehet kapni, akkor a "4-es is jó lesz. Annál nagyobb nincsen."

Vettünk is egy szükséges 2,5-est, de most, ha azt mondod, hogy kevés a fentebb ismertetett célra, akkor veszünk vastagabbat. A 4-es elég lesz, vagy mindenképpen 6-os, vagy még vastagabb kell rá?

Mert ezen aztán nem múlik. Olyan rézvezetéket veszünk, amilyen szükséges.

"Annál nagyobb nincsen" Jesszom. El kell küldeni a faszba. Van a 4esre is szabvány, de nyilván spéci esetben és minimumként említi. Egyrészt ekkora méret bőven van (meg kb. bármekkora), másrészt vékonyabb is elég, legfeljebb ha túl sok Ampert kap, akkor elég :-) Höhö, vicces vótam. Én azért írtam a 6osat, mert ezt írta az előző szabvány, no meg ebből baj nem lehet, bár tényleg néha ágyúval verébre. Új szabványt és aktuális trendeket meg kell olvasnom, ezért írtam a "villanyász tudja" dolgot, de ezek szerint nincs a helyzet magaslatán. Ha 2.5-es sodrott réz van, az is bőven jó lesz.
Make love not Wor.

#1734 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 01. 10:25

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 05. 31. 14:10

"Annál nagyobb nincsen" Jesszom. El kell küldeni a faszba. Van a 4esre is szabvány, de nyilván spéci esetben és minimumként említi. Egyrészt ekkora méret bőven van (meg kb. bármekkora), másrészt vékonyabb is elég, legfeljebb ha túl sok Ampert kap, akkor elég :-) Höhö, vicces vótam. Én azért írtam a 6osat, mert ezt írta az előző szabvány, no meg ebből baj nem lehet, bár tényleg néha ágyúval verébre. Új szabványt és aktuális trendeket meg kell olvasnom, ezért írtam a "villanyász tudja" dolgot, de ezek szerint nincs a helyzet magaslatán. Ha 2.5-es sodrott réz van, az is bőven jó lesz.

Jól látod... finoman szólva sincsen a helyzet magaslatán. Írtam fentebb, hogy sok gondunk volt vele.

Mindenesetre az eredeti ötlete az volt, hogy a 2,5-es kábelt hozzáköti a fürdőszoba melletti falban kialakított egyik "elosztódoboznál" a földvezetékhez. Ami ugyebár vékony, mert a falba behúzott vezetékek szerintem max. 2,5 négyzetmilisek lehetnek.

Én laikus vagyok, de szerintem így a "lánc" olyan erős lenne, mint a leggyengébb pontja. Tehát hiába kötné az ember akár a 6-os, vagy még vastagabb rézdrótot a kád lábához, majd a falban lévő földvezetékhez, ha utóbbi 2,5-es, vagy 1,5-es. Jól gondolom?

A lényeg, hogy a jelenlegi kőművesünk sokoldalú, s megoldotta (csinált már ilyen kád és zuhanyzó földelést) a dolgot. Hozott egy szerintem még 6-osnál is vastagabb drótot, hozzákötötte a kád lábához, a drótnak korrektül kifúrta a helyét, elhúzta a földelővasig.

Ott a "villnyásznak" már csak annyi dolga lesz, hogy a spéci bilinccsel, amivel ezeket - elvileg - rögzíteni szokták, rákösse a drótot a vasra.

Ugye így már a fentebb boncolgatott probléma korrekt módon megoldásra kerül? Úgy értem, erre a vezetékre így nem kell rákötni nullát már? A fentebb említett potenciálkülönbség, vagy veszélyes áram így a kádban már nem tud kialakulni, ugye?

#1735 Felhasználó inaktív   leslie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 01. 11:41

Üzenet megtekintéseIdézet: Jahno - Dátum: 2011. 05. 31. 14:10

Bszod a 6-os deróton elmegy tartósan legalább 45A. Most ezt így behasaltam, de sztem akkora kellhet maximum, amekkora a lakásban a mexakító. Annál nagyobb áramok nem nagyon lehetnek tartósan. :)
Az nevet utoljára, aki először üt.

#1736 Felhasználó inaktív   Tibsó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 01. 15:00

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2011. 06. 01. 13:41

Bszod a 6-os deróton elmegy tartósan legalább 45A. Most ezt így behasaltam, de sztem akkora kellhet maximum, amekkora a lakásban a mexakító. Annál nagyobb áramok nem nagyon lehetnek tartósan. :)

Igen! A villanyóra mellett találsz egy kismegszakítot, leolvasod, hogy hány A van ráírva. Szabványokat lehet bogarászni, de 16A-hoz tuti elég a 2,5-ös drót, talán még 32A-hez is, de erre nem vennék mérget. Az ELMŰ-nek van energiapontja http://www.elmu.hu/energiapont 1132 Budapest, Váci út 72-74. építéshez is adnak tanácsot.
Nem túl nagy beruházás egy fi relé (érintésvédelmi relé), kb. 5eFt környéke. Ha a villanyászod nem szerelt be ilyet érdemes beszereltetni!

#1737 Felhasználó inaktív   Tibsó 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 01. 15:39

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2011. 05. 30. 20:07

...Jól értem, hogy ennek az a lényege, hogy miután a nagy kiterjedésű fém felületek egy csomópontban össze vannak kötve a földeléssel, s ebbe a csomópontba a nulla vezeték is bele van kötve, akkor ott, közvetlenül a csomópontban/csomópont alatt le kell verni egy vasat, s külön földelést csinálni a csomópontnak? Függetlenül attól, hogy a földvezetéket földelő vas mondjuk másik helyen van leverve? :think:...

A villanyszerelőnek a képen láthatóhoz hasonlót kellett elkövetnie. A bejövő "nulla" vezetéket a szolgáltató hivatalból földeli (villanyoszlopok mellett láthatsz időnként lefutó drótot, fémszallagot), igy sok helyen nem is vernek le földszondát (az a bazinagy fémrúd), csak a nulla vezetéket kettéosztják. A földszonda azért jó, mert kábelszakadáskor ha a nulla vezeték szakad el és a fázis nem, akkor szerencsltlen esetben földelésetek sincs. Azonban a szolgáltató sem földel minden bokornál, öööö poznánál, mert az plussz pénz, Nektek sem kell mégegy földelőszondát leverni, elég a "föld"-re rákötni valahol a cuccot.

Csatolt fájl:

#1738 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 01. 15:40

Üzenet megtekintéseIdézet: leslie - Dátum: 2011. 06. 01. 12:41

Nézd, Aba bácsiék nem véletlenül találták ki a dolgot, ezért írtam, hogy a 2.5-es is bőven jó, de itt arra is gondolni kell, hogy a Te megszakítód, meg a szomszédé, meg ésvagyakármi.
Make love not Wor.

#1739 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 01. 15:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Tibsó - Dátum: 2011. 06. 01. 16:39

Azonban a szolgáltató sem földel minden bokornál, öööö poznánál, mert az plussz pénz, Nektek sem kell mégegy földelőszondát leverni, elég a "föld"-re rákötni valahol a cuccot.

Ez teljesen jó, panelban/bérházban tipikusan nincs föld, bár azért jó lenne. Itt marad ez a nullázott földelés, szonda nélkül. Aki megteheti, hogy legyen szondája, az pedig jobb, ha csinál.
Make love not Wor.

#1740 Felhasználó inaktív   LightBringer 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2011. 06. 06. 15:58

Szerintetek normalis, hogy kethetente ujra kell tolteni a cirkonal a rendszert vizzel? Szerintem nem... A Mo-i cirkomat kb. negyedevente, felevente kell utantolteni egy picit, ez meg itt ket heten belul 0,5-os szintre leesik. :( Vajh, mi lehet a gaz? Eleg regi a cirko.
"A zen az, ha szívünkben és lelkünkben megmaradunk kisgyermeknek." - Takuan
Kép

Téma megosztása:

• (111 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 85
  • 86
  • 87
  • 88
  • 89
  • Utolsó »