HWSW Informatikai Kerekasztal: A TELEPÍTŐ NEM TALÁLJA A MEREVLEMEZT? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (5 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

A TELEPÍTŐ NEM TALÁLJA A MEREVLEMEZT? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   palamer 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 09. 30. 11:05

Sziasztok!

Lehet, hogy rossz helyen indítok topikot, de foggalmam sincs, hogy hova fordulhatnék a gondommal. Tegnap vettem a egy laptop-ot a Media Markt-ban. Egy HP Comaq nx 6310-ről van szó. Kaptam hozzá, igaz nem feltelepítve egy Linux oprendszert, de nekem van egy legálisan vásárolt XP-m, amit szeretnék feltelepíteni. Azonban a telepítéskor azt írja ki a masina, hogy:
"A telepítő nem talált a számítógépben merevlemezes meghajtót. Ellenőrizze, van-e bekapcsolt merevlemezes meghajtó, és az megfelelően csatlakizik-e ....stb, stb."

Ebben a gépben egy 60Gb-os vinyó van. Miért nem tudom a Windows XP-t feltelepíteni?

Mielőtt nekem esnétek, hogy miért itt érdeklődöm, hát bocsi, de pancser vagyok, és nem tudom, hogy hol kíváncsiskodhatnék máshol.

A segítséget előre is köszi.

Szerkesztette: palamer 2006. 09. 30. 11:07 -kor

#2 Felhasználó inaktív   Cybersyrius 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 12:32

Idézet: palamer - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 10:05

pancser vagyok, és nem tudom, hogy hol kíváncsiskodhatnék máshol.

Lehetne, talán még a BIOS-ban. :D
Szeretem a munkát. Elnézném reggeltől estig!

#3 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 09. 30. 13:38

Nem lehet, hogy sata lemez van benne? Biosban át lehet pöccinteni standard ATA módra, vagy hasonló, esetleg F6 kell. Valami ilyesmire tippelnék.
Make love not Wor.

#4 Felhasználó inaktív   Sprinter 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 09. 30. 14:37

Az is lehet hogy nincs megfelelő driver a telepítőben. Keresd meg a laptop merevlemez vezérlőjét másold floppyra és mikor kezdődik a telepítés közben alul egy csíkban lesz hogy nyomj F6-ot, ekkor feltelepítheted a vezérlőt. Ezután látnia kell a vinyót.

#5 Felhasználó inaktív   István 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 09. 30. 15:51

Ha sata-s a merevlemez akkor tuti nem ismeri meg az xp. Windows telepítésnél F6-t kell nyomni és flopyról beetetni a sata drivert, ahogy ezt már előttem írták is. Maga a driver általában az alaplaphoz kapott cd-n rajt van.
Ezt azért beletehetnék az sp3-ba, ha lesz eggyáltalán. Láttam már sok új gépet amit olcsón árúlnak nagyáruházainkban és nincs benn flopy meghajtó.

#6 Felhasználó inaktív   palamer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 17:22

Idézet: István - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 14:51

Ha sata-s a merevlemez akkor tuti nem ismeri meg az xp. Windows telepítésnél F6-t kell nyomni és flopyról beetetni a sata drivert, ahogy ezt már előttem írták is. Maga a driver általában az alaplaphoz kapott cd-n rajt van.
Ezt azért beletehetnék az sp3-ba, ha lesz eggyáltalán. Láttam már sok új gépet amit olcsón árúlnak nagyáruházainkban és nincs benn flopy meghajtó.

Na most a laptop-hoz csak 1 db CD-t adtak, amin az openSUSE Linux van rajta. Honnan tudnám leszedni az sata drivert?  HP Compaq nx6310 a model neve.  Tudnátok tippet adni?
Ja és valóban az a gondom még, hogy ha meg is találnám a szükséges drivert, nincs flopy-meghajtó a gépben, és pendrive-ról nem fogja engednii indítani a letöltött fájl telepítését, mert neki A meghajtóra van szüksége :-(

Szerkesztette: palamer 2006. 09. 30. 17:46 -kor

#7 Felhasználó inaktív   bubika 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 17:46

Idézet: palamer - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 17:22

Na most a laptop-hoz csak 1 db CD-t adtak, amin az openSUSE Linux van rajta. Honnan tudnám leszedni az sata drivert?  HP Compaq nx6310 a model neve.  Tudnátok tippet adni?

Nem adtak cd-t a laptophoz?
esetleg azon rajta van.

#8 Felhasználó inaktív   palamer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 17:55

Idézet: bubika - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 16:46

Nem adtak cd-t a laptophoz?
esetleg azon rajta van.

Nem adtak CD-t sajna, és tiszta röhej, hogy a Linux telepíthető, de a Windows XP nem. Nincs flopy-m, így a szükséges progi (amit megtaláltam közben a HP honlapján) nem betölthető F6 lenyomása után sem.

#9 Felhasználó inaktív   bubika 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 18:13

Idézet: palamer - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 17:55

Nem adtak CD-t sajna, és tiszta röhej, hogy a Linux telepíthető, de a Windows XP nem. Nincs flopy-m, így a szükséges progi (amit megtaláltam közben a HP honlapján) nem betölthető F6 lenyomása után sem.

van olyan hogy boot cd azon van sok particio manager progi azok közül van ami látja a sata meghalytot, meg kellene nézni hogy látja-e egyáltalán.
egyépként bios-ban látni?

#10 Felhasználó inaktív   Root_Kiskacsa 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 18:32

Néhány ötlet.

1. Ahogy már Jahno is írta, próbáld meg a SATA-t a normál ATA helyeken láttatni. Erre van egy külön opció valahol, leginkább valami emuláció néven fogod látni. Így a Windows fel fogja ismerni a HDD-t.

2. Ezt speciel egy Dell masinánál láttam, hogy a telepítő valahogyan látta a gépbe integrált memóriakártya-olvasót, és a HDD mellett az olvasó 4 betűjelét is felsorolta, mint lehetséges telepítési célt. És érdekes módon semmi emuláció nem volt ott, rendesen "cserélhető háttértár"-ként szerepelt. Ez feltételezem, hogy az SP2 áldásos hatása, tudja a fene. Mindenesetre próbálj meg egy pen-drive-ot vagy kártyaolvasót a gépre dugni és úgy futtatni a telepítőt. Bár kellhet BIOS beállítás is ahhoz, hogy A:-nak lássa, hiszen a telepítő csak onnan fogad el idegen drivert.

3. Integráld bele a letöltött drivert a telepítőbe, ezáltal lesz egy olyan Windows telepítőd, ami csípőből ismeri a HDD vezérlődet. Pl. ezen a linken találsz erről leírást. (A magam részéről ezt a megoldást ajánlom, ez a legbiztosabb. Már feltéve, hogy a letöltött drivered tényleg jó.)
Pen-drive-on, notebookon, PDA-n kizárólag máshonnan reprodukálható/visszamásolható adat legyen!
Ami hordozható, az nem megbízható!

#11 Felhasználó inaktív   palamer 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 19:04

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 17:32

Néhány ötlet.

1. Ahogy már Jahno is írta, próbáld meg a SATA-t a normál ATA helyeken láttatni. Erre van egy külön opció valahol, leginkább valami emuláció néven fogod látni. Így a Windows fel fogja ismerni a HDD-t.

2. Ezt speciel egy Dell masinánál láttam, hogy a telepítő valahogyan látta a gépbe integrált memóriakártya-olvasót, és a HDD mellett az olvasó 4 betűjelét is felsorolta, mint lehetséges telepítési célt. És érdekes módon semmi emuláció nem volt ott, rendesen "cserélhető háttértár"-ként szerepelt. Ez feltételezem, hogy az SP2 áldásos hatása, tudja a fene. Mindenesetre próbálj meg egy pen-drive-ot vagy kártyaolvasót a gépre dugni és úgy futtatni a telepítőt. Bár kellhet BIOS beállítás is ahhoz, hogy A:-nak lássa, hiszen a telepítő csak onnan fogad el idegen drivert.

3. Integráld bele a letöltött drivert a telepítőbe, ezáltal lesz egy olyan Windows telepítőd, ami csípőből ismeri a HDD vezérlődet. Pl. ezen a linken találsz erről leírást. (A magam részéről ezt a megoldást ajánlom, ez a legbiztosabb. Már feltéve, hogy a letöltött drivered tényleg jó.)

Hát valóban az volt a megoldás, hogy az sata-t tiltani kellett a BIOS-ban. köszi a segítségeket.

#12 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 09. 30. 19:18

Idézet: István - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 16:51

Ez nem igaz, megoldását lásd leírva. Mivel az emberek kb. 90%-a sosem fogja raid módban használni a sata-t, így azt kompatibilis módban bármelyik, ATAPI szabványt támogató rendszer megismeri, mint (harmadlagos, negyedleges) IDE csatorna. Kivétel persze van: Az eleve, XP SP1, talán még a korai SP2 körüli verziók számára ehetetlen Nvidia IDE vezérlők, valamint az alaplapra integrált Promise és ITE vezérlők. Ezek támogatása valóban csak a legutolsó telepítőkben szok benne lenni alapértelmezés szerint.

SP3-ba jó beletenni, de a jövőre nézve okosabb lenne, ha az adott HW eszköz telepíthetőségét flopi helyett CD-ről , vagy méginkább USB-tárolóról is lehetne intézni, azonban ez egy optikai meghajtó esetén az XP-telepítő egyéni lelkivilága miatt nem nagyon tud összejönni, illetve ehhez az USB eszközök elérhetőségét még korai fázisban kéne biztosítani (ez menne szerintem).
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#13 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 15:56

A napokban volt már egy ugyanilyen topic. https://forum.hwsw.hu/index.php?showtopic=1...dpost&p=4386642
HP laptop vs. Windows (nem derült ki, milyen)
NLite-os mgoldást kínáltak neki is.
Milyen SATA vezérlőt nem ismer meg a telepítő, avagy milyen Windows nem ismeri a SATA vezérlőt?
Bő egy éve OEM-ben SP2-es Windows XP-t kapni.
Campusban szintén.
Ha megemlítjük az illegális szoftverhasználatot, akkor végkép érthetetlen, hogy SP2 nélküli telepítővel bajlódnak emberek.
Vagy annyira speckó a HP SATA-ja, hogy azt semmi nem ismeri?
Ez az egyetlen, amire még gondolok, mert eddig még (az SP2 megjelenése óta) nem futottam ilyen típusú telepítési problémába.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#14 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 21:47

Idézet: Root_Kiskacsa - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 19:32

2. Ezt speciel egy Dell masinánál láttam, hogy a telepítő valahogyan látta a gépbe integrált memóriakártya-olvasót, és a HDD mellett az olvasó 4 betűjelét is felsorolta, mint lehetséges telepítési célt. És érdekes módon semmi emuláció nem volt ott, rendesen "cserélhető háttértár"-ként szerepelt.

Noigen, a jól összerakott cuccok... Nekem ami Intel lapokon van SATA vezérlő, azt a sima Win telepítő évek óta felismeri, semmilyen F6-os varázslás nem kellett. Dell laptop csuklóból ment vele, estébé, estébé...

Arról nem is beszélve, hogy az Intel lapoknál F6-al be lehetne adni USB driveról is a sata drivert, vagy báármit. Mikor próbálgattam, akkor simán olvasta.
Make love not Wor.

#15 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 01. 21:50

Idézet: csozsi - Dátum: 2006. okt. 1., vasárnap - 16:56

Ez az egyetlen, amire még gondolok, mert eddig még (az SP2 megjelenése óta) nem futottam ilyen típusú telepítési problémába.

Valószínű sima SP nélküli fckgw-s win, mert közben eszemeb jutott, hogy SP2-es Win kvázi minden ismertebb modellel műxik, talán csak az újabb Nforce raid genyákkal nem. De olyat nem használok, cégeknél az Intel vasakon még sosem kellett F6-ot nyomni, pedig múltkor csak egy 3 éves telepítő volt kéznél, semmi SP2, meg ilyenek, aztán ment vele a 915-ös meg 955-ös lap is simán.
Make love not Wor.

#16 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 02. 05:41

Mert leírtam, hogy miért.
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#17 Felhasználó inaktív   Feco 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 02. 15:03

Thinkpad X60-nál Intel Matrix Storage Manager Driver for Windows 2000, XP .
Többféle módon is kezelhető a probléma a linkelt oldal szerint. Más notit használó is tanulhat belőle.
Én beépítettem a  telepítőbe (SP2) nLite segédprogival az Intel 82801GBM SATA AHCI Controller illesztőprogramját.
IBM ThinkPad 390E l 256 MB RAM l Intel PRO/Wireless 2200 BG Mini-PCI
IBM X60 1706-8AG l 4 GB RAM l Kingston SNM225-S2B/160GB (Intel SSDSA2M160G2GC) l X6 UltraBase l Plextor PX-608CU
ThinkPad X301
Netgear WNDR3700, iPhone 3G, HTC TyTN II, Plantronics Voyager 510

#18 Felhasználó inaktív   droland 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 03. 13:49

Idézet: István - Dátum: 2006. szept. 30., szombat - 16:51

Ez így nem igaz, mert pl. nekem az intel 848p chipsetes asus alaplapon a windows xp LÁTJA a sata lemezt, a mondatod így helyes: sata vincsit csak akkor lát az xp, ha az alaplapot kezelő driver eleve integrálva van a rendszerbe.
Laptop / C2D 5550 / 2Gb / 160Gb / X3100 / Intel 965 / XP SP3

#19 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 04. 10:21

Idézet: droland - Dátum: 2006. okt. 3., kedd - 14:49

Ez így nem igaz, mert pl. nekem az intel 848p chipsetes asus alaplapon a windows xp LÁTJA a sata lemezt, a mondatod így helyes: sata vincsit csak akkor lát az xp, ha az alaplapot kezelő driver eleve integrálva van a rendszerbe.

Mert leírtam, hogy miért :) . Nem ezért.

#20 Felhasználó inaktív   droland 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 04. 16:45

Tévedsz, mert nálam a bios-ban NEM KELL kompatibilis módba rakni a sata-t, hanem mehet enchanced modban akár raidként is LÁTJA A WINDOWS XP telepítő még 1x mondom AZÉRT mert a windows xp sp2 eleve tartalmazza ennek a chipkészletnek a sata driverét is.

Mit nem lehet ezen megérteni, hogy kompatibilis modba NEM KELLETT rakni, számítottam rá, de nem volt rá szükség.
Laptop / C2D 5550 / 2Gb / 160Gb / X3100 / Intel 965 / XP SP3

Téma megosztása:

• (5 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó