Idézet: szabi - Dátum: 2006. dec. 23., szombat - 7:46
Ha megvan a viewsonic azért remélem irsz róla nekünk.
Üdv
szabi
Már 2 hete megvan a ViewSonic VP930. Azóta volt időm eleget figyelni mi milyen rajta.
Előzmények aki nem emlékszik rá: Volt egy
NEC 1810X monitorom amit a főnökömtől kaptam használatra használtan(ő valami irodából szerezte).
Frissítése nagyon rossz...elég
nagy utánhúzása van...bár csak filmeknél zavart, hogy a nagyon pörgős jelenet elmosódott picit (bár igazából csak akkor tünt fel igazán mennyire is mosódott el, mikor egy másik 2ms-es volt vellette ugyanazzal a képpel). A
szinek picit furák már rajta( a ViewSonic-al összehasonlítva)...olyan mintha elég koszos lenne már a képernyő és ezért szürkés üveglapon keresztül nézném....persze nem koszos
Bevilágítása van de nem vészes...én arra nem vagyok annyira érzékeny.
Rálátási szög ennél a monitornál tökéletes....nagyon sokat el lehet mozdulni előtte színváltozás nélkül és utánna is csak hajszálnyi árnyalatot változik a szín mikor már annyira oldalról nézed hogy alig látszik a képernyő!!!
Kellett mégegy monitor így
Vettem elősször 1
Samsung 940BF-et ami 2ms-es volt.
Rálátási szög katasztrófa volt. Kb 60-70 cm-ről nézem a monitort de nem tudtam úgy helyezkedni előtte hogy alul és felül az elvileg ugyanolyan szín tényleg uganolyannak látszódjon. Nem natív felbontáson (1024x768) használva ha weboldalon oldalra húztam a görgetősávot akkor a betűknél látszott hogy nem ugyanaz a betű vastagsága...a folyamatos húzásnál ide-oda változott hol vastagabbra hol vékonyabbra.(Érdekes, hogy a Viewsonic VP930-nál nem natív felbontáson nincs ilyen jelenség)
Bevilágítás volt de nem túl erős. Igazi baj az volt hogy videóknál ha a kamera nem túl gyorsan oldalra mozgott akkor
vibrálás volt látható. Mint valami 60Hz-es CRT-nél bár még erősebben... nagyon erős volt...vissza is küldtem a boltnak. Azt hittem csak ennél a monitornál van ilyen...
Közben tesóm is vett 1 monitort
LG L1960TQ-BF :
villódzás ott is volt ami nagyon meglepett. Bár itt már nem olyan erősen mint a Samsungnál volt...de nem az igazi.
Bevilágítás van de nem erős. Rálátási szög már nem olyan rossz mint a samsungnak de túl sokat ne mozdulj el középről ha az eredeti színt akarod...
Kontraszt szép! (lett 1 pixel hibája

)
Miután ekkorát csalódtam a samsungban ekkor jártam jobban utánna a monitoroknak...ekkor tudtam meg hogy mennyire fontos a panel tipusa és hogy nem csak a ms számít. Soka jártam utánna mire hallottam nagyon sok jó véleményt a ViewSonic VP930 ról....hát döntöttem...megveszem.
ViewSonic VP930: Reméltem a vibrálás elmarad a másfajta panel miatt....csalódnom kellett.
Van vibrálás itt is. Nem olyan erős mint a Samsungnál , hanem kb. olyan mint a LG-nél.

Addig-addig nézegettem a monitorokat, még rájöttem mi okozza: Gyorsan mozgó felvételen észre sem venni, hiszen ott szinte az egész kép változik egyik pillanatról a másikra. Lassan mozgó részeknél viszont nagyon kijön. Az okozza hogy ha valami sötét ábrát jelenított meg valami fehér(vagy nagyon világos) háttér előtt és ezt arrébb húzzuk, akkor a sötét pont helyén ugye fehéret(vagy világosat) kell felvillantani...és a gyors ms-nek "hála" ez tényleg villanásnak tünik a szememben. A világos szín a nagy fényerejével hirtelen villan fel. Ha viszont a sötét tárgy másik oldalát nézzük, ahol kitakarja folyamatosan a fehéret/világosat akkor ott semmi gond..hiszen sötétet jelenít meg ami nem bántó a szemnek. Régen mondtam, hogy főleg rajzfilmeknél volt zavaró....már tudom miért...ott gyakori a képen a világos sötét szín változása..pl a megrajzolt figura körvonala feketével a fehér háttér előtt...az egész kép sokszor tele van ilyennel és ha ezt a képet lassan oldalra húzzák akkor katasztrófa a kép(nézhető de zavaró).
Lehet aki sosem látott még szebb monitort ahol nincs ilyen, az úgy hozzászokott, hogy fel sem tünik neki, de nekem az NEC után nagyon rossz. Az NEC-nek ami a hátránya az az előnye is...lassú frissítés és ezért nem tudja olyan gyorsan "felvillantani" a világos színt, hanem átmenettel jeleníti meg...
Mostanhában sokat néztam feimeket/dokumentumfilmeket/még mesét is egyszerre a 2 monitoron (1 VGA-ra rakva clone módban) A 2 monitor ég és föld ami a vibrálást illeti. Az NEC-nek mondjuk picit gyengébb a fényereje is.
Mégegy picit rossz dolog a VP930-ról:
Bevilágítás. Nagyon erős. A 4 sarokból a közép felé X alakban. Engem nem zavar annyira, valahogy nem vagyok rá alergiás, de az összes monitornál ennél látszik leginkább.
Pozitívum a VP930-ról:
-
Rálátási szög: Az NEC majdnem tökéletes rálátási szögét nem éri utól de össze sem hasonlítható a katasztrofális Samsungal , meg a tűrhető LG-vel. Ennyivel is
megvagyok már teljesen elégedve.
-
Szinek: Nagyon szépek a szinek, kontrasztarány is nagyon jó....teljesen meg vagyok elégedve vele. Sokkal jobb mint az NEC-nek...főként itt látszik hogy azon milyen szürkés árnyalatú az egész kép (külön csak azt nézve nem vészes..meg hamar megszokja az ember és azt hiszi az a normális)
-
Fényerő: ideális..kellően erős az alapbeállítás, de ha kell még erősíthető (most 70%-on használom). A samsungnál bántotta szemem, de ha lejjebb vettem csak rosszabb volt mert egy képen tesztelve amin az NEC-n látszottak az apróbb részletek, a samsungnál már normál beállításnál is alig látszott(túlvilágított volt) és a fényerő csökkentésével csak romlott az egész kép láthatósága, hiába próbáltam valahogy a fényerőt és kontrasztot megfelelőre állítani, sehogy nem volt az igazi, szerencsére ilyen gond nincs a ViewSonic-al. Ez tökéletes ilyen téren.
Összességében elégedett vagyok a ViewSoniccal, mivel látom hogy a villódzás a többinél is van ezért egyenlőre megszokom. kb 3 évre tervezem ezt a monitort használni..ha legközelebb veszek, sokat kipróbálok előtte az üzletben és nem netről veszem mint most. Lehet inkább keresek valami lassú ms-est szép színnel és rálátási szöggel, csakhogy ne vibráljon. Jelenleg ha filmet nézek, sokszor inkább az NEC-t használom és elviselem rajta a kevésbé szép szineket és pici elmosódotságot a pörgős részeknél...de ez sokkal lágyabb sokkal kímélőbb a szemnek...
Számomra a VP930 hibája csak a villogás volt.