HWSW Informatikai Kerekasztal: eBook olvasók - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (22 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

eBook olvasók Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 25. 09:37

Több ismerősömmel való beszélgetés során merült fel, hogy végülis mi lesz ezzel a dologgal. Rengeteg könyv érhető el mamár elektronikusan, de tapasztalatból tudható, hogy se a CRT se a TFT moncsik nemigazán váltak be könyvolvasásra, tehát arra amikor több oldalnyi szöveget, (ez a több ez legalább 20) kéne olvani. A CRT sokak szerint vibrál, az LCD-nek meg a nagy fényereje az ami a hosszan tartó meredt bámulását megnehezíti. Ki is jöttek a gyártók egy epapaer nevezetű, mostmég csak monokróm/szürkeárnyalatos csodával. Ennek lényege, hogy háttérvilágítás nincs, a felület színezete emlékeztet a papírra, míg akijelző olyan, hogy vezérlés hatására elszíneződik, lévén az kijelző aktív része egyfajta villaomsan stimulálható vegytinta. Mindez nagyon szép és jó, csakhogy, vannak ugyan készülékek, de amiket én ismerek azok inkább prototípusok, vagy heroinárban vannak, vagy a távolkeleten készülnek, vagy gusztustalan cég gyártja őket.

spinoff prototípus:
iRex iLiad. Ez nagyon ígéretes, megis lehet vennei, csak sajnos 650€. ehhez jönnének még ugye a könyvárak. (ok, tudom a meglevő már mexerzett eBookok többségével működik). Ez szvsz túl drága, mintegy 170eze forint.

Hanlin eReader V8 "jinke" EZ ígéretes volna, de ez idáig számomra olybá tüník, beszerezhetetlen.

Sony Reader. Ez olyan 73-75 ezer lennne, csakhát a sony egy elég gusztustalan cég, másfelől szerintem kicsi a papírfelület.

Szóval akinek van ezekkel tapasztalata, használ valami más modellt az csak bátran. Ezt kimondottan eBookos topiknak szánom, szal a TFTs PDAkkal, subnote pckkel nemitt foglalkoznánk.

Szerkesztette: SFIJ 2006. 10. 25. 09:38 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#2 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 11:24

Szerintem talán a legkisebb gond az ebookokkal kapcsolatban a megfelelő olvasó eszköz beszerzése.

Én személy szerint nem látom, hogy tulajdonképpen mi is az értelme az elektronikus könyveknek? Védjük a természetet? Szerintem megfelelő erdőgazdálkodással (pl. gyorsan növő fafajták, folyamatos újratelepítés, stb.) biztosítható a cellulózutánpótlás a környezet terhelése nélkül is, azonkívül ma már az újrapapír sem az a szétfoszló barna vacak, mint régen volt, ráadásul egyre kevesebben olvasnak könyvet, így ezt nem érzem problémának.

Milyen más előnye lehet az ebooknak, azon kívül, hogy a technofil geekeknek el lehet adni egy újabb kütyüt? Olcsóbb talán? Nem tudom, a tartalom mennyibe kerül, de amíg 650$-os készülékről beszélünk, addig ez nem lehet téma.

Ebook kapcsán sokszor emlegetik, hogy elveszik a hagyományos, papír alapú könyv olvasásának "varázsa". Ebben teljesen egyet tudok érteni. Nem, nem a papír illatára, meg a lapozgatásra gondolok, hanem a tipográfiára, a betűk formájára, stb. Ezek, ha jó volt a tördelő harmonizálnak a témával és már eleve adnak egy hangulatot a könyvnek. Elektronikus könyvnél ez mind elveszik, mert a tördelés automatikus és realtime a kijelző méretének megfelelően, a jellemzően 800×600-as felbontás pedig édeskevés, az ebből adódóan nagyjából 12×8 pixelből összetákolt karaktereknél nem is igazán beszélhetünk betűtípusról. Nekem pl. alapvetően más érzés egy könyvet és egy netes oldalt olvasni, az ebook pedig utóbbihoz áll közelebb. Csak összehasonlításképp: egy A/5-ös oldal 2400 dpi-vel nyomva (átlag nyomdatechnika) kb. 14000×20000 pixeles felbontást jelent, ha megelégszünk 600 dpi-vel (átlag lézernyomat), az még mindig 3500×5000 px. Nem csak hogy nagyon messze vagyunk ettől, de ahogy nézem a kijelzők fejlesztése abszolút nem ebbe az irányba halad.

Visszatérve a témához, én személy szerint több értelmét látom a 'Különvélemény' c. moziban látható elektronikus napilapnak. Egy ilyen cucc WiFi/3G kapcsolattal tényleg hozna újdonságot és gyakorlatilag a megvalósíthatóság határán van, talán érdemesebb lenne ebbe az irányba fejlesztgetni.

Még egy dolog eszembe jutott: nem tudom mennyire van szabványosítva az ebookok formátuma, de felületes szemlélőként bizonyos káoszt látok ezen a téren. Épp a napokban volt hír itt a hwswn, hogy az Adobe kitalált egy új formátumot. Ha itt is az van/lesz, mint a számítógépes video/audioformátumoknál és minden újabb könyv előtt fw-t kell frissíteni, viewert letölteni az olvasóra, akkor részemről marad a papír...

Bocs ha off voltam.
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#3 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 12:16

EV6 nem voltál off, ezek igenis fontos aspektusok.

Technofil geek kultúra része-e? Nos, mint irtam van jósok ebookom, nem nagyon olvasgatom őket, mert számítógép monitort olvasni kényelmetlen hosszútávon. Másrészről számomra van annak rációja és előnye, ha a kb 700 kötetes könyvtáram elfér majd egy cipősdobozban.

Tipográfia, miegyebek. Az eszközök jelenleg 90-100dpi-t tudnak, ami határeset. Kb 150-200 dpi az a pont, ahol már érvényesíthetőek a tipográfiai megfontolások is. szvsz pár éven belűl eljutunk ide.

Akkor most a valódi előnyökről.

Magyarországon naponta kb 500-600 ezer napilapot nyomtatnak, aminek a felét jóha elolvassák az emberek. a napilap importpaírra nyomtatódik, majd estére hulladékká válik. Mivel mobiltelefon-hálózat már van, lassan wifi-is lesz, igen hasznos lenne, ha a napilapok egy ilyen eszközre letölthetőek lennének. Ezzer megspóroln az ország egy csomó papírimportot meg a tetemes költségű hulladékpapír kezelést.

Állandó probléma, hogy az iskoláslorú kisgyerekek 4-5kg-nyi tankkönyvvel a táskájukban mennek az iskolába. Mint közismert a fejlődő szervezet számára ez gerincproblémákat okozhat. egy uszkbe 25dekás készülék ezen soket segít. tárolni tudja a teljes szükséges tankönyv mennyiséget. a tankönyvek az intenzív használat miatt 1 év alatt megsemmisülnek, több gyerek esetén sokszor meg kell vásárolni ugyanazt a tankönyvet. a tankönyvek egy formája - a munkafüzet, melynek használata destruktív ugye, az egyszer kitöltött munkafüzet semmiképp sem használható fel újra. Az eBook rendszerek ezeket a problémákat kitűnően tudják kezelni.

A technológia szvsz hasznos és jó, használni persze ésszel kell. Jelenleg én még úgy látom az eszköz az, ami a problématikus. Melyiket válasszuk, lesz-e hosszútávú támogatása, támogatják-e a könyvkiadók. minden esetre jó jel, hogy az ebook dokumentum sztenderdek már kialakulófélben vannak.

Szerkesztette: SFIJ 2006. 10. 25. 12:19 -kor

νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#4 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 12:58

Idézet: SFIJ - Dátum: 2006. okt. 25., szerda - 13:16

Állandó probléma, hogy az iskoláslorú kisgyerekek 4-5kg-nyi tankkönyvvel a táskájukban mennek az iskolába. Mint közismert a fejlődő szervezet számára ez gerincproblémákat okozhat. egy uszkbe 25dekás készülék ezen soket segít. tárolni tudja a teljes szükséges tankönyv mennyiséget. a tankönyvek az intenzív használat miatt 1 év alatt megsemmisülnek, több gyerek esetén sokszor meg kell vásárolni ugyanazt a tankönyvet. a tankönyvek egy formája - a munkafüzet, melynek használata destruktív ugye, az egyszer kitöltött munkafüzet semmiképp sem használható fel újra. Az eBook rendszerek ezeket a problémákat kitűnően tudják kezelni.

Ez egy érdekes és lényeges megközelítése a dolognak, nekem eszembe sem jutott, valahogy mindig az járt a fejemben, hogy milyen lenne, ha pl. Rejtőt kellene elektronikus formában olvasnom. Teljesen igazad van, ezen a területen én is támogatom a teljes digitalizációt. Egyetlen aggályom van: azoknál a gyerekeknél, akiknél a legnagyobb gond a gerincroppantó iskolatáska (jellemzően általános iskola), vajon meddig élne egy ebook reader? Mert ha elveszed a könyveiket, akkor majd a readerrel fogják csépelni egymást a nagyszünetben és hazafelé menet. Erre csak látszólag van egyszerű megoldás, mert ha elővigyázatosságból nem viheti magával, csak az osztályteremben vagy otthon használhatja, akkor az ebook egy asztali PC-vé degradálódik és elveszti minden előnyét. Erre talán majd a hajtogatható elektronikus papírok jelentenek megoldást, ha tényleg strapabíróak lesznek.
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#5 Felhasználó inaktív   BlackVoid 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 09:58

Miert jo az ebook hardware?
- Magaddal tudsz vinni tobbezer konyvet
- Rengeteg ingyenes ebook van
- A tarolas az igazi konyveknel eleg nagy problema (ha sok konyved van)

Elobb-utobb remelhetoleg olcsobb lesz az ebook mint a papir valtozat. Aki sokat olvas annak mindent papiros formaban megvenni kesz orulet, egyreszt nagyon draga, masreszt hamar telnek a polcok.

Itt lehet USA-bol Sony Reader-t rendelni:
http://www.bhphotovideo.com/
Digital Cameras, Camcorders, TV's, Home Theater, DVD Players, Apple iPods
Ezzel sajnos bele lehet csuszni a vamba.

A rendeles meg sajnos nem mukodik, de olcso ebook hamarosan az EU-bol (295 USD)
http://www.walkbook.net/index_en.php
WALKBOOK - CARRY AS MANY BOOKS AS YOU WANT WITH YOU
"In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry
and been widely regarded as a bad move." - Douglas Adams

#6 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 05. 15. 10:36

linkecske

hmm, ezekbe a cuccokba bele lehet pl. egy pdf-et vagy wordben meglevo szoveget, konyvet gyomoszolni?
vagy csak a megvett konyveket lehet olvasni rajta?

Szerkesztette: charlie 2007. 05. 15. 10:38 -kor

MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#7 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 11. 22:35

Létezik valami "olcsóbb" reader is?

Szerkesztette: Socket 2007. 06. 11. 22:35 -kor

http://tet-halo.ning.com/
TeT háló-Tanulást segítő technológiák.
Pedagógus mentor rendszer.

#8 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 06. 16. 22:26

Idézet: Socket - Dátum: 2007. jún. 11., hétfő - 23:35

Létezik valami "olcsóbb" reader is?

nem.
 aláírás
Spoiler

#9 Felhasználó inaktív   cyberman30 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 08. 24. 18:32

Az én CRT monitoromon elég jó olvasni a ebookokat, TFT-n azonban jobb lenne. Ha lesz rá pénz, lesz az is. Addig is olvasok így, főleg rövidebbeket, a nagyobb terjedelmeűeket, amik általában a programozással kapcsolatosak, inkább kinyomtatom. Véleményem szerint, ilyen dolgokra  LCD,TFT monitor való. 

#10 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 09. 25. 20:53

Idézet: cyberman30 - Dátum: 2007. aug. 24., péntek - 19:32

Véleményem szerint, ilyen dolgokra  LCD,TFT monitor való. 

Csak a lényeget nem érted.
- minimális fogyasztás, hosszú készenléti idő - jószerivel csak a lapozás fogyaszt
- hordozhatóság (20-30 dekás súly)
- nincs háttérvilágítás (nem fárasztja a szemet)
- kényelem (ölbe vehető, fekve is olvasható)

Elég könyvet olvastam már képernyőn, hogy tudjam, mennyire nem jó.
 aláírás
Spoiler

#11 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 19. 08:05

a sony uj PRS-505-e 170 dpi-os. 300 dodo, ami kb. 75e huf (ha jo arfolyamot neztem).

tud pdf-et is meg rtf-et (nekem 3 dvd-nyi konyvem van pdf-be meg rtf-be)
PRS-505van valakinek ilyenje (vagy hasonlo)?

nekem megerne 75e penzt egy ilyen, hogy a buszon, vonaton is tudjak könyvet olvasni (ha belegondolsz nem drága, egy uj könyv 5-6 e pénz, kb. 15 könyv árábol megvan)

marcsak kene valami hazai forgalmazot talalni, vagy valami kozeli osztrakot.

#12 Felhasználó inaktív   Cholesky 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2007. 10. 19. 08:21

Sony Reader.

e-bay-en 200-250 dollár körül kapható + 20 d shipping cost. Ha a google nem téved ("1 USD in HUF" kifejezést a keresőbe írva) 1 U.S. dollar = 176.95983 Hungarian forints.

Ha a tetejét nézzük akkor is 47520.

Kérdés, hogy az e-bay-en keresztül megrendelve biztonságos-e?

#13 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 19. 08:33

hmm, csak 176? az nem olyan sok.

de erre meg rajon a vam ugye, meg posta, meg egyeb lofaszsagok.

itthon esetleg a Bookeen Cybook johetne szamitasba, de azt meg nem találtam sehol, hogy meg lehetne e venni, meg hogy kész van e már (francia cég)

#14 Felhasználó inaktív   Cholesky 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 10. 19. 08:42

No igen, én is nyugodtabban rendelném valahonnan itthonról.
Kár, hogy nincs piaca Magyarországon, mert engem nagyon-nagyon érdekelne ez.

Hmmm most ugrik be, hogy ismerősöm jön haza Londonból nemsokára. Vajon ott lehet-e ilyet kapni?

#15 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 19. 08:49

nos, sony csak a nagy pocsolyán tul van.
ami europaban eselyes lenne (az ara alapjan) az a cybook, csak arrol meg semmi info nincs.

amugy van valami itt europaba, csak épp valahol 6-700 euró környékén van az ára.

szoval tokmindegy, hogy london vagy bp, csak kellene egy eu-s...
(vagy marad az ebay és amcsibol megrendelni)

#16 Felhasználó inaktív   Cholesky 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 10. 19. 08:52

Bocs, hogy sok a hozzászólásaim száma, de:

Sony Reader

Free shipping 280$  ~ 50 000 HUF

A CyBook-ot erre a hónapra ígérik és 350$ lesz a kezdőára.

itt van róla infó: Bookeen CyBook

Szerkesztette: Cholesky 2007. 10. 19. 08:58 -kor

#17 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 19. 09:03

Idézet: Cholesky - Dátum: 2007. okt. 19., péntek - 9:52

Bocs, hogy sok a hozzászólásaim száma, de:

Sony Reader

Free shipping 280$  ~ 50 000 HUF

A CyBook-ot erre a hónapra ígérik és 350$ lesz a kezdőára.

itt van róla infó: Bookeen CyBook

amit linkeltel az az 500-as, az uj az 505-os. Nomeg probald meg megrendelni, csak usákia beli cimet fogadnak el...

cybook-nak meg miért dollárba van az ára? nem eur?

#18 Felhasználó inaktív   Cholesky 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 10. 19. 09:07

Valóban 350 euró. sorry

#19 Felhasználó inaktív   worxland 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2007. 10. 19. 10:15

Idézet: charlie - Dátum: 2007. okt. 19., péntek - 9:49

amugy van valami itt europaba, csak épp valahol 6-700 euró környékén van az ára.

Amire gondolsz az az Iliad.
 aláírás
Spoiler

#20 Felhasználó inaktív   Cholesky 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2007. 10. 19. 10:45

Válasz a Sony-tól a levelemre, amelyben rákérdeztem a Sony Reader forgalmazására Magyarországon.

"Köszönjük levelét.

Az Ön által említett termék várhatóan sem Magyarországon, sem máshol Európában nem kerül forgalomba."

Téma megosztása:

• (22 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

2 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 2 vendég, 0 anonim felhasználó