HWSW Informatikai Kerekasztal: 5.1-es Optikai ki-bemenet - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

5.1-es Optikai ki-bemenet Erről a témáról Leírás magyarul van e

#1 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 25. 20:36

Üdv mindenkinek

Remélhetőleg holnap erősítő váltás lesz, és az Optikai kimenetet, bemenetet szeretném majd összekötni.
Keresgettem a NET-en, és Optikai kábeleket találtam, de melyik jó hozzá. Különféle  formájú csatlakozók, melyik a jó???

Ez is egy szabvány???, azaz ha Optikai kábelt kérek DVD erősítő közé, akkor tudják mi kell???, vagy meg kell nézni a 2 eszközt.

Yamada 6600, Kenwood 7090D közé kéne.
Az alaplapi hangkártyámon is van, azt hiszem, szükség lehet a késöbbiekben, van különbség az Optikai kábel között, tehát esetleg PC tecnikában más kábel kell. Nagy hangerőnél búgás RCA kábelen PC esetén.

A helyzet az, hogy sem a Yamada, sem a Kenwood leírásában nem találtam optikai kábel tipus jelölést, a témáról magyar leírást. Az Optikai kábelek különbözőek csatiforma szerint, így nem tudom, milyen kábelt kérjek.

Akinek van rátekintése e témakörre segítsen pár szóval. THX
- Hangtechnika Optiakai ki-bemenet (Erősítő, DVD)
- Erősítő - PC hangkártya Optikai csatlakoztatása

Magyar leírásnak nagyon örülnék, és pár szó, pár mondat, hogy minden okés legyen az Optikai kábel vásárlásnál.
Most lépek be e témakörbe, remélhetőleg holnap, nem sokat, de egy kis alapot szeretnék tudni erről a témakörröl is, egy kis segítség kéne. Nem találtam a NET-en olyan infót, ami elindított volna.

Optikai kábelt erősítő, DVD közé Bruttó 1000FT körül, egyszerű, működőt hol vehetnék, holnap kéne megvenném, nem rendelgetnék. 2500-5000FT-ért néztem a MédiaM...-ban, de ez sok, lehet kapni olcsóbban is, de melyik a jó???? (Privibe, vagy link is jó.)

THX a segítséget előre is.  ;)  :respect:

Ui: Ha esetleg rossz helyre nyitottam, tegyétek át a High Fidelity-be, lehet, ott jobb helye van. Köszönöm, és bocsánat.  :respect:

Szerkesztette: Macska 2006. 10. 25. 20:49 -kor

P3 Versus K7 ; p4 Versus K8 :) :)
Rögös a macskaköves út....

#2 Felhasználó inaktív   Albertka 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 10. 25. 21:47

Idézet: Macska - Dátum: 2006. okt. 25., szerda - 19:36

Üdv mindenkinek

Remélhetőleg holnap erősítő váltás lesz, és az Optikai kimenetet, bemenetet szeretném majd összekötni.
Keresgettem a NET-en, és Optikai kábeleket találtam, de melyik jó hozzá. Különféle  formájú csatlakozók, melyik a jó???

Ez is egy szabvány???, azaz ha Optikai kábelt kérek DVD erősítő közé, akkor tudják mi kell???, vagy meg kell nézni a 2 eszközt.

Yamada 6600, Kenwood 7090D közé kéne.
Az alaplapi hangkártyámon is van, azt hiszem, szükség lehet a késöbbiekben, van különbség az Optikai kábel között, tehát esetleg PC tecnikában más kábel kell. Nagy hangerőnél búgás RCA kábelen PC esetén.

A helyzet az, hogy sem a Yamada, sem a Kenwood leírásában nem találtam optikai kábel tipus jelölést, a témáról magyar leírást. Az Optikai kábelek különbözőek csatiforma szerint, így nem tudom, milyen kábelt kérjek.

Akinek van rátekintése e témakörre segítsen pár szóval. THX
- Hangtechnika Optiakai ki-bemenet (Erősítő, DVD)
- Erősítő - PC hangkártya Optikai csatlakoztatása

Magyar leírásnak nagyon örülnék, és pár szó, pár mondat, hogy minden okés legyen az Optikai kábel vásárlásnál.
Most lépek be e témakörbe, remélhetőleg holnap, nem sokat, de egy kis alapot szeretnék tudni erről a témakörröl is, egy kis segítség kéne. Nem találtam a NET-en olyan infót, ami elindított volna.

Optikai kábelt erősítő, DVD közé Bruttó 1000FT körül, egyszerű, működőt hol vehetnék, holnap kéne megvenném, nem rendelgetnék. 2500-5000FT-ért néztem a MédiaM...-ban, de ez sok, lehet kapni olcsóbban is, de melyik a jó???? (Privibe, vagy link is jó.)

THX a segítséget előre is.  ;)  :respect:

Ui: Ha esetleg rossz helyre nyitottam, tegyétek át a High Fidelity-be, lehet, ott jobb helye van. Köszönöm, és bocsánat.  :respect:

Hali!

Amilyen optikai kábel Neked kell, abból csak egy fajta van :)! Ergo menj be bármelyik boltba és vedd meg és jó lesz akár a dvd-erősítő, akár a szg-erősítő közé.

Elméletileg nincs hangkülönbség az optikai, sőt digitális kábelek között egyáltalán. Gyakorlatilag viszont annál több...

De a Te rendszered esetében - félre ne érts, nem akarom leszólni - nincs sok értelme 5000 forintért venni digitális kábelt, nem hallanád a különbséget.

Alaplapra integrált hangkártyát viszont ha lehet csak optikailag kösd rá az erősítőre!!! Drasztikusan jobb lesz a hangja - kivéve ha valami brutál integrál hangkártyád van - és búgni sem fog tutira :)

Amúgy ajánlom figyelmedbe a Kácsa Audiót - www.kacsa-audio.hu ! Ők egész jó kábeleket forgalmaznak korret áron.

#3 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 22:19

Köszönöm a kimerítő választ, minden benne volt, ami fontos számomra. :)

(Az erősítő és a számítógép közé 5m-es optikai kábel kell majd. :) )

THX még 1X  :respect:

Szerkesztette: Macska 2006. 10. 25. 22:23 -kor

#4 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 23:08

5.1-et ne varj tole, mert nem fog menni.

Kiveve, ha DVD-t/5.1-es hangu avit nezel.

#5 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 25. 23:10

https://forum.hwsw.h...howtopic=111440

#6 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 00:19

Idézet: nyunyu - Dátum: 2006. okt. 26., csütörtök - 0:08

5.1-et ne varj tole, mert nem fog menni.

Kiveve, ha DVD-t/5.1-es hangu avit nezel.

Köszi. Természetesen ezzel tisztában vagyok. A cél az, hogy analóg Video/audio bemeneteket szabadítsak fel ezáltal, illetve ne kelljen a Yamada 5.1-es RCA pontjaival szórakozni az erősítő bemenetei felé. Egyszerűbb az optikai (vagy a koaxiális) összeköttetés. Anyagilag szeretném ezt a legkönnyebben megúszni, unokabratyómnál anno 800FT-os egyszerű optikai kábel üzemel, és müxik. Nincsenek nagy igényeim, szóljon, ennyi.
Holnap jön az erősítő délelött, viszont délután megvennék egy egyszerű optikai kábelt erősítő-DVD tekintetben, és 2500 (ha nem muszály), illetve 5000FT-om most hírtelen nincs, örülök, hogy az erősítőt sikerült anyagilag megoldani.
Az alaplapi könyvet most nézegettem, van rajta optikai kimenet, ide optikai 5m-es kábel kellene, ez valószínű kicsit elhúzódik, de idővel meglesz. (Nálam is van búgás, földhurok, a régi Kenwood-on, és eléggé zavaró (volt). Nem mai cucc, ezen sem koax, sem digitális bemenet nincs. Az úja erősítőn 2 optikai bemenet van, így ezt idővel ki tudnám teljes mértékben használni. :) Azonban lehet, hogy a PC hangot koaxiálisan fogom megoldani, mert erre vannak egyéni lehetőségeim, és ez is van az leendő erősítőmön, 2db. ("1 optikai és egy koax, mindkét tipusú bemenet lepróbálva, rendben". :) ) PC esetén a búgás megszünése az elsőrendű szempont, az, hogy esetleg csak stereo, másodlagos tényező.
Azt már tudom, hogy "szabványos" az optikai kábel, tehát nem adnak rosszat (ami nem bedugható esetleg), viszont, nem tudom hogy néz ki pontosan, és jó lenne egy olcsóbb kivitel egyenlőre, de úgy, hogy meg tudjam venni holnap, nem pedig rendelni, aztán hétfő-kedd felé majd lesz belőle valami. Szabin vagyok, és lenne időm "totálisan" letesztelni az új erősítőt.  :cool:
Ha netán tud valaki ilyen boltot ahol kb bruttó 1000-1200-ért kaphatnék egy optikai kábelt (1m max.) linkelje be, vagy írjon privit. Előre is köszönöm.

Köszönöm az eddigi segítségeket.  :respect:

Szerkesztette: Macska 2006. 10. 26. 00:40 -kor

#7 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 07:20

Bocs, dupláztam a hozzászólást.

Szerkesztette: wpepi 2006. 10. 26. 07:30 -kor

#8 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 07:28

Idézet: Macska - Dátum: 2006. okt. 26., csütörtök - 1:19

PC esetén a búgás megszünése az elsőrendű szempont, az, hogy esetleg csak stereo, másodlagos tényező.

A búgás földhurok miatt van ami csak két módon szüntethető meg. Az egyik az, hogy isolator-t (galvanikus leválasztás) kötsz be a kábelTV bejövő pontjára (közvetlenül a lakásba bejövő kábel végére kell tenni az isolator-t és ez után kell szétosztani). Az isolator kb. 500Ft környékén mozog. A másik lehetőség, hogy a PC az egyéb szórakoztatóelektronikai eszközök között mindennemű galvanikus kapcsolatot megszüntetsz ami azt jelenti, hogy a PC se a TV-vel, se a videomagnóval, se az erősítővel, se DVD-vel se más olyan eszközzel nem kerül galvanikus kapcsolatba mely közvetett vagy közvetlen kapcsolatban van a kábelTV hálózattal. Mivel a földhurok lényege, hogy a kábelTV és az elektromos hálózat védőföldelése között potenciálkülönbség alakul ki ezért ha bármilyen módon galvanikus kapcsolatba kerül egy védőfölddel ellátott eszköz és a kábelTV hálózat akkor keletkezik a búgás. Jelen esetben a védőfölddel ellátott eszköz maga a PC. Mivel a védőföld kikötése életveszélyes (ha zárlatos lesz a PC-d tápja akkor agyonüthet az áram) és tilos is ezért csak a hálózati védőföld és a kábelTV közti galvanikus kapcsolat megszüntetésére van mód. Ezt viszont csak úgy érheted el ha az összes galvanikus kapcsolati pontot leválasztod. Ez vonatkozik mind a videó mind pedig az audio kapcsolatra. Ez történhet optikai vagy rádiófrekvenciás eljárással. De mivel ez eléggé költséges megoldás mert az összes kapcsolat galvanikus leválasztását meg kell oldani ezért a legegyszerűbb és persze a legolcsóbb megoldás ha magát a kábelTV-t választod le azaz a kábelTV földelését szünteted meg. Erre találták ki az isolator-t melyet közvetlenül a lakásba bejövő kábel végére raksz és így a lakáson belül az összes végpont nem lesz galvanikus kapcsolatban a kábelTV hálózat földelésével.

Idézet

Azt már tudom, hogy "szabványos" az optikai kábel, tehát nem adnak rosszat (ami nem bedugható esetleg), viszont, nem tudom hogy néz ki pontosan, és jó lenne egy olcsóbb kivitel egyenlőre, de úgy, hogy meg tudjam venni holnap, nem pedig rendelni, aztán hétfő-kedd felé majd lesz belőle valami. Szabin vagyok, és lenne időm "totálisan" letesztelni az új erősítőt.

Optikai és optika kábel között a különbség a fény vezetésében és az árnyékolásban van. Ez azt jelenti, hogy a profi és drága kábelek sokkal jobban vezetik a fényt ill. a többrétegű speciális borítás 100%-os védelmet ad a fény ki/beszűrődése ellen. Az olcsó kábelek is alkalmasak összekötésre (ha rövid szakaszon használod).

Szerkesztette: wpepi 2006. 10. 26. 07:31 -kor

#9 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 08:28

Természetesen használhatsz olcsó optikai kábelből hosszút is csak mivel a kábel fényvezetése és a köpeny áteresztésének védelme gyengébb ezért droppout-okra (a bitsorozat megváltozása miatti csomageldobás) lehet számítani. Persze ez nem jelenti azt, hogy biztos lesz átviteli probléma.

#10 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 13:49

Vettem 1m-es optikai kábelt, 5m S-Video kábelt, 1RCA toldót összesen 1208FT-ért. :) Ehhez a rendszerhez jó lesz, csak szóljon. :)
5m-es optikai kábel beszerzés alatt, ez ráér, uszkve max 1500-2500FT lesz. Remélhetőleg a PC nem fog búgni.
Ettől függetlenül valószínű, hogy megpróbálok egy földhurok leválasztót is beszerezni, kb 700-800FT-ért, majd elválik, hogy ez utóbbi sikerül e.

Sajna az erősítőm nem jött meg, szombaton...., talán kihozzák.  :(
Addig beszerezgetem a kiegészítőket.  ;)

wpepi: Természetesen az ár takarja a minőséget. Az erősítő eléggé "kifárasztott" anyagilag, másrészt 100000FT-os rendszerhez nem veszek "20000-ért" kábeleket. Komolyabb rendszerhez csak minőségi kábeleket szabad venni, alapkövetelmény. :)

#11 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 14:17

Idézet: Macska - Dátum: 2006. okt. 26., csütörtök - 14:49

Remélhetőleg a PC nem fog búgni.
Ettől függetlenül valószínű, hogy megpróbálok egy földhurok leválasztót is beszerezni, kb 700-800FT-ért, majd elválik, hogy ez utóbbi sikerül e.

Isolator az alábbi címen kapható (1 éve mikor én vettem bruttó 550Ft volt)

KT Electronics: VIII: Ker Diószeghy Sámuel utca 17/C
Tel: 313-0980

#12 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 26. 17:37

Idézet: wpepi - Dátum: 2006. okt. 26., csütörtök - 15:17

Isolator az alábbi címen kapható (1 éve mikor én vettem bruttó 550Ft volt)

KT Electronics: VIII: Ker Diószeghy Sámuel utca 17/C
Tel: 313-0980

THX.  :respect:
Megnézem majd, felhívom őket.
Mintha olvastam volna , hogy egyrészt van a búgás, valamint az, hogy a képen előfordulhat az a jelenség is, hogy fehér sáv "úszik át" fokozatosan a képen, ez DVD-nél látható. Nálam mindkettő van, így SPDIF optikai kapcsolaton kívül, (úgy néz ki, 1500FT-ért hoznak 5m-es optikai kábelt) mindenképpen földhurok leválasztó is  be lesz téve az antennához.

Szerkesztette: Macska 2006. 10. 26. 17:38 -kor

#13 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 27. 17:59

Meg van az 5m-es optikai kábel is, az ISOLATOR fölldhurok leválasztó is, az utóbbi beszerelve.  ;)

(Az erősítő (a mostani Kenwood) teljes hangerőn (PC hang) bemenő hasznos jel nélkül búgott. Ha az antennát beiktattam a búgás kb 3-4 szeresére nőtt. Miután betettem az ISOLATOR-t, és beiktattam az antennát a rendszerbe a zúgás alapszinten maradt, tehát nem nőtt kb a 3-4 szeresére teljes hangerőnél, bemenő jel nélkül.
Bár a PC hangcsatornán alaphelyzetben van némi búgás, az ISOLATOR beiktatásával, az antenna jelet beiktatva a rendszerbe, a zúgás nem nőtt, tehát van hatása, nem is kevés.)

DVD, Phono, AUX bemenetek teljes hangerőnél, hasznos bemenő jel nélkül, teljes hangerőnél csak sisteregnek, de nem búgnak.

(KT Electronics: VIII: Ker Diószeghy Sámuel utca 17/C üzlet megszünt, átköltöztek Budaörs Gyár utca 2. Bitep Ipari parkba. Kocsival érdemes menni, aki nem akar 2KM-ert gyalogolni. (Ez oda-vissza a 88-as busz megállójához, amely 40 percenként jár.) (www.kte.hu) )

Optikai összeköttetés akkor lesz PC SPDIF hangkimenettel, ha megön az új, Kenwood 7.1- es erősítő, holnap, vagy a jövő héten.

Szerkesztette: Macska 2006. 10. 27. 18:02 -kor

#14 Felhasználó inaktív   Macska 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 10. 31. 22:10

A hangszóró búgás PC-ről megszünt optika alkalmazásával.
Erősítő Pioneer VSX-916. Szép, jó, és mindent tud, amire szükségem van. :)  :cool:
Minden rendben. :up:

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó