Hálózat építés a gyakorlatban II.
Elküldve: 2007. 01. 23. 14:22
Cel 1,6m Laptopot szeretnék összekötni semrpon3000 asztali géppel! Vettem egy croslink kábelt winxp van mindkét gépen hálókártya minkét gépen...
ha összedugom : "nincs kapcsolat vagy korlátozott" üzit kapom. kérlek segítsetek mit kell tennem hogy másolni tudjak!?
Köszönöm!
Elküldve: 2007. 01. 23. 15:12
Idézet: gizda1980 - Dátum: 2007. jan. 23., kedd - 14:22
Cel 1,6m Laptopot szeretnék összekötni semrpon3000 asztali géppel! Vettem egy croslink kábelt winxp van mindkét gépen hálókártya minkét gépen...
ha összedugom : "nincs kapcsolat vagy korlátozott" üzit kapom. kérlek segítsetek mit kell tennem hogy másolni tudjak!?
Köszönöm!
Talán mindkettőt azonos IP-tartományba kéne rakni.
Ha még sosem voltak hálózaton, akkor a Win kreált nekik valami IP-címet. Neked a 192.168.xxx.xxx vagy 10.0.xxx.xxx tartományból kellene használni a másolás idejére (pl 192.168.1.1 és 192.168.1.2)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"
Elküldve: 2007. 01. 25. 16:45
Szeretnénk egy switchet vásárolni így lanpartys összejövetelekre. A kérdésem az lenne, hogy ez a D-Link switch ( LiNk! ) megfelelő lenne e:
- fájlmásolgatás (értsd: 2-en, 3-an egyszerre DVD-ket másolunk, filmeket, zenéket ide-oda)
- multiplayer játék, amiben nagyon számít a stabil kapcsolat (és a jó ping)
- 8-10 órán keresztül menne alkalmanként
A D-Linkről én eddig nem nagyon hallottam jót, de érdekelne, hogy érdemes lenne e megvenni ezt a routert? Illetve, hogy Ti mit ajánlanátok "16-os" kivitelben?
Idézet
# kompatibilis az IEEE 802.3, 802.3u és 802.3x szabványokkal.
# 16 10/100 Mbit NWay TP-port (RJ-45).
# NWay Autosensing (a kapcsolati sebesség automatikus felismerése).
# NWay Autonegotiation (a Full duplex/Half duplex üzemmód automatikus felismerése).
# MDI-II bővítőport (Uplink). Flow-Control Full duplex üzemmódban.
# Back-Pressure Half duplex üzemmódban.
# TP polaritás automatkus korrekciója.
# 512KB puffer-RAM dinamikus kiosztással.
# A felhasználók és a hardverek címeinek (MAC) automatikus felismerése.
# Asztali kivitel. Ventilátor nélkül.
Segítségeteket előre is köszi!
Szerkesztette: alex1989 2007. 01. 25. 16:46 -kor
Elküldve: 2007. 01. 25. 16:52
Idézet: alex1989 - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 16:45
- fájlmásolgatás (értsd: 2-en, 3-an egyszerre DVD-ket másolunk, filmeket, zenéket ide-oda)
érdekelne, hogy érdemes lenne e megvenni ezt a routert? Illetve, hogy Ti mit ajánlanátok "16-os" kivitelben?
Igazából már egykutya mind, nyugodtan megveheted, akármennyire utálom a Dlinket, nagy baj nem lehet belőle.
De lentebb már routert írsz, abban nagyon nem komázom, bízom benne, csak félrebeszélsz.
Elküldve: 2007. 01. 25. 17:16
Idézet: alex1989 - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 16:45
Szeretnénk egy switchet vásárolni így lanpartys összejövetelekre. A kérdésem az lenne, hogy ez a D-Link switch ( LiNk! ) megfelelő lenne e:
- multiplayer játék, amiben nagyon számít a stabil kapcsolat (és a jó ping)
- 8-10 órán keresztül menne alkalmanként
A D-Linkről én eddig nem nagyon hallottam jót, de érdekelne, hogy érdemes lenne e megvenni ezt a routert? Illetve, hogy Ti mit ajánlanátok "16-os" kivitelben?
Segítségeteket előre is köszi!
Szia,
Nálunk, a cégnél egy 24+2 portos 10/100-as D-Link (DES-1526) switch szolgálja ki a fájl és levelező szervereket (a 2 szerver gigán lóg) és a megfigyelő rendszer adatai is rajta keresztül mennek.
Kb.1 és fél éve szünet nélkül működik.
Az a lényeg, hogy a nagy party közben pizzás dobozokat ne rakjatok a tetejére, és akkor nem lesz gáz vele.
Üdv
Elküldve: 2007. 01. 25. 18:57
Idézet: Jahno - Dátum: 2007. jan. 25., csütörtök - 17:52
De lentebb már routert írsz, abban nagyon nem komázom, bízom benne, csak félrebeszélsz.
switchre gondoltam, csak fejemben volt, hogy a D-Link routerekkel amikkel eddig összefutottam mind k*ki volt.

hát akkor veszem meg a swithcet ha a netkávezó nem nyit egy új helyet, mert bezártak és elvileg lesz majd új helyük, de az se biztos..
Elküldve: 2007. 01. 26. 10:23
Szerk: A 8 portos mercury switchek elég megbízhatók lettek, nagyon stabilak es olcsok

Szerkesztette: Hani 2007. 01. 26. 10:24 -kor
Elküldve: 2007. 01. 27. 07:09
Hadd kérdezzem meg, hogy egy átlagos gépigényű PC-s FPS játékhoz milyen szervert lehetne készíteni? Nem csúcskonfig, hanem ami árban még elfogadható.
Milyen táp kell bele? Ha jól tudom az asztali PC tápok elvileg nem 24 órás üzemre valók.
Megoldható, hogy nagyon csendes, esetleg teljesen hangtalan legyen?
Van különbség bot mapokat futtató és 30-60-150 élő játékost kiszolgáló szerver között?
Milyen op. rendszer, vírusvédelem és tűzfal kell? Esetleg még kémprogram védelem?
Backup hogyan legyen megoldva? Milyen időközönként? Op. rendszer is tudja vagy külön programmal? Esetleg RAID-dal is megoldható?
Angol nyelvtudás mennyire kell? Vagy mechanikusan is meg lehet tanulni egy szerver üzemeltetését?
Egy magyar szerver, hogy kerül fel a külföldi szerverlistájára? Valakivel egyeztetni kell vagy valamilyen automatikuss módon lehet csatlakozni?
Bocsi ha kicsit hosszú lett. Köszi az infókat.
Elküldve: 2007. 01. 27. 13:30
Idézet: alex1989 - Dátum: 2007. jan. 26., péntek - 14:39
3C16470
Ez hogy-hogy csak ennyi? Mert én ugyanezt 30k-ért láttam máshol, most akkor mi van?

Nálunk a koliba Baseline 2808 és 2816-osok vannak gerincnek, és van 60 darab Officeconnect dual 8 plus-os. A baseline-osok gigásak, utóbbiak csak százasok, de nagyon jól muzsikálnak,nyáron lettek felrakva,eddig egyse döglött, és nincsenek olyan problémák mint a régebbi dlinkekkel (kopp-kopp)
Elküldve: 2007. 01. 28. 13:32
Idézet: VINIKOR - Dátum: 2007. jan. 27., szombat - 7:09
Milyen op. rendszer, vírusvédelem és tűzfal kell? Esetleg még kémprogram védelem?
Backup hogyan legyen megoldva? Milyen időközönként? Op. rendszer is tudja vagy külön programmal? Esetleg RAID-dal is megoldható?
Angol nyelvtudás mennyire kell? Vagy mechanikusan is meg lehet tanulni egy szerver üzemeltetését?
Asztali Chieftec Enermax tápok, meg elvileg Desktop gépek kiválóan mennek napi 24 órásban évek óta.
Megoldható, de minek? Szerverszobában senkit nem szokott érdekelni.
Oprendszer, amihez értesz, innentől Linuxra nyilván nem kell vírusvédelem sem, bár ilyen szervernél Winre sem, de azt nem fogod 90ezres pénzétr megvenni.
Backup is ízlés kérdése, mi változik, milyen gyakran, mik a lehetőségek, a lóvé. Raid az nem backup, ne feledd el, 2003 szerver alatt szoftveres raid az királyság, de backup kell.
Angol sem biztos, de baze, a kérdéseidből ítélve ne állj neki, mert ez pénzbe is kerül. Tudod, havidíj, meg ilyenek.
Elküldve: 2007. 01. 28. 16:49
Idézet: VINIKOR - Dátum: 2007. jan. 27., szombat - 7:09
Hadd kérdezzem meg, hogy egy átlagos gépigényű PC-s FPS játékhoz milyen szervert lehetne készíteni? Nem csúcskonfig, hanem ami árban még elfogadható.
Milyen táp kell bele? Ha jól tudom az asztali PC tápok elvileg nem 24 órás üzemre valók.
Van különbség bot mapokat futtató és 30-60-150 élő játékost kiszolgáló szerver között?
Egy magyar szerver, hogy kerül fel a külföldi szerverlistájára? Valakivel egyeztetni kell vagy valamilyen automatikuss módon lehet csatlakozni?
Bocsi ha kicsit hosszú lett. Köszi az infókat.
1. tap eros es minoseg (eros azert mert akkor kevesbe melegszik igy a venti is kisebb fordulaton forog ergo halkabb)
2. igen 3x aron vizhutessel
3. van ami inkabb szamolasi es lan terhelesben mutatkozik meg ergo dual gep egy minosegi lan kartyaval
4. Linux
5. helyben pld dvd-re naponta, ez olcsobb dragabb dat kazetta, RAID max rendszer hibak ra valo erzekenyseg csokentese Raid 5 -tol
6. Kell plusz sok gyakorlas
7. beregisztral penzert az adott lista tulajdonosaval
Elküldve: 2007. 01. 29. 14:13
Hálózatépítésben eléggé nem vagyok otthon, szóval csak egy kérdés:
Van egy TOSHIBA laptopom, amin nincsen UTP bemenet, meg van egy asztali gépem, nettel. MEg tudom-e osztani a netet két gép között? (Úgy ha lehet, h. a laptopba nem veszek PCIMCI kártyát!) Segítségeteket előre is köszi!
Elküldve: 2007. 01. 29. 14:30
Szerkesztette: charlie 2007. 01. 29. 14:31 -kor
Elküldve: 2007. 01. 29. 17:28
Elküldve: 2007. 01. 29. 17:32
Idézet: rajoco - Dátum: 2007. jan. 29., hétfő - 14:35
usb-s ethernet adapter, pár ezer Ft
de a gépedbe sem árt mégegy kártya vagy switch vagy valami ami osztja a dolgokat
Elküldve: 2007. 01. 29. 20:56
1. Létrehoztam egy Munkacsoportot, és elneveztem a két gépet különböző névvel.
2. A két gépen automatikus IP címet állítottam be (DHCP)
3. A wireless router webes menüjében az interneteléréshez szükséges beállítások után a Local Network alatt megjelent a két gép neve és IP címe.
4. Tűzfalakat kikapcsoltam.
5. Parancssorból pingelve egyik gépről a másikat el lehetett érni.
6. Megosztottam mindkét gépen bizonyos mappákat, a következő módon: jobb klikk a mappán > Tulajdonság > Megosztás > Új megosztás > Megosztás neve > Ide beírtam egy nevet > Ok >OK és akkor megjelenik a kezecske a meghajtó betűjele alatt.
7. Kivettem az Eszközök > Mappa beállításai alatt az „Egyszerű fájlmegosztás (ajánlott)” elől a pipát.
8. Ismét jobb klikk a megosztott mappán Tulajdonság > Biztonság fül> Hozzáadás > Speciális> Keresés az alul lefutó listából kiválasztottam a default usert, amit használok, OK > OK egészen a Biztonság fülig. Itt teljes hozzáférést adtam magamnak a jelölő négyzetekkel.
9. A 2. gépen is elvégeztem a fenti lépéseket.
Mindezek után csak az 1. gépről tudom a 2. gép megosztott mappáit/meghajtóit elérni fordítva nem.
Elnézést a hosszú leírásért, de ha valakinek lenne valami tippje, ötlete, hogy mit kellene csinálnom ahhoz, hogy ez a helyi hálózat rendesen működjön, nagyon megköszönném.
Elküldve: 2007. 01. 29. 21:32
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"
Elküldve: 2007. 01. 29. 21:47