HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban II. - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban II.

#2101 Felhasználó inaktív   Visormail 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2010. 08. 30. 19:14

Na de mi szükség egyáltalán ftp-re 2 gép között ami ugyanazon a switchen van? Simán lanon át kell küldeni a fájlokat sima fájlmegosztás segítségével és akkor biztos nem küldi el az adatot előbb máshová hanem csak a 2 gép között fognak utazni, nem?
AMD X2 7750, 3GB RAM, HD4850 512MB, Windows XP x64 és Windows 7 Pro

#2102 Felhasználó inaktív   Fenyo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 19:15

Idézet: Gubek - Dátum: 2010. 08. 30. 19:20

Ezek trükközések előbb vagy utóbb visszaütnek.

Na ettől félek én is. :D
Pld a cFosSpeed kapásból beleszámolja a sávszélbe így a 10.x.x.x-es forgalmat is most, és lehet, hogy emiatt a teljes netes sávszélnek nem az igazit hiszi, hanem a >100Mbit/s -et, s emiatt lehet, hogy "félre fogja ütemezni" a forgalmat...
Ez majd a napokban kiderül. :)

#2103 Felhasználó inaktív   Fenyo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 19:18

Idézet: Visormail - Dátum: 2010. 08. 30. 20:14

Na de mi szükség egyáltalán ftp-re 2 gép között ami ugyanazon a switchen van? Simán lanon át kell küldeni a fájlokat sima fájlmegosztás segítségével és akkor biztos nem küldi el az adatot előbb máshová hanem csak a 2 gép között fognak utazni, nem?

Nem-nem. Az, hogy a switch hová küldi az adatot, az csak a MAC-address-ektől függ, és abba a file-megosztásnak nincs beleszólása.
Én amúgy nem-igazán kedvelem a file-megosztást, macerás, meg a nyomi netbios-szal a netbios-os portokon megy, amit nem szívesen veszek igénybe tekintettel a netbios-szal kapcsolatos örökös haxorkodásra.

#2104 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 19:37

Idézet: Fenyő - Dátum: 2010. 08. 30. 20:15

Pld a cFosSpeed kapásból beleszámolja a sávszélbe így a 10.x.x.x-es forgalmat is most, és lehet, hogy emiatt a teljes netes sávszélnek nem az igazit hiszi, hanem a >100Mbit/s -et, s emiatt lehet, hogy "félre fogja ütemezni" a forgalmat...

Annak a fostosnak van értelme kábelneten? Adslnél istenítették páran, de aol van módom adslre, ott nincs miért használni.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#2105 Felhasználó inaktív   Fenyo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 20:22

Idézet: csozsi - Dátum: 2010. 08. 30. 20:37

Annak a fostosnak van értelme kábelneten? Adslnél istenítették páran, de aol van módom adslre, ott nincs miért használni.

Hát nálam torrentezés mellett elengedhetetlen. Nélküle torrent mellett minden belassul. Nameg az ACK-okat is előbbre rakja, szal kell az...

#2106 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2010. 08. 30. 20:32

Idézet: Fenyő - Dátum: 2010. 08. 30. 20:12

Hoppááá!!! Megtaláltam amit kerestem! :D
Link

Ez szerintem sok embernek hasznára válik. Jár a sör.
Make love not Wor.

#2107 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 20:39

Idézet: Fenyő - Dátum: 2010. 08. 30. 20:18

Nem-nem. Az, hogy a switch hová küldi az adatot, az csak a MAC-address-ektől függ, és abba a file-megosztásnak nincs beleszólása.

Azért ez nem ilyen egyszerű, mert ott van még az IP alap, meg sok egyéb. Ha nem lanon belül van a dolog, akkor elindul a default gateway felé. Ezt mondjuk egy okosabb switch szabállyal már át bírja hágni, bár odahaza nem jellemző.
Make love not Wor.

#2108 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 20:43

Idézet: Fenyő - Dátum: 2010. 08. 30. 21:22

Hát nálam torrentezés mellett elengedhetetlen. Nélküle torrent mellett minden belassul. Nameg az ACK-okat is előbbre rakja, szal kell az...

Több gép esetén a másik gépek forgalmát is figyeli? Minő primitív megoldás a torrentprogiban beállítani a speed-limitet a valószínűsíthető géphasználati időre. ;)
Amíg nincs egy routered, amire Tomatot raksz fel.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)

#2109 Felhasználó inaktív   Fenyo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 21:08

Idézet: Jahno - Dátum: 2010. 08. 30. 21:32

Ez szerintem sok embernek hasznára válik. Jár a sör.

Thx :)

Idézet: Jahno - Dátum: 2010. 08. 30. 21:39

Azért ez nem ilyen egyszerű, mert ott van még az IP alap, meg sok egyéb. Ha nem lanon belül van a dolog, akkor elindul a default gateway felé. Ezt mondjuk egy okosabb switch szabállyal már át bírja hágni, bár odahaza nem jellemző.

Nade az IP az ráépül a MAC rétegre, egy unmanaged switch pedig csak a MAC-et nézi.

#2110 Felhasználó inaktív   Csücsök 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 21:12

Sziasztok!

Miért van az, hogy torrentem max. sávszéllel megy a forgalom, de normál netezés közben még egy jutyubos videóra is várnom kell jó hosszú perceket? Pl. ha letöltök egy drivert, progit a böngészőn keresztül, akkor kibaßott lassú, holott a torrenten megy max-on?
Múltkor beállított hozzám egy T-Rex és Hamlet! Volt nagy dínóm, dánom!

#2111 Felhasználó inaktív   Fenyo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 21:13

Idézet: csozsi - Dátum: 2010. 08. 30. 21:43

Több gép esetén a másik gépek forgalmát is figyeli?

Igen. Mindegyiken telepítve van a cFosSpeed, és cooperative üzembe vannak állítva. Remélhetőleg az egymással való kommunikációt nem rontja el ez a trükkös több IP-címezgetős.

Idézet: csozsi - Dátum: 2010. 08. 30. 21:43

Minő primitív megoldás a torrentprogiban beállítani a speed-limitet a valószínűsíthető géphasználati időre. ;)

Pontosan! Ezért a pinget jól le is rontja, hiába van speed-limit.
cFosSpeed esetében viszont a sebesség megközelíti a maxot, csak annyival kevesebb, amennyit kiszorít magának a többi tevékenység. A ping pedig csak egészen picit romlik. (online játéknál pld ez nagyon nemmind1)

#2112 Felhasználó inaktív   Fenyo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 21:16

Idézet: Csücsök - Dátum: 2010. 08. 30. 22:12

Sziasztok!

Miért van az, hogy torrentem max. sávszéllel megy a forgalom, de normál netezés közben még egy jutyubos videóra is várnom kell jó hosszú perceket? Pl. ha letöltök egy drivert, progit a böngészőn keresztül, akkor kibaßott lassú, holott a torrenten megy max-on?

Ha jól értem a háttérben megy a torrent, és közben töltöd le a drivert / youtube. Nos erre van az emlegetett cFosSpeed.

#2113 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 21:57

Idézet: Fenyő - Dátum: 2010. 08. 30. 22:08

Nade az IP az ráépül a MAC rétegre, egy unmanaged switch pedig csak a MAC-et nézi.

Ettől függetlenül nem értem hogy jön ide, a kommunikáció azon két gép közt megy, amit a szoftver meghatároz, mellette ott a broadcast, kiskutyafüle. Filemegosztással amit megcímzel, ott köt ki, ezt kezelheti a switch, de mi a kérdés?
Make love not Wor.

#2114 Felhasználó inaktív   Csücsök 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 22:07

Idézet: Fenyő - Dátum: 2010. 08. 30. 22:16

Ha jól értem a háttérben megy a torrent, és közben töltöd le a drivert / youtube. Nos erre van az emlegetett cFosSpeed.

Wáá, tudtam, hogy félreértik! :happy: Nem egy időben! Pl. torrent: jön 600k-val, de pl. böngészőn keresztül letöltéskor örülök, ha felkúszik 100k környékére. De ugye nem egy időben!
Múltkor beállított hozzám egy T-Rex és Hamlet! Volt nagy dínóm, dánom!

#2115 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 08. 30. 22:35

Idézet: Fenyő - Dátum: 2010. 08. 30. 20:15

Kezdem úgy érezni, hogy csak ugatom a témát. A fix ip-s nettel (router nélkül, switchcsel) hogy lesz független belső hálód, vagy hová kommunikálnak a hálókártyáid? A cfosok a gépeid között mekkora utat járnak be, hogy egymást elérjék?

Idézet: Csücsök - Dátum: 2010. 08. 30. 23:07

Wáá, tudtam, hogy félreértik! :happy: Nem egy időben! Pl. torrent: jön 600k-val, de pl. böngészőn keresztül letöltéskor örülök, ha felkúszik 100k környékére. De ugye nem egy időben!

Na, pont ezért nem értem a cfos használatát egy 60-as neten. (mondjuk a játék az hidegen hagy, amióta a nagyfiam máshol lakik)
30-as nettel van, hogy jön 3 megával a friss "linuxdisztro", és azt csinálok mellette még két gépen, amit akarok, video-nézés, ftp-s letöltés, akadás nélkül, és van, hogy kínomban már a torrentes gépet lelövöm, a routert megkerülöm, és mégis döcögve jönnek az oldalak, a videók meg stroboszkópos állóképekként jelennek meg.

#2116 Felhasználó inaktív   Nevl 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 08. 09:20

Nem tudom pontosan hol tehetném fel a kérdést, itt próbálkozom :)

Van egy linksys WRT54GL router (hamarosan cserélendő, de ez mind1). A legújabb (talán 28-as végű) tomato-val 1 gép rákötve LAN-on kettö pedig wifin csatlakozik. Semmilyen komolyabb beállítást nem buheráltam meg rajta, ennyire nem értek hozzá, van 2 DNS cím a upc miatt illetve egy wireless filter mac adress szűrésre bekapcsolva. Az összes többi default.

Nap közben minden szép és jó, de este valami megszállja szegénykém lelkét és megbolondul ... ;) Elsőre akadozni kezd a net, pont annyira, hogy használhatatlan legyen, mindig azt hittem, hogy chello vacakol, de a modem semmilyen hibaüzit nem ír. Megpróbáltam a lease-t release-renew-al újítani, hátha gebasz van. Semmi, nem talál rendes IP-t valamilyen placeholder cucc jön be (192.168.100.10 vagy hasonló, ami tuti nem jó), pingelni nem lehet. A modem továbbra is jól műxik, router sem ír komolyabb hibát. Restartot nyomok routeren, na itt jön az érdekesség, eldobja a hálózatot és nem is lehet csatlakozni hozzá akár fél óráig. Többszöri újraindításra és resetre nagy nehezn újra feláll a router, természetesen minden beállítás alapra vissza, de net továbbra sincs. Majd kb 12-1 körül megint helyreáll a rend, megkapja a jó IP-t és minden megy.

Nem igazán tudom eldönteni, hogy ez most a router hibája, vagy a modemé a UPC hülye mac regisztrációs szabálya miatt nehezen tudom a modemre kötött gépeket cserélgetni és tesztelni. De szerintem upc-vel nincs komolyabb probléma, legalábbis eddig ilyet nem tapasztaltam, hogy minden este rendszeresen ezt csinálná. A router viszont többször fagyott már le úgy, hogy funkciói elérhetőek, de netet nem, vagy alig ad. Ugyanakkor ez elsőre nem router gondnak tűnik...
"Komplexen kell vizsgálni a stratégiai kérdéseket" Unknown corporate droid
Battle tag: Nevl#2658

#2117 Felhasználó inaktív   MisterY 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 08. 10:00

Idézet: Nevl - Dátum: 2010. 09. 08. 10:20

Van egy linksys WRT54GL router (hamarosan cserélendő, de ez mind1). A legújabb (talán 28-as végű) tomato-val 1 gép rákötve LAN-on kettö pedig wifin csatlakozik. Semmilyen komolyabb beállítást nem buheráltam meg rajta, ennyire nem értek hozzá, van 2 DNS cím a upc miatt illetve egy wireless filter mac adress szűrésre bekapcsolva. Az összes többi default.

Mivel a wireless security-ban nem írod, hogy mi van beállítva, így akár az is lehet, hogy ott van a gond.
Ha nincs WPA vagy WPA2 beállítva titkosításnak egy megfelelően komplex jelszóval, akkor a macfilter semmit sem ér, simán rácsatlakozhatott valaki a hálódra.
Igy pedig a problémáidat okozhatja az is, hogy valaki estétől hajnalig tolja a torrentet a te hálózatodon keresztül. Ilyenkor mit mutat a tomato, nincs forgalom, vagy teljesen kiterhelt a sávszél?

Ha mégis van rajta titkosítás, akkor is megér egy próbát, hogy jelszót, SSID-t és IP-t váltasz. vagy legalábbis kipróbálod, hogy van-e bármi ilyen gond, ha egyáltalán nem megy a wlan.

A UPC pedig csak a modemjéhez közvetlen csatlakozó gép vagy router MAC-jével foglalkozik, minden más, ami emögött van, számára érdektelen.

#2118 Felhasználó inaktív   batagy 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 08. 15:54

Üdv!

Lenne egy switch hurkolási kérdésem, ami VLAN-nal kapcsolatos.

Az alap feladat az, hogy van egy menedzselhető switch (3Com 3C16476CS), aminek a webes konfigurációs felületét szeretném elérni. Ezzel önmagában semmi gond nincsen, a switch management IP-je a webes interfészen állítható (ennek a switch-nek sajna nincs command line elérése). Az összes felhasználható IP tartomány egy tűzfal felől jön, egyetlen fizikai csatlakozón, ahol a subnet-ek VLAN tagging-gel vannak elválasztva egymástól. Ezzel sincs semmi gond, maga ez a switch, amiről szó van, ez osztja szét a subneteket a VLAN tagging alapján. Ennek konfigurálásához kell a switch webes elérése.

A probléma ott van, hogy a switch csak VLAN tagging nélküli IP címen érhető el. A webes konfigban ugyanis a management IP beállításánál nem lehet állítani, hogy az milyen VLAN ID-hez tartozzon.

Ezért az az egyszerű ötlet merült föl, hogy a switch saját maga szedje le a VLAN tag-et az egyik porton, és azon legyen saját maga elérhető. :laugh:

Inkább lerajzolom, úgy jobban érthető lesz:
Tehát a csatolt képen tűzfalból jön az összes subnet, mind VLAN taggelt, ez megy a switch 49-es portjába. Van a VLAN ID = 50-es VLAN. Ez a VLAN a switchben úgy lenne konfigurálva, hogy a színes portok tartoznak hozzá. A 49-es port (zöld szín) taggelt, hiszen ott jön be a subnet. A kék színű portok is ehhez a VLAN ID-hez tartoznak, de untaggeltek, ezek a 24, 25 és 26-os portok. Az ötlet hogy egy kábellel összekötöm az egyik untagged portot a switch egy olyan portjával, amely nem tartozik egyik VLAN-hoz sem. Pl. a képen a 24-es portot összekötném a 23-as porttal. A 23-as port nem tartozik egyik VLAN-hoz sem. Ha a switchnek egy olyan IP címet adok, ami ennek a VLAN ID = 50-es subnetbe tartozik, akkor a 23-as porton elvileg el kellene tudnom érni.

Végül a kérdés: a hurok miatt nem lesz borulás?

Mert az világos, hogy normál mezei switch esetén nem szabad portokat összehurkolni. De itt, ugye a 23-as és 24-es portok belül el vannak választva, mivel a 24-es port az 50-es VLAN-hoz tartozik, a 23-as viszont nincs benne.

Vélemény? Működik ez?
Kösz!

Csatolt fájl:

Szerkesztette: batagy 2010. 09. 08. 15:57 -kor

Fordításaim: metapad, FileZilla, Avant Browser, VolumeTray, Dirkey, Regshot, HDD Thermometer, PDFCreator, Notepad++
Hifi Set 2: Squeezebox V3, Oppo DV-983H, Asus O!Play Mini Plus, Yamaha AX-497, Energy RC-10, CRT TV: Panasonic TX-28LD4P

#2119 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 08. 16:36

Idézet: batagy - Dátum: 2010. 09. 08. 16:54

Végül a kérdés: a hurok miatt nem lesz borulás?

Nem szabad neki, ilyenkor a VLANt kb. 2 külön fizikai eszköznek is vehető. Bedugod, egyből kiderül, de mennie kell.
Make love not Wor.

#2120 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2010. 09. 08. 16:45

Idézet: Nevl - Dátum: 2010. 09. 08. 10:20

Nem igazán tudom eldönteni, hogy ez most a router hibája, vagy a modemé a UPC hülye mac regisztrációs szabálya miatt nehezen tudom a modemre kötött gépeket cserélgetni és tesztelni. De szerintem upc-vel nincs komolyabb probléma, legalábbis eddig ilyet nem tapasztaltam, hogy minden este rendszeresen ezt csinálná. A router viszont többször fagyott már le úgy, hogy funkciói elérhetőek, de netet nem, vagy alig ad. Ugyanakkor ez elsőre nem router gondnak tűnik...

Idézet: MisterY - Dátum: 2010. 09. 08. 11:00

A UPC pedig csak a modemjéhez közvetlen csatlakozó gép vagy router MAC-jével foglalkozik, minden más, ami emögött van, számára érdektelen.

UPC lassan egy éve nem igényel fix mac-addresst, azt dugsz rá amit akarsz, akkor, amikor jólesik.
Hasonló, routerfagyás gyanús jelenség volt ugyanilyen routerrel, szintén tomatoval. Csak épp nem a router, hanem a webstar modem volt a pocsék. (upc kábeles topik, kb másfél-két hónapja.)

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 104
  • 105
  • 106
  • 107
  • 108
  • Utolsó »